Примерна схема за захранване 22

  • 26 766
  • 743
  •   1
Отговори
# 615
  • Мнения: 1 301
МамаМаца, тази каша с ориз, царевица и просо на Милупа безмлечна ли е? Нещо не я намирам в сайта на па-па.

bibona, на коя фирма е тази каша с ориз, ябълка и царевица (въвела съм ориз и ябълка)?

Дали е подходящо да въведа царевицата с кисел? Кашите с царевица или са с АМ (а аз кърмя), или са със захар  Whistling

# 616
  • Мнения: 4 070
ООО, ама аз все се бъркам с тия лентички, то детето ти е по-голямо, ами давай му царевица вече няма проблем...аз давах една каша на Милупа-казва се ГРис-я е с царевица, ориз и.....дали имаше нещо др. въобще..препоръчвам я кашата де

# 617
  • Мнения: 1 125
"Ябълкова безмлечна каша" на Humana. Няма захар вярно, но си е подсладена - само че с глюкоза и фруктоза  Mr. Green за да може да пише с големи букви "без довавена кристална захар". Между другото много е вкусна, чак на мен ми харесваше.

# 618
  • Мнения: 1 301
gundie, в тази каша има и тапиока. Какво е това? Не съм го въвеждала  Laughing

bibona, то май по-малката беля е кристалната захар, отколкото глюкоза и фруктоза  newsm78

# 619
  • Мнения: 1 125
bibona, то май по-малката беля е кристалната захар, отколкото глюкоза и фруктоза  newsm78

 Wink Ами всъщност не е чак такава беля. За добавената захар - и според списъка от Stelfy около 20 г дневно е за деца 1-3 години. По закон не трябва да превишава 10% от дневните калории (дори и при възрастни). А толкова много се шуми, просто защото един 100-грамов шоколад е около и над горната граница. И ако в същия ден се изяде още нещо подсладено ... А доста хора се хранят така, тоест прекалено много хора, затова е и шумотевицата.

Иначе, захарта всъщност в храносмилателната система се разгражда точно до глюкоза и фруктоза. Лактозата също е дизахарид (около 7г в 100 г кърма) ... Плодовете съдържат моно и дизахариди от 7-8 до около 20%. Те не се считат за проблем, просто защото не са рафинирани - тоест съдържат и витамини и минерали. Проблемът е, че рафинираните захари не ги съдържат ...

 Wink Между другото, между рафинираното нишесте и захарта не е голяма разликата - и двете носят "пречистени" от витамини и микроелементи въглехидрати. Още по-малко пък "модифицираното" нишесте, което е частично разградено. Но ... за кърмените бебета без заместено хранене пък разликата между нишесте и захар е още по-малка. В кърмата се съдържат хидролитични ензими, които МНОГО бързо разграждат нишестето и светкавично се стига до глюкоза в храносмилателната система.

# 620
  • Мнения: 37
campanula, безмлечна е да, в Испания я има, вероятно на пазара на БГ не, щом не я намираш в сайта.
http://www.milupa.es/c-ce-1.php

gundie, тук не се шуми толкова около това. На самата каша пише Inicio, което значи че я дават за начална каша, а и освен това е за 4+ месеца, и тъй като знам, че ориза (другата алтернатива за каша за начало) запича, предпочетох тази. А няма да ти казвам, че бяхме на гости една вечер при семейство с 2 деца (на 9м и 3г и 6 месеца), и мацката супер охотливо ми предложи да направи каша (на Семпер) на Мирела за вечеря, много била хубава, аз викам дай да видя съдържанието - гледам овесени ядки, и й казвам, ами благодаря, ама аз още не съм въвела глутен, и не мога, а тя ей така  Shocked, въобще не разбра какво й говоря, какъв глутен, какви чудеса. Според мен не беше чувала за специалното му въвеждане никога. Шведка.

# 621
  • София
  • Мнения: 31 397
ООО, ама аз все се бъркам с тия лентички, то детето ти е по-голямо, ами давай му царевица вече няма проблем...аз давах една каша на Милупа-казва се ГРис-я е с царевица, ориз и.....дали имаше нещо др. въобще..препоръчвам я кашата де

да, царевица и ориз. Ние тъкмо я свършихме и взех за първи път "Holle", много ги хвалят, да видим дали си струват парите newsm78 Някой да е давал ?

