Майчинството счетоводно - 27

• 44 846
  • 736
  •   1
Отговори
# 645
  • Майничка
Здравейте, отново прибягвам към вашата компетентна помощ. Благодаря ви!!!
Първата ми година майчинство изтича в края на месеца и искам да се върна на работа, междувременно обаче моята длъжност и въобще отделът като цяло е закрит и работодателят ми казва, че върна ли се на работа ще ме съкрати. Фирмата е голяма – има други отдели и длъжности на които мога да работя, имам ли право да настоявам да ме преместят на някоя от тях и да не ме уволняват като майка на дете до 3 години?
Другото, което евентуално ми предлагат е да заместя колежка, която излиза по майчинство и да направят договора ми от безсрочен в такъв по заместване – имат ли право? Това не ме устройва особено, но да се съглася ли?

Никой не ми отговори, моля ви, дайте ми съвет!

В случая май е най-добре да се обърнете към адвокат, който се занимава с трудово законодателство. Мисля, че и в Инспекция по труда биха могли да Ви консултират.

# 646

bouquet  bouquet
Здравейте момичета, признавам, не съм изчела темите подробно и сигурно ако ги бях, щях да намеря отговора, но все пак да питам: Embarassed Embarassed
2000лв ли е максимумът, на който мога да се осигурявам
т.е независимо дали ще се осигурявам на 2000 или 2200 или повече, ще взимам едно и също майчинство, т.е тавана?
Благодаря, ако ми отговорите!!!
поздрави  bouquet

Не може да се осигуряваш на 2200 лева. Както си писала 2000 е тавана, което ще рече, че ще вземаш 90% от 2000 лева, но не повече от нетното, което е около 1582 лева.
Ако доходът ти е по-голям - да речем към 2450 и повече, тогава ше получаваш 1800 лева обезщетение, защото нетно възнаграждение ще надвишава  размерът на обезщетението.
  bouquet

# 647
  • В полите на Пирин планина
Как точно става назначаванета на баба пенсионерка на трудов договор?Какви документи са нужни и къде се подават?Дано някои е запознат с тези неща и ми даде разяснение.Благодаря. newsm78

Трудов договор + уведомление до НАП.

# 648
Здравейте,

момичета, имам нужда от вашата помощ Embarassed

В момента съм в майчинство, все още във времето на третия болничен лист - до 14ти март
Трябва обаче да започна работа от м. април при нов работодател, а все още не съм прекратила трудовия си договор при стария.
Искам да помоля за помощ как да отработя нещата документално, за да не загубя правото на 1/2 майчинство при започване на новата работа.

Та, имам следните въпроси:
- трябва ли да изчакам с предизвестието за напускане до 14ти март, за да вляза в отпуск за отглеждане на дете, и едва тогава да подам молбата?
- ако правилно съм разбрала, след това при стария работодател трябва да подам приложение 12 (за промяна в обстоятелствата), а при новия приложение 54 - за изплащане на 1/2 обезщетение.
- има ли някакви други особености при тази ситуация или други документи, които трябва да подготвя?

Благодаря предварително за помощта!  bouquet

# 649
Извинявам се,но как точно се прави това с трудовия договор и трябва ли да го занеса в НАП и там да попълня това уведомление?

# 650
Здравейте!
Предстои ми да родя първото си дете и не съм наясно много с новото законодателство относно майчинство. Нова съм в този форум, изчетох доста коментари и искрено се надявам да намеря отговор и по моя казус.
Терминът ми е определен за края на юли месец 2010г. От декември месец 2009 съм на трудов договор ( 600 лв.) Тоест до 45-те дни болничен преди термина  ще имам 6 месеца осигурителен стаж. Въпросите ми се няколко:
1. Тези 45 дни болничен ще се включат ли в стажа и формулата по нататък доката направя 12 месеца за получаване на майчинство
2. След като ще продалжава да ми тече стаж след раждането на детето работодателят ли прави вноски и какви  за оставащите 6 месеца
3. Как в този случай ще се изчисли майчинството ( на каква база за тези оставащи 6 месеца )и кога ще започна евентуално да получавам такова.
4. Какви документи трябва да подавам (работодателя) и в какви срокове до НОИ, с лед като този 12 месечен стаж ще се натрупва след като се роди детето.
Май станаха доста въпросите... Благодаря Ви предварително ... Hug

