Майчинството счетоводно - 27

• 45 039
  • 736
  •   1
Отговори
# 90
  • В полите на Пирин планина
Lady Brinne, благодаря ти, запозната съм с КТ. Но при изброените случаи не би следвало бащата (другия родител) да подписва декларация. Той или е
1. Не се намира в брак с другия родител
2.Лишен от родителски права - тогава той изобщо няма право на 6 месеца, какво да подписва декларация
3. Починал. Не възможно да подпише очевидно.
Според мен в тези изброени случаи родителя просто има право на 12 месеца безусловно, т.е. без никакви допълнителни изисквания за съгласие на другия родител.

Дано да не ви прозвучи като заяждане от моя страна. Просто се опитвам да намеря истината. Разбирам, че може да не съм права изобщо, но от доста време мисля по въпроса и ми се иска да огледам всички аспекти. Искам да намеря истината за себе си, дори и в крайна сметка да не ми позволят.
Размишленията ми се плод най-вече на това, че някъде може, другаде не.  Имам лични приятелки, които ползват в момента (т.е. не съм чула от някъде - тоз рекъл, оня казъл ). Моля ако има и други, които ползват да споделят...

За мен текстът в Наредбата просто е останал недогледан и непроменен, виждам, че е от 2004 година.

# 91
  • хасково
Момичета искам да ви попитам,детето ми на 01.03.2010 година навършва  2 години.Аз искам да изляза в отпуска,защото имам да ползвам доста дни,въпроса ми е трябва ли да се върна на работа за 10 дни,за да ми се актуализира Старата заплата т.е. да си вземам предишната заплата,а не 240,както сега или мога да изляза направо?
Аз се обадих на счетоводството ни и ми казаха,че не е необходимо да се връщам,защото отпуската ще ми се изчислява на база 10-те последни работни мои дни т.е. от август 2007 година и майчинството не се вземало в предвид!?
Благодаря предварително за отговора!

# 92
Момичета искам да ви попитам,детето ми на 01.03.2010 година навършва  2 години.Аз искам да изляза в отпуска,защото имам да ползвам доста дни,въпроса ми е трябва ли да се върна на работа за 10 дни,за да ми се актуализира Старата заплата т.е. да си вземам предишната заплата,а не 240,както сега или мога да изляза направо?
Аз се обадих на счетоводството ни и ми казаха,че не е необходимо да се връщам,защото отпуската ще ми се изчислява на база 10-те последни работни мои дни т.е. от август 2007 година и майчинството не се вземало в предвид!?
Благодаря предварително за отговора!

Така е , както са ти казали в счетоводството.

Аз пак имам въпрос.
Оказа се,че за 09,2007 год не са ми изплатили обезщетение от нои.Обадих се да питам защо и от там ми отговориха, че не ми е внесен третия болничен(родих на 15,07,2007).Обадих се след това на счетоводителката и тя ми отговори, че тогава били забавили нещо си и щели да ги глобят и за това не ми е внесла болничния.Сега дори не знае къде е .
От нои ми казаха, че в най-кратък срок трябва да го внеса.
Сега обаче въпроса е -
колко време може да мине и да го внеса,
ако не го внеса изобщо какви може да са последствията за в бъдеще,
ако сега се внесе каква ще бъде глобата за работодателя и т.н.
Моля ако може някой да ми отговори.

Чакай сега  #Crazy - болничен от 2007 година и чак сега ли се сещаш за него? И как така не са го внесли изобщо?

# 93
Аз изобщо не знаех, че не е внесен в нои. снощи разбрах, като си проверих на страницата на нои изплатените обезщетения.

# 94
  • хасково
Lady Brinne,много благодаря за бързия отговор!!! Hug

# 95
Аз изобщо не знаех, че не е внесен в нои. снощи разбрах, като си проверих на страницата на нои изплатените обезщетения.

А когато е следвало да ти бъде изплатен не си ли забелязала, че го няма и изобщо как си ползвала отпуските по-нататък?

# 96
изплащаха ми винаги за няколко месеца накуп и все не можех да разбера по колко пари на месец ми е майчинството.
Иначе майчинство съм си взимала до навършване на 2 годинки на сина ми.Незная как. аз не съм наясно въобще с процедурата и последствията

# 97
изплащаха ми винаги за няколко месеца накуп и все не можех да разбера по колко пари на месец ми е майчинството.
Иначе майчинство съм си взимала до навършване на 2 годинки на сина ми.Незная как. аз не съм наясно въобще с процедурата и последствията

Честно казано не знам какво да коментирам Thinking Но това си е чисто безобразие от страна на работодателя ти. Щом в НОИ са казли, че може и сега да се внесе - направете го ...

# 98
Здравейте и от мен. Имам следните въпроси:
По майченство съм до 08,05,2010г. Към нашата фирма е пристигнала една мнооого добра оферта от една банка за ипотечни кредити, която е валидна до 30 април. И питам: мога ли да прекъсна майченството си от 01,03,2010г. и веднага след това да изляза в платен отпуск. След като подам документи към съответната банка и ми бъде отпуснат заема, да изчакам да ми изтече отпуската, мога ли отново да изляза по майчинство за отгреждане на дете до 2г?
Благодаря предварително  bouquet
До навършване на 2 год.възраст на детето можеш да започваш работа и прекратяваш с цел използване на отпуск за отглеждане на дете до 2г. по чл.164.За целта подаваш приложение 12 за промяна на обстоятелствата и декларация по чл.54 с която ще получаваш 50% от МРЗ от НОИ.Стига работодателя ти да е съгласен защото май май не толерират тези права на майките.

Благодаря много skubi du.  bouquet Сега като знам че имам право да го напрая ще мога по- лесно да държа на позицията си. Като знам обаче, че във фирамата работят 3000човека, едва ли на счетките ще им се понрави моето решение, но ще опитам.  И нещо дрего да попитам : какво означава "с която ще получаваш 50% от МРЗ от НОИ", когато съм в платен отпуск преди изтичането на 410 дни ще получа пари за отпуската си + тези 50% или когато изляза отново по майченство за отглеждане но 2г.  newsm78 Още веднъж Благодаря.

Последна редакция: чт, 11 фев 2010, 11:44 от sesi81

# 99
Счетоводителката ми отговори, че дори незнаела къде е.
Чудя се може ли въобще да не се внесе този болничен, никога. Дали има някакво значение. Все пак е сериозен документ според мен. Незнам.
Счетоводителката ми каза още, че тогава щели нещо да ги глобят, за това не го внесли.Ми няма ли и сега да ги глобят след като са закъсняли с 2 год и половина?

# 100
Не съм наясно, но едва ли болничните важат 2 год и половина след издаването им.Според мен онази от нои нещо се обърка, може би не е видяла, че става дума за 2007 г., ада си мисли , че е за 2009???????? Thinking

# 101
давността е 3 години

# 102
благодаря!!

# 103
едва ли ще го представят обаче - преди глобата беше 50лв, сега вече е 500лв.

# 104
Да, давността е 3 години, както разбрах в началото на седмицата , когато ми доплатиха сума по майчинството през 2007...

Общи условия

Активация на акаунт