Примерна схема за захранване 22

• 26 866
  • 743
  •   1
Отговори
# 210
- какво мислиш за срока на годност на инстантните каши? На опаковките пише да се използва до 3 седмици след отварянето (според мен заради някакво окисляване или нещо), но аз съм отворила 10 каши, за да има разнообразие и те реално свършват страааашно бавно! И аз ги ползвам докато свършат, колкото там време отнеме, не се съобразявам с 3те седмици. Кофти ли е много, твърде ли зле се отразява стоенето на въздух на химичния състав?

Аз само да вметна, че се убих да търся такъв надпис на мойта каша, и най накрая го намерих "След всяка употреба оставяйте торбичката добре затворена на сухо и свежо място. Веднъж отворена, съдържанието й може да се употребява в рамките на 1 месец."  Кашата е зърнена (ориз, царевица и просо) на Милупа в картонена кутия, в нея има 2 пликчета от алуминиево фолио или нещо подобно. Интересно ми е какъв е срока на годност на същата каша в България..

# 211
  • София
- какво мислиш за срока на годност на инстантните каши? На опаковките пише да се използва до 3 седмици след отварянето (според мен заради някакво окисляване или нещо), но аз съм отворила 10 каши, за да има разнообразие и те реално свършват страааашно бавно! И аз ги ползвам докато свършат, колкото там време отнеме, не се съобразявам с 3те седмици. Кофти ли е много, твърде ли зле се отразява стоенето на въздух на химичния състав?

Аз само да вметна, че се убих да търся такъв надпис на мойта каша, и най накрая го намерих "След всяка употреба оставяйте торбичката добре затворена на сухо и свежо място. Веднъж отворена, съдържанието й може да се употребява в рамките на 1 месец."  Кашата е зърнена (ориз, царевица и просо) на Милупа в картонена кутия, в нея има 2 пликчета от алуминиево фолио или нещо подобно. Интересно ми е какъв е срока на годност на същата каша в България..

същият, аз давам Милупа и това е надписа и при нас Peace

# 212
А всъщност тоя сайт на СЗо, който го споменавяте кога са му правени последни редакции, дали не е много отдавна....

Mr. Green E то като гледам колко са се променили схващанията на американската педиатрична асоциация от миналата до тая година ... направо по няколко пъти годишно да се проверява за промени няма да е зле.

А иначе сериозно. Че бебетата трябва да са поне през първите си 4 месеца на изключително кърмене на поискване ... СЗО публикува в далечната 1992г за първи път ... Много интересно защо чак в последните години и в БГ започна да се говори за това, а педиатрите дори и не го спазват  #Cussing out Все от ляво и от дясно дочувам как съветват да се почва със сокчета още на месец-два ... без коментар.

# 213
Освен това тук лимецът е много на почит, а на мен ми е абсолютно непознат, май в БГ не се консумира?! Или аз нещо не съм в час, но нямам никаква информация за него.  newsm78 Някой да знае нещо?
Това намерих онзи ден за dinkel (лимец или спелта): http://www.nitrobg.com/production/schapfenMuhle/info%20spelt/hystory.html
 Интересувах се, защото аз захраних моите деца с него в Kölln Schmelzflocken Dinkel und Hafer . Аз немски не знам, но в нета на английски открих, че има малко глутен и го дадох, а сега ми се ще и тук да си намеря подобно, ама не съм видяла. Самият продукт се разтваря и става като каша, нищо, че иначе изглежда като дребен корнфлейкс.

Що се отнася до кухните - при нас в рамките на 500м има 2 и отзивите са коренно противоречиви. А имам позната, която да скоро работеше в кухня и знам, че рецептите се следват (явно не навсякъде), спазва се изряден ред и чистота (може би също зависи). Аз мисля да пробвам една от кухните в Надежда и ако има мами, проявяващи интерес ще споделя.
И за пряното мляко търсих - не се препоръчва за пиене в чист вид, както и bibona е писала. Може да се използва в храни, но разбира се, ако няма детето проблеми с млякото по принцип.

Последна редакция: нд, 14 фев 2010, 01:36 от villyh

# 214
  • not found
Я да ви питам в 2 различни храненията давате ли масло , например в зеленчуковото пюре на обяд да е с масло и сутринта попарата пак да е с масло ?

# 215
Ами то не трябва много да се прекалява с маслото все пак- аз(а и други майки май) давам в едно, това със зеленчуците. олио/ зехтих, в кашата-масло...два пъти масло може, но ако слагаш по малко, т.е количеството което изяжда за ден да е разпределено на 2 части? А защо в двете масло?

# 216
  • София
Ами за млякото, по принцип е препоръчително преди годинка да не се дава като самостоятелна напитка, но поне да не е преди 9-месечна възраст. И в смисъл - идеята не е изобщо да не се дава мляко, а да не е за сметка на адаптираното. А иначе, в малки количества може да се ползва след 6-месечна възраст при приготвяне на храна. Тези малки количества не могат да изместят количествено адаптираното мляко ... Все пак става въпрос за застройки на супи, за някои десерти (като мляко с ориз), които наистина не стават вкусни с добавяне на сухо мляко след като се приготвят ... Това между другото е според СЗО. С други думи, нищо вредно му няма на кравето мляко, стига да е в малко количество, за да не е за сметка на адаптираното/кърмата.

