Майчинството счетоводно - 27

• 45 093
  • 736
  •   1
Отговори
# 165
След като разбрах, че има вероятност да си изгубя и майчинството и работата в БГ се поинтересувах за майчинство от тук- нямам право защото не съм работила в Германия- това ОК, но нали именно за да изляза по майчинство то БГ от НОИ ми казаха да им представя тези документи. Има някакво несъответствие по цялата верига май? Иначе в Германия ми пратиха писма за добре дошла в пенсионноосигурителната им каса, и писмо с номер за някакви данъци ама майчинство от никъде???

# 166
  • Варна
Доколкото знам, само първият месец неплатена отпуска се брои за осигурителен стаж. След изтичане на този месец за останалите месеци неплатен отпуск те смятат за неосигурена, т.е. нямаща право на платено майчинство в БГ. Нека и останалите мами се включат. Peace

# 167
Здравейте ,вчера писах от профила на tedi_sp искам да ви благодаря за бързите отговори.
В край на сметка трябва да си искам и платения отпуск т.е да ми го платят защото в това положение няма как да го взема,а след като фирмата се обяви в несъстоятелност могат само да ме съкратят след като аз доброволно няма да подам молба, има ли др. подробности за които се сещате?
Благодаря ви!
ПОздрав Ина.

# 168
Доколкото знам, само първият месец неплатена отпуска се брои за осигурителен стаж. След изтичане на този месец за останалите месеци неплатен отпуск те смятат за неосигурена, т.е. нямаща право на платено майчинство в БГ. Нека и останалите мами се включат. Peace
Това е отпуск за гледане на дете.

# 169
  • Варна

В такъв случай, според мен варианта е да прекъснеш неплатеният отпуск, да се върнеш в БГ за да си вземеш 45 дневния болничен преди раждане.

# 170

В такъв случай, според мен варианта е да прекъснеш неплатеният отпуск, да се върнеш в БГ за да си вземеш 45 дневния болничен преди раждане.
Не, това няма как да стане. А и нали после ще ми трябва и документ Е116, който е за след раждането, по тази логика понеже и него няма да ми дадат как ще си взема болничния за след раждане. Направо тр в БГ да си родя. И къде остана правото на личен избор и европейските ни уж права, нещо мн объркано ми се струва.

# 171
  • Пловдив
Mariya_AN ,не мисля че БГ ти е виновна.Нужните документи не ти ги дават от ДЕ.След като не работиш там нямаш право на тях.В БГ е същото,ако не работиш нямаш право на майчинство.Беше редно да проучиш нещата предварително-как,кога и защо се издават тези документи от ДЕ

# 172
  • Варна

Не, това няма как да стане. А и нали после ще ми трябва и документ Е116, който е за след раждането, по тази логика понеже и него няма да ми дадат как ще си взема болничния за след раждане. Направо тр в БГ да си родя. И къде остана правото на личен избор и европейските ни уж права, нещо мн объркано ми се струва.

Никой не ти отнема правото на избор, можеш да решиш и да родиш в Германия, но няма да получаваш БГ майчинство.

# 173
А още и тези именно документи Е 115 и 116 нали са  за да изляза по майчинство в БГ, аз ако работя и се осигурявам по принцип в Германия и здравно и социално за какво ще са ми тези документи- на практика всичко ще си върви по ред.

# 174
Здравейте,

Попадам в една леко заплетена ситуация. Крайната ми цел е да прехвърля нископлатеното майчинство на майка ми, която не е пенсионерка.
410-те дни майчинство ми изтичат на 21/03. Междувременно си намерих нова работа и ще ми пуснат трудов договор от 01/03 (няма как без, не могат и да ме чакат).
Явно вариант е да прехвърля на съпруга ми тези 21 дни, а той после на майка ми.
Бихте ли ме ориентирали кой, какви документи и в какви срокове трябва да подаде и от коя дата трябва да ме освободят мен?

Благодаря!

помощ?

# 175
Mariya_AN ,не мисля че БГ ти е виновна.Нужните документи не ти ги дават от ДЕ.След като не работиш там нямаш право на тях.В БГ е същото,ако не работиш нямаш право на майчинство.Беше редно да проучиш нещата предварително-как,кога и защо се издават тези документи от ДЕ
Това е за ако претендирам за немско майчинство, а при положение, че работя в БГ- все пак така се водя- мен майчинството в БГ ме интересува/ Това си е точно отнемане на правото/

# 176
  • Варна
А още и тези именно документи Е 115 и 116 нали са  за да изляза по майчинство в БГ, аз ако работя и се осигурявам по принцип в Германия и здравно и социално за какво ще са ми тези документи- на практика всичко ще си върви по ред.

От германска страна идват тези пречки, от там трябва да ти издадат документите. От страна на БГ пречки няма.

# 177
  • Пловдив
Mariya_AN ,разбираме го това.Но ти отнемат правото от ДЕ.Хората си имат изисквания някакви и ти не ги покриваш.Едва ли ей така просто на инат не ти ги дават.Немците са много точни хора  Wink.Както казах и преди-трябвало е да проучиш нещата предварително.Сега дерзай да ги получиш.Хексе,добре те е посъветвала-пиши в маминска ДЕ тема-момичетата ще помогнат.

# 178
Mariya_AN ,разбираме го това.Но ти отнемат правото от ДЕ.Хората си имат изисквания някакви и ти не ги покриваш.Едва ли ей така просто на инат не ти ги дават.Немците са много точни хора  Wink.Както казах и преди-трябвало е да проучиш нещата предварително.Сега дерзай да ги получиш.Хексе,добре те е посъветвала-пиши в маминска ДЕ тема-момичетата ще помогнат.

Това ме ядосва, че иманно ги проучих и ме убедиха, че това е начина/ Добре ако оставим ? за майчинството, как да си запазя работата поне? Нали майчинството е 2 години платено, 1та година се води болничен а другата платен отпуск, мога ли поне 1 година да ползвам или без 1вото няма и 2рото?

Пуснах тема и в чужбинския, да видим от там дали са запознати с казуса/ Thinking

Последна редакция: сб, 13 фев 2010, 22:06 от AnMary

# 179
В майчинство съм с малкия си син. Дали когато големият е болен може баща му да получи болничен лист за гледането му? Питам, защото всеки път изпадаме в познатата за много родители ситуция - с две деца, едното болно, трябва да се води по лекари и да се гледа и лекува, защото не ходи в тези периоди на градина, а бебето го влача с мен по болници и кабинети.

може, разбира се
в счетоводството ще попълни Декларация по чл.39 от НМЕР, че не е имало кой друг да се грижи за него

Общи условия

Активация на акаунт