Кърмене след 9 месечна възраст

• 2 526
  • 53
  •   1
Отговори
Здравейте,
Синът ми е на 9 и половина месечна възраст. Кърмя го всяка вечер и всяка сутрин задължително и доста често и през деня по един път (повече не може да поеме, защото и доста твърда храна си хапва вече). Искам да попитам как да разбера дали количеството кърма, което изсуква е достатъчно - тоест дали мога да му броя тези млечни хранение като основни. Иначе твърда храна яде по 3 пъти на ден в количество около 200-220 гр. (тук се включват попара, млечна каша, кисело мляко, пюрета с месо, кисели). Като времетраене едно сукане му е около 10-15 минути вечер и 5-7 мин. през деня. Благодаря предварително за отговора.

# 1
  • София
Според мен, ако детето е спокойно и видимо негладно, можеш да си ги броиш за основни. На моят син до 1г. 2 месеца закуската му беше кърма (вярно че нощем доста си посукваше), но не съм се притеснявала, че не яде попара примерно. Просто се будеше късничко и преди обяда хапваше междинно само плод. Лягаше късно, така че последното му ядене пак беше само кърма някъде до към годинката. Наддава и расте на височина даже повечко Simple Smile

# 2
  • Mediterraneo
След 9 месеца кърмене продължаваш да си задаваш тези въпроси?! Аз продължавам да кърмя на поискване и никога не се питам стига ли й, достатъчно ли е, да го смятам ли за основно ядене... Просто кърмя, понеже имам кърма и смятам това за нормално. Започна ли да се тормозя с въпроси, нещата се закучват  Simple Smile

# 3
Тарталета, всеки човек е различен. Ти не си задаваш тези въпроси, аз пък точно обратното. Не виждам къде е проблема.

# 4
  • Mediterraneo
Пф, няма проблеми. Мисълта ми беше, че когато една кърмеща майка е спокойна и освободена от всякакви подобни мисли, кърменето е само и единствено удоволствие за двете страни. Благодарение на това си мислене и поведение успях да се преборя с много кърмачески стачки, лактационни кризи, скокове в растежа и пр.

# 5
Кърмене се замесатва след годинката Peace
Млякото е основна храна до годинката, а до 3години, е задължително да има млечно хранене в менюто на бебето/детето.
Т.е. добре е това млечно хранене да е кърма (защото така ни е устроила природата), но ако поради някаква причина кърма няма-АМ (млякото за телета)
3 заместени хранения са си доста, за сметка на млякото.
Ако пък киселите са с прясно Rolling Eyes.....(то се въвежда след годинката)
Добре е твърдата храна да е 100-150гр +кърма Peace, а след годинката да заместите кърмата с повече пюре, и то не трите хранения наведнъж, а постепенно..
В момента бебето ви е нахранено, но кърмата е малко; кърмата съдържа важни хормонии растежни и др., мазнини, отговорни за играждането на мозъка, живи клетки, които в никоя твърда храна или АМ ги няма-затова и тя е най-добра за нашите бебета  Peace Твърда храна ще ядат достатъчно дълго-дайте сега необходимото им мляко Wink

# 6
След консумиране на твърда храна той не желае кърма. Киселът не е с прясно мляко. Твърдите храни са млечни - в попарата има сирене, кашите са с адаптирано мляко, единствено към пюретата с месо не слагам допълнително мляко (кърма).

