Машина за хляб-27 част

  • 47 609
  • 743
  •   1
Отговори
# 660
  • Мнения: 2 082
здравейте  Simple Smile и аз се мъча да намеря рецепта,която да ми хареса.тук съм преписала една за пълнозърнест хляб 500 гр:
олио-1,5 ч.л
вода-210мл
сол-1,5 ч.л.
захар- 1,5 ч.л.
брашно- 140,5 гр
пълнозърнесто - 210 гр
мая-0,5 ч.л.

въпросът ми е маята не е ли малко и по-принцип пълнозърнестите хлябове с по-малко мая ли са или с повече?и когато съм правила хлябове ни идват малко безсолни-ако намаля захарта фатално ли е-защо тя винаги е повече от солта?

# 661
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Петя,благодаря   bouquet .Готовото тесто се разделя на три,всяко парче се разточва.Трите кори се слагат една върху друга,като помежду им се намазва обилно с мазнина.Разточва се отново,внимателно,без да се изтънява много.Реже се на ленти,два пръста дебели.Всяка лента се усуква и после се завързва като краищата се подпъхват.Нареждат се парчетата,оставят се да втасат,намазват се с жълтък+малко прясно мляко и се пече.

# 662
  • Мнения: 293
Имам нужда от помощ за редуциране на една рецепта.

Бял хляб

100 мл. кисело мляко
200 мл. прясно мляко
100 мл. вода
640 гр, брашно
2 ч.л.  сол
1 с.л. захар
2 с.л. олио
7 гр суха мая
2 с.л. овесени трици

Правя я в Мулинекс 5000 , но ми изпълва целия контейнер , че и отгоре поизлиза , а се води за 750 гр. Трябва да я редуцирам за 500 гр. Всъщност , ако трябва да бъда много точна за 454 гр. Как да го направя?

# 663
  • София
  • Мнения: 102
Днешната ми питка,по рецептата с едно втасване,а оформлението е по идея на Стаси.



Леле, каква красота! Не мога да се въздържа - хиляди пъти браво!  thumbsup

# 664
  • София
  • Мнения: 8 503
Имам нужда от помощ за редуциране на една рецепта.

Бял хляб

100 мл. кисело мляко
200 мл. прясно мляко
100 мл. вода
640 гр, брашно
2 ч.л.  сол
1 с.л. захар
2 с.л. олио
7 гр суха мая
2 с.л. овесени трици

Правя я в Мулинекс 5000 , но ми изпълва целия контейнер , че и отгоре поизлиза , а се води за 750 гр. Трябва да я редуцирам за 500 гр. Всъщност , ако трябва да бъда много точна за 454 гр. Как да го направя?



Моля заповядайте това е за 454 гр. хляб:

60 мл. кисело мляко
120 мл. прясно мляко
60 мл. вода
385 гр, брашно
1 ч.л.  сол
1 ч.л. захар
1 с.л. олио
4 гр суха мая
1 с.л. овесени трици

В съветите на майсторите съм дал формулата за интерполация на количествата продукти.

Последна редакция: вт, 23 фев 2010, 18:05 от дядо хаджия

# 665
  • Мнения: 293
Благодаря ! newsm51

А как става самото редуциране?  Blush

опс, видях Simple Smile

# 666
  • Географският център на България-Габрово
  • Мнения: 593
max-mama Много те моля ако обичаш да разясниш тука на нас по малко знаещите оформлението на тази чудна питка.

# 667
  • Мнения: 200
Здравейте. Днес най-после си купих везна,че тая машина мойта прах хвана от стояне. Викам да взема да сътворя и аз някой хубав хляб или питка...знам ли....max-mama,твоята ми изглежда повече от прввъзходно,моля те да споделиш рецептата.
Ще ми помогнете и ако ми нахвърляте наколко изпитани рецепти на Мулинекс. Благодаря ви предварително.

# 668
  • Географският център на България-Габрово
  • Мнения: 593
max-mama,твоята ми изглежда повече от прввъзходно,моля те да споделиш рецептата.

Ето тука може да се запознаеш с рецептата на питката на Макс-мама.Питка с кисело мляко е

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.180

# 669
  • София
  • Мнения: 8 503
Здравейте. Днес най-после си купих везна,че тая машина мойта прах хвана от стояне. Викам да взема да сътворя и аз някой хубав хляб или питка...знам ли....max-mama,твоята ми изглежда повече от прввъзходно,моля те да споделиш рецептата.
Ще ми помогнете и ако ми нахвърляте наколко изпитани рецепти на Мулинекс. Благодаря ви предварително.

Прочетете моля пост № 664 на 45 стр. Добра рецепта за основната програма. Може да минете и без овесените ядки ако не ги искате. Даже няма да ви трябва и везната.

# 670
  • Мнения: 293
Цитат
линията на угасване на маята си е дошла естествено.

И сега хаджия я, подшушни –  как става тая работа  newsm78

Докато чакаме Ердинч да ни даде светлина по въпроса , ето какво открих.Идея нямам дали съм на прав път , но поне научих нещо ново за маята и дрождите като цяло  smile3503

Това от Уикипедия

Дрождите са едноклетъчни безхлорофилни микроорганизми. Те са сред най-изучаваните еукариоти в микробиологията. Развиват се в захарни (въглехидратни) вещества и причиняват алкохолнаферментация. Клетката има овална форма. Ширината им е от 2 до 8 μm, а дължината им е от 4 до 10 μm. Диша аеробно. При наличие на топлина (около 42°С) и влага се размножава много бързо чрез пъпкуване.
Отвън дрождената клетка е обвита с клетъчна стена, която се състои от няколко слоя. Непосредствено под клетъчната стена лежи цитоплазмената мембрана. Вътрешността на клетката е изпълнена с цитоплазма, в която протичат голяма част от жизнените процеси. Тя се състои от белтъци, липиди, въглехидрати, соли и др. При младите клетки тя е хомогенна и дребнозърнеста.
Дрождите притежават ясно обособено ядро. Ядрото има овална форма и е обвита с тънка, пореста мембрана.
Дрождите са богати на различни витамини. Някои видове съдържат В-комплекс. Дрождите са клетки, които живеят при аеробни условия. Имат малки ядра, голям брой, но малки митохондрии и хемогенна цитоплазма. Анаеробно живеещите дрожди имат големи ядра – малко на брой, но големи митохондрии и хетероплазмена цитоплазма. Размножаване Дрождите се размножават по-два начина вегетативно (пъпкуване и делене) и чрез спори (полов и безполов). При пъпкуване клетъчната им стена се издува, а чрез делене от начало се разделя ядрото и след това се образува преграда. При половия начин се сливат от 2 до 8 спори. При безполовия начин се сливат 2 клетки и ядрата им започват да се делят 2,3,4 пъти в кл. Обвивка се образува от 4 до 8 аспоспори. Човекътизползва тези организми от хиляди години в производството на хляб, вино, бира.
Маята за хляб се състои именно от гореописаните дрожди.
Друго много важно приложение на тези едноклетъчни, е използването им за синтезиране на рекомбинантни лекарства. Например някои видове инсулин, който е необходим на болните от диабет, са синетзирани именно в клетките на Saccharomyces cerevisiae
 

Това от сайта за аквариумите

Жизненият цикъл на сахаромицес се разделя в три етапа:

1. Дишане – Първият етап от жизнения цикъл е аеробен. Когато добавим маята към неферментиралия хранителен разтвор (при бирата се нарича малц, и шира при виното), тя оползотворява свободния кислород в него. При него не се произвежда алкохол, а отделеният CO2 е малко. По време на дишането дрождите съхраняват енергията в различни химични форми, за да бъде използвана по-късно при възпроизвеждането и ферментацията. Аеробното дишане продължава докато бъде изразходвана по-голямата част от разтворения кислород.
2. Ферментация – През този етап се произвежда най-много CO2. Когато няма кислород, маята преминава на алтернативен метаболитен метод за усвояване на захарта като източник на енергия, и произвеждане на етанол и предимно CO2. Дрождите започват бързо делене, достигайки максималния си капацитет (около 50 милиона клетки/мл) в малца или ширата, оставайки потопени вътре, за да имат колкото се може по-голяма площ в контакт с хранителния разтвор. При условие, че не се подава допълнително кислород в малца, маята ще продължи ферментацията докато не се случи едно от двете: или алкохолната концентрация ще убие дрождите или ще остане без храна.
3. Утаяване – След като условията вече не са дружелюбни за ферментация, дрождите ще престанат да се делят и ще започнат да съхраняват енергия под формата на гликоген – полизахарид. Маята ще започне да става на парцали и ще се утаи, образувайки слой на дъното на разтвора. В този етап тя вече не е метаболитно активна и очаквайки по-добри условия, минава в латентно състояние.

Те тая линия трябва да се търси според мене нейде в последната фаза на цикъла на маята newsm78

# 671
  • София
  • Мнения: 8 503
Цитат
линията на угасване на маята си е дошла естествено.

И сега хаджия я, подшушни –  как става тая работа  newsm78

...

Те тая линия трябва да се търси според мене нейде в последната фаза на цикъла на маята newsm78

Ми не съм много сигурен, че точно там трябва да я търсим. По скоро това е някъде между края на втасването и началото на печене, когато маята прави някакъв малък бум и избива през тънката кора.

# 672
  • Мнения: 30
max-mama, това е произведение на изкуството.Днес моя колега,които е художник има син,надябам се че ще позволиш да му я направя за изписването.

# 673
  • Русе
  • Мнения: 7 936
Всяка лента се усуква и после се завързва като краищата се подпъхват.

Ей това не схванах  newsm78
Мах-мама, моля те обясни пак  Praynig И още нещо: колко ти е диаметъра на тавата в която я печеш?

# 674
  • Мнения: 767
Max mama, зашеметителна е питката ти! smile3501 smile3525 Тъкмо щях да показвам едни странни мои творения, но ме хвана срам и останах с виснало чене. yes  До колкото разбирам, лентите се връзват на възел, а краищата се скриват отдолу, така ли е?

Общи условия

Активация на акаунт