# 622
  • София
  • Мнения: 5 614
Искам да ви питам:
* Какво мислите за т.нар. кътък  newsm78
* Според вас след като навсякъде пише за нещо да не се предлага до 1 година, кога бихте го предложили. Примерно сол, гъби, мед...
* Един въпрос от серията "Споделете": с трайното вдигане на дневните температури над 5 градуса + слънце как смятате да процедирате с храненето... изкушението "цял ден на въздух" се увеличава с всеки изминал ден, но пустите му манджи....


Разните ядки (овесени, ечемичени - за ръжените прочетох, че са по-трудни) накисвам вечерта с вряла вода. Сутринта са я попили, доливам още малко вряла вода, добавям плодово пюре и рапична мазнина  Peace Не пасирам. Купувам обикновени ядки, пускам ги в блендера и после ги прибирам в плътно затваряща се кутия.

Царевицата може да се въведе също така с царевичен сухар, както и с пюре  Peace

бибона, много интересна информация за захарта. А какво ще кажеш за солта?

# 623
  • Мнения: 1 125
 Mr. Green Ами за солта - препоръчителен прием на натрий има само в някои държави. Просто защото в съвременното общество до недостиг е трудно да се стигне, но недостигът е опасен много повече от прекомерния прием. Може да доведе дори до смърт!

Recommended nutrient intakes for sodium in mg/day

Age                  United      United       European       WHO
                        Kingdom   States       Union
0–3 months     210           120           –                     –
4–6 months     280           120           –                     –
7–9 months     320           200           –                     –
10–12 months 350           200           –                     –
1–3 years        500           225           –                     –
4–6 years        700           300           575–3500        –

Чертичките означават, че просто не е дефинирана норма (не че тя е нула). Натрий се съдържа и в млякото (адаптираното съдържа доста повече от кърмата, кърмата съдържа 15 мг в 100 г, морковите - 60, ябълките - 10 ...). Вие пишете колко е количеството в АМ ... аз не ползвам ... Та дали е добавяна сол или не - няма значение, важното е сумарното количество за деня. До недостиг наистина се стига трудно, при изключително извратена диета, но е опасен, и то много.

Е тя ситуацията е както и със захарта - шуми се, защото храната в цивилизованото ни общество съдържа доста по-големи количества натрий.  Wink при сметките обаче трябва да се има предвид, че солта съдържа около 40% натрий (останалите 60% са предимно хлор и магнезиеви соли).

P.S. Да добавя, че в 100 г прилично осолена човешка храна има около 600 мг примерно ... тоест не е проблем децата да опитват от човешките манджи в малки количества, за да се сблъскат с вкуса на храната ... (това според мен де - 10 грама манджа не виждам с какво ще навредят, или пък 10 г човешки хляб или някоя и друга солета).

Последна редакция: чт, 25 фев 2010, 16:05 от bibona

# 624
  • Мнения: 1 301
Благодаря, момичета   bouquet

bibona, наистина много интересно инфо!

Зеленко, царевичните сухари само в попара мога да ги дам, нали ? Бебешки ли са тези сухари, някаква марка да кажеш? Аз съм виждала само сухари на Хип от бебешките, но са пшеничени.

# 625
  • Мнения: 121
Момичета вече втори ден ядем по цяло голямо бурканче зел. пюре. Но голям зор докато направя комбинацията. И не знам не греша ли - давам задължително само тиква /1 малко бурканче на Хип/ и към него добавям някви други които съдържат поне 3 зеленчука. Така на едно ядене й се събират понякога и по 6 зеленчука. И съм ги въвеждала пак смесени - не всеки по отделно- щото ги няма по отделно. Днес примерно освен тиква яде и домат и капия и картоф + 30мл. Фризовом. Та питам може ли така? Ама просто докато не отидем до големия град да си набавя зеленчуци друг избор май нямам... Сварих й тиквичка. Но мисля после преди следващото кърмене да й дам една две лъжички.
Имам и друг въпрос - да започна ли вече с жълтъка по 1/4 през ден или е рано?
Гледам че царевицата може след 6 навършени месеца - значи мога и нея да включа така ли? Трябва да й правя някво разнообразие щом не може да яде само картоф и морков...

