Кърмене след 9 месечна възраст

• 2 533
  • 53
  •   1
Отговори
# 30
Tosil, благодаря за отговора. Mного смислен и умерен, без крайности и абсолютизиране на нещата. И аз мисля така да процедирам, още повече след препоръка на доцент. Исках просто и други хора да споделят, а не да се почва пак темата за продължителното кърмене, некомпетентните лекари, късното захранване и т.н.
Това е като вечния спор кой е по-умен - жената или мъжа.  Simple Smile

# 31
При положение, че бебето си е направило само този режим на хранене, не виждам защо се притесняваш стига ли му млякото или не. Ако не му стигаше, щеше да яде по-малко твърди храни и повече да суче. Абсурдно е да има един план на хранене за всички деца по света  Stop
Бебетата са с различни предпочитания и ако за едно върви да кърмиш и после да му даваш храна, за други, като моето например, това е абсолютно неприложимо. За да яде, трябва да е гладно, иначе дори не иска да помирише храна. Освен това след хранене с твърда храна не иска да суче много ясно, да не е циганска торба. Оставила съм го сам да решава колко да яде - не яде по повече от 100-120 гр. 2 пъти на ден + плод следобед. Всичко това е преди кърмене, за да има интрес.
Няма значение какво препоръчва СЗО, ако човек се води по бебето, а не по препоръките на СЗО, шансът да сбърка е доста малък  Wink
пп: ако пък трябва да сме максимално близко до природата, захранването чрез въвеждане на един вид храна дни наред, при това пасирана и пюрета, забъркани с кърма, изобщо не е близък до естествения начин, по който би се захранило едно дивашко дете.

Последна редакция: ср, 17 ное 2010, 09:22 от Янечек

# 32
Просто искам да чуя мнения как да определя дали кърмата е достатъчно и как другите майки определят това за себе си. И от постингите стана ясно, че не всичко трябва да се абсолютизира, било то за кърмене или за захранване и заместване.

Ами то не се опредлеля за майката, ами за нуждите на бебето Laughing
И никой нищо не абсолютизира..това, че показаните материали, не съвпадат с вашите идеи и намерения не означава, че те са грешните Stop
Явно искате конкретен отговор,покриващ вашите идеи по въпроса, и всичко което не съвпада с него е "се почва пак темата за продължителното кърмене, некомпетентните лекари, късното захранване и т.н" Crazy
А след като бебето ви е с определени особености в здравословното с-е, би следвало това да го напишете още в първия си пост, защото така зададената тема не е коректна. Апропо, от кърмата се усвоява в много по-голям процент желязото...има начини с доп. прием на жел.съдържащи препарати и храни да се регулират нещата, но е в частност за пациента..

Относно "майките лаици" тук-същите те, имат своето образование и професии Wink  Има м/у тях и учителки, и докторки, и счетоводителки и пр..мисълта ми е, че не знаете зад кой ник кой стои... Wink

Янечек
, хвърли едно око на "плана", че се изказваш неподготвена Laughing
Иии онези хлапета, които харесват чипс, вафли, шоколад и пр "полезни" и вкусни храни-да ги оставим само на тях, щото тях харесват ли?! newsm78
И "пп" hahaha-имено ако гледаме от тоз ракурс, бебето ще е на кърма далеч след годинката...както и е било Peace

# 33
Янечек[/b], хвърли едно око на "плана", че се изказваш неподготвена Laughing

Не, благодаря, моите деца са захрнанени, така както е било най-подходящо за тях. Повече със захранване не се занимавам.
А твоите коментари по темата дразнят с категоричността си и заплашителния тон, неприятни са за четене и е твърде вероятно който ги е прочел, просто да си помисли, че си луда и да не ги вземе предвид.

