Мораториумът за ГМО - ПЪРЗАЛКА ЗА НАРОДА! НОВ ПРОТЕСТ - 11.02.10

• 52 597
  • 1 510
  •   1
Отговори
# 105
Жената, която толкова разпалено викаше, че не иска отрова в храната и лоши политици да решават какво ще яде, просто използва за емоционални изяви времето, което можеше да се използва за изнасяне на факти.

Да бъдем честни и да признаем, че каза нещо изключително важно- че протестът няма цвят! Каузата не е политическа! !
Хората трябва да го знаят и те го чуха. Wink

Изкараха ли писмото от ЕК?

# 106

Boyo недей така
Цитат
Тук според мен не си права. Защото тази царевица, за която и Найденов е гласувал, е фураж, а не жив организъм. Не че защитавам гласуването му, но тя не може да се сее. Което пък не значи, че не е е опасна за животните и оттам - за хората...

Изгледай филмчетата и после говори, и аз не вярвах, ама ....

Ама аз никъде не съм казал, че не е опасен този фураж. Нито защитавам Найденов. Просто си мислех, че фуражът не може да се сее, а само да се дава на животни. Не, че и това не е опасно. В крайна сметка все пак - може ли фуражът да се сее???

Преди да се получи фураж, трябва да се  посее това, от което се получава фуражът.
Но той не е гласувал за фураж, внасян в насипно състояние, след като е получен от генномодифицирана царевица от САЩ, а за допущането на три нови хибрида генномодифицирана царевица за посев на територията на ЕС.

И са били 13 срещу тринайсет държави в ЕС и заради неговият глас е надделяло вземането на решение "за".

Така пишеше някъде, ако не съм права, извинете ме.

Не може да се каже, че е точно заради неговия“ Също толкова решаващи са били и останалите 13 гласа ЗА. Пак казвам - не го защитавам.

# 107
Има ли кой да се наеме да скалъпи едно клипче с всички бисери:

Генно модифицираното същество на Бойко

Управляващите "ние сме против ГМО" - ученият как казва, че България от 2010 ще прави ГМ земеделие

Нона: "учените да правят опити, за да докажат вреда" - Божилов как иска да си сее памука

Допълвайте.

П.С. Абе само на мен ли Сеизмограф ми спира в началото и не ще да върви нататък?

# 108

Нона Караджова :

На практика това което беше в закона за ГМО беше мораториум, тъй като на практика на територията на цялата страна бяха забранени опити.
Ще ви кажа защо са необходими тия научни опити и да ги има и ще ви кажа защо е мораториума и до кога ще е . Тия опити са нужни на нашите учени за да докажат пред ЕК, защото това е процедурата, че те са вредни и това трябва да правят нашите учени.

Тази жена трябва вече да си е депозирала оставката, друго обяснение да говори в ефир подобни главозамайващи абсурди нямам. Crazy

# 109
Ето това е текстът.

Може би наистина става въпрос за фураж от три вида нови хибриди генномодифицирана царевица, а не за самата царевица, за която се дава разрешение да бъде насадена на територията на ЕС.

Но при все така - неговият глас е бил за, а не против, а срещу са били 13 държави от ЕС, можел е да бъде с тях, а не против тях.

И още нещо: ако правителството наистина е срещу ГМО, по каква причина министърът на земеделието Мирослав Найденов е подкрепил вноса в ЕС на генно модифицирана царевица на 19 октомври м.г., когато съветът на министрите в Брюксел е решавал дали да пусне на пазара три хибрида. Найденов, забележете, дал рамо и на трите, като неговият глас дори се оказал решаващ за единия, тъй като имало паритет между противниците и застъпниците.

http://www.dnevnik.bg/analizi/2010/02/03/852438_vsichki_na_chere … ore_na_magdanoza/

# 110
Още един цитат от форума на Сега (Езоп):

Преди години засях по препоръка семена американска царевица за варене.
Препоръката бе, че е много сладка. Оказа се, че израстнаха стремглави стръкове с по два добре оформени кочана, НО това бяха сладки люспи нямащи нищо общо с представите ни за българска варена царевица. /Познато от продаваната вече единствено такава, нали?/ На слведващата година засях малко семена взети от предишната реколта, а почти целия с двор засях с българска царевица за варене. Българската царевица странно се бореше да се роди - и накрая нищо. Американската беше далеч по неурожайна от първата година и отвратителна на вкус.(Съседите ми казаха, че първата година е било хибрид - от семената на който втората година нищо не се получава). После се оказа, че дворът ми отказва нормален растеж на каквато и да било друга царевица - освен американска. Зарибен беше като при наркотрафика. В следващите години съседите ми (земеделци, за разлика от мене) все повече се оплакваха, че нищо не расте. Казваха:"Каквото посеем нищо не става."
Сега ясно ли е какво представлява шикалкавенето на ГЕРБ?
ТОВА Е ВОЙНА ЧРЕЗ ПРОДАЖНОСТТА - СРЕЩУ РАСТИТЕЛНОСТТА И ПРИРОДАТА В БЪЛГАРИЯ.Едно от най-зловещите имена в тази война е
 MONSANTO  - МУЛТИНАЦИОНАЛНА АМЕРИКАНСКА КОРПОРАЦИЯ - преследвана от години не поради поразиите върху хората и природата във Виетнам - а поради същото престъпление извършващо се в САЩ.

