Майчинството счетоводно - 27

• 45 053
  • 736
  •   1
Отговори
# 75
  • Пловдив
сутринта Кристал попита и аз й отговорих за застъпеното майчинство

# 76
  • Кърджали
Почти съм сигурна че мястото на въпроса ми не е тук, ама ааз нахално д аси питам, защото другаде къде да питам не се сещам.
1. В майчинство съм. Докато бях бременна се водих фиктивно на работа във фирмата на един познат на мъжа ми. Впроса ми е. Знам че докато тече майчинството се внасят само здравните осигуровки от работодателя/дефакто от мен ама през него/.На базата на коя сума се пращат тези осигуровки - на заплатата, на която се води че съм получавала /1000 лв/ или на базата на майчинството което получавам /420 лв/.И ако може да ми кажете горе долу каква е стойността на осигурвката която ще се внася?
2. След изтичането на първата година от майчинството, ако излезна в неплатен отпуск пак от работодателя отново ли се плащат само здравните осигуровки?
Съжалявам, но прото цяла вечер чета и нищо не намирам.

# 77
  • Пловдив
Aлекcандрa ,баш за тука ти е въпроса  Wink

1.по време на болничен/майчинство/неплатен се плаща здравна осигуровка 20,16 лв за 2010 г или 4,8 процента от 420 лв.Сумата не зависи от това на какво си се осигурявала или какво взимаш като обезетение
2.да,отново от работодателят-всеки месец 20,16 лв за 2010 г

# 78
  • Кърджали
Добре.Мерси
Значи леко ме прецаква човека, при когото се водя на работа. Иска повече пари...
Имам тогава още един въпрос. Много въпроси станаха ама...
Като изтече първата година от майчинството, ако да кажем ме съкратят от работа /пак припомням на фиктивен договор съм/, какво трябва да направя за да получавам втората година майчинството? Имам ли право тогава дпрез бюрото по труда?

# 79
  • И аз не знам къде...
Здравейте,
Нещо не мога да намеря програмата за платени детегледачки, а ще искам да се възползвам от нея след няколко месеца. Дали е възможно да я пусне кякои като линк?
И имам един въпрос, на който отговора може и да се крие в самата програма, но т.к. не съм я чела ще си го задам  Blush!
Ако имам детегледачка по тази програма, имам ли право на болнични за детето?

Предварително благодаря!

# 80
Здравейте  bouquet  ,
 задължително ли трябва да са преведени осигурвоките от работодателя, за да бъде изплатено майчинството , когато детето вече е направило една годинка?
Да задължително е.Обезщетението за отглеждане на дете до 2 год.възраст се изплаща след подаване на декларация образец1.

# 81
  • В полите на Пирин планина
Добре.Мерси
Значи леко ме прецаква човека, при когото се водя на работа. Иска повече пари...
Имам тогава още един въпрос. Много въпроси станаха ама...
Като изтече първата година от майчинството, ако да кажем ме съкратят от работа /пак припомням на фиктивен договор съм/, какво трябва да направя за да получавам втората година майчинството? Имам ли право тогава дпрез бюрото по труда?

Не, не може да си безработна, в смисъл, че няма да вземаш обезщетение от НОИ. Трябва ти друг работодател.

Здравейте,
Нещо не мога да намеря програмата за платени детегледачки, а ще искам да се възползвам от нея след няколко месеца. Дали е възможно да я пусне кякои като линк?
И имам един въпрос, на който отговора може и да се крие в самата програма, но т.к. не съм я чела ще си го задам  Blush!
Ако имам детегледачка по тази програма, имам ли право на болнични за детето?

Предварително благодаря!

Ето информация за Програмата: http://www.az.government.bg/internal.asp?CatID=28&WA=Efunds/ … 105/Menu_1105.htm

Ако имаш детегледачка не можеш да вземаш болнични за детето.

