Колко кърмения за денонощие на 9 месечно бебе?

• 2 505
  • 13
  •   1
Отговори
  • Пловдив
Здравейте мами.Това ми е въпроса.Преди 3 дни бяхме на консултация и малката е качила 1 кг. за 1 месец и 3 см.Роди се 3.450 кг и  50 см, сега е 8.700 и 72 см, което е добре като тегло, защото 2 месец качи малко, защото и давах да суче по-малко (много повръщаше и си мислих че е от това).Като казах на педи че я кърмя по 6 пъти на денонощие и тя се оцъкли Shocked, макар че е превърженик на кърменето  bouquet.Каза да и махам другите и да останат само сутрин и вечер.Ето как се храним.Захранена е на 6.5 месеца :
07:00 ч. - кърмене
10:00 ч. - кърмене
13:00 ч. - зеленчуково 250 мл
16:00 ч. - плодово 100мл + кърмене
18:30 ч. - млечна каша Слнънчо
22:00 ч. - кърмене
01:00 ч. - кърмене
04:00 ч. - кърмене
Кажете ми вие какво мислите, опитвам се да махна нощните, но сега вади зъбки и е постоянно в мен и на гърдите ми tooth.Страх ме е да не свикне така с мен и после да се чудя как да я отбивам.Стана много дълго, но съм много объркана, всеки отговор ще ми е от полза.

# 1
  • София
Според мен не би трябвало де се притесняваш за броя на кърменията. Изобщо не са чак толкова много, пък и щом в момента никнат зъби си е съвсем нормално през нощта да се успокоява, точно чрез кърмене. А отбиването си е съвсем индивидуално и дъщеричката ти е все още малка, за да се притесняваш за това. Аз също се притеснявах как ще го отбия, а сега съжалявам, че вече почти се е отбил-1 кърмене за денонощие и то не всеки ден.

# 2
Здравей, amaru2,
До навършването на годинка поне 75% от храната, която бебчето поема, трябва да е кърма. Доколкото виждам, при вас от 8 хранения 6 са с кърма (5 кърмения и едно смесено), т.е. бихме могли да приемем, че кърмата е точно 75% от храната на твоето бебе. Твърдата храна на тази възраст не е толкова за нахранване, колкото за привикване с нови вкусове и текстури. Т.е. правиш точно това, което е необходимо за възрастта на детето.
Всъщност важен е не толкова броят на кърменията, а това детето да пие достатъчно мляко. С времето количеството твърда храна, което бебето приема, ще се увеличава, но млякото трябва да си остане неговата основна храна до навършване на годинка.
Пишеш, че те тревожи как ще я отбиеш. Ако искаш разкажи повече за това как си представяш отбиването, може би така ще можем да ти помогнем по-добре.

# 3
amaru - ако ти се кърми и бебето иска, нямаш никакви основания за притеснение колко пъти го правите  Crazy ..
А те педиатрите се циклят и за далеч по-нормали неща  Laughing

За сутрин и вечер .. хм.. Аз това успях да го постигна чак на 3г. и 1/2  ooooh! ..

За отбиването - зависи как си го представяш.. Ако очакваш и планираш да се случи скоро - можеш да си премахваш постепенно 1 по 1 кърменията..
Ако имаш други планове - да чакаш детето да се сети, че вече е голямо.. хм.. може да се наложи повечко да почакаш  Wink
Всичко зависи от вас двете - не от педиатъра .. не от форума.. не от каквото и да е друго Simple Smile .. ти си майката..

# 4
  • Пловдив
Благодаря ви момичета и аз така си мислих просто исках да се убедя, че съм права  bouquet.Мисля да я кърмя до когато тя си прецени че иска или поне до 2 годинки.Прекалено рано е да мисля за това, но ме е страх че като става по-голяма все повече започва да разбира и така се превързва все повече към мен.Не знам как са другите бебета но моята не е оставала без мен повече от 2 часа #Crazy.Това ме притеснява че после ще и е трудно, на ясли, градинка и т.н. Rolling Eyes

# 5
Това е все едно режимът на Аче-Юначе, ако може да се каже, че има режим. Не го отдавам на привързаност- човекът просто си яде, кърмата му е любимото ядене.

