Случаят Сашко от Сандански /осем месеца по-късно/

• 70 210
  • 1 774
  •   1
Отговори
# 345
Като журналист само искам да вметна, че емоциите могат да повлияят на зрителите, но целта е, посланието да бъде насочено и чуто от съответните институциите и отговорни лица, пред които емоциите не важат.  Peace

# 346
Да наистина трябват имена.
Името на педиатъра, името на съответните служители от съответните служби.
Никой да не остане на сянка.

# 347
  • София
Франческа, много добре написано!

как ще се изпрати? доколкото разбрах, искат го бързо.

# 348
  • Шумен
Много ми харесват писмата  Peace.

# 349
  • Once there was a Hushpuppy...
Да, наистина и двете писма са точни. Аз втори ден плача като остана на саме в банята или тоалетната, че моя мъж се разстройва като ме види.
И не мога да изкажа ужаса си............., просто нямам думи..... само гадни чувства. Но, някои от вас които пишат да се изпрати по-емоционалното писмо, като че ли имат право.
Случая ме изкарва мене лично извън кожата ми и ако мога да застана пред тоя изверг ще го убия с голи ръце. То дано го стигне една десета от омразата на хората в цяла Бъргария, та да пукне тая гад, дано!

# 350
Варианта на Франческа. Съвсем леко го пипнах, като добавих идея на nialgd за помоща, която предлагаме.

Потресени от нечовешките гаври, на които е бил подложен малкия Александър Тасев, ние,  Инициативен комитет на родителите, членуващи във Форум BG-Mamma, настояваме, да бъдат взети бързи и адекватни мерки, с които да се реши по нататъшния живот на детето, както и да бъдат наказани всички виновни за неговата съдба. В същото време искаме да заявим желанието си да помогнем на малкия Сашко в трудния път на възстановяване от физическите и психологическите травми.

Не само родителите му трябва да носят наказателна отговорност за случилото се. С пълната си апатия и незаинтересованост социалните работници, лекарите, прокуратурата също носят своята вина за съдбата на детето. Настояваме за санкции на директора на Дирекция социално подпомагане гр. Сандански.... и на натоварените със случая социални работници, които със своята престъпна небрежност, въпреки сигналите, че вероятно Александър  е бил жертва  на сексуално насилие в дома си,  са го оставили да живее там и не са заели мерки, той да бъде настанен в дом. Настояваме също наказания да бъдат наложени  и на лекарите, които въпреки подозренията си за сексуална гавра не са подали съответните писмени сигнали на социалните служби.
Относно родителите на детето апелираме към възможно най-строги наказания. Настояваме за доживотна присъда на бащата Костадин Тасев и подвеждане под наказателна отговорност за съучастничество и прикриване на престъпление и на майката Христина Тасева.
Протестираме и срещу минималните наказания, които предвижда НК за подобен род престъпления срещу деца. Считаме че, затвор от 3 до 12 години, което се предвижда чл. 155 от НК /тук юристите моля да се намесят/ е крайно недостатъчно.

Настояваме да се направи ревизия и да се засили контрола върху работата на Дирекциите „Социално подпомагане”, с цел предотвратяване на подобни трагедии. Липсата на адекватни мерки в случая, ни кара да мислим, че съдбата на Александър имат още хиляди български деца.

Очакваме публично огласяване и най-строго санкциониране на лицата, чието престъпно нехайство доведе до тази трагедия!

Мисля, че е работа именно на институциите да боряват с имена, ние не сме разследващ орган.

# 351
Франческа права си, за това уточних, ако писмото е до телевизия и чрез нея се търси съдействие и помощ във връзка със трагедията на Сашко, тогава, трябва емоция. Peace
Думите, трябва да режат и да боли от тях...

А институциите...умряла работа, не вярвам, че дори и фактите ще предизвикат реакция...

Колко скучая имаше....още няма резултати.
Институциите за мен са умряла работа.

Чакам деня, в който прокуратурата ще се само накаже за безхаберие и некомпетентно вършена работа, но до тогава сигурно налъмите ще цъфнат...

# 352
Франческа,

Съчиних писмо, което пускам тук за обсъждане и редакция. Нямам претенции да е перфектно, но идва от сърцето ми. Извинете ме, че си позволявам да говоря от името на всички... Приемете го като чернова ....

До предаването „Тази сутрин” с водещ Ани Цолова

Относно: трагедията с малкия Сашко от Сандански

Уважаема г-жо Цолова,

Пишем това писмо до Вас, група майки от форум „Бг мама”, с което искаме да заявим желанието си да помогнем на малкия Сашко, както и решимостта си да не оставим това да бъде поредния случай, който да бъде заметен под килима.
Трагедията на Сашко е огромна. Това, което я прави чудовищно престъпление е безочието, наглостта и абсолютната безчувственост и липса на морал и изпълнение на всички служебни и човешки задължения от страна на лекари, социални служби и прокуратура.
Ние, майките от форума трети ден не можем да проумеем как и с какво сърце, хората, които са знаели, подозирали или са се съмнявали за насилието извършвано в продължение на години над това дете, не са направили абсолютно нищо, за да спрат тази трагедия, да спрат измъчването на едно беззащитно дете и да прекратят зверствата извършвано спрямо него. Тези хора са преки съучастници в тези престъпления, защото всяко постъпване на Сашко в болница е отделно престъпление, а никой не може да каже всъщност какво и колко е изтърпяло това детенце.
Преките извършители, както и длъжностните лица по тази трагедия трябва да бъдат солидарно отговорни и съдени за престъпното си нехайство. Никакви извинения от сорта на липса на доказателства не могат да прикрият чудовищността на липсата на адекватни действия от страна на социалните служби, прокуратурата, лекарите.
С това писмо искаме да помогнем с всичко, което е необходимо за малкия Сашко, както и да настояваме за промени в законите, касаещи закрилата на децата в България, защото деца като Сашко, за съжаление, има много.
Заради престъпното нехайство на държавните институции и заради човешкия ни дълг към това нещастно, измъчвано детенце, настояваме то да получи помощ от най-добрите специалисти в България, които да му помогнат да се възстанови от психическите и физически травми; процедурата за намиране на приемни родители или осиновители за Сашко да бъде задействана и приключена в най-кратките възможни срокове, както и да бъде направено всичко необходимо законите за закрила на децата в България наистина да закрилят децата, а не техните мъчители.
Майките от форума сме готови да помогнем с всичко, от което Сашко има нужда.
Обръщаме са към бТВ за съдействие и съмишленици да не оставяме Сашко и другите деца като него сами.

Този текст ми харесва повече. Няма нужда да се завоалира изказа в делови административен стил. Тук по-ясно са казани нещата, които спешно трябва да се променят в законовата и административна база.  Peace

# 353
  • София
Така, ето нещо смесено от двата варианта:

Пишем това писмо до Вас, група майки от форум „Бг мама”, с което искаме да заявим желанието си да помогнем на малкия Александър Тасев, както и решимостта си да не оставим това да бъде поредния случай, който да бъде заметен под килима.
Трагедията на Сашко е огромна. Това, което я прави чудовищно престъпление, са безочието, наглостта и абсолютната безчувственост и липса на морал и изпълнение на всички служебни и човешки задължения от страна на лекари, социални служби и прокуратура.
Ние, майките от форума, трети ден не можем да проумеем как и с какво сърце, хората, които са знаели, подозирали или са се съмнявали за насилието извършвано в продължение на години над това дете, не са направили абсолютно нищо, за да спрат тази трагедия, да спрат измъчването на едно беззащитно дете и да прекратят зверствата извършвано спрямо него. Тези хора са преки съучастници в тези престъпления, защото всяко постъпване на Сашко в болница е отделно престъпление, а никой не може да каже всъщност какво и колко е изтърпяло това детенце.
Не само родителите му трябва да носят наказателна отговорност за случилото се. С пълната си апатия и незаинтересованост социалните работници, лекарите, прокуратурата също носят своята вина за съдбата на детето. Настояваме за уволнения и санкции на директора на Дирекция социално подпомагане гр. Сандански и на натоварените със случая социални работници, които със своята престъпна небрежност, въпреки сигналите, че вероятно Александър  е бил жертва  на сексуално насилие в дома си, са го оставили да живее там и не са заели мерки, той да бъде настанен в дом. Настояваме също наказания да бъдат наложени и на лекарите, които въпреки подозренията си за сексуална гавра не са подали съответните писмени сигнали на социалните служби.
Относно родителите на детето, апелираме към възможно най-строги наказания. Настояваме за доживотна присъда на бащата Костадин Тасев и подвеждане под наказателна отговорност за съучастничество и прикриване на престъпление и на майката Христина Тасева. Протестираме и срещу минималните наказания, които предвижда НК за подобен род престъпления срещу деца. Считаме че, затвор от 3 до 12 години, което се предвижда чл. 155 от НК /тук юристите моля да се намесят/ е крайно недостатъчно.
Настояваме да се направи ревизия и да се засили контрола върху работата на Дирекциите „Социално подпомагане”, с цел предотвратяване на подобни трагедии. Липсата на адекватни мерки в случая, ни кара да мислим, че съдбата на Александър имат още хиляди български деца.
Заради престъпното нехайство на държавните институции и заради човешкия ни дълг към това нещастно, измъчвано детенце, настояваме то да получи помощ от най-добрите специалисти в България, които да му помогнат да се възстанови от психическите и физически травми; процедурата за намиране на приемни родители или осиновители за Сашко да бъде задействана и приключена в най-кратките възможни срокове, както и да бъде направено всичко необходимо законите за закрила на децата в България наистина да закрилят децата, а не техните мъчители.

Очакваме публично огласяване и най-строго санкциониране на лицата, чието престъпно нехайство доведе до тази трагедия!

Иска ни се да вярваме, че в българските институции все още е останало желание за работа и случаи като този ще бъдат сведени до минимум. А ние, майките от форума оставаме готови да помогнем с всичко, от което Сашко има нужда.

Казвайте кое да пускаме...

# 354
И двете писма са добри ,но и аз смятам че на Франческа Салиери е по-подходящо.
Служебните лица виновни с бездействието си трябва да лежат в затвора ,не да бъдат дисциплинарно уволнени всеки по веригата знаел за вероятността детето да е насилвано трябва да получи ефективна присъда.

# 355
Шефката на детско отделение в санданската болница е д-р Анастасия Трендафилова
Директорът на дирекция социално подпомагате е НЕли ТАсева.
Оставила съм празно място за нейното име.
sislie  Peace Претенции нямам чие писмо ще бъде пратено. Важен е отзвукът!

# 356
sislie, мисля че не трябва да се говори за съдбата на Сашко, а за трагедията на Сашко. Струва ми се също и че трябва да се настоява детето да не престоява по домове, а предвид огромната трагедия и продължителното издевателство върху него, час по-скоро да му се намери истински дом и семейство. Сашко има нужда от любов, от хора, които да му дадат това, което му е било отнемано откак се е родил. Има нужда да бъде обгрижван, обичан, да има внимание около него, а в дом едва ли ще ги получи.
Това също е много важно и мисля че трябва да присъства в писмото, може и не толкова емоционално, но ....

# 357
  • София
А относно забележката "тук юристите да се намесят"? Какво да се пише там?

# 358
G-Baby,чудесно си ги комбинирала.За мен това е писмото! Peace

# 359
Така, ето нещо смесено от двата варианта:

Пишем това писмо до Вас, група майки от форум „Бг мама”, с което искаме да заявим желанието си да помогнем на малкия Александър Тасев, както и решимостта си да не оставим това да бъде поредния случай, който да бъде заметен под килима.
Трагедията на Сашко е огромна. Това, което я прави чудовищно престъпление, са безочието, наглостта и абсолютната безчувственост и липса на морал и изпълнение на всички служебни и човешки задължения от страна на лекари, социални служби и прокуратура.
Ние, майките от форума, трети ден не можем да проумеем как и с какво сърце, хората, които са знаели, подозирали или са се съмнявали за насилието извършвано в продължение на години над това дете, не са направили абсолютно нищо, за да спрат тази трагедия, да спрат измъчването на едно беззащитно дете и да прекратят зверствата извършвано спрямо него. Тези хора са преки съучастници в тези престъпления, защото всяко постъпване на Сашко в болница е отделно престъпление, а никой не може да каже всъщност какво и колко е изтърпяло това детенце.
Не само родителите му трябва да носят наказателна отговорност за случилото се. С пълната си апатия и незаинтересованост социалните работници, лекарите, прокуратурата също носят своята вина за съдбата на детето. Настояваме за уволнения и санкции на директора на Дирекция социално подпомагане гр. Сандански и на натоварените със случая социални работници, които със своята
.........
Тази компилация ми харесва. Само там, по отношение на санкциите вместо санкции да се изпише ефективни наказателни присъди за престъпна небрежност и злоупотреба със служебно положение, проявавяща се като бездействие.... (нещо такова newsm78)

Общи условия

Активация на акаунт