Майчинството счетоводно - 27

• 44 773
  • 736
  •   1
Отговори
# 615
от борсата не дават обезщетение за гледане на дете
оттам може да получаваш обезщетение за безработица

Здравейте! Да питам нещо- лице което е съкратено по (чл 328 ал 1 т 3 ) с изплатено обезщетение дали може да се регистрира в Бюрото по труда веднага! Благодаря предварително!

след 1 месец от прекратяването - ако до един месец лицето не си намери работа или си намери, но с по-ниско заплащане, работодателят който го е прекратил, му дължи обезщетение по чл.222 ал.1 от КТ

Последна редакция: вт, 02 мар 2010, 23:42 от AnMary

# 616
Здравейте! Да питам нещо- лице което е съкратено по (чл 328 ал 1 т 3 ) с изплатено обезщетение дали може да се регистрира в Бюрото по труда веднага! Благодаря предварително!

след 1 месец от прекратяването - ако до един месец лицето не си намери работа или си намери, но с по-ниско заплащане, работодателят който го е прекратил, му дължи обезщетение по чл.222 ал.1 от КТ
То обезщетението е платено, въпроса е дали може да се регистрира веднага в бюрото по труда или има някакви срокове за чакане?

# 617
има срок до 3 месеца да се регистрираш, за да ти изплатят обезщетенията за цялото време

# 618
  • Майничка
Hug
аз отново с моите въпроси..  newsm78
Сега като ме съкратиха на 1 март -срочен договор ( а на 10  март ми изтича 410 ден) мога ли вместо да се записвам на 10 март фиктивно на работа,за да мога на 11 март да изляза в маичинство ,да се запиша на борсата и оттам да получавам обещетение??Как се изчислява това обещетение ?  След тези 9 месеца от борсата ако направя това с фиктивното записване на работа после мога ли да изляза последните 3 месеца в майчинство,да получавам 240 лв  докато детето фактически стане на 2 години???

И още нещо...тези пари от 1 до 10 март кога ще ми бъдат преведени..след 10 март или в нач на др месец ??
благодаря   bouquet

Парите от първи до 10-ти март ще бъдат преведени в началото на април.
Не виждам смисъла от менаването през борсата, ако имате възможност да сключите договор с нов работодател. При всички случаи, обезщетението там няма да е над 240лв.
Имайте предвид, че имате право и на 70 дни болнични, които да представите чрез стария работодател след съкращението.

# 619
благодаря за отговора   bouquet
тези 70 дни как и къде да ги представя и следователно кога да ги ползвам.....след навършване на 2 г на детето ли?

# 620
  • Майничка
тези 70 дни как и къде да ги представя и следователно кога да ги ползвам.....след навършване на 2 г на детето ли?

Не, това не са болнични, които Ви се полагат по дифолт. Имах предвид, че след като Ви съкратят, ако не успеете да намерите кой да Ви назначи веднага на трудов договор, за да получавате майчинство втората година, можете да потърсите вариант личния лекар да Ви пусне бързо болнични  и да го продължи с комисия до ок. 2 месеца.

# 621
има срок до 3 месеца да се регистрираш, за да ти изплатят обезщетенията за цялото време
Благодаря!

# 622

Не, това не са болнични, които Ви се полагат по дифолт. Имах предвид, че след като Ви съкратят, ако не успеете да намерите кой да Ви назначи веднага на трудов договор, за да получавате майчинство втората година, можете да потърсите вариант личния лекар да Ви пусне бързо болнични  и да го продължи с комисия до ок. 2 месеца.

сега разбрах ....благодаря ви много за информацията  Hug

# 623
Привет момичета, честит национален празник и честита Баба Марта с малко закъснение...
Доста нещо изчетох, но продължавам да не знам как да постъпя. В момента карам втората година от майчинството и съм на 240лв. Решихме да се върна на работа от 1. май, защото парите не стигат, няма нужда да обяснявам... Преди седмица уведомих пряката си началничка и тя ми заяви, че екипът в момента е пълен, затова ще ме върнат на друга позиция, която е по-ниско платена. Основната ми драма е следната - преди майчинството заемах по-високата позиция две години, но без да съм официално назначена на нея. Мога ли при това положение да имам някакви претенции и как да ги защитя и обоснова?
Благодаря предварително   bouquet

Последна редакция: ср, 03 мар 2010, 10:31 от Cherveiche

# 624
Dame мерси за бързия отговор! Аз  мислех, че трябва да я представя на доктора, който ще ми издава болничния.. newsm78

Ми то като се замислиш, тоя доктор от къде иначе ще знае, че си била на работа, та да напише такова нещо в болничния ти.  Wink Моя обаче не ми е искал такова нещо.

# 625
  • Пловдив
Cherveiche ,щом не си била официално назначена,не може да имаш претенции.Все едно не си го работила това нещо.

# 626
Cherveiche ,щом не си била официално назначена,не може да имаш претенции.Все едно не си го работила това нещо.

Sad И аз така предполагах, но реших все пак да попитам. Надявах се да мога да направя нещо, защото се чувствам ужасно използвана, дълго време съвместявах две позиции - тази, на която съм официално назначена и другата, която де факто беше приоритет за мен и ръководството. А сега... Убедена съм, че просто не искат още една майка на малко дете в екипа (самата шефка има детенце с месец по-малко от моето, има още една мама, която се връща тези дни от майчинство).  Благодаря за отговора, хубав ден  smile3525

# 627
Здравейте мамчета!
Имам следният въпрос към вас .Току що разбрах че  фирмата ,в която  се водя на трудов договор , ще обави до месец ,два фалит.
А з в момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 годишна възраст.Синът ми е на 1 година и 4 месеца.
Много моля ,ако някой може да ми каже, какво трябва да направя за да мога да продължа да взимам тези 240 лв до навършването на 2 годишна възраст на детето.И въобще какви са процедурите , през които се минава в такава ситуация и какво ще стане с мен?Прекъсва се отпуската и трябва да се запиша в бюрото по труда ли , или какво? Моля ви ,дайте ми съвет какво да направя?
Предварително ви благодаря.

# 628
  • Пловдив
radoslavagerova ,при фалит на фирмата оставаш без майчинство т.е няма да взимаш нищо.Трябва да намериш друга фирма,която да те води на работа и от нея да излезнеш в майчинство.Ако не намериш или докато намериш,се запиши в бюрото по труда,за да взимаш обезщетение от там

# 629
Здравейте, исакм да Ви попитам имате ли представа, когато излезна в 45 дневния отпуск по майчинство преди термина какво обезщетение ще получавам, 90 % от осигурителния доход ли, през всичките ли 410 дни, който се полагат ща ползвам пълния му размер?

Общи условия

Активация на акаунт