# 34
Янечек[/b], хвърли едно око на "плана", че се изказваш неподготвена Laughing

Не, благодаря, моите деца са захрнанени, така както е било най-подходящо за тях. Повече със захранване не се занимавам.
А твоите коментари по темата дразнят с категоричността си и заплашителния тон, неприятни са за четене и е твърде вероятно който ги е прочел, просто да си помисли, че си луда и да не ги вземе предвид.
Неприятни за теб. Категорични, да - от позицията на опита. За заплашителния тон - доста несериозно.  Laughing Лудостта няма да коментирам. Нищо ново, общо взето. Една видна консултантка на ЛЛЛ също бива определяна, като луда и фанатизирана, но да е жива и здрава, благодарение на нея, успях изобщо да кърмя и кърмих 6м - огромно постижение за мен.
Виж, избирателната възприемчивост е истинския проблем.   Wink
Момичета, ако търсите потупване по рамото, обърнете се към педиатъра, препоръчал ви режима. Не пускайте теми, щом не сте готови за "лудостта" на останалите.

# 35
MTV, анемията ни не е желязонедоимъчна. И никъде не казвам, че материалите са грешни, а просто, че има различни деца и състояния, с които трябва да се съобразим, а не да ги поставяме под общ знаменател.
Hope, айде да смекчин тона, а?
Не исках да пусна тема, която ще предизвика спорове. Това, че си търся удобен отговор е пълна глупост.
Просто в този форум има хора, които само търсят теми, в които да предизвикват конфликти и ненужни спорове.
Единственото, което целях с темата беше да получа малко инфо от майки в моето положение - с повече заместени хранения поради една или друга причина, с 2-3 кърмения в денонощие и така.
Не мисля, че е нужно да продължаваме с конфликтите. Всеки има някакво мнение по определен въпрос. Нека запазим добрия тон.  Peace

Последна редакция: ср, 17 ное 2010, 12:12 от edi_vet

# 36

.......
Просто в този форум има хора, които само търсят теми, в които да предизвикват конфликти и ненужни спорове.

...също и такива, които очакват одобрение за решение, което вече са взели, а не отговори по въпроси, привидно интересуващи ги. Просто формулирай темата - "Към заместилите кърмене до годинка" и никой няма да те притеснява с досадно инфо, извън разбиранията ти. Peace
Тона ми е достатъчно мек, повярвай.   Laughing

Иначе по темата - ако наистина искаш да продължиш с кърменето, 2-3 кърмения на денонощие са недостатъчни. Прецени си сама, как ще действаш, но тази схема ти гарантира намаляване на количеството на кърмата, респективно - отбиване.

# 37
Моето бебе на девет месеца имаше 4 хранения с твърда храна, като около час преди хранене го кърмех и после изяждаше около 150 гр. пюре или каша или плод или каквото там дадях. Отделно се кърмехме на поискване, така че понякога даже и не гледах кога го кърмя и минавахме без кърмене на някое от храненията. На десет месеца го оставих само на кърма два дни и ми разказа играта. Беше си гладен, нервен, не спеше, някакакъв кошмар направо. Кърма си имам, не е да нямам, така че като количество съм сигурна, че е получавал достатъчно. Просто на детето не му беше достатъчно и се водих по него. Ти си с детето си по цял ден и можеш да прецениш как се чувства. За мен препоръките на всякакви организации са си препоръки. Имат пожелателен характер и аз си решавам според детето ми как да постъпя.

Щом на детето ти му е достатъчно и не плаче, карай си така. И да се отбие, голяма работа. Няма да дойде края на света.

Моите уважения към консултантите, аз също съм получавала помощ, за което съм благодарна, но нито ЛЛЛ, нито СЗО са Господ.

# 38
Скъпа Янечек , я кажи кой и с какво съм заплашила  newsm78
А за "комплиментите"-еми щом си ги прочела (мненията ми по темата), взела под внимание и удостоила с коментар...явно нема да съм толко луда, колкото се опитваш да ме изкараш Mr. Green (или ти си по-луда от мен, че да ме взимаш на сериозно hahaha)

ku[d]ku[d]yaka -има едно простичко обяснение защо бебето огладнява по-бързо: защото храносмилателната система е по-узряла и преработва/усвоява храната по-бързо, също и ензимите са повече и като брой и като вид..а кърмата е храната която се усвоява най-лесно (затова е и първата храна) и пълноценно-това е. А последното ти изречение..неуместно е.

