Мораториумът за ГМО - ПЪРЗАЛКА ЗА НАРОДА! НОВ ПРОТЕСТ - 11.02.10

• 52 604
  • 1 510
  •   1
Отговори
# 120
Различно е това, което ще правиш с реколтата. Но откъм замърсяване е едно и също.

# 121
... и да докажем, че ни стига конвенционалния фураж. А това не било така.

Естествено, че не е така. И няма как да е иначе, при положение, че разсипаха селското ни стопанство и голям процент от земите ни пустеят.

# 122

Не съм толкова наивиен, аз и това го питах. Има го всичко във видеото. Каза, че имало европейска институция, която е доказала, че е безвредно...

То и ДДТ не е бил доказан и са го използвали. Луда крава какво е ? Защо само в Великобритания ? Защото там ги хранят с ГМ фураж .

По горе има линк към "Осторожно еда" гледай и виж !

# 123
не е случайно,и предното им предаване така е отрязано от средата когато започва темата за генните мутанти

# 124
Има ли кой да се наеме да скалъпи едно клипче с всички бисери:

Генно модифицираното същество на Бойко

Управляващите "ние сме против ГМО" - ученият как казва, че България от 2010 ще прави ГМ земеделие

Нона: "учените да правят опити, за да докажат вреда" - Божилов как иска да си сее памука

Допълвайте.

П.С. Абе само на мен ли Сеизмограф ми спира в началото и не ще да върви нататък?

правя го вече Wink

# 125
hyppolita, има разлика между трите режима за ГМО и разрешенията за тях. Пак ще ги напиша, защото мисля, че не са много ясни на всички.

Контролирани условия = лабораторни експерименти

Освобождаване в околната среда = 1. в опитни полета + 2. отглеждане с търговска цел

Пускане на пазара = 1. продажба от отглеждане + 2. продажба от внос

За всяко едно от тези има отделни разрешителни режими.

Лабораторните експерименти и опитните полета се одобряват от 15-те хабилитирани учени и разрешават от министъра на МОСВ без обществен дебат.

Отглеждането се одобрява от 15-те, министъра и накрая ЕК дава разрешение. После се иска второ разрешение за пускане на пазара (това, ако не касае вече одобрен от ЕС хибрид).

Засега само МОН810 е разрешена за отглеждане в ЕС, а над 200 други ГМ продукти или суровини са разрешени за продажба (т.е. от внос).

Ако онзи Божилов иска да продава ГМ памука си, първо трябва да го разработи в лаборатория (което вече е направил), после да го пусне в опитно поле (също го е направил) и да иска разрешение от ЕК да го пуска на пазара. Само че са му отказали, заради непълно техническо досие. Сега иска да си довърши опитите и пак да кандидатсва.

Добре, това не ми беше съвсем ясно, благодаря ти.

Въпросът е тогава с тези опитни полета.

Те къде ще се намират и защо е този вой против буферните зони, ако тези полета няма да бъдат навсякъде и толкова големи, че почти да приличат на 300 000 декара, засадени с маслодайни генномодифицирани култури за био гориво?

# 126

_Grace_, поправи ме, ако бъркам, ама за мен пускането им в опитните полета е едно и също с пускането им за отглеждане. Пак ще плъзне зараза. Или?

От гл. т. на околната среда и на съществуващия закон - да. Защото в закона не са определени ограничения за тези опитни полета. Разрешението се дава за конкретното място и за конкретния хибрид като се "преценява" знаеш от кого колко да е голямо полето.

По закон продукцията трябва да се унищожи. Чак след като се даде разрешение за отглеждане и пускане на пазара може, но това важи от следващата реколта и то вече не е опитно, а истинско поле.

Но всички знаем, че опитите, правени преди години са били "широкополеви" и после царевицата се е продавала. Знаем и как Амилум са отказали да я изкупуват, защото е ГМО и са спряли "опитите", защото не са имали пазар. Това са ПРЕСТЪПЛЕНИЯ!

# 127
Искам да кажа, че опитните полета са 1-та стъпка на отглеждането за пазара от гл.т. на разрешителния режим. Те са абсолютно безсмислени и неоправдани, ако нямаш намерение после да отглеждаш и продаваш.

# 128
абе в нашия форум се е навъдил един - Rec. се казва.

Плюе и въобще пише само в статиите за ГМО тематика и имам чувството, че е Черкозов под прикритие  Laughing

# 129
не е случайно,и предното им предаване така е отрязано от средата когато започва темата за генните мутанти

ако си права, значи БТВ наистина яко са се продали!

