Примерна схема за захранване 22

• 26 731
  • 743
  •   1
Отговори
# 570
  • Видин
Праскова и кайсия  Peace За друго не се сещам.

# 571
Гъби
- въвеждане: между 1 и 2 год.
- бульон или супа от гъби, без самите гъби: след 10 м.
- не са силен алерген (!)
- трудносмилаеми
- не са незаменими в детското хранене (т.е. няма с какво да обогатят хранителния режим)
- първо се въвеждат като много малка част от общото (до 18 м.), след това се включват по-осезаемо

Гъби се въвеждат след 3 год. по лична преценка. Официалните препоръки на различните схеми на захранване варират от 1 до 2 год., като това зависи и от начина, по който се предлагат.

Неоснователно се причисляват към категорията на забранените храни преди 2-3 год., както например е случая с меда.

/Не съм срещала препоръки да се дават конкретен вид гъби, но печурките все пак са култивирани т.е. безопасни и сравнително по-лесносмилаеми./
Пащърнак
- 6 м. (веднага след или сред първите зеленчуци)
- слаб алерген (основното му предимство при захранването)
- подходяща консистенция за първите зеленчукови пюрета (подобно на моркова)
- сравнително неутрален вкус (по-лесно се възприема от чувствителния вкус на детето)
- добър витаминен и минерален състав
- доста фибри, но преобладаващо разтворими (товари стомахчето, но и регулира)
- от семейството на моркова заедно с целината, магданоза и подобни кореноплодни (от гледна точка на алергиите)

# 572
Момичета ,мерси за инфото,едва ли ще седна да смятам точно до калория,пък и нито мога да видя колко кърма изсуква,нито точно колко храна изяжда(обича да се храни сам,и не всичко е в устата Joy)...
А някой намери ли инфо за калция?

# 573
Съдържание на калций в мг/100г продукт:
сусам   1160
витабел   200
леща   56
соево брашно обезмаслено   241
соево брашно пълномаслено   1026
соя   257
соя печена    245,11
сух фасул   180
фъстъци   3
шунка   9
какао 10%   140
мед   5
диня   14
домати   11,5
картофи   10
алабаш   49
зеле   50
зелен грах   30
зелен фасул   39
карфиол   32
кервиз   50
краставици   25
кромид   26
магданоз   240
марули   25
моркови   46
севрия   8,6
спанак   131,7
тиква   15
тиквички   6
чушки   15,2
брашно бяло   12
ориз   6
брашно пълнозърнесто   42
брашно типово   42
грис   17
нишесте   12
овесени ядки   64
пшеница   43,7
пшеничени трици   75
хляб бял   13
хляб добруджа   20
хляб ръжен   38
хляб типов   28
дроб черен   5
бъбреци говежди   8
бъбреци свински   8
език говежди, свински   8
език телешки   7
сърца говежди,свински   18
пиле   9
агнешко нетлъсто   7
бекон   8
говеждо месо   6,5
овче месо   7
свинско без сланина   5
телешко нетлъсто   10
телешко тлъсто   10
извара   90
сухо мляко обезмаслено   1300
сирене краве   530
извара пълномаслена   90
кашкавал "балкан"   320
кашкавал "витоша"   285
мляко "Верея" 0.1%   150
мляко 2%   121
мляко биволско   174
мляко кисело   121
мляко козе   143
мляко кондензирано   240
мляко обезмаслено   100
мляко овче   120
мляко пастьоризирано 3%   121
мляко пълномаслено   122
сирене овче   550
сирене прясно   500
сметана   75
сметана суха   460
сухо мляко биолактон   920
сухо мляко виталакт 1   920
сухо мляко пълномаслено   920
банани   6
боровинки   10
вишни   15,3
грейпфрут   14
грозде   45
дюли   20,4
кайсии   23
касис   42
круши   16,1
къпини   63,3
лешници   60
лимони   50
малини   38
орехи   160
портокали   38
праскови   23,2
сини сливи   27
смокини   52
стафиди   31
череши   24
ябълки   14
ягоди   25
бяла риба   11
скумрия   14
скумрия неизчистена   14
скумрия пушена   12
херинга   14
шаран   50
щука   11
яйца   50
белтък   11
жълтъци   140

Crazy таблиците между другото съм ги събирала (в excel-ска таблица) преди повече от 10 години, така че ако ме питате кое от къде съм взела не мога да ви кажа ...

# 574
Бибонка, хич и не питам. Само благодаря!   bouquet

Дайте идея за някоя рецепта с пълнозърнест ориз? newsm78

# 575

Дайте идея за някоя рецепта с пълнозърнест ориз? newsm78

Ами аз го варя много често отделно от зеленчуците, понеже ми трябва за сгъстяване или увеличаване на обема, освен това той се сварява бавничко и , ак си сложила напр. тиква или нещо др., което се сварява бързо, ще ти се наложи да махаш зеленчука преди да е готов ориза...иначе го комбинирам с почти всико, което съм въвела.

