Примерна схема за захранване 22

• 26 740
  • 743
  •   1
Отговори
# 585
При замръзяването в стъклени бурканчета рискуваш да се спукат бурканчетата, въпреки че не са до горе напълнени. Вариант е пластмасови чашки за еднократна употреба, а отгоре затваряш с опаковъчно фолио и надписваш с маркер за CD или permanent.  Peace

# 586
Аз до сега не съм имала случай на спукано бурканче, слагам ги директно във фризера, дори и съдържанието да е с по-висока температура (и около 40 градуса се е случвало).

# 587
Страхотни сте!!! Удивителни...Благодаря ви!
Ако не мога да намеря чиста елда мога ли да започна с плодова? И тия фибри на Нестле... за каква възраст са? Ние сме на 7 месеца без 1 седмица.
Queen L това с пластмасовите чашки трябва да го патентоваш!  thumbsup Ще го пробвам! Ще пробвам и в бурканче - тези които няма да смесвам.

Току що една позната ми каза за едни разхлабващи сокчета: на Семпер от бяло грозде  и на Кинела от ябълки и кайсия. Знам че сте против соковете тук но все пак - ако някой знае нещо за тях....

# 588
Аз до сега не съм имала случай на спукано бурканче, слагам ги директно във фризера, дори и съдържанието да е с по-висока температура (и около 40 градуса се е случвало).
Преди време имахме случай с пъхната бира в камерата за по-бързо охлаждане, но в последствие забравена там - шишето се беше спукало. Затова не съм пробвала с бурканчета. Може да е различно...  newsm78
А идеята с чашките я четох в една тема за замръзяване на кърма  hahaha Там имаше коментари за пластмасата - не всеки вид е подходящ и безвреден за трайно съхраение на храни. Аз /понеже не знам какви чашките купувам/ бих правила друго - изчаквам да замръзне съдържанието и после го изваждам от чашката и го слагам в торбичка, която вече е специално за замразяване. Но след като метода на Bibona не пука бурканчета - пробвай така ...  Peace

# 589
http://www.papa-bebe.com/ka6i/nestle.html - над 8 месеца я дават, има овес и синя слива (с разхлабващо действие).
Плодовата елда има вътре ябълка и банан освен елда ... А банана запича и ако решиш да го въведеш предварително, преди кашата, ... може да си навлечеш отново главоболия. Пълнозърнест ориз (разтворима каша) имат Лактана био (сигурно има и други де ....). Humana имат "елда с круша", можеш с нея да въведеш елдата. А след 7 месеца може и направо глутенова овесена каша да въведеш ... тя е доста разхлабваща все пак ... във вашия случай ми се струва обоснован и подобен избор.

Последна редакция: ср, 24 фев 2010, 11:54 от bibona

# 590
Но страшно много ти благодаря за добротата ти.

Тази кошница мисля че е за Франческа Салиери ...

# 591
 newsm78 Момичета, а според вас какво количество мляко на закуска все пак е ненормално? За почти 10-месечно бебе?  Thinking Дъщеря ми току що се справи с 400 мл кърма, в рамките на час.

# 592
  • София
Бибона, супер инфо това за калориите, мерси. Отдавна търсех такава информация.

А не ти разбрах коментара за пюретата дето са със средна плътност 0,7? Я обясни плс? И това за breast milk intake не е ли кърма или формула всъщност? Трябва да призная, че малко трудно асимилирам последния абзац, но така става при мене като видя много цифри на едно място... Ще съм ти много благодарна ако намериш някакво време да го обясниш с 2-3 изречения  bouquet

Що се отнася до "ненормалното количество мляко", аз от общуването и четенето на неща писани от консултантите по кърмене, съм възприела, че всяко количество кърма е нормално. Ако искаш професионално мнение най-добре този въпрос да го отнесеш към форума за консултации с ЛЛЛидери или просто в кърмаческия форум, но съм доста убедена, че ще те успокоят, че бебето само най-добре определя количеството кърма, което му трябва, че както ние, така и бебетата един път са по-гладни (или жадни) и се хранят по-обилно, после се компенсира това от следващото хранене... Още повече че твоето дете не изяжда много големи количества твърда храна и респективно за него не важи "500 мл кърма на ден". Моят син онази вечер също хапна над 300 мл кърма (претеглих се на кантара да видя с колко съм олекнала), а нощния му памперс тежи като да е изпил 1 литър през нощта, но нито е дебел, нито нищо... Кърмила съм го винаги на поискване и това никога не ме е подвеждало Peace

Между другото някой да има отговор на въпроса ми дали боба или нахута е с по-твърда обвивка и от сортовете боб кой е с по-мека люспа?

