Вярно ли е, че ... кърменето вреди

• 12 640
  • 179
  •   1
Отговори
# 165
Но пък за мен NCBI са по-достоверен източник дори от СЗО! Пък и не държа кърменето да има определени предимства, стига ми да няма преки вреди  Mr. Green

# 166
Но пък за мен NCBI са по-достоверен източник дори от СЗО! Пък и не държа кърменето да има определени предимства, стига ми да няма преки вреди  Mr. Green

В никакъв случай не отричам, че кърменето има предимства и че медицинските такива са доказани. Просто си мисля, че понякога се отива в другата крайност и се приписват магически свойства на кърмата, които звучат странно. Не виждам защо е необходимо това.  Peace

# 167
Между другото, в същата база от публикации има два доклада за изследване на връзката между интелигентност и кърмене, и двата показват, че връзката е привидна, всъщност основни фактори се оказват КИ на майката и нейните родителски умения, а не самото кърмене.
Дет се вика, не става само с кърменеее, требе и акъл  Mr. Green

Ако сложите линк към още някой източник за ползите от дългото кърмене (не точно за намаляване прираста на населението, за други ползи говоря  Mr. Green ), то тази тема спокойно може да влезе в библиотеката или самата тя да служи за библиотека. Жалко само, че не се цитира нито един сериозен източник в полза на тезата "Кърменето над годинката е вредно и точка". Би ми било интересно да прочета. Докато чакам ще сея конспирация и мор сред народонаселението агитирайки го да кърми  Mr. Green

# 168
  • в страната на чудесата
да го кажем така:
"A gene related to growth of neurons that depends for its effects on breastfeeding, has been recently found. Individuals, who carried at least one copy of this gene, had higher IQ scores, but only if breast-fed"
и разбира се се съгласяваме за влиянието на гена и средата. говорим, че при оптимални изходни условия, кърменето ще изяви повече от онова, което наричаме интелект.

между другото, има чудесни проучвания, които доказват, че ексклузивното кърмене в първите 6 месеца не повишава риска от вертикално предаване на инфекцията с ХИВ. в държавите с нисък стандарт и висока ендемия ХИВ-положителните майки са стимулирани да кърмят ексклузивно.

"Exclusive breastfeeding for 6 months, followed by continued breastfeeding at least to 12 months, could prevent 1,301,000 deaths or 13% of all child deaths under 5 years in a hypothetical year." - Jones G и сътр. How many child deaths can we prevent this year? Lancet. 2003 Jul 5;362(9377):65-71.

вива нова, циганките наистина не кърмят дълго. това е мит. било е така преди. мит е и че децата им не боледуват. истината е друга - ужасна, миризлива и мизерна.

# 169
Един ден не съм чела и сте изписали цели 3-4 стр. Докато ви изчетох голям зор. Но пък колко се смях...  Joy не е истина!
Вече си имам собствена класация за абсурдизми, свързани с кърменето!
Инера, моля те кажи ми, че се бъзикаш с всички нас и нарочно пишеш тези постове, за да видиш докъде стигнем и на кой колко са му здрави нервите. Наистина не вярвам, че е възможно зрял човек с две деца да пише подобни неща и искрено да им вярва.
И за пореден, но не за последен, може би, път те питам: ЗАЩО КЪРМЕНЕТО СЛЕД ГОД. Е ВРЕДНО? Моля те дай ми довод, за да ме убедиш, че си права.

# 170
Защо никъде не пише, че в кърмата преминават токсини, които са много повече, ако майката отслабва?
Това не е вярно. Инфорамция има, стига човек да има желание да я намери. Интересувала съм се. Но да размятам статии нямам намерение. Който търси, намира.

# 171
Вери, не разбрах информация за токсините ли има? Ако е така дай да я видим. Тук какви ли не неща изровихме да доказваме на Инера ползите, ако ти имаш информация за обратното, я покажи.

# 172
Защо никъде не пише, че в кърмата преминават токсини, които са много повече, ако майката отслабва?
Това не е вярно. Инфорамция има, стига човек да има желание да я намери. Интересувала съм се. Но да размятам статии нямам намерение. Който търси, намира.

Аааа, Вери, сподели информацията с ближните , моля  Hug  !

# 173
 Laughing Мдаа, в кърмата преминават токсини, ако майката ги приема, а при рязко отслабване - ако ги е приемала отдавна. НО токсините в човешката храна със сигурност не са повече от токсините в храната на кравите, които произвеждат алтернативата на кърмата! Така че ако ще си говорим за токсини, изобщо не се стига до извод за вреда от кърменето, напротив!

# 174
Вери, не разбрах информация за токсините ли има? Ако е така дай да я видим. Тук какви ли не неща изровихме да доказваме на Инера ползите, ако ти имаш информация за обратното, я покажи.
Не, нямам информация за обратното.

Тъй като си смених коренно режима на хранене преди 1.5 година, се интересувах какво се случва с кърмата. А и тогава синът ми беше 3-4 месечен. И на база прочетеното казвам, че не е вярно твърдението: в кърмата преминават токсини, които са много повече, ако майката отслабва. А ако искате точни цитати и статии, ще трябва да се ровя в нета и да преписвам книги. Няма да мога да отделя това време.
Всъщност може да се говори за опасност от токсини, ако се правят някакви дълбоки пречиствания на отделни органи.

# 175
Ето линк към една такава статия Toxins in breastmilk
Надявам се и Инера да има търпението да я прочете  Wink

Накратко, изложени сме на токсини още от утробата. Колкото по - високо в хранителната верига сме (хората), толкова повече токсини приемаме. В кърмата се отделят токсини, в статията са описани кои точно и как вредят. В кравето мляко, тоест суровината за адаптираното някои токсини, които се отделят в кърмата липсват, но пък има други. За разлика от кравето мляко, кърмата има антиоксиданти, които противодействат на ефекта на токсините отделени още в утробата. Има начин нивата натоксините в храната ни да бъдат снижени, консумиране на повече растителна храна, по - дребни риби и животни, които са по - ниско в хр. верига и др. Няма данни, че загубата на тегло, в рамките на здравословното и спортуването в умерени темпове може да повиши нивата на токсини отделяни в кърмата.

Още нещо по темата, детето на годинка вече е изложено на токсините от храната, която приема. Предполага се, че дете на 1г. вече се храни със почти всичко. Така че, продължаването на кърменето вместо преминаването на АМ или краве мляко по скоро носи ползи и в тази посока, отколкото вреди.

# 176
Съгласяваме се, че интелектът е донякъде генетично обособен, донякъде от средата и възпитанието. Тук обаче идва моментът "генна експресия" .....

Ето с това съм напълно съгласна. Начинът на хранене е с определящо значение за това кои гени ще се проявят. Стига да ги има тези гени изобщо. Simple Smile

# 177
Искрено се изумявам как мож да се оспорва Самата Природа... Инера ?

# 178
Може,  Кристофер , как да не може?
Тя и земята е плоска, но все пак се върти...

# 179
  • До хладилника, който обичам
Ето линк към една такава статия Toxins in breastmilk
Още:
Замърсяващите вещества и как да минимализирате излагането си

Носене на скафандър и живот в барокамера тоже не помагат, ей на, горкия М. Джаксън си отиде мърцина в сравнително ранна възраст.

Общи условия

Активация на акаунт