# 130
да,той Черкезов точно за опитни полета  говореше на представянето в Златни пясъци,много го е грижа опитите,изобщо не е говорил човека,че закона ще се смени и те ще си сеят свобооодно  Praynig те просто се оплитат в лъжи,чудят се какво да кажат за да стане а тяхната.........гледал ли я някой филмите за илюминатите,защитниците на ГИО много ми приличат на такива Във Референдум бяха точно доброто срещу злото миналата седмица,а тази по-малкото зло срещу по-голямото(понеже власта му е в ръцете ) Байо това си е направо заглавие на статия  Thinking

# 131
ако си права, значи БТВ наистина яко са се продали!

Че те бяха продадени отдавна! Припомни си кой е собственикът им.  Wink

# 132
права съм,а и не виждаш ли как се води предаването ,задаването на въпросите е пристрастно.....разочарована съм от  Светла Петрова,имах друго мнение за нея............но то нещата не зависят само от нея де

# 133
Дайте предложение за някакво кратко, но ясно писмо, с което да засипем институциите. В предишната тема бях пускала едно, но и на мен не ми хареса. Вече съм събрала мейлинг лист, който ще се слага в писмото с молба за препращане.

Целта е да стане един виртуален залп.

# 134
Освен това, как се връзва всичко  с едно интервю на Иван Алексиев от Герб, настоящ заместник председател на комисията по околната среда в парламента, дадено пред агенция фокус на 15 декември 20091 което, според мен, илюстрира истинските намерения на Герб за закона ГМО?

Интервюта
фото-Галерия
 Снимка 1
Иван Алексиев: Няма лобистки интереси при промените на закона за ГМО
15-12-2009

Медия: Агенция „Фокус”

Заместник-председателят на Комисията по околна среда и водите в парламента Иван Алексиев от ГЕРБ в интервю за Агенция „Фокус” по повод на предложенията на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за промени в Закона за генетично модифицираните организми (ГМО).

Фокус: Г-н Алексиев има доста напрежение сред неправителствените организации заради промените в закона за ГМО, които предлагат от МОСВ. Трябва ли задължително да има такива промени? Естествено е, че трябва да се съобразим с някои евро директиви, но защо трябва да разрешаваме да се модифицират българската роза, лоза, памук, тютюн, овошки и т.н.?

Иван Алексиев: Аз разбирам проблема напълно. На заседанието на комисията по околна среда и води миналата седмица присъстваха много неправителствени организации, които изразиха тези притеснения. Първата и основна причина, по която имаме пълно съгласуване с всички колеги, е, че с промените в този закон избягваме наказателната процедура, която виси срещу страната ни за неспазване не само на една, а на две директиви за ГМО.

С промените в закона ние избягваме наказателна процедура от страна на Европейската комисия. Тъй като сега законът е изключително рестриктивен, а трябва да стане по-либерален, като се приложи оценката на риска за всеки един конкретен случай. Ако не направим промени в закона, ни грози много голяма глоба от страна на Европейската комисия. Вследствие на много несвършена работа от предишното управление на МОСВ, над България са надвиснали 15 наказателни процедури, само в околната среда. Сега няма начин. Министерството трябва да реагира и да транспонира нашето законодателство към европейското в областта на ГМО. Иначе България ще бъде принудена да плаща изключително големи глоби, а те пак ще бъдат плащани от всички нас. Точно по тази причина се тръгва към една либерализация на този закон. Пак казвам, всеки случай ще бъде разглеждан сам по себе си на принципа на предпазливостта. Ще се прави оценка на риска.

Фокус: Но ако се допуснат един път семена на генетично модифицирани организми, ще можем ли да се отървем от тях, защото те ще се смесят с всички останали семена?

Иван Алексиев: Разбирам притеснението, но веднага ще ви дам пример с една Румъния, където ГМО са разрешени. Какъв е проблемът от Румъния да стане такова прехвърляне? Ние не можем да издигнем преградни стени и да кажем, че България е затворена територия. В Румъния се развива такава дейност, в Словения също. По този начин, чрез вятър или пчели, ГМО може да се внесе в България. Друг е въпросът, че по този начин с контрола, който ще се наложи наистина може да се определя кои култури и територии да се засяват с такива ГМО. Другото, което е много интересно, е, че в шест страни ГМО е забранено отглеждането на ГМО. А 80 % от фуража, който е внос за тяхното животновъдство, са ГМО. Това означава, че животните, които се хранят с тези храни са генномодифицирани, млякото, което дават, месото...

Фокус: Значи според вас това е тенденция, която ще се развива на световно ниво и скоро няма да остане нищо друго освен ГМО?

Иван Алексиев: Не, но ГМО е една стъпка напред в развитието на земеделието. Все пак това е съвременно земеделие и в България има хора, които искат да го развиват. Защо трябва да се пречи на тези хора? Освен това се дава възможност и на българската наука да се развива. Учени от БАН казват, че за тези 5 години, голяма част от науката в тази област е спряла да се развива.

Фокус: Защо трябва да се позволява отглеждането на ГМО в защитените и в буферните зони?