MTV, анемията ни не е желязонедоимъчна. И никъде не казвам, че материалите са грешни, а просто, че има различни деца и състояния, с които трябва да се съобразим, а не да ги поставяме под общ знаменател.
Не исках да пусна тема, която ще предизвика спорове. Това, че си търся удобен отговор е пълна глупост.
Единственото, което целях с темата беше да получа малко инфо от майки в моето положение - с повече заместени хранения поради една или друга причина, с 2-3 кърмения в денонощие и така.
Не мисля, че е нужно да продължаваме с конфликтите. Всеки има някакво мнение по определен въпрос. Нека запазим добрия тон.  Peace

Ти сама ги сложи "под общ знаменател" с това, че заглавието е неточно (и _Hope_  ти е писала същото), не писа още в началото, че бебето е с анемия, за която няма как някой от пишещите да се сети-нали?? Чак в деветата ти реплика казваш за това..до тогава коментарите са естествено в общовалидния случай-няма и как да бъдат други!
А после репликите се извъртяха така, че видиш ли на, търся конфликт #Crazy

# 39
ku[d]ku[d]yaka, а тези 4 твърди хранения какво включват? И в колко часа ги даваш горе-долу?

# 40
Сутрин в 7 се кърмим, в 8, 8 и нещо яде каша с плод, рядко попара и се кърмим, но понякога пропускам кърмене вече, особено ако кашата е млечна. В 10:30 го кърмя и в зависимост от това кога заспи, обядва или в 12 и после спи, а ако е заспал към 11, обядва в 14 ч. Обядът е пюре. Между 17 и 18 давам суров плод или плодово пюре, вечеря в 20 или 20:30.

# 41
ku[d]ku[d]yaka, благодаря!

# 42
Но аз кърмя доста често между храненията, както и преди и след храненията, не съм заместила изцяло хранене, просто се случва понякога да не кърмя преди или след хранене, но не е практика.

# 43
  • Пловдив
Щом бебето е доволно и сито, щом кърмата ти не намалява, значи всичко е ок. Ръководи се от детето!Аз кърмя основно сутрин и вечер и няколко пъти през деня (между 1 и 5 в зависимост от търсенето), а понякога и по няколко пъти през нощта. Не съм целяла заместване на кърмене с твърда храна, някак от само себе си се получи.
И не е задължително кърменето по 2 пъти да ден да доведе до отбиване. Познавам майка, кърмила така до 2-годишна възраст на детето. Освен това съм сигурна, че в случай на нужда детето само ще увеличи броя на суканията, така че кърмата ще се регулира.

# 44
edi_vet,
Моето бебе е на 9м. и 11 дни и имаме две хранения с твърда храна, като и пюрето, и кашата не са повече от по 100 -120 гр. на ден. През останалото време суче поне 4 пъти на ден, както и по 2-3 през нощта. Понякога имам чувството, че не получава достатъчно кърма, но се успокоявам, защото имаме добре напишкани памперси, активна е - лази, изправя се по мебелите, смее се много, така че от тези косвени признаци стигам до извода, че й стига кърмата, защото само от 200-250 гр. на ден твърда храна не може да се наяжда. Но не мисля да въвеждам ново немлечно хранене скоро.Мисълта ми е, като самото бебе е спокойно при установения ви  режим на хренене, активно е и, разбира се, няма здравословни проблеми, значи сте ОК. Освен това, аз лично знам за една майка на бебе на 1г. и 5 месеца, която вече почти половин година кърми само нощно време и с 1-2 посуквания през деня без да е спряла кърмата, така че всичко е индивидуално. Успех при теб и не го мисли чак толкова, ако детето е доволно и засмяно.

Общи условия

Активация на акаунт