# 576
Здравейте,момичета Heart Eyes.
Въведох пилешко и ми се иска сега и пуешко,но гледам,че трябва да има 20 дни между видовете месо.Знае ли някои обяснението за това?
И аз питам същото - да чакаме ли 20 дена и тогава новото месо? И защо - не ми звучи много логично?  newsm78

# 577
Здравейте!
Аз реших да започна пак да й варя пюренцата - отказах се да търся под вола теле /зел. пюрета без запичащи съставки или твърде много зеленчуци/. Обаче искам да ми кажете ако й сваря по-голямо количество какво да направя - да го сложа в бурканчета и да ги заваря заради апачката или да го замразя? Ако замразя няма ли да му се промени нещо в състава - в смисъл полезните неща да дадат фира? Пък и в какво да го сложа във фризера? Иска ми се да са на дозички. Мисля всеки зеленчук по отделно да сваря и замразя /или стерелезерам в бурканче/ че да може да ги комбинирам- да яде различни неща.
Вчера излезнах сама без децата за да мога спокойно да отида и разгледам храните в магазините... И извода ми е че само на Ганчев има доста вида зеленч. пюрета - но те са толкова гъсти и повечето съдържат по 5-6 зеленчука. Останалите марки /Гербер, Сънвал, Ам-Ам, Бебо, Бебевита и Хип/ нямат голямо разнообразие. Само на Хип имаше повечко но подходящи за нас бяха едва 3-4 вида. Като се сложи и това че рядко зареждат.... сме олеле малеле. Гледах и кашите - чиста елда няма а за пълнозърнест ориз не са чували и питам каква КАКВА КАША ДА Й ВЗЕМА КАТО ПЪРВА?
Е момичета пак ще съм ви благодарна ако ми отговорите. Звънях и на личната а тя вика спокойно да си и давам от всички и да съм я изаквала с термометъра или с овесена водичка - то запека щял да се оправи сам????!!!!! Така че пак разчитам само на вас... Rolling Eyes

# 578
Повечето полезни неща на зеленчуците си отиват още с варенето. Аз замразявам в камерата във формички за лед - често срещана практика е - имаше дори май статия в библиотеката.  Peace

# 579
mamadesi2 , ти от кой град си?
Чиста каша от елда има на ХИПП. А елда на зърна има в Пикадили.
Ако във вашия град няма, мога да се ангажирам да ти купя и пратя по пощата.

Последна редакция: ср, 24 фев 2010, 09:58 от Франческа Салиери

# 580
КАКВА КАША ДА Й ВЗЕМА КАТО ПЪРВА?
По принцип като първа каша се препоръчва оризовата (Хип, Милупа, Нестле), но пък и оризът запича, така че по-добре да смесваш кашата с пюре от круша, слива, праскова или кайсия, ако си ги въвела вече.

# 581
Това за формичките за лед го четох но аз искам по-голямо количество да замразя. Да може да кажем като смеся два или три вида зеленчук да стане 180-200 гр /едно голямо бурканче/. И примерно искам да сваря количество за около 10 пюренца - тогава доста формички за лед ми трябват. Не ми е никакъв проблем това да й варя всеки ден но ми е проблем набавянето на пресни зеленчуци. Дори вчера като питах за сладък картоф дали ще ми донесът търговците ни на зеленчуци казаха че ако има и то не можели само едни кг трябвало поне един чувал а другото кой щял да го купи... и изобщо.... Не знам в бурканчета може ли да се замразява!? newsm78
Queen L аз съм от гр. Раднево - това е на 30-35 км. от Стара Загора. Не е много далече и мога да си позволя веднъж или два пъти на месец да ходя до там но все още експериментираме с храната /заради пустия запек/ и даже и да ида не знам какво да си купя. За това все още търся тук при нашите търговци /че купувам по едно пюренце от вид за проба, а трябва и с кашите да пробвам нали/ и разпитвам вас /тъй като личната и тя не ми помага много/ за различни храни. Но страшно много ти благодаря за добротата ти.

campanula искаш да кажеш че като и направя примерно ... / Thinking с какво количество каша да започна пак ли 2-3 лъжички/ и към него да добавя пюренце. Ама в какво съотнощение? Сигурно задавом адски глупави въпроси но вече не мога да си позволя експерименти с детето си. И да всички плодови съм ги въвела.

# 582
mamadesi2, кашата също се въвежда постепенно (2 лъж., после 3-4 лъж. и т.н). Съотношението каша/плод го правя "на око", но ако искаш пробвай 1:1. Ако някой друг има идея за съотношението, нека се включи.

# 583
mamadesi2, можеш да замразяваш и в бурканчета. Но не ги пълни (да са под гърлото на буркана). При вас май е уместно да не даваш оризова каша от грис (каквато е на Хипп например), а по-рано да въведеш овес, пълнозърнест ориз и елда. Можеш да си набележиш какво искаш да ползваш и да си го поръчаш от онлайн магазин, с доставка по куриер. За съжаление и тук в Смолян (около 30 000 население) много неща ги търся, а ги няма. Каши на Хипп има в един единствен магазин, и от любимата "елда с плодове" на дъщеря ми купувам по 2-3 опаковки, точно защото рядко зареждат и следващия път като ходя може и да няма ... Аналогично е и с пюретата, абе в близките магазини има единствено Ганчев и Слънчо, в специализираните детски магазини няма асортимент (не стига че ходя до другия край на града, ами пак не винаги купувам каквото искам ...) ... абее  ooooh! а от месеци не мога да си купя "нежни фибри" на Nestle (тя между другото е разхлабваща, но я търся защото фибрите са много полезно нещо, не че имаме проблем със запек).

# 584
gundie, благодаря - както винаги изчерпателен отговор. Peace

Ще и дам да опита от супата, но без гъби - те и без това за 3-4 в цялото количество супа.

Общи условия

Активация на акаунт