Мораториумът за ГМО - ПЪРЗАЛКА ЗА НАРОДА! НОВ ПРОТЕСТ - 11.02.10

• 52 611
  • 1 510
  •   1
Отговори
# 390
Ясна работа. На "За Земята" никога не съм вярвала, защото са доста некомпетентни. Имах познат там, който накрая напусна, защото взимаха много пари, за да правят проте4сти срещу Козлодуй (при това без някой от тях самите да се интересува от аргументи за/против). Мислех си, обаче, че докато въпросът за Козлодуй може да се сведе до "пропуснати ползи", то в случая на ГМ става дума за оцеляване и то на всички - включително и на подкупените!
Не забравяйте, продажници, спечелените ви пари са като да спечелиш на покер на Титаник!

# 391
Записвам се да не ви загубя дирите, така и не се реших да помъкна децата по протести, но накрая ако трябва, ще ги доведа.

# 392
Света за втори път се подвежда. Първият път бе на комисията във вторник, 26-ти януари. На следващия ден от АГролинк пуснаха до медиите, вкл. и до мен, прессъобщение със следното съдържание:

Цитат
27.01.2010

Първа победа в обществения дебат за промените в закона за ГМО

След силния  натиск на обществеността, аргументите на експертите и проведените срещи, Министерството на околната среда отстъпи и прие повечето от предложенията на природозащитните организации за промените в закона за ГМО.

На 26 януари в Народното събрание депутатите и представители на МОСВ изслушаха представители на  природозащитни неправителствени, инициативни групи на потребители и майки, земеделски производители, експерти, за техните становища относно предложените от правителството промени на закона за генетично модифицираните организми.

Министър Караджова обяви, че МОСВ приема голяма част от исканията:

запазва се забранитe за освобождаване в околната среда на територията на Националната екологична мрежа и в съседство с биологични полета приема преразглеждането на пространствените изолации при полета с ГМ култури

Законът за ГМО ще бъде върнат за преразглеждане в специална работна група към Народното събрание с участието на специалисти от НПО, както и в консултативната комисия по ГМО в МОСВ. Ще бъдат обсъждани новите предложения на Коалиция „За да остане природа в България”, както и на други и организации.

„Духът от бутилката е изпуснат. Обществото все повече се интересува от това, с какво са засети нивите в България и с какво се храни българинът. Все повече хора знаят какво представляват ГМО и всяка стъпка по отношение на ГМО направено от държавните институции в България ще бъде строго контролирано от обществото”, каза Светла Николова, представител на Коалиция „За да остане природа в България и председател на Сдружение АГРОЛИНК.

Мисля, че тя е на наша страна, но прибързва и по този начин подвежда много хора, вкл. и някои медии!

Това
Цитат
Трябва ли да се връща 30-километровата буферна зона между ГМО и защитените зони?- Доказано е, че изолационната граница може да бъде 6 км, тъй като това е максимално допустимото разстояние за разпространение на полените чрез пчелите. Затова не трябва да се изсилваме с толкова рестриктивни регламентации, които са нереалистични.
нашата страна ли е?

# 393
Ясна работа...
Не забравяйте, продажници, спечелените ви пари са като да спечелиш на покер на Титаник!

Не искам да настойвам никого с/у тях, пак повтарям, според мен те са на наша страна. Колкото за протестте - не може да се пише все още, едва днес се пуска искането за четвъртък, дори не е сигурно, че тогава ще се гледа на комисия законопроектът.

Колкото до протестът утре - характерно за флашмобовете е, че се дава конкретна информация в последния момент. Това е единственият начин те да не бъдат компроментирани! Моля, проявете разбиране и да не се делим, защото само докато сме заедно можем да успеем.  

# 394

Това
Цитат
Трябва ли да се връща 30-километровата буферна зона между ГМО и защитените зони?- Доказано е, че изолационната граница може да бъде 6 км, тъй като това е максимално допустимото разстояние за разпространение на полените чрез пчелите. Затова не трябва да се изсилваме с толкова рестриктивни регламентации, които са нереалистични.
нашата страна ли е?

Shocked Това за първи път го виждам. И променя мнението ми!

# 395
пак за писмото-
Цитат
Новите протеини, синтезирани от ГМО, ЩЕ засегнат редица полезни видове и да окажат отрицателно въздействие върху цели хранителни вериги.
  "ще засегнат",а не "могат да засегнат"  много е важна всяка дума с оглед на това,че те търсят под вола теле за къде ада се хванат