Хм, това е много интересна информация, не знаех! А се чудех как така и защо производителите масово слагат в пюретата за над 6-7-8 месечни бебета мляко (както и детските кухни де). Добре ами в такъв случай за да се дава пюре, в което има краве мляко, трябва ли да се въведе предварително за 3 дни по една лъжичка + 1 лъжичка на ден? За застраховка срещу АБКМ? Или това би се проявило още при въвеждането на другите млечни?
Между другото то и за киселото мляко съм чела да се дава чат-пат само и по малко, да не е често и да не е вместо кърма или АМ.

Мерси и за отговорите за срока на годност на всички Simple Smile

Я да ви питам в 2 различни храненията давате ли масло , например в зеленчуковото пюре на обяд да е с масло и сутринта попарата пак да е с масло ?

Ми по моя информация до годинката маслото може да е до 5 грама на ден, т.е. теоретично можеш да го разделиш на 2 пъти.
А дали съвсем мъничко количество е достатъчно за усвояването на мастноразтворимите витамини не знам ...
Може пък така двойно повече да се усвояват - 2 пъти на ден по малко Mr. Green

Едит: Пак ще се допълвам, ама така е - който мисли бавно пише по 2 пъти Mr. Green
За прясното мляко и за недаването до годинка, алергията и т.н. ми е мисълта.
А именно, че краве мляко има и в състава на АМ-то? Т.е. ако не се дава хипоалергенно мляко детето би дало реакция ако имаше АБКМ?
Аз определено не давам ХА, това предполагам означава че не би трябвало да се тревожа за АБКМ, допълнително въвеждане, мляко в пюрета и т.н.?

Последна редакция: нд, 14 фев 2010, 09:57 от Stelfy

# 217
villiyh, Сънвал имат пълнозърнеста каша от лимец, Лактана имат безмлечна биокаша с пшеница спелта.

Имам една питанка за мазнината (искам да слагам в кашата) - попаднах на едно сусамово олио, в съдържанието на което пише: сусамово олио 50 %, рафинирано рапично олио 50 %. Според вас дали е подходящо за бебета?

Последна редакция: нд, 14 фев 2010, 10:51 от campanula

# 218
по-добре не, щом има сусам Naughty абе май е малко рано за вас, по-добре рапично само, но такова като продукт олио няма има само масло, за въпроси свързани с него - към Зеленото...оппа сега видях, че бебето е по-голямо, ама за сусам все пак май е рано...ами има много масла , детенцето е на около 7 м, нали? Оризово, гроздово имаше и др.

# 219
  • София
Въпросното рапично масло е течно - като олио е - продава се в шише  Peace

# 220
Момичета благодаря на всички които са ми отговорили. И много се извинявам че съм като кон с капаци и не съм видяла че всички имате ленти с възрастта на децата си.  Rolling Eyes
А това нещо захранването направо ми се вижда най-сложното нещо в живота... с каката как съм се оправяла не знам - ама там беше по-лесно че тя беше на АМ и аз аджамия майка слушах и докторите и давах сок още от втория месец и пюрета вкарахме рано рано и каши и жълтъци и всичко... А сега - седнах да чета и да избирам най-правилното и то какво стана... В главата ми е манджа с грозде! Но вече ще спирам да мисля и ще действам - като усетя че е време за нещо ново ще го дам - каквото като ще е 3 месеца по-късно Crossing Arms На предпоследната консултация личната като разбра че сме все още само на кърма без сокчета даже и  #Crazyи от тогава ме е побъркала.
А може ли да попитам кои зеленчуци разхлабват? Че явно като й слагам морковче при картофа още повече се спича и одеве се принудих да я изакам с термометъра - такива сухи дарадонки излизаха че ми се доплака направо. Цяла вечер милата се събужда и направо пищи и пръцка и се напъва...Не можем да спим от една седмица насам. Помага не пюренце от круша и слива но искам да замествам плодовото със зеленчуково и тогава?!!!!
Благодаря ви отново...

# 221
Mamadesi2, и аз съм в твоето положение - имаме си един батко, но при него нямам спомен да съм се притеснявала толкова с какво, кога и как да захранвам. Оплела съм се и аз, още повече че малкия няма режим и виси на мен през 2 часа, а през нощта - през 1  Shocked
Чета из нета и главно май тази тема и се опитвам да преценя кое ще е най-доброто за нас. Относно разхлабващите зеленчуци - то май такива почти няма. На Hipp има едно зеленчуково пюре от спанак, картофи и сметана, което малко разхлабва заради сметаната. Иначе в чист вид може би най-разхлабващо  или по-точно най-незапичащо е тиквата. Понеже моят син има проблеми с акането - давам веднъж през деня зеленчукови пюрета и веднъж - плодови. Както знаеш - много от плодовете разхлабват. Стремя се да комбинирам зеленчуци и плодове така, че да не се запече - ако в зеленчуците има запичащо - давам задължително разхлабващ плод. Дано съм била малко полезна  Hug