# 111
ами това- трябва да се направят промените,защото сега нямаме процедура наказателна,но в бъдеще ще има и аз  си върша добре работата за да изпреваря нещата и да не се стига до наказателна процедура.................брей какъв важен аргумент,направо ни на спасителка от бъдещи наказания се вживя #Crazy

# 112

И още нещо: ако правителството наистина е срещу ГМО, по каква причина министърът на земеделието Мирослав Найденов е подкрепил вноса в ЕС на генно модифицирана царевица на 19 октомври м.г., когато съветът на министрите в Брюксел е решавал дали да пусне на пазара три хибрида. Найденов, забележете, дал рамо и на трите, като неговият глас дори се оказал решаващ за единия, тъй като имало паритет между противниците и застъпниците.

Питах го. Каза, че за да не подкрепим, е трябвало да имаме мотиви за това и да докажем, че ни стига конвенционалния фураж. А това не било така. Не, че ме задоволи този отговор де Sad

# 113
Boyo, когато се приема ГМ фураж ( ГМ семена или стебла от ГМ разстения ), то клетките на животното се израждат ( стават ракови, объркани клетки, в част от тях проникват и части от веригите на ГМ храна ). Вие бихтели яли месо от животно заразено от рак ( ракови клетки или клетки с части от генома на храната на животното ) ? Тогава това не е приемане на ГМ храна ? Само се замислете, бихте ли яли тумори от крави да речем ? Аз не бих ! По лошото е, че и поколенията на тези животни си остават изгодени, независимо, че не им се дава ГМ храна. Гледай и "Patent for a pig"

Sad

# 114
Boyo, когато се приема ГМ фураж ( ГМ семена или стебла от ГМ разстения ), то клетките на животното се израждат ( стават ракови, объркани клетки, в част от тях проникват и части от веригите на ГМ храна ). Вие бихтели яли месо от животно заразено от рак ( ракови клетки или клетки с части от генома на храната на животното ) ? Тогава това не е приемане на ГМ храна ? Само се замислете, бихте ли яли тумори от крави да речем ? Аз не бих ! По лошото е, че и поколенията на тези животни си остават изгодени, независимо, че не им се дава ГМ храна. Гледай и "Patent for a pig"

Sad

Не съм толкова наивиен, аз и това го питах. Има го всичко във видеото. Каза, че имало европейска институция, която е доказала, че е безвредно...

# 115
Boyo , прати ми скайп и мейл на ЛС да ти пусна малко "мухи". Grinning

Пратих ти.

# 116
hyppolita, има разлика между трите режима за ГМО и разрешенията за тях. Пак ще ги напиша, защото мисля, че не са много ясни на всички.

Контролирани условия = лабораторни експерименти

Освобождаване в околната среда = 1. в опитни полета + 2. отглеждане с търговска цел

Пускане на пазара = 1. продажба от отглеждане + 2. продажба от внос

За всяко едно от тези има отделни разрешителни режими.

Лабораторните експерименти и опитните полета се одобряват от 15-те хабилитирани учени и разрешават от министъра на МОСВ без обществен дебат.

Отглеждането се одобрява от 15-те, министъра и накрая ЕК дава разрешение. После се иска второ разрешение за пускане на пазара (това, ако не касае вече одобрен от ЕС хибрид).

Засега само МОН810 е разрешена за отглеждане в ЕС, а над 200 други ГМ продукти или суровини са разрешени за продажба (т.е. от внос).

Ако онзи Божилов иска да продава ГМ памука си, първо трябва да го разработи в лаборатория (което вече е направил), после да го пусне в опитно поле (също го е направил) и да иска разрешение от ЕК да го пуска на пазара. Само че са му отказали, заради непълно техническо досие. Сега иска да си довърши опитите и пак да кандидатсва.

# 117

П.С. Абе само на мен ли Сеизмограф ми спира в началото и не ще да върви нататък?

И на мен ми спира в началото, след представянето на Нона и Илияна. Дали е случайно???  Thinking

# 118
hyppolita, има разлика между трите режима за ГМО и разрешенията за тях. Пак ще ги напиша, защото мисля, че не са много ясни на всички.

Контролирани условия = лабораторни експерименти

Освобождаване в околната среда = 1. в опитни полета + 2. отглеждане с търговска цел

Пускане на пазара = 1. продажба от отглеждане + 2. продажба от внос

За всяко едно от тези има отделни разрешителни режими.

Лабораторните експерименти и опитните полета се одобряват от 15-те хабилитирани учени и разрешават от министъра на МОСВ без обществен дебат.

Отглеждането се одобрява от 15-те, министъра и накрая ЕК дава разрешение. После се иска второ разрешение за пускане на пазара (това, ако не касае вече одобрен от ЕС хибрид).

Засега само МОН810 е разрешена за отглеждане в ЕС, а над 200 други ГМ продукти или суровини са разрешени за продажба (т.е. от внос).

_Grace_, поправи ме, ако бъркам, ама за мен пускането им в опитните полета е едно и също с пускането им за отглеждане. Пак ще плъзне зараза. Или?

# 119
а не може ли така да се направи българския закон,че да не може такива корпорации като монсанто да им върви правото на сосбтвеност и даже напротив,да плащат за заразяване на почвата и невъзможността за възстановяване след това. Не на Монсанто трябва да се плаща,а Монсанто на хората ,които е съсипал

Общи условия

Активация на акаунт