# 651
  • Пловдив

1. Тези 45 дни болничен ще се включат ли в стажа и формулата по нататък доката направя 12 месеца за получаване на майчинство -от 45 дневния нататък ти тече стаж и така ще натрупаш необходимите 12 м.нямаш ли друг стаж в живота си?
2. След като ще продалжава да ми тече стаж след раждането на детето работодателят ли прави вноски и какви  за оставащите 6 месеца -от 45 дневния нататък през двете години майчинство,работодателят внася само здравна вноска 20,16 лвв за 2010 г
3. Как в този случай ще се изчисли майчинството ( на каква база за тези оставащи 6 месеца )и кога ще започна евентуално да получавам такова.-базата ти е стандартна както на всички майки- 12 м назад /юни09-май10г/,като за месеците без работа ще ти се вземе МРЗ.НОИ ще започне да ти превежда обезщетение след като натрупаш 12 м стаж т.е след 6 м от началото на 45 дневния болничен4. Какви документи трябва да подавам (работодателя) и в какви срокове до НОИ, с лед като този 12 месечен стаж ще се натрупва след като се роди детето. -автоматично ще започнат да ти превеждат-ти само си подовай болничните и стандартните декларации в срокдокато дойде ред НОИ да превеждат,има социално майчинство,но има изискване за доход-350 лв бруто на човек

# 652
Много благодаря за бързия отговор!!! Hug
Работила съм преди, но на граждански договори.  До септември 2009г бях студентка, взех държавния изпит октомври и забременях.

# 653
Привет!
Може ли малко помощ ( отново Blush Blush), моля?
Предстои ми издаване на изравнителен болничен лист от личния лекар, но понеже в момента целия ни
HR отдел е в отпуска, няма кой да ми каже датите на 2я болничен. Може ли някой да ми помогне с определянето на датите на 2 и 3 я болничен?
1 болничен ( 45 дни преди раждане) - 0т 25.12.2009 - да се яви на работа на 08.02.2010
Термин : 08.02.2010
Раждане на 30.01.2010.
Много ви благодаря!

# 654
Здравейте!

Детето ми ще тръгне на 1 г. и 8 м. на ясли и аз ще се върна на работа, но реално ще ползвам 10 дни отпуск веднага, докато детето свикне. На каква база ще се изчисли този дом. отпуск? На 240 лв. ли или на база последният месец с реално отработени 10 дни, който е бил в 2008 г.? Отделно като навърши 1 год. се върнах на работа, но нямах нито един отработен ден (ползвах отпуск, болнични, пак отпуск, пак болнични и така карах 4 месеца.) Изобщо не разбрах за този период как са изчислявали отп.

Предварително благодаря newsm51

# 655
Здравейте,

момичета, имам нужда от вашата помощ Embarassed

В момента съм в майчинство, все още във времето на третия болничен лист - до 14ти март
Трябва обаче да започна работа от м. април при нов работодател, а все още не съм прекратила трудовия си договор при стария.
Искам да помоля за помощ как да отработя нещата документално, за да не загубя правото на 1/2 майчинство при започване на новата работа.

Та, имам следните въпроси:
- трябва ли да изчакам с предизвестието за напускане до 14ти март, за да вляза в отпуск за отглеждане на дете, и едва тогава да подам молбата?
- ако правилно съм разбрала, след това при стария работодател трябва да подам приложение 12 (за промяна в обстоятелствата), а при новия приложение 54 - за изплащане на 1/2 обезщетение.
- има ли някакви други особености при тази ситуация или други документи, които трябва да подготвя?

