Вярно ли е, че ... кърменето вреди

• 12 647
  • 179
  •   1
Отговори
# 150
излишно е.
но искам да кажа, че циганките от много отдавна не кърмят децата си. ...

Laughing вместо коментар.....

# 151
 Mr. Green Тя темата вярно плаче за заключване!

Peace Дори и при определени условия (рядко срещани) да има вреда за майката, кърменето да вреди на бебето се случва мнооооого рядко, ако майката е HIV-позитивна ...  newsm78 и още някоя и друга екзотика ... Така или иначе, жертвата в името на детето често си заслужава ...  Mr. Green абе ненужна тема, направо за заключване!

# 152
Темата не е ненужна,напротив. Вече имам придъвкани и готови за поглъщане доказателсва за нуждата от кърменето след годинката. Инера не ме дразни,едва ли би повлияла на много хора. Но лекарите ,които твърдят подобни безумици #2gunfire Преди няколко дни срещам роднина,която се гласи да отбива кърмаче на няма  8 месеца. На въпроса ми защо, тя отговаря,че лекарката на сестра и( заблудена дългокърмеща година и 5 месеца) и казала незабавно да отбива. Тя и детето само се залъгвали,каквото и да означава това newsm78
Трябва да се предприеме акция за просвещаване на лекарите,иначе дългото кърмене е загубена кауза за масата. Ще остане привилегия за подвластните на конспирацията Laughing
Да се похваля : наша роднина педиатър не ми се скара ,че още се кърмим, доста се чудих преди да и споделя.

# 153
  • София
На всичкото отгоре  мадамата каза, че не чете. Нито цялата тема, нито по-дългите постове. Идват и преко сили. На мен ми се струва, че общувам със 7 годишна пикла. Ти и казваш, бе закусих, бе! Тя, ама не може така! Ще пукнеш от глад като не закусваш!
 Куца и яко логиката. Казвам и , че не кърмя защото така казва СЗО, тя :"Вярвайте си на СЗО"
 На бас се хващам, че не е разбрала сравнението  Mr. Green . И това е извън нейните способности. До момента не е коментирала нищо, което не е написано свръх елементарно. А, като изключим, че ме попита защо намесвам фармацефтичните компнии, като децата не се хранят с лекарства.  Rolling Eyes

А туйто с памперсите ме накара да се почуваствам глупава. Каква беше връзката? Може би като захапат циците хлапетията и не могат да си кажат, че им се пишка  Wink Явно на моето не съм му затискала дотатъчно устата.

# 154
desi_jul, съгласна съм, че темата е нужна и полезна, просто не в този и вид може би  Peace
И със сигурност още много, много трябва да се говори, пише и чете за кърменето, защото тъкмо там, където няма научно познане, идват митовете и легендите.
Преди време жените са разчитали повече на инстинктите си и рядко са бъркали, преди 50-60 и назад години масово се е кърмело до доста над годинка - 2-3-4г.
После хората са решили, че всичко трябва да контролират - раждането, кърменето, по часовник, в милилитри, всичко да е премерено и отчетено.
Да се чуди човек другите бозайници как си отглеждат малките, без да знаят точно колко са изяли или колко време е минало от последното хранене.
Извинявам се за офф-а Embarassed
Просто има много хора, които не са могли или не са пожелали да се информират, затова и още много трбва да се изговори, да минат години, преди да си върнем познанието за кърменето.

# 155
А защо само тази тема да е за заключване?  Почти всички теми са за заключване. В този форум се пишат 90 % глупости и 10 % истина. Дори така наречените " специалисти" не отговарят компетентно на въпросите, пък какво остава за останалите. Laughing
Вие съвсем ще затриете българския род с тези съвети за дълго кърмене.

# 156
  • Видин
Пази Боже сляпо да прогледа ...

# 157
Аз не проумявам кому е нужно да пълните темата с безсмислени и никому ненужни постове? Въпросът ми е риторичен, никой да не се чувства длъжен да ми отговаря.
Инера напише някое велико свое прозрение и след нея 15 човека се изреждат да и обясняват колко греши. Ами оставете я, тя нито ви чете, нито проумява доводи (които са базирани на множество пручвания, а не на лични съждения), нито пък я интересуват, еле пък да се обоснове по някакъв начин. Дразни ви тук и вие се палите, вместо да я игнорирате.
Хубавото е, че ако една жена е стигнала до етап, в който се притеснява от дългото кърмене и има различни питанки по въпроса, със сигурност няма да се повлияе от безумици, които не почиват върху никакви здрави основи, а се клатят и аха да се срутят при най-лекия полъх.

# 158
А защо само тази тема да е за заключване?  Почти всички теми са за заключване. В този форум се пишат 90 % глупости и 10 % истина. Дори така наречените " специалисти" не отговарят компетентно на въпросите, пък какво остава за останалите. Laughing

Мръх!  Mr. Green
Предлагам ти да не си губиш времето с глупаци, пък били те и "специалисти", а вместо това да оползотворяваш енергията си в нещо полезно за теб и децата ти. Каквато и "истина" да се пише тук и в каквото и съотношение да е тя спрямо "глупостите", вярвам, че всяка една от нас е взела информативен избор и най-вече, че има глава не само за красота, а и за мислене.