# 396
Едно от образованията ми е по генно инженерство и въпреки че от няколко години се занимавам с друго, имах чувството, че съм по-запозната с материята от повечето хора. До преди три дни смятах, че ГМО са много хубава работа, а протестите срещу тях са дело на откачени антиглобалисти, екстремисти и средновековници с предразсъдъци срещу всяко ново нещо. В момента, след като употребих множество часове в ровене из мрежата, съм повече от потресена, изумена и отвратена (макар че какво ли се учудвам толкова). Все още смятам, че поне на теория технологията дава възможност да се решат елегантно много от проблемите, в които човечеството е затънало до шия. Но по  начина, по който тя се прилага в момента... това е престъпление. Престъпна небрежност, най-цинична непочтеност и вероятно съзнателен избор на стратегии в ущърб на масовия потребител (но пък в полза на компанията). И няма никакъв шанс да се промени насоката, в която е тръгнала науката, защото избраните подходи гарантират максималните печалби и възможности за постигане на тотален контрол за лишените от всякакъв морал монополисти на пазара. Така че преглъщам разочарованието си и се примирявам с мисълта, че за момента утопичните илюзии за брагородна наука в служба на хората са само илюзии. Отвратена съм от хората, които се наричат учени и съдействаха, това престъпление да се случи и в България. До някъде се почувствах засрамена, че за известно време съм била (и още можеше да бъда) част от тази общност. Като гледах записа на работната среща с почти пълна сигурност разпознах една от присъстващите - доц. Елена Георгиева от БАН. Как ли спи нощно време, се чудя. За такива като Монсанто има само едно лекарство - силата на мнозинството. Колкото и да са мощни, с каквито и лостове да разполагат, все пак те (както и техните политически приятелчета, които с радост си попълват банковите сметки при контактите си с тях) зависят от такива дребни хорица като нас. Все пак ние трябва да им купуваме боклуците (или да ги избираме). Така че има надежда. Но трябва да се види, че много хора са на твърда позиция. Не смятам, че казвам нещо ново за пишещите тук, но исках да споделя "просветлението" си.
МамаПетя,
Въздържам се да се обърна към Вас с "колега", тъй като съм изключително усъмнена, че сте такава.Постовете Ви са пълни с доста неточности за специалист, какъвто претендирате, че сте.Не сте разпознала останалите членове на комисията ...вероятно защото никога не сте стъпвала на лекции или упражнения.Писанията Ви са безумни.

# 397
 #Crazy Изумява ме тази Светла Николова - какви 6 км, като на следващата година от тези 6 км ще прелетят други пчели и ще разнесат на още пъти по 6 гмо-то. Тва е - никога вяра на никой, особено на приятели! Ако знае тази патка, че исках да я сложат за министърка на мястото на другата патка Караджова...  ooooh! Никога не е късно да се изложиш!

# 398
Не смятам, че Светла Николова се отмята или нещо такова. Имах възможността веднъж да се видя с нея покрай брошурите и още тогава тя беше по- обнадеждена, и каза, че от правителството леко отстъпвали. Смятам, че се е подвела, а не че има задни мисли. Емилова знае от доста отдавна за проблема.Тя има доста пациенти, както и д-р Гайдурков и д-р Георгиева, които лекуват по системата на Лидия Ковачева. Може би трябва да стигнем до всички, които активно следват природосъобразният режим-суровоядци, вегани и т.н.Те със сигурност знаят, но имам предвид за акции като протеста.

# 399
. Може би трябва да стигнем до всички, които активно следват природосъобразният режим-суровоядци, вегани и т.н.Те със сигурност знаят, но имам предвид за акции като протеста.
Така или иначе това са Ви подръжниците...и съвсем ще се дооформите като визия пред обществото Grinning

# 400

Това
Цитат
нашата страна ли е?

Еми да. Холограма даде на предната страница линка: http://www.dnevnik.bg/pazari/2010/01/28/849493_svetla_nikolova_s … no_e_da_napravim/
Обаче сега виждам, че това е от 28 януари.. хммм

# 401

Еми да. Холограма даде на предната страница линка: http://www.dnevnik.bg/pazari/2010/01/28/849493_svetla_nikolova_s … no_e_da_napravim/
Обаче сега виждам, че това е от 28 януари.. хммм
[/quote]

Това е след заседанието на 26-ти. Тогава "Дневник" започнаха да пускат гнусни статии. Като говорих с колежката Катя, ми каза, че така трябвало, по-умерено някак си...  ooooh! каквото и да значи това... Мисля, че само някои медии тогава не се подведохме, седяхме навън с колежката от Фокус и гледахме проектозакона член по член. И се хванахме за главата. Митко още тогава ни обясни подоробно как всъщност не са отстъпили. Тогава май записах и блица с Дочка Манева  #2gunfire