# 82
Здравейте и от мен. Имам следните въпроси:
По майченство съм до 08,05,2010г. Към нашата фирма е пристигнала една мнооого добра оферта от една банка за ипотечни кредити, която е валидна до 30 април. И питам: мога ли да прекъсна майченството си от 01,03,2010г. и веднага след това да изляза в платен отпуск. След като подам документи към съответната банка и ми бъде отпуснат заема, да изчакам да ми изтече отпуската, мога ли отново да изляза по майчинство за отгреждане на дете до 2г?
Благодаря предварително  bouquet
До навършване на 2 год.възраст на детето можеш да започваш работа и прекратяваш с цел използване на отпуск за отглеждане на дете до 2г. по чл.164.За целта подаваш приложение 12 за промяна на обстоятелствата и декларация по чл.54 с която ще получаваш 50% от МРЗ от НОИ.Стига работодателя ти да е съгласен защото май май не толерират тези права на майките.

Здравейте!
Въпросът ми не е точно счетоводен, но не се сетих в коя друга тема да питам.  Blush Проблемът ми е следният: Объркана е датата на болничния, който ми е издаден от болницата. Объркано е на 2 места, на едното са го поправили, на другото е останала грешна. Отделно от това са объркали и дните, получават се повече дни болничен.  При предаване в НОИ са казали, че няма право на корекции по болничен лист и са го върнали. От болницата ми отказват да го преиздадат. Имат ли право да ми откажат преиздаване при условие, че грешката е видна? Благодаря  bouquet
Първия болничен при моята бременност също беше сгрешен,но лекарката го поправи и отдоло написа че грешката е тяхна. Подписа се и сложи печат.Нямах проблеми след това с НОИ.Чувала съм че могат да го анулират но нямам представа при какви обстоятелства.Попитай пак в НОИ и не взимай всичко казано от тях за чиста монета защото и там има много некомпетентни служители.

Последна редакция: ср, 10 фев 2010, 23:15 от AnMary

# 83
здравейте Simple Smile
извинявам се предварително ,но имам един въпрос  на мъжа ми му предстои да си смени работата ,какви права има той ли трябва да подаде заявление за напускане на работата , в какъв срок трябва да е  заявлението ,ако не е ползвал отпуска който му се полага какво да прави , по кой член трябва да го освободят
благодаря предварително 

# 84
Здравейте, въпросът ми е следният: Аз съм в майчинство за първо дете, и получавам минималната сума, но ми се налага да стана съдружник в ООД, подчертавам, че ства въпрос само за съдружник (не управител), та въпросът ми е, дали ще ми бъде прекъснато майчинството, счетоводителката ми каза, че няма да има проблем, но аз все пак да попитам и вас  bouquet
Благодаря ви предварително

# 85
  • Пловдив

Да задължително е.Обезщетението за отглеждане на дете до 2 год.възраст се изплаща след подаване на декларация образец1.

Благодаря ти  bouquet

Последна редакция: чт, 11 фев 2010, 08:53 от Aнели

# 86
  • Варна
Здравейте,
много ви моля ако има някой запознат с казуса по прехвърлянето на майката на  6-те месеца неплатен отпуск за гледане на дете, които се полагат на таткото да каже.Тотално съм объркана. Масово приятелки ми казват, че на работа им отказват с мотив,че е отпаднало през 2006г. В същото време приятелки,които са на държавна работа ползват. Ако е отпаднало, то как тълкуваме чл.49 ал.4 от Наредба за работното време, почивката и отпуските (http://lex.bg/laws/ldoc/-552858623) Вижда се, че последната промяна е на 21.08.2009 г и текстът, който ясно казва, че може да се прехвърлят не е премахнат.

Тъй като и моя работодател (отдел ЧР) казват, че нямаме право, бих искала да съм сигурна, преди да водя някакъв спор.
Благодаря ви предварително!

# 87
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
много ви моля ако има някой запознат с казуса по прехвърлянето на майката на  6-те месеца неплатен отпуск за гледане на дете, които се полагат на таткото да каже.Тотално съм объркана. Масово приятелки ми казват, че на работа им отказват с мотив,че е отпаднало през 2006г. В същото време приятелки,които са на държавна работа ползват. Ако е отпаднало, то как тълкуваме чл.49 ал.4 от Наредба за работното време, почивката и отпуските (http://lex.bg/laws/ldoc/-552858623) Вижда се, че последната промяна е на 21.08.2009 г и текстът, който ясно казва, че може да се прехвърлят не е премахнат.