# 593
 newsm78 Ами мен всъщност ме притеснява фактът, че дъщеря ми рядко суче, по-често кърмата е изцедена, тоест количеството го определям май аз, не тя. Но като си затвори устата и не иска повече с лъжичка, а аз от шише не искам да й давам друго освен кърма и вода, та пак й давам кърма, да пие колкото иска ...

За таблицата - нарочно ще я копирам пак (извинявам се за което), за по-лесно гледане.

No breast-milk                          Average breast-milk
                      intake                                       intake
(months)
                     2 meals 3 meals 4 meals           2 meals 3 meals 4 meals
6–8               0.9        0.6         0.4                  1.7        1.1        0.9
9–11             1.2        0.8         0.6                  1.8        1.2        0.9
12–23           1.5        1.0         0.7                  2.0        1.3        1.0

Тази информация е от СЗО. Аverage breast-milk intake е точно някакво средно количество кърма за съответните възрасти (което между другото за Европа е около 720 мл за 6-8 месеца, 560 мл за 9-11 месеца и пак почти толкова за 12-23, като е определяно чрез претегляне на бебета преди и след кърменията ...).

А цифричките са със следния смисъл - ако кърменото бебе на възраст 6-8 месеца приема твърда храна 2 пъти дневно, то твърдата храна се препоръчва да съдържа 1,7 kcal/g, което е 170 kcal в 100 г твърда храна. Ако твърда храна се предлага 4 пъти дневно в 6-8 месечна възраст, то тя се препоръчва да съдържа 0,9 kcal/g или 90 kcal/100g.
...

Разбира се, ако едно дете си хапва с удоволствие твърда храна и компенсира с изяждане на по-голям обем (от цитирания от тебе), тогава е ОК плътността да е по-ниска. Но едно бебе като моето, което го кандардисвам като ненормална, вероятно приема твърда храна на или под долната граница на препоръчаното, аз и затова съм се вторачила в тия цифри.

Та за пюретата - е повечето са около 70 kcal в 100 г, тоест плътност 0,7 каквато дори не присъства в табличката за кърмените бебета. А да не говорим, че в интервала 6-8 месеца повечето бебета имат 2 твърди хранения (символични при това в началото), и практически много рядко 4 хранения.

newsm78 В тоя ред на мисли, кашите, които не са промишлено хидролизирани (а аз умишлено само такива ползвам), при това разтворени в кърма (не във вода) са с плътност около 1,2-1,3. И почти не се сещам как се постига плътност 1,7-2 (всъщност лесно се постига, с жълтък с плътност около 3,8, с хидролизирани каши, с добавяне на мазнина към пюрето, ...). Е и аз не разбирам какво искат да кажат, с естествени продукти трудно се постигат подобни цифри.

# 594
  • София
Ами... какво да ти кажа... И аз много държа на цифри по някаква причина, въпреки че си намирам много други причини да не държа на тях, но съм control freak, какво да правя...
Но. След като много натисках Хедра в блога й "кажи ми та кажи ми ТОЧНИ цифри искам да знам", тя все ми вика "в нормалното ежедневие няма какво толкова да се мисли за цифри и калории, защото детето само си определя колко да изяде. Ако са му малко калориите на предното хранене, ще си навакса със следващото или ще поиска просто по-рано да яде от часа си за хранене. Само си слушай детето и това е достатъчно".
И това според мене е самата истина.
При вас като доминира храненето с кърма - кърмата компенсира по-малкото поемане на твърди храни. Затова е добре да не я ограничаваш и ти да определяш количествата, ами и давай колкото иска и когато иска.

