Майчинството счетоводно - 27

• 46 455
  • 736
  •   1
Отговори
# 660
Здравейте!
Имам и аз въпрасчета:
1. В болнични съм(поради проблемна бременност) от 16.01.2010- кога за първи път ще ми бъдат преведени пари от НОИ?
2. Осигурявана съм на 335лв. а последните 2 месеца преди излизането ми в болничен на 550лв- колко горе-долу ще ми бъде бъдещото майчинство и болничните, които сега ползвам? Знам че са 90% от дневното възнаграждение, но .... не съм чак толкова запозната, затова търся помощ от компетентните момичета като вас.
Много ви благодаря предварително   bouquet

# 661
А кой поема майчинските? Чух, че държавата, но друго мнение чувам, че работодателя. Което за мен е проблам, защото едва ли ще искат да ги поемат след като ги напусна.

Голяма дилема с тези правни и счетоводни неща - никой нищо като хората не ти обяснява и всичко е, или поне така изглежда, много сложно Sad

До колкото знам държавата ги поема ,но работодателя трябва да плаща  осигуровки докато ти си в майчинство.И с моя работодател положението е сходно,аз очаквам да ме освободят като разберат!!!!

# 662
Ауууу, ужас. Това е пълен ужас. Ако е така, то аз съм се прецакала, защото сега доплащам, за да се осигурявам на 1000, за да вземам по-високи майчински, а то излиза, че аз ще продължавам да си довнасям и то май ще съм по-набутана от всякога  Cry
Кошмарно, ако е така

# 663
Не си се прецакала,добре е че имаш възможност да си доплащаш осигуровките,просто майчинството ти се изчислява на база осигуровките мисля че 12м назад,само дето го плаща държавата., а не работодателя.Виж другите темички по този въпрос,не искам да те заблудя или да те подведа.Още съм начинаеща в целия тоя ад с работодатели и осигуровки/мен със сигурнос ме прецакаха/,надявам се някое просветено майче да ни помогне  Praynig

# 664
Ама моля ви се, как работодателят ще поемал майчинството!  Joy
Прочетете поне първия пост на темата.
Всичко се изплаща от НОИ, а работодателят дължи единствено здрави осигуровки, които са една смешна сума на месец.

# 665
  • Пловдив
Здравейте,
Изчетох доста от темичките,но не мога да открия това което ме интересува и притеснява.Ако някои може да подскаже или е попадал в подобна ситуация,ще съм ви благодарна.Та на въпроса,бременна съм в 3 месец/отива 4 ти Simple Smile/,термин 13 септември.Фирмата в която работя е меко казано ужасна от към условия за работа,колеги и колегиалност са непознати понятия тук,а просто кошмара ми е това,но както и да е,освен вс останало от 2009 през няколко месеца ме осигуряват на 4 часа/редуват ги на 4 и 8 часа/ и никак не съм наясно какво ще се случи с майчинството ми и въобще ще имам ли такова?Благодаря ви предварително за отделеното време и внимание.

да,ще визмаш майчинство
трябва да имаш 12 м стаж през целия си живот.като месеците на 4 часа броиш два за един

Dary_lifestyle
,защо реши,че си набутана от това,че довнасяш
за да ти се сметне обезщетението,трябва да дадеш датата на 45 дневния
може да излезеш в болничен докрая-твоя гинеколог ще те прати на ЛКК,но това ще обезмисли по-високото ти осигуряване

Последна редакция: чт, 04 мар 2010, 15:39 от Elfita

# 666
Аз се надявам да не съм прецакана в крайна сметка Simple Smile
Вие, които вече имате деца, сте малко по-наясно. На мен това наистина са ми мътни води. При двама счетоводители ходих да се консултирам, ами те и двамата различни неща ми казаха.
Това ми е първа блеменност и нещата ми изглеждат сложни. Но току що разбрах, че държавата си поема всичко. Аз се притеснявах от следното - дса не би по закон да е така, че когато излезеш в майчински, работодателя да трябва да плаща осигуровките ти, защото незнам за другите, но моя няма как да се съглласи тъй като аз се доосигурявам на 1000.
Та това ми беше мисълта. Просто ми е объркано - кое след кое следва и как се случва.
Благодаря за отговорите все пак Simple Smile

