Проблеми с бъбреците и пикочните пътища - 17

• 94 004
  • 753
  •   1
Отговори
# 150
Не е лоша идея, аз винаги съм сравнявала мненията на повече от един специалисти, казвала съм го многократно. Д-р Момчилов е добър специалист, но не съм чула да се записва час. Там обикновено отиваш и чакаш,да винаги има много хора ноо, това е положението.. Отдели си една цяла сутрин за Пирогов, към обяд ще сте минали вече. Успех и да пишеш как са минали прегледите после Hug

# 151
Abi (abigale),успех и от мен! Peace Praynig

# 152
  • София
Здравейте иот мен пак,

Аби,
Момчилов преглежда вече и в новия мед.центърв Пирогов, вторник и петък мисля, че беше.

За различните резултати в лабораториите - незнам на какво се дължи, различни методи, изчисления ли, какво?
И все пак на кое да се вярва. Ше направим и 3то, но да мине време.След седмица две. ще посетим и ендокринолог, само дето незанм къде има добър детски, все пак и калция и фосфора са на горни граници...

и така

вече се сдобихм еи с решение на Телк, дадоха ни 51%. сега чакаме да мине нужното време , да се регистрира и да подаваме документите за ясла. и другите там предимства де, още не суъм ги разучила.
за хидронефрозата и вура- 50% и за дерматита  е добавката.
Той е със спастични бронхити, (има около 5-6 бронхоспазъма до момента), но тях не са ги зачели, щото не е астма.

Както и да е,
поздрави и успех на всички ви!

# 153
Благодаря момичета!    bouquet
Говорих с Момчилов. Иска резултати от изследвания на урината да нося и да му се обадя другата седмица да се уговорим за кога. Ще има уродинамика и отсега почвам да се запасявам с търпение...и ще заделя цял ден по тази причина...
Много отзивчив беше, разпитва за подробности и потвърждава славата си.

Обмислям да си взема походно столче за чакането... Wink

# 154
Не знам колко е вярно, но си пазете дечицата, особено по-малките, че разни идиоти хвърляли отрова за кучета по градовете под формата на желирани топчета http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=494202.0  Tired

# 155
the_kitten не мога да помогна за еритроцитите, но да ти кажа заболницата - предполагам, че Д-р Буева ще ви приеме в Нефрологичното отделение в Педиатрията на Медицинска академия. Там условията са добри, скоро е правен ремонт и е чисто и поддържано. Ние сме лежали там два пъти и не е имало проблеми. Бих те посъветвала да дойдете в тази болница, защото там винаги случаите се обсъждат от всички специалисти в отделението и можеш да получиш нещо по-обективно като диагноза.   
Това е мое мнение, разбира се ....

# 156
Флай, благодаря, че се включи, дано е така, че много ме е страх с тия болници.  В понеделник ще говоря с Буева и ще решим какво да правим.

# 157
the_kitten аз лично смятам, че вътреболничните инфекции са по - малкото зло. Когато е необходимо, е по добре да влезнете в болница, да се направят всички необходими изследвания на детето и ако има проблем да се реагира на време. Ако имаш желание, идвайки в София, идете и в Пирогов, никой от лекарите там няма да ви върне, най - малкото ще имаш мнение и на детски уролог.

# 158
  • София
Здравейте, момичета!

Хидронефрозата ни се е стопила - направо не е за вярване  Simple Smile  Simple Smile  Simple Smile Вчера бяхме на преглед при доц.Буева - каза, че легенчето изглежда в рамките на нормата, и двете бъбречета изглеждат с нормални размери. Размерът на хидронефрозата на десния ни бъбрек при раждането беше 13,5 мм, а сега - 1 год. и 7 мес. по-късно - вече я няма.  Дано се потвърди при следващия преглед  Praynig Доц. изрази опасения, че би могло да има задръжка в зависимост от напълването на мехура, затова иска да ни види отново наесен след като махнем памперса и малкия се научи да пишка сам.

Поздрави на всички!

# 159
nezi,страхотни новини!  bouquet  bouquet  bouquet

# 160
Поздравление и от нас. Това са чудесни новини. Hug

# 161
привет на всички
аз се включвам в тази тема,защото имам  проблем с  еритроцитите и  не знам  кого да попитам за сьвет....имам дизморфни еритроцити  15%,а допустимата стойност е 20%,/аз сьм на 39г/ доцента обаче реши да напправи цветна сника и ако се наожи след нея и  биопсия,което ме ужаси  и сьм сега в постоянен рев....кое го притесни дда  го накара да прави биопсия ,като аз имам само  еротроцити като признак и болка ниско ,друго н еми е изследвал,на ехограаааааааф  всичко е ок....моля ви за  инфо,сьвет,вие всички сте имали  допир с подобни проблеми .....  bouquet

# 162
Доколкото разбирам има наличие накръв в урината и явно е решил да търси причината. Ето какво намерих и може би ще си разпознаеш някои от симптомите:

Хематурия

Наличието на кръв в урината се нарича хематурия. При микроскопско изследване на уринен седимент нормално може да се открият до 2-3 еритроцита на зрително поле.Стойности над тези се приемат за патологични. Наличието на изоморфни еритроцити (с еднаква форма) говори за кървене от дисталните пикочни пътища. При кървене от бъбречен произход, поради деформация при преминаването им през гломерулната базална мембрана и тубулите, повече от 30% от еритроцитите са дисморфни - с неравни очертания и форма, различни един от друг.

В зависимост от интензивността й, хематурията бива:
   - микроскопска – установява се само при микроскопско изследване;
   - макроскопска – видима. Урината се оцветява в червено при наличие на повече от 1ml кръв в 1l урина.

Характеристика на хематурията:

1. По цвят бива:
   - с тъмнокафеникаво ръждив цвят като чай, кафе - източникът на кървене е от бъбреците. При лизирането на еритроцитите се освобождава хемоглобин, който в кисела среда се превръща в кисел хематин;
   -  със светло розов цвят като вода, в която е мито месо - източникът на кървене е от дисталните пикочни пътища.

2. По количество бива: профузна (отделяне на обилно количество кървава урина), силна, умерена, слаба.

3. По време на микцията бива:
   - инициална – израз на увреждане на задната уретра или простатната жлеза;
   - тотална – от бъбречен произход;
   - терминална – от пикочния мехур.

Ориентировъчно значение за източника на кървене има така наречената “проба с трите чаши”. Болният уринира последователно в три съда, като седиментът на всяка порция се изследва поотделно. При поява на кръв в началото на уринирането (инициална хематурия) и в първата чаша, причините най-често са в уретрата и простатата.  При поява на кръв в края на уринирането (терминална хематурия) и в третата чаша, причините най-често са в пикочния мехур. При поява на кръв и в трите чаши (тотална хематурия), тя е от бъбречен произход.

4. По протичане бива: постоянна и интирмитентна (строго периодична или през неправилни интервали).

5. В зависимост от наличието или отсъствието на съпътстващи симптоми, хематурията бива:
   - изолирана (безсимптомна);
   - симптоматична – има болки, смущения в уринирането, цилиндрурия, пиурия.

Макроскопската хематурия трябва да се отличава от:

1. Псевдохематурия – урината е червено оцветена, но при микроскопското изследване не се установяват еритроцити. Може да се дължи на:
   - хемоглобинурия – урината е бистра с ясно червен до тъмночервен цвят, но при микроскопско изследване не се установяват или се установяват единични еритроцити.. Дължи се на излишен свободен хемоглобин в кръвта. Наблюдава се при пароксизмална хемоглобинурия, при преливане на груповонесъвместима кръв, при тежки изгаряния, след отравяния (напр. с карболова киселина).
   - ендогенни вещества – порфирин, урати, уробилин и уроеритрин.
   - екзогенни вещества – прием на амидофен, аналгин, тубоцин, туборин, тетрациклини. Може да се оцвети и от храни, напр. цвекло.

2. Уретрорагия – има кървене от уретрата и се появява между микциите. Може да се дължи на травми или на тумор на уретрата.

Най-честите причини за поява на хематурия са:

1. Преренални (предбъбречни):
   - кръвни заболявания, при които има нарушение в кръвосъсирването – хемофилия, хеморагична пурпура, левкемии;
   - лечение с антикоагуланти и други медикаменти – сулфонамиди, салицилати, барбитурати;
   - остри трескави състояния – скарлатина, ревматизъм, морбили, сепсис, бруцелоза, тиф и др.;
   - хронични инфекциозни заболявания – малария, ендокардит;

2. Ренални (бъбречни): гломерулонефрити, пиелонефрити, нефролитиаза, бъбречна туберкулоза, тумори, бъбречен инфаркт, интерстициален нефрит, поликистоза, папиларна некроза, травми.

3. Постренални (следбъбречни): литиаза и тумори на пикочните пътища, хеморагичен цистит, дивертикули, травми, тумори на простатата.

Има още доста инфо в нета.
Не се плаши от изследвания. Каквото и да е, трябва да се установи причината максимално точно.

# 163
благодаря много за инфото,аз сьщо сьм прочеа всичко вьзможно  по този вьпрос,но исках ако някой е имал сьщите проблеми да сподели......мен ме интерсуват точно тези дизморфни еритроцити,смущаваш ли е процента им при мен newsm78

# 164
Ами щом иска лекаря да изследвате допълнително, явно не е за подценяване. Но за да си по-спокойна потърси и друго мнение и/или пусни още едни изследвания в друга лаборатория.

Общи условия

Активация на акаунт