Тъй като и моя работодател (отдел ЧР) казват, че нямаме право, бих искала да съм сигурна, преди да водя някакъв спор.
Благодаря ви предварително!

Нямаш право и на частта на бащата. Има само специфични случаи, в които може да се ползва изцяло от единия родител. Ето цитата от КТ. Имай предвид, че КТ има преимущество пред Наредбата, като по-висш нормативен акт:

Неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст

Чл. 167а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст.

(2) В случаите по чл. 167, ал. 2 настойникът има право на отпуск по ал. 1 в размер 12 месеца. С негово съгласие отпуск в размер до 12 месеца или остатъкът от неизползвания отпуск до този размер може да се ползва от един от родителите на майката или на бащата на детето.

(3) Когато след навършване на 2-годишна възраст на детето починат и двамата родители и те не са ползвали отпуск по ал. 1, настойникът има право на такъв отпуск в размер 12 месеца, а когато родителите са ползвали част от отпуска - на остатъка от неизползвания отпуск до този размер. Със съгласието на настойника този отпуск може да се ползва от един от родителите на майката или на бащата на детето.

(4) Родител (осиновител), който сам се грижи за отглеждане на детето, има право на отпуск по ал. 1 в размер 12 месеца в случаите, когато:

1. не се намира в брак с другия родител и не живее в едно домакинство с него;

2. другият родител е лишен от родителски права с влязло в сила решение на съда;

3. другият родител е починал.

(5) В случаите по ал. 4, т. 1 и 2 другият родител няма право на отпуск по ал. 1.

(6) Отпускът по ал. 1 може да се ползва наведнъж или на части. Когато се ползва на части, продължителността му не може да бъде по-малка от 5 работни дни.

(7) Лицето, което иска да ползва отпуск по ал. 1, трябва да уведоми за това работодателя си най-малко 10 работни дни предварително.

(Sunglasses Времето, през което се ползва отпускът по ал. 1, се признава за трудов стаж.

(9) Редът и начинът за ползване на отпуска по ал. 1 - 8 се уреждат с наредба на Министерския съвет.

# 88
Аз пак имам въпрос.
Оказа се,че за 09,2007 год не са ми изплатили обезщетение от нои.Обадих се да питам защо и от там ми отговориха, че не ми е внесен третия болничен(родих на 15,07,2007).Обадих се след това на счетоводителката и тя ми отговори, че тогава били забавили нещо си и щели да ги глобят и за това не ми е внесла болничния.Сега дори не знае къде е .
От нои ми казаха, че в най-кратък срок трябва да го внеса.
Сега обаче въпроса е -
колко време може да мине и да го внеса,
ако не го внеса изобщо какви може да са последствията за в бъдеще,
ако сега се внесе каква ще бъде глобата за работодателя и т.н.
Моля ако може някой да ми отговори.

# 89
  • Варна
Lady Brinne, благодаря ти, запозната съм с КТ. Но при изброените случаи не би следвало бащата (другия родител) да подписва декларация. Той или е
1. Не се намира в брак с другия родител
2.Лишен от родителски права - тогава той изобщо няма право на 6 месеца, какво да подписва декларация
3. Починал. Не възможно да подпише очевидно.
Според мен в тези изброени случаи родителя просто има право на 12 месеца безусловно, т.е. без никакви допълнителни изисквания за съгласие на другия родител.

Дано да не ви прозвучи като заяждане от моя страна. Просто се опитвам да намеря истината. Разбирам, че може да не съм права изобщо, но от доста време мисля по въпроса и ми се иска да огледам всички аспекти. Искам да намеря истината за себе си, дори и в крайна сметка да не ми позволят.
Размишленията ми се плод най-вече на това, че някъде може, другаде не.  Имам лични приятелки, които ползват в момента (т.е. не съм чула от някъде - тоз рекъл, оня казъл ). Моля ако има и други, които ползват да споделят...

Последна редакция: чт, 11 фев 2010, 10:30 от Поспаланка

Общи условия

Активация на акаунт