# 667
  • Пловдив
Dary_lifestyle ,има си закони и те гласят,че работодателят ти плаща здравната осигуровка 20,16 всеки месец докато си в болничен/майчинство и никой не го пита дали му харесва  Crossing Arms
за да ти се сметне обезщетението,трябва да дадеш датата на 45 дневния
може да излезеш в болничен докрая-твоя гинеколог ще те прати на ЛКК,но това ще обезмисли по-високото ти осигуряване

vany666 ,първия превода за дните от януари ще е края на февруари

# 668
Elfita ами вече сме началото на март и проверих в дебитната карта нищо нямаше преведено  newsm78
А относно сумите, които ме интересуват може ли да ми помогнете.
В първия пост има калкулатори и горе-долу изчислих нещо но тези 2 месеца с по-високо осигуряване ще се смятат ли  изобщо  newsm782. Осигурявана съм на 335лв. а последните 2 месеца преди излизането ми в болничен на 550лв- колко горе-долу ще ми бъде бъдещото майчинство и болничните?

# 669
Елфита,благодаря ти за отговора Peace,добре че имам като цяло 12м трудов стаж,чееее иначеее не ми се мисли  newsm78

# 670
  • Пловдив
Elfita ами вече сме началото на март и проверих в дебитната карта нищо нямаше преведено  newsm78
А относно сумите, които ме интересуват може ли да ми помогнете.
В първия пост има калкулатори и горе-долу изчислих нещо но тези 2 месеца с по-високо осигуряване ще се смятат ли  изобщо  newsm782. Осигурявана съм на 335лв. а последните 2 месеца преди излизането ми в болничен на 550лв- колко горе-долу ще ми бъде бъдещото майчинство и болничните?

болничния представен ли е в НОИ?искай от работодателят входящия номер и пиши мейл на НОИ.ако имаш Пик код е най-лесно да провериш на страницата на НОИ за представени документи
месеците на 550 лв влизат разбира се,защото са ти в 12 м база.само че при теб са малко по-сложни сметките,защото веднъж ще се прави 6 м база за този обикновен болничен и после 12 м база като за месеците в болничен ще се вземе не болничния,а сумата от която е изчислен.аз не се наемам да смятам

ПП декларация за банковата сметка попълнила ли си?няма нищо друго,което се иска от теб-да си носиш болничните навреме на работодателят и това.вече като ти започнат болничните за раждане има разни декларации

# 671
Благодаря за отговора Elfita  Hug
А доколкото познавам работодателя си, нищо чудно още да не ми е подал болничния в НОИ  Close
Нали обаче има някакви крайни срокове за това подаване?При положение че първия ми болничен е от 16.01.2010 няма начин вече да не е подаден или греша?
Да попълнила съм такава декларация и е предадена на счетоводителя, но дали е стигнала до НОИ кой знае  Crazy
Лошото е че аз си предавам всичко навреме но работодателя ми е не е от най-изпълнителните, това ме притеснява, но за жалост сама не мога да ходя да подавам всички документи все пак това е работа на счетоводителя.

# 672
  • Пловдив
крайни срокове има и санкции има,но често не ги спазват работодателите.съвсем възможно е да не е предаден болничния.
пред време тук писа мацка с болничен,който не е предаден вече 2 г и половина,така че ....живеем в страната на неограничените възможности

# 673
Ужаассс  doh ти направо ме заби от всякъде. Значи скоро да не чакам да получа превод от НОИ, познавайки работодателя си  Confused
И последно едно питане колко е майчинството при минимална РЗ? Нещо имам инфо за 240лв.,но вие сте по-запознати.
Интересно ми е дали ще визимам поне около 250лв. с моите ниски осигуровки?
Ти каза че не се наемаш да смяташ, но много ще ми помогнеш ако ми кажеш ориентировъчна сума?
Благодаря   bouquet

# 674
  • Пловдив
vany666 ,300 лв и нагоре ще бъде,но си запазвам правото на грешка  Mr. Green.Шегувам се,300 лв,че и повече ще е
ако жената е осигурена на МРЗ,взима 240 лв и двете години
с болничния не оставяй нещата така-питай работодателя,притеснявай го

Общи условия

Активация на акаунт