А лично аз, като помощник за кърмене, имам що-годе сериозен пръст в затриването на българския род, бидейки не-българка. Нямах идея, че кърмят само българки, мислех че това е интернационална дейност, но явно съм сбъркала. А може би това е световната конспирация, която чрез кърмене цели:
* да се намали естествения прираст на българското население до пълно изтребление;
* да се намали и естетсвения прираст на планетата чрез постепенно унищожение на други народи;
* да се вложи качеството на живот на младите жени, за да печелят фармацевтичните фирми или по-лошо - да се съкрати живота на младите жени;
* да се увеличи броя на мъжете;
* след хилядолетия на еволюция, мъжете (които не кърмят и затова ще са здрави и буквално оцелели!) ще станат двуполови или просто човешкия род ще загине.

Чудя се кой точно цели всички тези ефекти и какво печели насреща?! А ти какво печелиш и какво точно целиш, Инера??? След поредицата ти от безсмислени постове, с които май само умело ни забавляваш, имаш ли какво точно да кажеш по повод на ранното захранване и отбиване на децата? Или това е поредната тема, в която "правилно" отглеждалите деца не могат с нищо да впечатлят вредителите като мен нито на теория, нито на практика и поради това хвърлят сам кал?!

# 159
  • Пловдив

Shocked Оле Боже, ти май наистина си за психиатър.Имаш сериозен проблем според мен или недоразвит мозък за да усмисли нeщата такива каквито са #CrazyСпециално за форум мога да ти кажа, че 10 % не са истина, а глупости и то писани отхора като теб.Защо въобще си правиш труда да пишеш тук не мога да разбера newsm78?И ще ми отговориш ли на въпроса в крайна сметка или не?И как точно ще затрием Българсkия народ не ми е ясно Thinking.Ще го обясниш ли с твоето "логично" мислене.

# 160
открит е "ген на интелигентността", който се проявява само при кърмени хора.

Стииига де  Laughing

Сериозно, можеш ли да дадеш линк към източник с информация за този ген, че ме хвърли в потрес рано-рано сутринта  Laughing

По спора доколко е полезна темата: на мен такива спорове ми помагат да си изясня за себе си защо точно кърмя. Нищо общо няма с препоръките на СЗО, наистина (някой по-горе го написа това вече), факторите са комплексни, но ми е добре от време на време да се замисля защо всъщност започнах и защо продължавам. Полезно е за душата.  Peace

# 161
Съгласяваме се, че интелектът е донякъде генетично обособен, донякъде от средата и възпитанието. Тук обаче идва моментът "генна експресия" и защо кърмата е полезна, но само донякъде:

"Here we show that the association between breastfeeding and IQ is moderated by a genetic variant in FADS2, a gene involved in the genetic control of fatty acid pathways. We confirmed this gene–environment interaction in two birth cohorts, and we ruled out alternative explanations of the finding involving gene–exposure correlation, intrauterine growth, social class, and maternal cognitive ability, as well as maternal genotype effects on breastfeeding and breast milk. The finding shows that environmental exposures can be used to uncover novel candidate genes in complex phenotypes. It also shows that genes may work via the environment to shape the IQ, helping to close the nature versus nurture debate."

(Moderation of breastfeeding effects on the IQ by genetic variation in fatty acid metabolism
Avshalom Caspi,*†‡ Benjamin Williams,* Julia Kim-Cohen,§ Ian W. Craig,* Barry J. Milne,* Richie Poulton,¶ Leonard C. Schalkwyk,* Alan Taylor,* Helen Werts,* and Terrie E. Moffitt*†)

Ето линк: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2141867/

Така че- може да се надяваме, че кърмаците се възползват от ценните мастни киселини.

# 162
Мамасита, благодаря!   bouquet

# 163
открит е "ген на интелигентността", който се проявява само при кърмени хора.

Стииига де  Laughing

Сериозно, можеш ли да дадеш линк към източник с информация за този ген, че ме хвърли в потрес рано-рано сутринта  Laughing

По спора доколко е полезна темата: на мен такива спорове ми помагат да си изясня за себе си защо точно кърмя. Нищо общо няма с препоръките на СЗО, наистина (някой по-горе го написа това вече), факторите са комплексни, но ми е добре от време на време да се замисля защо всъщност започнах и защо продължавам. Полезно е за душата.  Peace

http://news.bbc.co.uk/2/hi/7075511.stm

# 164
Само че нито една от двете статии не говори за ген на интелигентността, който се активира при кърмене. В първата се казва, че кърмените деца, които са носители на определен ген, свързан с усвояването на мастните киселини, показват по-висок КИ от некърмените такива и от кърмените деца, които не са носители на този ген. Изследването на практика показва, че не при всички деца кърменето може да е свързано с по-висок коефициент на интелигентност (както и очаквах и както Мамасита е писала). Между другото, в същата база от публикации има два доклада за изследване на връзката между интелигентност и кърмене, и двата показват, че връзката е привидна, всъщност основни фактори се оказват КИ на майката и нейните родителски умения, а не самото кърмене. Доклад 1, доклад 2Peace

Последна редакция: вт, 30 мар 2010, 20:47 от ianajar

Общи условия

Активация на акаунт