Иван Алексиев: За отглеждане на ГМО в защитени зони не сме коментирали. Защитените зони са 35 % от цялата територия на страната. По сега действащия закон забраната е за защитените зони и 30 километровите буферни зони. Никога не сме коментирали да се отглеждат такива култури върху защитени зони. Предложението на министерството е да се премахне тази буферна зона.

Фокус: Вие сигурен ли сте, че тези европейски директиви няма да претърпят промени? Ние ще си синхронизираме законодателството, но в един момент те биха могли да бъдат променени.

Иван Алексиев: В момента тези директиви са действащи и по тях ние търпим наказание. Ако например след година се променят директивите, ние също трябва да променим нашето законодателство към тях. Възможно е, но това е теория на вероятностите.

Фокус: Неправителствените организации твърдят, че се готви такава промяна. Казват, че в момента тече дебат по въпроса.

Иван Алексиев: Фокус: Има няколко филма, направени по повод на американски производители на ГМО семена. В тях се споменава, че много често компаниите предлагат подкупи на правителства, за да легализират процеса на използване на такива култури. Възможно ли е тази либерализация, която правите в момента, да е под такъв някакъв натиск?

Иван Алексиев: Не. Казвам го съвсем отговорно. Никакъв лобизъм няма в решението за прокарването на този закон. Част от бившите управляващи казаха, че натискът от страна на американската компания върху тях е бил огромен, но те са одържали. За мен, да се правят на герои точно сега, когато ние търпим наказателни процедури, заради несвършената от тях работа и заради лошото им управление, просто не е правилно.

Уточнихме се с колегите да направим една работна група между трите комисии – по околна среда и води, по земеделие и по здравеопазване. Ще огледаме всички неща около този закон. Ще имаме срещи с неправителствени организации с министъра на околната среда и водите и с министъра на земеделието, за да направим един добър закон, който да удовлетворява всички страни. Няма никакъв лобизъм, нито странични интереси отнасящи се към промените в този закон.

Фокус: Но промените ще отворят пазара за отглеждане на ГМО. За какви култури по-точно става дума?

Иван Алексиев: Работната група ще бъде свикана точно заради това. Тя ще разисква какви култури ще могат да се модифицират, кои да се забранят частично. Има много предложения. Това вече е въпрос на разговори. В момента е представена само философията на закона.

Фокус: Значи в момента не е ясно какви ГМО култури ще се отглеждат?

Иван Алексиев: Да, но тъй като ние правим по либерален режим, искаме да дадем възможност за отглеждането на такива култури, но напрежението е много голямо. Тази работна група ще направи срещи и ще осъди всички положения, между първо и второ четене. Така ще можем да направим един наистина добър закон.

Фокус: В закона е предвидено на етикета на всяка една храна, да бъде отбелязано, ако съдържа ГМО. Вие като потребител забелязвали ли сте такива етикети? Не смятате ли, че хората трябва да знаят дали храните, които купуват, са генномодифицирани и сами да направят избор дали искат да ги консумират?

Иван Алексиев: За това ви казвам, че пазарът сам ще контролира производството на ГМО. Ако потребителят не иска да употребява такива продукти, той няма да го прави.

Фокус: Не смятате ли, че контролът е занижен и в момента можете да видите такива етикети на много малко продукти, а в действителност са повече храните с ГМО.

Иван Алексиев: С приемането на новия закон контролът ще бъде изключително завишен. Той беше занижен от предното управление. Контрол въобще нямаше. Те си решиха проблема като създадоха един рестриктивен закон, забраниха абсолютно всичко и „няма проблеми”.

Фокус: Въпросът е, че в момента ядем ГМО без да знаем. Не е ли така?

Иван Алексиев: Дали ги ядем или не, аз не мога да ви кажа. Така или иначе контролът ще бъде завишен. С издаването на разрешителни по отделно ще се знае какво се произвежда и откъде. Другото, с което злоупотребяват НПО-ата в България е с царевицата МОN 810. У нас такава няма.

Фокус: Биотехнологиите са вид бизнес и е важно да се развиват. Въпросът е как ще се отрази това на хората и тяхното здраве? В момента не се знае как влияят ГМО върху здравето на хората.

Иван Алексиев: В тази връзка ние изискахме от здравното министерство становище по въпроса. В изготвянето му ще участват и колеги от комисията по здравеопазване. Ще се прецени какъв е рискът, а с отделно становище ще излязат Министерството на здравеопазването съвместно с комисията по земеделието. Мисля, че се отнасяме съвсем отговорно към този закон. Не виждам нищо лошо 2009 г. да вървим напред, а не да се връщаме назад. Ние сме готови да изслушаме всяко едно становище и да се съгласим с него, но такива крайни изказвания за апокалиптични картини, едва ли не светът ще загине след ГМО, са смешни.

Общи условия

Активация на акаунт