Благодаря предварително за помощта!  bouquet

До изтичане на срока по чл.50, 51 от КСО, т.е. до 410 ден нямаш право на 1/2 обезщетение ако започнеш работа. Ако след изтичане на 135 ден /3те б. л./ започнеш работа ще си получаваш само заплатата. След 6 месец може да прехвърлите правото на бащата, ако той има 12 мес. стаж и е осигурен за общо заболяване и майчинство.
Приложение 12 се подава ако си подала декларация прил. № 3 /от 135 до 410 ден/ и е започнало плащане по нея. За предизвестието не съм много сигурна, защото ти така или иначе в момента не работиш.

# 656
Здравейте на всички мами тук Simple Smile

Бременна съм в четвърти месец. Работя на трудов договор от май, 2009. От декември, 2009та се осигурявам на 1000 лв. По изчисления, трябва да изляза в майчинство началото на юли. Изчислявах, че майчинските ми тогава ще са около 560 лв. Бихте ли ми казали това ли е сумата и имам ли грешка в изчисленията? Счетоводителят не ми съдейства и всичко се налага да си разучавам сама  Sad

Също така да ви попитам дали има възможност да се излезе в болнични по-рано и след това веднага в майчински и ако да, каква е процедурата за това.

Благодаря предварително.

# 657
Здравейте!

Детето ми ще тръгне на 1 г. и 8 м. на ясли и аз ще се върна на работа, но реално ще ползвам 10 дни отпуск веднага, докато детето свикне. На каква база ще се изчисли този дом. отпуск? На 240 лв. ли или на база последният месец с реално отработени 10 дни, който е бил в 2008 г.? Отделно като навърши 1 год. се върнах на работа, но нямах нито един отработен ден (ползвах отпуск, болнични, пак отпуск, пак болнични и така карах 4 месеца.) Изобщо не разбрах за този период как са изчислявали отп.

Предварително благодаря newsm51

Отпуска се изчислява на база последният месец с реално отработени 10 дни.

Привет!
Може ли малко помощ ( отново Blush Blush), моля?
Предстои ми издаване на изравнителен болничен лист от личния лекар, но понеже в момента целия ни
HR отдел е в отпуска, няма кой да ми каже датите на 2я болничен. Може ли някой да ми помогне с определянето на датите на 2 и 3 я болничен?
1 болничен ( 45 дни преди раждане) - 0т 25.12.2009 - да се яви на работа на 08.02.2010
Термин : 08.02.2010
Раждане на 30.01.2010.
Много ви благодаря!

Вторият б.л. се издава от болницата, в която си родила - от датата на раждане за 42 кал. дни, т.е. от 30.01.2010г. до 12.03.2010г. вкл. Третия б.л. се издава от личния лекар на бебето и трябва да допълва до  135 кал. дни от началната дата на първия б.л., т.е. от 13.03.2010г. до 08.05.2010г. вкл.

Последна редакция: чт, 04 мар 2010, 17:05 от AnMary

# 658
Здравейте,
Изчетох доста от темичките,но не мога да открия това което ме интересува и притеснява.Ако някои може да подскаже или е попадал в подобна ситуация,ще съм ви благодарна.Та на въпроса,бременна съм в 3 месец/отива 4 ти Simple Smile/,термин 13 септември.Фирмата в която работя е меко казано ужасна от към условия за работа,колеги и колегиалност са непознати понятия тук,а просто кошмара ми е това,но както и да е,освен вс останало от 2009 през няколко месеца ме осигуряват на 4 часа/редуват ги на 4 и 8 часа/ и никак не съм наясно какво ще се случи с майчинството ми и въобще ще имам ли такова?Благодаря ви предварително за отделеното време и внимание.

# 659
А кой поема майчинските? Чух, че държавата, но друго мнение чувам, че работодателя. Което за мен е проблам, защото едва ли ще искат да ги поемат след като ги напусна.

Голяма дилема с тези правни и счетоводни неща - никой нищо като хората не ти обяснява и всичко е, или поне така изглежда, много сложно Sad

Общи условия

Активация на акаунт