Чл. 49. (Нов - ДВ, бр. 72 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) Отпускът за отглеждане на дете до 8-годишна възраст по чл. 167а, ал. 1 КТ се ползва въз основа на писмено заявление за всеки отделен случай, подадено от майката или бащата (осиновителката или осиновителя) най-малко 10 работни дни преди датата, от която желае да ползва отпуска, в което се декларира, че детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка. Работодателят е длъжен да осигури отпуска от деня, посочен в заявлението. Ако лицето няма право на този отпуск, работодателят незабавно го уведомява писмено за това.
(2) Отпускът по ал. 1 се заявява и ползва в календарни дни.
(3) Когато отпускът за отглеждане на детето по чл. 167а КТ се ползва за първи път, в заявлението се декларира, че такъв отпуск не е ползван от никое от лицата, които имат право на него.
(4) Когато един от родителите (осиновителите) желае да ползва изцяло отпуска за отглеждане на дете до 8-годишна възраст по чл. 167а, ал. 1 КТ в размер 12 месеца, към заявлението по ал. 1 се прилага писменото съгласие на другия родител.
(5) В случаите по ал. 3 работодателят въз основа на представено копие от акта за раждане на детето издава удостоверение съгласно приложение № 4.
(6) Документите, необходими за разрешаване на отпуска, се съхраняват в личното досие на работника или на служителя.
(7) Използваният отпуск по чл. 167а КТ се отчита в специална книга при работодателя.
Не би трябвало да има проблем да си продължиш отпуска още 6 месеца.
. Ани беше на 4 месеца, когато Дани донесе някакъв вирус и се наложи и двамата да пият сироп. Беше голяма мъка
. Разбира се, както вие си прецените и сметнете, че ще бъде най - добре за всички, така направете
.
? Иначе звучи много добре и ако е още в сила, направо утре да ходя и да си взимам полагаемото.
в нашия форум.
. Ако сега не го приемат в Държаван ДГ, го пускам на частна от септември и сменям работата.
Валерия, трето или четвърто ще имаш?
искам да съм се наработила, да си имам собст. бизнес и тогава ще искам и трето - и да имам няколко гледачки в нас да се бият да ми гледат децата
Излизахме за малко вън и не пропусна нито една локва

Дано се оправи детенце