Решила съм още два дни и да й махам цялото ядене на плодово пюре а да го оставя м/у две кърмения и на негово място да дойде зеленчуквото. Но в такъв случай по колко да й давам - страх ме е ако е малко количеството на разхлабващите пюрета да не ни се усложни положението със запека! И колко време след като почне да яде на едно хранене зел. пюре мога да й давам кашички? Аз й взех елда с круша но се зачудих няма ли да й натоваря стомахчето - едва започна със зел. пюрета и каша да й дам....
Помагайте пак!!! Моля!

# 626
  • София
  • Мнения: 5 614
Зеленко, царевичните сухари само в попара мога да ги дам, нали ? Бебешки ли са тези сухари, някаква марка да кажеш? Аз съм виждала само сухари на Хип от бебешките, но са пшеничени.

Аз въведох царевицата точно с вълшебните сухари на СЗА - царевичен сухар (но съдържа сол и кимион, да се има пред вид!!!). Сухарите са най-обикновени, купуват се от супермаркета, в прозрачна опаковка са, приличат малко на кори - тънки плочки. Има и ръжени. Детски сухари и бисквити не предлагам, те са всичките със захар, дори и на Сънвал. Ако някой е намерил без захар, яйца, мляко и т.н. - да свирка.
Сухарите давах за ядене с ръка  Mr. Green


mamadesi2, според мен не е проблем да даваш ако щеш и 10 зеленчука на 1 хранене, стига да имаш само 1 нов (подчертавам - според мен - аз не предлагам повече от 1 ново нещо на 1 път!). Да, хубаво е детето да опита "чистия" вкус, но не винаги е възможно. В твоя случай, щом няма избор на пюрета, аз лично по-скоро бих приготвила от новия зеленчук сама (от замразени или пресни), отколкото да дам пюре с няколко нови неща в него.
Бих написала за жълтъка, но нямаш лентичка с възрастта, а аз съм малко изкуфяла откъм помнене, така че се въздържам.
За кашата, по принцип се води в началото по една нова група на месец, примерно група е зеленчуци, каши, плодове и т.н.
За количествата защо не оставиш дечко да си покаже, като почнеш от малко, де?
"Трябва" в захранването просто няма, толкова са различни всички дечица...

# 627
  • Мнения: 4 070
Бибона, smile3501
А какво мислиш за фруктовата и кафявата захар? А за кафявата сол(като изкл. вкуса)?
Благодаря предварително!!!

# 628
  • Мнения: 1 125
 Mr. Green Работила съм между другото в захарния комбинат в Пловдив, та за кафявата захар информацията ми е "от извора". Ами тя всъщност пак е рафинирана. Суровата захар е негодна за консумация от човека. Ами ... тя е малко дълга технолотията ... Та като се произведе рафинираната бяла захар, кристалчетата се "потапят" в няква гадост, приготвена чрез пречистване на меласа (в нашата страна въпросната меласа се използва само и единствено за фураж и е ужасно гнусна, да не обяснявам как вони ... и изобщо не е кой знае колко ценна - вярно съдържа минерали, но от пречистената се добавя обратно в рафинираната захар минимално количество, буквално колкото да се изцапат кристалите).

Плодовата захар си е фруктоза на прах. Тя е по-сладка от захарта (тоест предимството е че вместо 2 лъжички за същия ефект се ползва 1 лъжичка и вкусът става пак толкова сладък). Има незаменимо предимство при диабетици - не повишава толкова рязко нивото на кръвната захар.

Между другото, в различните плодове се съдържат различни захари - гроздето например съдържа предимно глюкоза, някои плодове си съдържат захароза предимно (каквато е рафинираната захар) ... природата ги е създала всичките моно  и дизахариди и ги е разпространила сред плодовете и зеленчуците, в такъв смисъл всички са еднакво естествени, а след като се рафинират - стават еднакво рафинирани  Mr. Green. Да не си помислите, че като пише "плодова" захар на опаковката и нещо повече я свързва с плодовете отколкото другата.

За солта ... честно казано разглеждала съм разни опаковки на диетична сол (с калиев хлорид вместо натриев, какви ли още не...) но още не съм се заглеждала за кафявата сол ...

# 629
  • Мнения: 4 070
Благодаря ти,  bouquet ето една зтатия за въпросната кафява сол:
http://tq-jenata.com/index.php?option=com_content&view=artic … tno&Itemid=58
Позволих си да те цитирам  (по-скоро дадох линк) в една страница за правилно хранене, която имам във фейсбук-дано не се сърдиш Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт