ОБЩ ПРОТЕСТ СРЕЩУ ЗЕС И ЗАКОНА ЗА ГМО - 17ти (сряда) от 9.00 ч.

• 48 338
  • 1 037
  •   2
Отговори
# 255
Натиск до край!

Предлагам да се използват и средства за електронна реклама - платени банери, линкове в мейлове и др, това е доста по-ефтино в сравнение с телевизионната реклама. Дори всеки от нас ако даде по 10-20 лв вече може да имаме възможност за такива акции.
Аз също бих участвал!
за пример:

http://corp.mail.bg/pricepacks.php

http://netinfocompany.bg/choose_adproduct.php?s=1&site_select[69]=69

може и банер в bg-mamma да се обсъди - моля, който се познава със собствениците, да пита.

По този начин много хора може да научат за това как са нещата!

относно смс - за сега 721 получени, което може да е недостатъчно за финансирането на по-сериозни акции за сега.

# 256
Искам да подкрепя Рада. Идеята за кръгла маса, организирана от нас съм я давала отдавна в друг форум. По времето когато пак не даваха думата на нашите редставители в комисията. Там предагах да поканим депутати от всички партии, представители на МОСВ и МЗХ, медии, известни личности и общественици. Хора като Евгени Дайнов и Маги Малеева (трябва да намерим още). Там да се направи една дискусия, но когато ние сме организатори, ние ще направим и схемата, сценария. А не да ни набутват в техния сценарий.
Известни личности на наша страна ще са ни от голяма полза. Страниците на вестниците и телевизиите са доста по-отворени за тях. А и хората ги четат. В момента се опитват да ни вкарта в графа "луди майки", "истерични еколози" и "фермери с интереси". Голямата част от хората не са чули нашите тези, а са чули - от малкото репортажи по тв  - само нашите викове "Не щеме ГМО".
А тези има - да захраниш пет кръгли маси. Има и авторитетни личности, и учени, които биха застанали на страната анти-ГМО на такава кръгла маса.
Така че - всичко зависи от днешното заседание. Ако не оставят чл.79 и 80 тръгваме и в тази посока.

# 257
Никакво оттегляне!!!Тези дни като че ще съм по свободна,и ще помагам повече...Ще пиша после....

# 258
попаднах на това: http://kamentomov.blogspot.com/ - имайки предвид пакета от готвени изменения в закона, дали не са ни готвили ГМОфикация  Stop

# 259
Искам да подкрепя Рада. Идеята за кръгла маса, организирана от нас съм я давала отдавна в друг форум. По времето когато пак не даваха думата на нашите редставители в комисията. Там предагах да поканим депутати от всички партии, представители на МОСВ и МЗХ, медии, известни личности и общественици. Хора като Евгени Дайнов и Маги Малеева (трябва да намерим още). Там да се направи една дискусия, но когато ние сме организатори, ние ще направим и схемата, сценария. А не да ни набутват в техния сценарий.
Известни личности на наша страна ще са ни от голяма полза. Страниците на вестниците и телевизиите са доста по-отворени за тях. А и хората ги четат. В момента се опитват да ни вкарта в графа "луди майки", "истерични еколози" и "фермери с интереси". Голямата част от хората не са чули нашите тези, а са чули - от малкото репортажи по тв  - само нашите викове "Не щеме ГМО".
А тези има - да захраниш пет кръгли маси. Има и авторитетни личности, и учени, които биха застанали на страната анти-ГМО на такава кръгла маса.
Така че - всичко зависи от днешното заседание. Ако не оставят чл.79 и 80 тръгваме и в тази посока.

Именно! Идеята ми за организиране на паралелна комисия не е да убеждаваме управниците, а да изземмен инициативата им и да наложим други пражила на диалога, в който ЩЕ ИМА ВЪЗМОЖНОСТ АРГУМЕНТИТЕ НИ, МОТИВИРАНО, да бъдат изложени и чути пред много широк кръг от хора.
искам да ви кажа, че гожоря с много хора, които искат да подкрепят движението с името си, с пари, с идеи... Говоря с който ми обърне внимание, без значение каква организация или партия е. Не всички са склонни да комуникират във форума на бг мама или на сега. Често това са публични личности, които са готови да се изкажат с името си и да съдействат и искат диалог с някакъв инициативен комитет от форумите.
Няколкото ми опити да организирам такива срещи се натъкнаха на отказ от страна на активните тук. Разбирам опасенията им протеста ни да не бъде яхнат от политически интереси. И те са напълно основателни.
Но!
Къде е границата между самоизолацията и разумния диалог. Затова предлагам този форум, организиран от нас, за да могат да присъстват и личности, които не са от чата. Медиите, освен bnews не отразяват какво се случва тук. Правим буря в чаша вода. ако не ни отразяват с големи позиции ио статии по вестниците. От друга страна инициативните тук отказват срещи с публични личности от опасения, че протеста ще бъде опорочен.
Днес съм уредила срещи с известни хора, на чиито позиции медиите ще отделят голямо място. Те искаха среща с инициативен комитет от форума, но не успях да уредя такава.
Аз не участвам в преговорите в комисия, не съм най-компетентната по процеса на промените в закона. Ще говоря само от мое име. Но ми се щеше някой по-подготвен да бъде с мен.
Много малко хора четем форума тук, имам предвид малко на фона на масовото непознаване на материята.
Нека априори не отхвърляме подадена ръка на хора, само защото имената им са известни. да се постараем да постигнем по-широка координация с тези извън форумите, които сега навлизат в темата.

ПП: И аз мисля, че ако днес пипат Натура, 79 и 80 трябва да се напусне заседанието със скандал. Това са основните ни искания и най-добрата засега гаранция за недопускане на ГМО в околната среда. Ако останем вътре след промени,  ги легитимираме.

# 260
не става ясно като отстоянието от пчелите е 10 км кой с кого ще се съобразява???? пчеларите ли да проучват къде има заразени полета или заразителите ще питат къде има пчели....струва ми се че вторите хич и няма да се интерсуват,а контрол едва ли ще има от страна на държавата,какви са санкциите ако някой засади нива близо до кошери....а и пчели има по цялата територия на страната.....защо след като в БГ е забранено сеенето на такива семена всъщност ги има .........жената която е завела дело за ограбване не е единсвената пострадала,това ще стане ежедневие и с контрола който имаме от продажници няма да смее никой да си надигне главата.... най-голямата наглост е че такива като Манева,Караджова,ББ и останалите от шайката много добре знаят това,ама мноооого добре ,но на ББ му "дреме на ....." както той сам се изразява .........това е отчайващото,че за пореден път дадохме власт на някой който освен да ни използва не му трябваме...........и БСП да бяха на власт същата ситуация щеше да е,но по-малобройната група в парламента щеше да е против и така,те винаги играят ролята на доброто и лошото ченге...както е и в САЩ,модела  е един и същ....и закона за подслушването е пак по диктуване от САЩ,изобщо всички беди идват от там под красиви лозунги,но вярват само тези ,които са склонни да се поддават на изкушения като власт и пари,когато човек е със стабилни добродетели той се бори със себе си ,но никакви съблазни не могат да го отклончт от доброто. Това е нашия своободен избор. И ако гледаме мащабно на нещата след като толкова години сме позволявали да ни управляват престъпници(за целия свят говоря) вместо да се насочим към развитие на човешките добродетеи,след като сме били нехайни и не сме се интервсували(само малка част,останалите дремят) значи ние с нашите бездействия или съзнателни действия сме допринесли за ситуацията и от тази гледна точка напълно заслужаваме последиците. Всичко до тук показва,че най-добре за ЗЕМЯТА е нас да ни няма и в този смистл дейносттан аалчните корпорации ще добринесе най-много. Тъжно е,че цалото човечество е против,а не можем да се опълчим срещу шайка престъпници с много пари,значи парите движат света и след като сме позволили това значи и ние сме престъпници спрямо Земята.Аз напълно подкрепям идеята зьа вето,референдум  и дело срещу държавата,оставка на Манева,Караджова, и мисля че е време да споменем и ББ,който стой зад всивко,но се спотайва все едно няма пръст в тази работа. Няма да пипаме закона- а го пипат.Трябват ни доказателства- дават им се,а те пак повтарят- нямаме доказателства.........Това какво е ??? Не е ли свръх-наглост придобита от техните приятели  лициферовците от Монсанто??????"добродетелите им" са се опрашили с парите

# 261
повтарям се ама е важно да се разбере за закона

Всякакви "кръгли маси", "квадратни столове" и пр. ще се обезсмислят при приемане на проекта, а с тях той не може да бъде спрян, най-малкото, щото не могат да бъдат организирани преди това.
Сега единственото, което е нужно, е да бъде прекратено обсъждането от страна на обществените организации, ако управляващите не се вслушат в категоричния отказ на хората да им предоставят живота и здравето си в полза на нечий бизнес. Ако това стане - следващата стъпка трябва да е масов протест-шествие, напр. на 28 февруари, защото за по-рано няма организация да е масов. След това - стъпки за оспорване на проекта по юридически път, респ. - на закона, ако бъде междувременно приет.