# 7
На вашата възраст и аз си задавах същите въпроси. За мен лично млечното хранене само по себе си на тази възраст вече не е пълноценно хранене и е хубаво да бъде последвано от твърда, засищаща храна. Пример: като кърмех дъщеря си сутрин към 8 в 9 беше озверяла от глад. Като я кърмех вечерта към 18.00 в 19.00 беше озверяла. Всичко е един цялостен процес свързан със захранването. Захраниш ли, мигновено интересът към сученето намалява, защото твърдата храна им става по-интересна. Съответно кърмата намалява и често се случва кърмата/АМ-то просто да не са достатъчни (сами по себе си) нито за закуска, нито за вечеря (както беше при нас на вашата възраст). Ако виждаш, че твоето дете след кърмене си е сито 3 часа, тоест не реве, не е нервно, не търси да суче или гризе друга храна, значи можеш и да си го считаш още известно време за пълноценно самостоятелно хранене. Въпрос на лична преценка, както и индивидуална ситуация. Иначе разбира се - колкото по-дълго сучат, толкова по-добре. Но все пак идва възраст, в която млякото просто вече не е най-важното и от първа необходимост.  Peace

Последна редакция: нд, 14 ное 2010, 18:02 от Бърборанка

# 8
Благодаря, Бърборанка.

# 9
  • София
Еди, и моето дете е на същата възраст. Единственото хранене, което може да се каже, че е заместено, е обядът, макар че понякога и около него си поцоква. При нас обаче кърменето е преди, а не след твърдата храна. Освен това, в дните, в които е ял попара, синът ми обикновено не иска немлечна храна следобед. Така че при нас почти винаги твърдите хранения са само 2 на ден, плюс N на брой кърмения, които никой не може да каже колко са. Включително нощем и сутрин в леглото, защото обикновено ние двамцата ставаме към... 10 часа.  Embarassed Заеш как е на поискване.
Моите впечатления са следните: искаш ли да кърмиш до и над 1 г., почти не замествай хранения. Обратното - ако планираш отбиване не след дълго, заменяй. Успех! Сигурна съм, че нещата ще се развият по най-добрия начин!

# 10
Ами не желае, защото е много Wink(ако предложите 150гр, а не 220гр-ще си досуче), и първо се кърми, след това се предлага твърдата храна Peace
Не бих казала, че интересът към сучене мигновено изчезва..да, случва се при някои бебета, но далеч не е правило PeaceОще повече, че кърменето не е само за наяждане Wink
На тази възраст, кърменето е отвсякъде пълноценно Peace Кърмата се променя спрямо нуждите на бебето, а в момент на зъбоникнене масовото поведение на бебетата е -минаване само на кърма/ам, а около 9-ия мес. това е доста чест п-с.
Също така, бебетата които са с алергии биват захранвани към 9-10-и мес, че и по-късно..и те до този момент са само на кърма/ам Peace

# 11
Само да уточня, че този режим на хранене и тези количества (200-220 гр) си ги избра той самия. Аз никога не съм го насилвала да яде повече твърда храна и по-малко кърма. До 7 месечна възраст дори не проявяваше голям интерес към пюретата, ядеше само по 50-60 гр и търсеше гърдата след това, а общо на денонощие до 7-ия си месец сучеше по 7-8 пъти. С времето обаче започна да хапва повече от любимите си храни и такак достигна до 200 гр. Така постепенно той сам си изгради сегашния режим на хранене с 3 твърди хранения и 2 кърмения (понякога и 3) на денонощие.
При нас зъбоникненето не създава проблеми и не споделям мнението, че е масово минаването само на кърма/АМ при поникването на зъби.

# 12
Значи ако продължавате с този темп, отбиването ще е факт в най-близко бъдеще..а за 2 кърмения, количеството поето мляко са си малко.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=65156.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=51218.0

Относно зъбоникненето-дано и занапред нямате дертове Peace Иначе като инфо-вижте темите и в кърмаческия и в хранене с ам (аз лично ги чета от 2005г насам Mr. Green) Wink

# 13
Значи ако продължавате с този темп, отбиването ще е факт в най-близко бъдеще..а за 2 кърмения, количеството поето мляко са си малко.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=65156.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=51218.0

Относно зъбоникненето-дано и занапред нямате дертове Peace Иначе като инфо-вижте темите и в кърмаческия и в хранене с ам (аз лично ги чета от 2005г насам Mr. Green) Wink

Това като упрек ли да го разбирам?

# 14
Защо като упрек? Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт