Отговори
Здравейте,

Ние сме психолози, които работят в сферата на българското и международно осиновяване. С течение на времето и в процеса на работа и срещи с различни семейства стигнахме до идеята за създаване на група за консултиране и подкрепа на осиновители, кандидат-осиновители и приемни семейства. С други думи, група, където тези от вас, които имат въпроси около процеса на осиновяване, периода след осиновяването или приемната грижа могат да намерят отговор, да получат подкрепа и да споделят притесненията и страховете си. Това ще бъде място, където участниците ще могат сами да поставят темите, по които имат нужда да говорят и да получат информация: притеснения около решението за осиновяване на дете; първата среща с детето; какво се случва с вас и детето в периода на изчакване; първите моменти вкъщи с новия член на семейството; проблеми през пубертета; проблеми в училище – това са само част от темите, които биха могли да се дискутират.

Предвиждаме групата да стартира при заявен интерес от страна на поне 6 участника, с режим на срещи веднъж седмично след работно време. Място на провеждане – София.
За повече подробности и информация: 0888 37 82 69 - Мариета Гечева и 0878 738 148 – Радостина Белчева. Електронен адрес: roditelbg@gmail.com

# 1
Много интересна инициатива. Колко ще струва?

# 2
  • Вън от пространство и време
...тези от вас, които имат въпроси около процеса на осиновяване, периода след осиновяването или приемната грижа могат да намерят отговор, да получат подкрепа и да споделят притесненията и страховете си. Това ще бъде място, където участниците ще могат сами да поставят темите, по които имат нужда да говорят и да получат информация: притеснения около решението за осиновяване на дете; първата среща с детето; какво се случва с вас и детето в периода на изчакване; първите моменти вкъщи с новия член на семейството; проблеми през пубертета; проблеми в училище – това са само част от темите, които биха могли да се дискутират.
Тук, в този форум, всичко това вече го правим. В допълнение си даваме много линкове към сайтове, където да намерим материали по интересуващите ни въпроси, както и сведения за книги и филми по темата. Правим си ежегодни срещи, където също сме полезни един на друг. Има и психолози, които се включват с безплатни съвети.

newsm78 Не разбирам какво ново предлагате...

Индивидуалните (за отделните семейства) психологически консултации са друга тема...

Последна редакция: пн, 15 фев 2010, 15:41 от Gankata

# 3
Здравейте,

Ние сме ...
...
За повече подробности и информация: 0888 37 82 69 - Мариета ...

Само да не му хрумне на някого, че това съм аз.
Нищо общо нямам с лицето.  Naughty Naughty Naughty
Имаме близки по звучене имена, само това.

А на предлагащите консултации искам да кажа:
Тук не е място за търговска/бизнес или друга реклама (на разни програми, по разни проекти и пр.).

Тук сме хора с определен социален опит и със сетивност за определени теми и сме тук за да си оказваме взаимопомощ.
А като ви липсва елементарната порядъчност (дори не споменавате защо, в какви рамки и условия и как правите предложение),
 къде и кого сте тръгнали да консултирате ....

# 4
. Правим си ежегодни срещи, където също сме полезни един на друг. ,  .

А ние, от Варна- и почти ежеседмични, дори и тема си поддържаме !

# 5
  • София
Абе това вие от Варна сте страшна работа...  Hug Mr. Green

Предлагам все пак да изчакаме авторката да обясни, платена ни е инициативата и каква е целта?

# 6
  • София
Хей, момичета, защо такива негативни реакции Wink

Та нали и ние с Дар, и още няколко майки от София преди време искахме да направим нещо подобно и говорихме колко добре би било да има обучения както за кандидат-осиновители, така и за осиновители, и групи за взаимопомощ.

Аз не съм се отказала, за момента задържам с още 1-2 месеца, докато си защитя докторантурата, после съм решила и още някоя книга да преведа, и други неща, все с осиновяването свързани Simple Smile

Радостина Белчева задочно я познавам, имам добри впечатления от нея. Добър психолог е, работеше към Фондация-Асоциация "Анимус", възможно е инициативата за срещите да е също през "Анимус"(т.е ако е финансиран проект,  срещите не се заплащат), тъй като "Анимус" разшириха дейностите си и вече не са само с фокус жертви на насилие, от доста време работят и осиновяване. Но предполагам самите Радостина и Мариета ще разкажат най-точно.

# 7
Хей, момичета, защо такива негативни реакции Wink

Та нали и ние с Дар, и още няколко майки от София преди време искахме да направим нещо подобно и говорихме колко добре би било да има обучения както за кандидат-осиновители, така и за осиновители, и групи за взаимопомощ.

...

възможно е инициативата за срещите да е също през "Анимус"(т.е ако е финансиран проект,  срещите не се заплащат), тъй като "Анимус" разшириха дейностите си и вече не са само с фокус жертви на насилие, от доста време работят и осиновяване. Но предполагам самите Радостина и Мариета ще разкажат най-точно.

Защото елементарната делова добросъвестност изисква тези неща да бъдат обявени още в първия постинг - какъв е форматът на начинанието, кой стои зад него, какви са организационните му основи и т.н. и т.н.
Не е въпросът дали е възмездно или не е, а че се предлага нещо, което се представя не като на ниво за възрастни, а като за детска реклама, т.е. без базисните данни.

А вие с Дар сте казали и направили  Hug доста неща преди това, та няма никаква база да се сравнявате с въпросния подход.

Самият факт, че се налага да гадаеш "Възможно е " ...

А за теб   bouquet

# 8
Аз не съм се отказала, за момента задържам с още 1-2 месеца...

То и аз не съм се отказала, но за жалост, денонощието е само 24 часа!  Wink
Но, ако не друго, поне тренирам ежедневно по темата, за да се поддържам във форма. Шегичка - от серията черен осиновителски хумор.  Laughing Wink

# 9
Здравейте,

Ще се опитаме да отговорим на всичките ви въпроси.
Групата, която решихме да стартираме е инициатива основана на опита. В последните няколко години оценявахме, консултирахме и обучавахме кандидат-осиновители, осиновители, приемни родители в индивидуален формат, който не винаги е най-удачната форма на работа. Решихме да стартираме такива групи след предварително проучване между родителите, кандидат-осиновителите, приемните родители с които работихме. 85% от консултираните и обучени заявиха желание за това да продължат работата с нас под формата на участие в групи.
Груповата форма на работа не изключва при индивидуална заявка да бъдат осъществени и индивидуални консултации.
Основната идея е да се даде възможност за консултиране и психологическа помощ на осиновителите и приемните родители, в процеса на оценка, по време на договарянето и при приема на детето. След като детето постъпи в семейството, независимо дали става дума за осиновено или настанено при приемни родители дете възникват множество въпроси. Приемането на детето поражда много затруднения, особено ако детето е по-голямо от 3 години. Основния проблем е привързаността и ефекта на престоя в институцията. Затова възможността за свободно и често консултиране и обсъждане на емоционални проблеми е важно условие за плавната и безпроблемна адаптация.
Планираме срещите да се осъществяват веднъж седмично.
Всеки, който е заинтересован е добре дошъл да се свърже с нас. Бихме се радвали и на сътрудничество с колеги, които вече имат опит в подобно начинание и са работили за неговото реализиране.

# 10
  • София
Аз мога да кажа само успех на начинанието - на мен ми звучи страхотно, дано се включат повече хора   bouquet

Единствения проблем, който аз виждам от моята си камбанария, е липсата на време поне при мен за присъствие на такива срещи. Затова лично за мен интернет е от огромно значение

# 11
Не искам да се заяждам и ви желая успех, нужни са тези неща, но пак да попитам: колко ще струва? И кой ще плаща?
Постоянна група ли е или всеки може да идва и да си отива, когато пожелае?
И колко души най-много?
това са чисто практически неща - наема се зала като начало и пр.
добре е да се знае.  

# 12
.
.
.

възможност за консултиране и психологическа помощ на осиновителите и приемните родители, в процеса на оценка, по време  на договарянето
.
.
.

А кое е това време, че по никой български закон няма "договаряне" Joy при и по повод на осиновяването, та нещо не схващам, май  Wink.

И нито аз, нито Маймуна питаме, само констатираме, че говорите за всичко друго, само не и в какво си качество имате право да предлагате подобни услуги публично, коя част от помощта ви е платена, коя не, ако не е платена кой я поема, ако я поема с каква цел,  колко струва, кой и в какво качество го организира и каква отговорност носи за това.
Клиничните психолози са едно, лекарите друго, НПО-тата са трето и така. Едни имат право да обработват лични данни и си носят отговорност за това, други нито отговорност, нито дръжки.

Последна редакция: чт, 18 фев 2010, 16:42 от Miraetta

# 13
Аз много се извинявам, че наливам масло в огъня, ама .... извинете вие регистрирано НПО ли сте, неформална група, кабинет психолози...

Бихте ли се представили, моля!

# 14
Приветствам инициативата ви, макар наистина да не става ясно под каква форма ще бъде осъществявана, а това е важно.
Важно за вас, важно е за кандидат-осиновителите и за тези, които вече са осиновили деца.

....по време на договарянето...

Цитирам горното, както вече са сторили, макар че съм сигурна, че сте отлични професионалисти с богат опит, за да ви подскажа добронамерено, да обръщате внимание на всеки нюанс в думите.
За вас надали е новина, че осиновителите са доста чувствителна "клиентела" и подобен малък пропуск, може да ви коства известно недоверие от тяхна страна.

Желая ви успех!

Общи условия

Активация на акаунт