# 222
  • София
Разхлабващи храни:
сливи,  круши, праскови, кайсии, грах, спанак, пащърнак, тиква, тиквички, овесена каша

Запичащи храни:
оризова каша, моркови, банани, ябълково пюре, млечни продукти, тестени храни от бяло брашно, нишестета

Понеже на последните страници имаше много оплаквания от запек, бих предложила на тези, които току що захранват да си направят първоначална стратегия за един месец напред, която да взима предвид кои храни с какво действие са и кое с какво се комбинира добре, за да се избегнат запеци и разтройства и за да може да се увеличават плавно количествата чрез добавяне на нова храна, към вече въведена (т.е. с познат вкус). От гледна точка на разнообразието по мое мнение е добре да има и плодове, и зеленчуци (които не трябва да се дават едновременно де), а защо не и една каша, така че ако в рамките на този първи месец сте решили да замествате хранене, да можете да добавите към обедното пюре да речем малко каша за засищане.

Моят син беше с нередовно изхождане преди да го захраня и затова исках да започна с разхлабваща храна. Понеже така и не можах да взема решение дали с плод или зеленчук да започна избрах тиква Grinning Тя се комбинира успешно и с плодове, и със зеленчуци, сладка е и децата обикновено я приемат добре и има разхлабващо дейстивие.
След това, за да започна постепенно със заместване на обедното хранене реших да въведа няколко зеленчука - 50/50 разхлабващи към запичащи (за да мога да правя различни комбинацийки)  и оризова каша, която е неутрална на вкус и към която мога да добавям всичко ново, а и за засищане. Зеленчуците бяха: (тиква), после оризовата каша, после тиквичка (дотук вече са 3 комбинации), морков, картоф (второ "неутрално"), пащърнак... Горе долу съм давала едно разхлабващо / едно запичащо и в самите комбинации съм гледала да има баланс и в крайна сметка действието на храната да не е предимно запичащо или предимно разхлабващо, а регулиращо.

После въведох плодове - по същия начин - тиквата върви добре с ябълка и пак едното затяга, а другото разхлабва. Така че от плодовете дадох първо ябълка. После круша, банан, слива. И пак комбинирах запичащ с разхлабващ плод или пък ако на обяд съм дала нещо по-затягащо, следобед компенсирах с нещо разхлабващо и така...

Тези продукти може и повече от месец да са отнели за въвеждане, не помня вече, но идеята е важната Simple Smile  Въвеждала съм всичко за по 3 дни.

# 223
Stelfy, винаги е хубаво да имаш стратегия - уж и аз имах такава преди да започна със захранването. Обаче на моя син нито тиквичките, нито тиквата, нито останалите зеленчуци му действха разхлабващо. На практика плодовете, които се водят за "разхлабващи" на нас ни влияят регулиращо  Shocked  Още не съм въвела глутена, но се надявам овесената каша да ни понесе на стомахчето, че ориза и картофите ни запичат доста. Иначе събирам инфо - благодаря на теб и останалите момичета за коментарите   bouquet

# 224
Stelfy и аз имах стратегия но тя отиде по дяволите още при първото сокче - реших преди плодово пюре да и давам известно време сок от ябълка и морков поотделно разбира се. Започнах с ябълката - заради проблемното акане въпреки че тогава беше само на кърма- и два до три часа след приема следваше разтройство със слуз. И пак имах схема - два дни по две лъжички после два дни по три после по четири - много внимателно подходих защото знаех че след като почти шест месеца е на кърма другото ще го приема бавно и трудно. Да но спрях на третия защото слузта се увеличи. Почивахме една седмица и тъпо и упорито започнахме пак и пак същата работа. И след два дни минахме на пюре плодово. Е тук се появи обратния ефект - запек. И да - предварително знаех кои са запичащи кои разхлабващи и кои нормализиращи. Но ... май нормализиращите ни действат запичащо а разхлабващите нормализиращо. Помага ни само круша и само слива. Ама не може само тия два плода да яде... А тъй като сега започнахме и с картофче и морковче /все още поотделно/ за това питам за разхлабителни зеленчуци че още повече се запече. И сега мисля да й давам само картоф. Явно морков ще ядем по-късно. Та Stelfy благодаря за съветите и за посочените разхлабващи зеленчуци.
Queen L на колко е бебчо че на два часа се кърмите ние поне на три  Joy И щом вече комбинираш плодове и зеленчуци явно сте напред със захранването. Аз ако продължи все така трудно да ака и да се изнервя честно мисля да спра с всички храни и само ще я кърмя. Ами тя направо се дере ... аз се мъча чак. Почервенява цялата не ми... почти синя става даже и пищи в това време... Не знам но със зеленчуците май ще е още по-трудно. А как и кога ще стигаме до каши не знам... и там май ще е зор.
Благодаря ви още веднъж.

Общи условия

Активация на акаунт