Ако само кърменето ги правеше привързани...ама има още 1000 неща, заради които си обичат мама.

# 6
amaru радвам се да те видя.Не се притеснявай от това че детето ти е качило повечко и то след като 2 месеца е качвала по малко.Килограмите и за възрастта и са перфектни така че мисля че няма място за притеснение.   bouquet Хората се притесняват че децата им не качват, а ти за какво си се притеснила   Grinning

# 7
Ще използвам темата да задам и аз въпрос, дъщеря ми е на 9м и половина. Тя почва да проявява все по-голям интерес към твърдата храна и се притеснявам, че кърменията ще намалеят.
7:30 кърмене
8:30 попара с 2 сухара
10:30 кърмене (за приспиване)
12ч. пюре - 125мл
13ч кърмене
14:15ч - кърмене (за приспиване)
17ч. млечна каша - със 130мл вода
19ч. - кърмене
21ч - пак кърмене за приспиване
и нощни кърмения има 1-2-3 различно.

Това, което малко ме притеснява е, че всеки път след като свърши пюрето/кашата/попарата се разплаква, сякаш иска още, а на мен хич не ми се ще да увеличавам количествата, защото ме е страх да не намали кърменията. Вода предлагам с лъжичка тъй като не може да пие от шише. До 6м и половина си беше на кърма само и нищо с шише така и не се научи да пие.

# 8
amaru2 моята дъщеря е на 8м и половина и още има дни, в които е само на кърма. Не ги обича детето тези пюрета и това е, особено зеленчуковите. Преди купувах готови, сега аз й готвя, слагам и месо, малко масло също. Само тиква признава. Иначе след всяко друго си досуква. Нашата педиатърка също уж много подкрепя кърменето, а всеки път ме пита- вие нали вече имате 2 заместени хранения и аз казвам НЕ. За протокола - на 8,5 мес 75см и 10 700г , направени почти изцяло от млякото на мама. Подала съм документи за ДК от 10 мес, но според мен няма да има смисъл само да се разкарвам до там да взимам храната. Така че да те успокоя- не сте единствени Simple Smile   bouquet     Да са живи и здрави нашите крали марковци, ще си ги кърмим още дълго явно  Hug

# 9
.Не знам как са другите бебета но моята не е оставала без мен повече от 2 часа #Crazy.Това ме притеснява че после ще и е трудно, на ясли, градинка и т.н. Rolling Eyes
Истина е, че бебчетата (и децата), които все още сучат, обикновено прекарват повече време с майките си и много от тях имат доста силна потребност от това да са близо до мама. Истина е също, че това е напълно нормално и обратното е по-неестественото. Дълго кърмените бебета/деца изглеждат (и вероятно са) по-зависими от майката докато са малки, но изследванията показват, че тъкмо те израстват по-спокойни, уверени в себе си и самостоятелни възрастни. Обяснението според психолози е, че когато потребностите на едно дете от сигурност и любов са задоволявани, то израства спокойно и сигурно. В бъдеще намалява вероятността това дете (а и възрастен) да проявява неща като болезнена привързаност или патологична несигурност и неувереност в себе си.  

Това, което малко ме притеснява е,
че всеки път след като свърши пюрето/кашата/попарата се разплаква,
сякаш иска още, а на мен хич не ми се ще да увеличавам количествата,
защото ме е страх да не намали
Вода предлагам с лъжичка тъй като не може да пие от шише.
До 6м и половина си беше на кърма само и нищо с шише така и не се научи да пие.

