Примерна схема за захранване 22

• 26 742
  • 743
  •   1
Отговори
# 600
Относно това, че бирата се е спукала е от газираното и от това, че като мислиш да замръзяваш, трябва да се остави място, защото се разширява сместа. Пукат се бурканчетата ако са пълни до горе. Аз замръзявам само в бурканчета. А това за отделянето на стъкло  Mr. Green струва ми се прекалено. Пластмасата е по-вероятно да отдели нещо от стъклото.  Peace

# 601
Привет отново!
Може да е с малко закъснение, но...
Jenivas, на нас сладкия картоф ни действа регулиращо определено...дадох го след обикновения картоф и моркова, от които беба се запече зверски. От както го давам нямаме никакви проблеми (и естествено изключих морковите и картофите от менюто й)

Лято! Аз давам каша за вечеря, смесена с плод, тъй като това е единствения начин да я убедя да я изяде. Гледам да я храня около 40 мин до 1 час преди да си легне, за да може да "изразходва" част от захарта  Wink Тоест, храня я, играем си малко, след това баня, масажчета и тн, и дояждане + приспиване с цица (хапва си добре). Давам каша за вечеря по препоръка на педиатърката, защото иначе малката се буди по 4-5-6 пъти нощем. От както почнах (десетина дена), намалихме нощните събуждания с 1, което си е постижение Rolling Eyes За момента хапва около 120-130 мл, тоест 4 лъжички сухо вещество + 90 мл мляко, плюс плод, като количеството на плода е различно, в зависимост колко сладка е крушата. Идеята е да не се усеща много много вкуса на кашата  Wink

А сега и моят въпрос, малко глупав предполагам   newsm78 След като съм въвела мандарина (сок), трябва ли да въвеждам портокал на същия принцип, или веднъж въвела цитрусите с мандарина, въвеждането приключва? Само да отбележа, че вече съм й стискала по малко сокче в устата от парченца портокал  преди известно време, а сока от мандарина й слагам в плодовите пюренца (круша, ябълка + банан) последните три дни.

# 602
  • София
Мама Маца, благодаря, и аз така горе-долу смятам да процедирам!! За цитрусите всъщност не знам, но ми се струва, че евентуалната алергия би била към всички, т.е. да се въвеждат като група. Ама като се знам, аз бих ги въвеждала поотделно (то пък и не са кой знае колко вида). Simple Smile

# 603
АЗ замразявам в пликчета- особенно ония-самозалепващи ли се наричаха, дори ми се струва най-компактно.

# 604
  • София
Маце, не мисля че можеш да ги броиш всичките цитруси за въведени, както не можеш да броиш всичките зърнени за въведени, ако си дала само ориз, или пък всичките бобови, ако си дала само грах и т.н. Peace Това са отделни биологични видове все пак, алергия може да се прояви към всяка храна, не съм чула за алергия към група храни (т.е. казваш "имам алергия към фъстъци", не "имам алергия към ядки")

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Да дам едно инфо с цифри и аз - за храненето на деца от 1 до 3 години:

Това са препоръчителни дневни количества в грамове* според книгата на проф. Лиляна Трифонова (която отварям баш когато ме интересуват цифри) - "Хранене на детето от 1 до 16 години"

Мляко: 400
Млечни продукти: 20
Месо: 55
Риба: 10
Яйца (бр.): 0,3
Мазнини (общо): 18
В т.ч. млечно масло: 10
В т.ч. слънчогледово олио: 8
Хляб: 80
Брашно** : 15
Макаронени изделия: 8
Зърнени храни***: 15
Ориз: 8
Картофи: 60
Варива (боб, леща): 7
Зеленчуци: 280
Плодове (общо): 250
В т.ч. пресни плодове: 200
В т.ч. натурални сокове, компоти, нектари и др.: 50
Ядки: 5
Мед, конфитюр, мармалад: 10
Захар: 10
Сол: 2

* Отчетени са загубите на хранителни в-ва при термична обработка.
** Тестени закуски се преизчисляват на база брашно
*** Включват се жито, овесени ядки, специални зърнени продукти за закуска.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

А в книгата "Хранене на детето от 1 до 3 години" на доц. Мариана Маринова пише още:

Количеството на едно хранене за децата от 1 до 1,5 години е 300 - 350 мл, а за децата от 1,5 до 3 години - 350 - 400 мл.
Калорийният прием за денонощие при децата от 1 до 3 години е 1300 ккал, които идват от 39г белтъчини, 42г мазнини и 180г въглехидрати. Белтъчините се усвояват най-добре, кгато  60-70% от тях са от животински произход. (Тука има доста разминаване с инфото от СЗО, което Бибона цитира - там се казва, че трябват 1700 калории).

И в двете книги пише месо да се яде поне 4-5 пъти седмично.

# 605
Калорийният прием за денонощие при децата от 1 до 3 години е 1300 ккал, които идват от 39г белтъчини, 42г мазнини и 180г въглехидрати. Белтъчините се усвояват най-добре, кгато  60-70% от тях са от животински произход. (Тука има доста разминаване с инфото от СЗО, което Бибона цитира - там се казва, че трябват 1700 калории).