# 402
За писмото, имам някои съображения, ако сте съгласни да ги вземем предвид:

Писмото е много дълго, а липсват много важни неща, като в същото време основния акцент е в/у искането на оставки и то на конкретни лица, прекалено много персонално внимание им се отделя, а оставките изобщо не са ни основната цел. Именно от гледна точка на основната ни цел са изпуснати основни неща, а се преповтарят други вече писани и общи, които така общо казани вече не ни вършат работа. Искането на оставки е точно като мораториума, много шум в медии и общество, някои хора само и това чакат, да поискаме тези оставки, за да скочат и яхнат вълната и да се възползват максимално популистки от нас. Това може да ни изиграе много лоша шега и да не постигнем това, което искаме всъщност. Ние можем да си имаме своето мнение за определените личности и хора, но да си им бере гайлето ББ, задето ги е сложил на тези постове и му докараха цялото това чудо на главата. Ние искаме отговорните да си поемат политическата отговорност, за абсолютно необоснованото, ненужно и излишно създадено обществено напрежение, дискредитиране на правителството в момент, когато всички имаме нужда от стабилно такова, за изцяло необоснованото застрашаване на изключително значими национални икономически интереси, национални богатства като екологично чистата ни земя, почти 80% от територията ни, биоразнообразието, защитени територии от Натура 2000, органичното и екологично чисто земеделие, стотици уникални български сортове, селектирани от векове, с доказано високи качества и търсене, възможността България да се наложи и да заеме нишата в неограничените пазари и търсене на продукция с етикет “GMO free”, здравето, сигурността и бъдещето на цялата нация и на децата ни. Ето това е напълно достатъчно като искане по отношение на поемане на политическа отговорност, конкретните личности не ни интересуват, защото целта ни не е да вдигаме шум и да увеличаваме напрежението, а да защитим интересите на страната си. Предлагам цялата първа част с дългото и подробно занимаване с Манева, Нона и т.н. да я махнем и да сложим просто това горното, болднатото.

После, ние имаме пълното основание и трябва да искаме не просто само 79 и 80, с 30% процента буфер да се върнат, искаме цялата част на закона, касаеща  освобождаването в околната среда на ГМО и всички променени текстове от тази част, изцяло да се върнат, да си останат всички настоящи текстове от закона отнасящи се до околната среда. Това е много важно да не се пропуска, защото има много още безобразно променени текстове, например за общественото обсъждане и т.н.. Щом доказваме пълната необоснованост да се пипа изобщо закона в частта му за околната среда, тъй като единствения мотив са изисквания на ЕК, а те се отнасят единствено и само до конкретни текстове от частта за контролираните условия, и няма нито един посочен текст за околната среда, трябва да отпадне всичко променено и гласувано отнасящо се до нея. (В момента, в който го направят, цялото обществено напрежение ще спадне и хората ще се успокоят. Единственото, което трябва да направят е достойно да си признаят, Ок, сбъркахме и да върнат цялата тази част в настоящия й вариант, вместо да продължават да затъват все по-надолу и надолу в глупости и излагащи ги обяснения и изяви по медии.)

Следващото ни искане е, позовавайки се на предпазната клауза да забраним МОН 810.

Следващо - Да изпълнят буква по буква изискванията на ЕК от писмото. Това е контролът, който ни е основния проблем. Законът си ни е сравнително доста добър, проблема ни е в контрола.

- Надведомствена агенция, подчинена на МС, която да упражнява пълен контрол по отношение на ГМО във всяко отношение, контролирани условия, замърсяване, околна среда, налагане на санкции и т.н...

- Общодържавен политически документ, гласуван от НС, с ясно и твърдо заявена визия каква политика ще има България в дългосрочен план по отношение на ГМО. Какви са икономическите интереси на България и кои са приоритетите ни, които ще защитава, подкрепя, стимулира и всячески развива държавата ни, сигурна и твърда защита на националните ни интереси, богатства, дадености и максималното им използване с оглед бързо и стабилно излизане от кризата и налагане на европейските и останали пазари. Задължително трябва на най-високо ниво, именно българския парламент, като избран от целия народ да представлява нацията и да защитава интересите й, твърдо, ясно и конкретно да посочи кои са националните интереси и приоритети на страната и политиката, която България ще поеме оттук нататък. Това е, българския народ вече ясно заяви волятя си и парламентът трябва да се съобрази с тази воля.

Това са ни основните най-важни пунктове, подредени по важност, в/у които трябва да ни е построено писмото, според мен.

# 403
http://www.bnews.bg/article-5386

Съдружникът на Иво Прокопиев в „Агроенерджи” АДСИЦ Светослав Божилов е един от най-големите поддръжници на идеята за отглеждане на ГМО култури в България. Разследване на BNews търси отговор на въпроса защо е този засилен лобизъм.

# 404
За писмото, имам някои съображения, ако сте съгласни да ги вземем предвид:

После, ние имаме пълното основание и трябва да искаме не просто само 79 и 80, с 30% процента буфер да се върнат...

Навярно имаш предвид 30 км. буфер? Просто си се объркала в бързината? Значи - ново писмо ли?

Цитат
- Надведомствена агенция, подчинена на МС, която да упражнява пълен контрол по отношение на ГМО във всяко отношение, контролирани условия, замърсяване, околна среда, налагане на санкции и т.н...

Отсега ти казвам - това няма да стане. Поне не скоро. Не тази година. Няма пари в бюджета. Питал съм и Найденов, и Дянков, просто няма пари тази година за такава агенция, ако става дума за Агенция по храните. А те точно нея искат да натоварят и с ГМО Sad

Общи условия

Активация на акаунт