Виж, реално на никоя от нас тука майка и не е знаела нещата, които ние сега знаем и правим. И въпреки това, аз не си спомням в детството си (освен наистина мнооого рядко) някой да е бил с наднормено тегло или супер кльощав или пък с болести, причинени от кофти хранене. А решението как да ни хранят е ставало по усет и с известна доза здрав разум и е давало достатъчно добри резултати Simple Smile

Ако искаш все пак се посъветвай с консултант по кърмене, те разбират от захранване, да ги чуеш какво ще ти кажат Peace

# 595
Само да кажа за замразяването в бурканчета, КОсе Босе твърдеше, че се отделяли частитци от стъклото , след размразяването...това до колко е възможно аз не мога да бъда сигурна, нито имам необходимото познание за това?? newsm78 Само ви споделям

# 596
Моето дете сутрин пие по 210мл. мляко след ставане. Трудно достигнахме до това максимално количество, тъй като като бебе доста дълго време пиеше малки количества за възрастта си. Сега повече от тези мл. не й правя, макар че напоследък малко се сърди като свърши млякото. Но аз смятам, че са достатъчни, а и по-късно давам сутрешна закуска и млякото вече се явява допълнение. Никога не е изпивала 400мл. bibona , а после дали ще иска закуска, ако пие толкова мляко?  Thinking

# 597
Лично аз предпочитам да замразявам в стъклени бурканчета.
Пластмасовите съдове ми мираш неприятно.

# 598
  • София
Благодаря на всички за идеите и подкрепата. Очакваме консултация със специалист, а иначе борбата за яденето на зеленчуци продължава.... Прояде сирене, което ме обнадеждава Simple Smile

Искам да ви питам:
* Какво мислите за т.нар. кътък  newsm78
* Според вас след като навсякъде пише за нещо да не се предлага до 1 година, кога бихте го предложили. Примерно сол, гъби, мед...
* Един въпрос от серията "Споделете": с трайното вдигане на дневните температури над 5 градуса + слънце как смятате да процедирате с храненето... изкушението "цял ден на въздух" се увеличава с всеки изминал ден, но пустите му манджи....

mamadesi2, за формичките за лед. Въобще не е нужно да имаш много, а две-три са достатъчни: щом замръзне, изваждаш формичката, пресипваш съдържанието в найлонова торбичка, която надписваш, и после в същите формички почваш от начало Simple Smile Ако имаш контейнерчета на АВЕНТ, те стават за замразяване  Peace Аз лично в началото замразявах кърма и много изчетох за съдове за замразяване. Имаше трагикомични предложения като контейнерчета за... урина (че били евтини). От всичко прочетено, вкл. стъкло и т.н., замразявам най-вече в контейнерчета АВЕНТ, т.е. в специално предназначени за замразяване съдове.

За разнообразието от пюрета в малкия град, вече знам защо толкова се тачи пустият му Ганчев. Ами че то освен Ганчев и ХИПП, в общия случай друго може и да няма... Защо от вносителя на Сънвал, да речем, не се вземат в ръце, не мога да разбера. Био пюрета, разнообразни, хубави, евтини, пък толкова трудно и рядко се намират - срамота... Да не говорим за останалите им продукти...

За цифри и калории не мисля. Фактът, че го кърмя, ми компенсира всякакви притеснения дали яде достатъчно. Ако не бяха проблемите с хемоглобина, хич нямаше и да ми пука, че два месеца не искал да яде не-кърма (ако ще), че не ядял зеленцучи (голям праз), че сирене не щял, че изял само 3 лъжички и прочие.... и съм убедена, че тогава някак си нямаше да е толкова трудна и неприятна цялата тази разправия с яденето... но съдбата реши други и това е положението...

П.С. Благодаря за линковете, за мен най-важното е, че спелта = лимец.

# 599
Здравейте!
Взех елда с круша - чиста няма. Каша на която пише от пълнозърнест ориз така и не открих. Предложеха ми и млечно-овесена каша но отказах заради глутина - още не съм стигнала до там.... дано скоро стигна!
Не знам как от стъклото при замръзяване се отделят частици и знам че и пластмасата не е идеално решение но все трябва да се замръзява в нещо! Чудя се дали да не изсипвам директно в торбички????
И да - кошницата с цветята е за Франи но съм се отнесла и съм забравила да кажа - или съм се объркала че пиша за нея - няма значение! Такива цветя даслужавате всички!!!
Благодаря ви!

За сокчетата никой нищо ли не е чувал?

Зеленко благодаря и за твоите идеи за замръзяване!

Между другото единствените замръзени зеленчуцши които открих са царевица и грах. Всичко друго е с морков и ориз. Е... така е - от малък град сме! Ще се ходи на разходка с колатаааааа....  Joy

Общи условия

Активация на акаунт