Този път напълно съм съгласен с теб. И следващия пост и следващия ...  Peace

Не бива да се забравя, че закона е средство да се изолират проблемите на  определена група хора от проблемите на всички останали. Закона се прави за група от хора и им дава предимство пред останалите. Следователно, ако ние искаме да имаме предимство и  поставим другите извън то би следвало да се стремим към закон "НЕ НА ГМО в БЪЛГАРИЯ". Всичко останало не ни върши работа, защото Ние сме ОТВЪН. Това е !

Ако утре на заседанието пипнат членове 79 и 80 или измислят друга щуротия с цел пускане на ГМО в околната среда - почваме организация на обществен форум, кръгла маса или каквото име е подходящо за целта. Тове ще е същияг гози форум, форумът на "сега", само че със законогворческа сила и легитимност.   

Кръгла маса се прави, когато не е ясно кой държи власта и там на масата се избира този, а тук е ясно кой държи власта!

На Нас ни трябва НАТИСК, повсеместен и твърд. Според мен вече е късно за аргументи, то кой от управляващите ги слуша, за това ни остава само натсик !

# 262
ситуацията е следната- вода гази,жаден ходи" Образно :ГЕРБ повтарят,че няма вода и  ние им носим от цял свят вода,а те са си заболи главата в земята и пак повтарят- няма вода,не,не,не няма вода,моля ви се престанете с популизма си,няма вода и това е" а ние- ама как да няма,ето,ето пийте,носим ви,а те продължават с раздразнение дори- не,няма вода"
Байо-това става за заглавие на статия -ВОДА ГАЗИ ЖАДЕН ХОДИ
и моля те припомни на българския читател думите на Ботев от 19 век
"Патриот е - душа дава за наука, за свобода; но не свойта душа, братя, а душата на народа! И секиму добро струва, само, знайте, за парата, като човек - що да прави? продава си и душата."

# 263
  • София
Добре де, тая 30 км буферна зона около земите по натура не е ли наложена с някаква Европейска директива и ако се отмени няма ли да се наруши съответната директива. В този смисъл не може ли да се сезира ЕК отговаряща за натура, че се готви такова нарушение та да вземе и тя отношение. От друга страна може да се окаже, че България е прецедент, т.е. има 30 км буфер, няма площи за ГМО, няма буфер няма Натура - може да се създаде конфликт между различни европейски директиви и това да даде допълнително време за обсъждане (това чисто хипотетично, нямам идея как работят директивите и до колко точно сме длъжни да ги спазваме).

# 264
Извинете за въпроса, но коя беше пощ.кутия в 1164 пощ.станция в София за изпращане  на картичките? Важи ли още?

# 265
Позицията на омбудсмана:

Законът за ГМО не трябва да става факт

"Омбудсманът на републиката Гиньо Ганев се обяви срещу закона за ГМО в този му вид и призова за по-задълбочени обсъждания и най-вече - научни доказателства, че мутантите са безопасни за човешкото здраве. Ганев ще даде на КС и здравната реформа, ако получи сигнал, че граждани са лишени от навременен и качествен достъп до медицинска помощ.

Този закон за ГМО не трябва да става факт, ако няма предварителни дълбоки проучвания, включително научни, които да гарантират безопасността на такива храни за гражданите. Това заяви в интервю за BNEWS обществен защитник номер едно на държавата Гиньо Ганев.

Човекът-Парламент обеща още да сезира веднага Конституционния съд, ако пациенти от отдалечени краища на страната му се оплачат, че са лишени от бърз и качествен достъп до болнична помощ. По думите му здравната реформа трябва да я има, но тя трябва да се прави премислено, не прибързано, и задължително предварително да е осигурена спешната помощ и транспортирането на пациентите.

Гиньо Ганев коментира и стила на премиера Бойко Борисов, като не скри, че му симпатизира.

"Аз харесвам добрата воля в министър-председателя", призна омбудсманът във видеоинтервю пред Bnews, като поясни, че има предвид ситуации, при които Борисов отстъпва крачка назад, когато прецени, че е постъпил грешно. "Какво страшно има - политиката не е имагинерна, тя е реалност", коментира Гиньо Ганев."

http://www.bnews.bg/article-5861

# 266
Айде-е-е-е, честито! Те ти булка спасов ден! #Cussing out  #Cussing out #Cussing out
В екоминистерството вече има заявка за ГМО 18 февр
http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=5108& … 16&id=0000102

Искането е за засяване на 20 000 дка. Източници на "Сега" издадоха, че заявката е на "Монсанто" и е за разрешения в ЕС царевичен хибрид МОН810.