И в двете книги пише месо да се яде поне 4-5 пъти седмично.

Е и според СЗО за 1-3 години е малко под 1300 калории, не е голяма разликата.

Но за белтъчините ...  Mr. Green e точно в това е разликата между руската и другите схеми. Тия 39г са по типично руска традиция!!

За справка:

Препоръчителен прием на протеини, г/ден

Age                          United              United            European          WHO
                                Kingdom           States            Union
0–3 months             12.5                 13                   –                       12.5
4–6 months             12.7                 13                  14.0                   12.7
7–9 months             13.7                 14                  14.5                   13.7
10–12 months         14.9                 14                  14.5                   14.9
1–3 years                14.5                 16                  14.7                   14.5
4–6 years                19.7                 24                  19.0                   19.7

Всички останали препоръчват 14 и нещо - 16, изведнъж в БГ ни препоръчват 39!!!

newsm78 Между другото, пуснах горния списък в калкулатора си и ми излизат около 50г белтъчини ... ама аз вярно под "месо" калкулирах пилешко и телешко, не свинско и кайма я! Но въпреки всичко ми излезнаха 47г мазнините ....

Белтъчините ги докарах до 46 г като премахнах от "менюто" зеления грах и зеления фасул, като под зърнени калкулирах нишесте и тем подобни простотии ... но до 39 е не мога да ги докарам и това е ...

Joy Като че в тия норми е предвидено да се краде и въпреки всичко да остава. Или под месо се разбира "ребра" - тоест да имат маса, но не и месо в тях ... Вярно че моите таблици са за чисто месо, без кокалите ...

Последна редакция: ср, 24 фев 2010, 20:24 от bibona

# 606
И сега ни в клин ни в ръкав пък и без да ме питате ще кажа че се рових тук из нета за запек при бебета и разхлабващи и т.н. и стигнах някак си до спелтата и лимеца... та оказва се че не са точно едно и също нещо. От един род зърнена култура са но спелтата е произлязла от лимеца. И тъй като такива неща ви интересуват ще ви копна линка защото няма да го запомня  http://sluncemoon.blogspot.com/2009/11/blog-post_17.html  ... А ако се повтарям с някой назад или вече ви е известно - извинете ме - просот реших и аз да съм полезна  Blush   

# 607
Мами, предполагам, че това вече сте го обсъждали, но ми е трудно да намеря точно къде, затова да ви питам: как приготвяте различните видове ядки - овесени, ръжени и т.н.? Накисвате, варите (по колко минути) и после пасирате? Или накисването не е необходимо? А с какво ги пасирате - с водата, в която са врели, с АМ или с друго? И има ли разлика (най-вече като хранителна стойност, а и като вкусови качества) между така приготвените ядки и готовите инстантни каши (т.е. струва ли си целия този труд)?

# 608
Аз точно така ги приготвям - накисвам, после варя и пасирам с водата от варенето. Моите момчета много ги харесват, но не им понасят люспите - давят ги. Днес пробвах отново и резултата беше същия, тъй че ще изчакам още с тези ядки.А иначе в кашите зърната са обработени до някаква стпен, често обогатени (самите каши) с витамини и/ли минерали...
Играта обаче наистина е доста и даже малко се радвам, че не могат да ги ядат.
Освен това, овесените нямат нужда от киснене (фините) и почти не се нуждаят от пасиране. Ечемичените пък, са много твърди и искат хубаво киснене и после пасиране. Т.е. всеки вид е различен, та е трудно да ги смесваш.

# 609
Кога въведохте царевицата и с какво? Аз мислех да я въвеждам след 10 дни, но като чета, че е алерген, и се замислих дали няма да ни е рано още  Thinking А пък и гледам, че присъства в доста от готовите каши и пюрета, което ме ограничава да ги давам, докато не я въведа.

# 610
Неее, изчакай поне до 6м навършени месеца....аз я въведох на 6 и половина, с пюре царевица на Овко, много хубаво.

# 611
campanula, със зърнена каша на Милупа (ориз, царевица и просо). И да допълня, че с нея почнах да я захранвам, на 6 месеца и 1 седмица.

# 612
А защо си захранила с каша с три компонента?? newsm78 Много за захранване особенно...

# 613
Ами и аз не виждах нищо притеснително в това да дам каша с ориз, ябълки и царевица (като и ябълките, и царевицата бяха нов продукт). Дори и да се прояви реакция, ще е към едно от двете (трите - в горния случай) ... Подчертавам, че този подход НЕ се препоръчва, но ако няма реакция - няма и проблем.

# 614
Обаче не знаеш дали няма да има реакция....ако има семейна обременненост с лергии- в никакъв случай Naughty Ако няма сами преценявайте, но както казва Бибона- по-добре не. Особенно, ако се захранва по-рано детето,т.е 4-5 м. и, когато така или иначе не е препоръчително да се дават кой знае колко видове храни

Общи условия

Активация на акаунт