Rhiana,

В момента режимът ви изглежда много добре, но явно те притеснява това, че бебчето иска да хапва повече пюре.
А пробвала ли си да му дадеш да яде колкото иска? Много вероятно е да хапне още една-две лъжички и да загуби интерес, или пък два-три дни да яде по 200-250 гр, а после да откаже да яде пюре Simple Smile

Доколкото разбирам, кърмиш на поискване, нали?От една страна, кърменето на поискване е доста сигурен начин да си спокойна, че бебчето ти приема достатъчно кърма. Бебетата имат доста точна преценка за това от какво се
нуждае организмът им. От друга страна, ако много се притесняваш, би могла ако искаш да пробваш да кърмиш преди твърдото хранене - непосредствено преди него или примерно 40-50 минути по-рано. За някои майки това е успокоение, че преди твърдата храна бебето е приело достатъчно мляко и няма заместено хранене.

# 10
yoanna, може би това да кърмя преди пюре/каша е по-добрия вариант, ще опитам така. Аз всъщност се притеснявам повече, защото кърменията са много кратки, за 1-2 минути понякога, максимум 5 и е приключила, а като заспива може да е по-дълго. Времето, в което я чувам да преглъща ми се струва кратко. А при нас кърменето е на поискване от самото начало, но пък имаше периоди, в които прекарваше съвсем буквално часове на гърдата и мен все си ме гони параноята, че е малко количеството. А сега и ми дойде за първи път след раждането и мисля, че ми намаля кърмата... пия от българския лактогонен чай (четох някъде из форума, че бил по-хубав от хип) и ям промишлени количества жито.

# 11
  • На бял кон в Pierrefonds
На тази възраст кърмех 5 пъти и детето имаше 3 твърди хранения, така че не намирам нищо притеснително в броя на кърменията. Увеличаване на твърдата храна се прави според апетита на детето. Щом то иска, значи няма проблем. Това няма да е за сметка на млякото. НИкога не съм кърмила преди твърдо хранене, просто кърмех и давах другата храна в различни часове. Общо взето имаше 8 хранения за 24 часа, което се пада по едно ядене или кърмене на всеки 3 часа - съвсем нормално за бебе на 9 месеца.

# 12
yoanna, може би това да кърмя преди пюре/каша е по-добрия вариант, ще опитам така. Аз всъщност се притеснявам повече, защото кърменията са много кратки, за 1-2 минути понякога, максимум 5 и е приключила, а като заспива може да е по-дълго. Времето, в което я чувам да преглъща ми се струва кратко. А при нас кърменето е на поискване от самото начало, но пък имаше периоди, в които прекарваше съвсем буквално часове на гърдата и мен все си ме гони параноята, че е малко количеството. А сега и ми дойде за първи път след раждането и мисля, че ми намаля кърмата... пия от българския лактогонен чай (четох някъде из форума, че бил по-хубав от хип) и ям промишлени количества жито.
Rhiana,
Много бебчета след първите месеци започват да сучат по много кратко време. Растейки, бебчетата стават все по-добри и ефективни в сукането и им е нужно много по-малко време, отколкото в началото, за да достигнат до задното мляко и да изпият толкова, колкото им е необходимо. Много вероятно е твоето бебче да суче толкова кратко именно защото успява за това време да изпие необходимото му количество мляко.
Поздравления за това, че кърмиш на поискване. В такъв случай бебчето ще може, ако му е необходимо, да стимулира гърдите ти да произвеждат повече мляко.
Пишеш, че ти е дошло и смяташ, че ти е намаляла кърмата. Възможно е да има връзка между намаляне на кърмата и цикъла. Обикновено това се изразява в усещане на майката, че има по-малко кърма в дните ПРЕДИ идването на цикъла и евентуално през първия ден-два от цикъла. След това количеството кърма си е както обичайно. Така ли е при теб? Чаят и житото помагат на много майки, ако усещаш, че при теб имат ефект, продължавай да пиеш / ядеш:)
Забравих да те питам и за нощните кърмения. Някои бебчета обичат да хапват повече твърда храна през деня, а нощем си наваксват кърма. Вие имате ли нощни кърмения? Буди ли се бебето често нощем?

# 13
мисля си,че 2 максимум са ок

Общи условия

Активация на акаунт