# 267
Цитат
Законът за ГМО не трябва да става факт

"Омбудсманът на републиката Гиньо Ганев се обяви срещу закона за ГМО в този му вид и призова за по-задълбочени обсъждания и най-вече - научни доказателства, че мутантите са безопасни за човешкото здраве. Ганев ще даде на КС и здравната реформа, ако получи сигнал, че граждани са лишени от навременен и качествен достъп до медицинска помощ.

Този закон за ГМО не трябва да става факт, ако няма предварителни дълбоки проучвания, включително научни, които да гарантират безопасността на такива храни за гражданите. Това заяви в интервю за BNEWS обществен защитник номер едно на държавата Гиньо Ганев.

Човекът-Парламент обеща още да сезира веднага Конституционния съд, ако пациенти от отдалечени краища на страната му се оплачат, че са лишени от бърз и качествен достъп до болнична помощ. По думите му здравната реформа трябва да я има, но тя трябва да се прави премислено, не прибързано, и задължително предварително да е осигурена спешната помощ и транспортирането на пациентите.

Това е още една от димните завеси, които се пускат ! Спомнете си дали "Човекът-Парламент" е реагирал някога до сега ? - НЕ Е !

Не ние трябва да носим вода а те ( тези които искат ГМО )!

Ние трябва да казваме СТОП ! Ние гражданите на България НЕ ИСКАМЕ ГМО и вие трябва да облечете това в закон, защото за това ВИ ПЛАЩАМЕ. Това трябва да е тезата ни ! Закона трябва да защитава нас, а не тези които искат да садят и продават !
Примери има много, всички държави Италия, Ирландия, Австрия, Полша, Франция, Германия са си решили проблема !
Опитват се да пробият у нас защото за момента сме най-слабото звено в ЕС !

Не бива да се забравя, че закона е средство да се изолират проблемите на  определена група хора от проблемите на всички останали. Закона се прави за група от хора и им дава предимство пред останалите. Следователно, ако ние искаме да имаме предимство и  поставим другите извън то би следвало да се стремим към закон "НЕ НА ГМО в БЪЛГАРИЯ". Всичко останало не ни върши работа, защото Ние сме ОТВЪН. Това е !

На Нас ни трябва НАТИСК, повсеместен и твърд. Според мен вече е късно за аргументи, то кой от управляващите ги слуша, за това ни остава само натсик !

# 268
Хора! Разбирам, че на всички вече напрежението им идва в повече. Ние сме много по-изложени на стрес от самодоволните депуттачета, дето силата им е зад гърба. НО!!! Призовавам всички да се поуспокоят и да се вземат в ръце. Заглушете емоциите, концетрирайте се върху обективните факти. Преди да пишете помислете: има ли нещо конкретно и полезно в поста ми или само ще си изливам чувствата. Помнете, че ако ние тука си изтърваваме нервите, това е само в полза на противниците ни. Ние какво - ще се превръщаме в една групова Нона Караджова ли?
Постоянно валят добри предложения, които просто се удавят в общия поток от клетви и закани и - до там.
За днес имаме 2 конкретни проблема:
1. Въпроси към Цецка Цачева. Такива въпроси, които да  оставят с отворена уста или мънкаща неубедително. Вместо това основно се сипят обиди, които не че не са основателни, но просто ще бъдат подминати с превъзходство.
2. Каквито можем аргументи по закона. Може би вече всичко е казано. А може би - не. Вместо да си губиме времето да си повтаряме неща, които си знаем - колко са лоши и и лицемерни управляващите, да се впрегнем за последно като пчелички със самия проектозакон и да го смачкаме.
Нямаме право да се отказваме и да тръшкаме врати, преди НАИСТИНА да сме опитали всичко останало.

Не знам, дали има възможност за заснемане на заседанието. Но ако има, според мене триста пъти е по-добре да останат нашите хора и да се борят до края, отколкото просто да ги улеснят. Що се отнася до това, дали така се легитимират или не - това вече е факт, независимо дали с или без членовете 79 и 80. Според мене масовото разпространяване на резила на комисията ще е по-ефективно от всякакво напускане. Спомнете си, колко пъти депутатите от някоя опозиционна парламентарна група напускат заседанията и какво?  НИЩО!!! Никой после дори и не си спомня. Дори и без запис (но видео е най-добре), стенограмата пак би свършила работа.
Нека никой не се чувства засегнат от призива ми да подхождаме с по-малко емоции. Емоциите са напълно естествени, но както казах - в момента само ни пречат и ни отдалечават от много хора, които иначе вероятно биха ни подкрепили.

ПП - това за заявката от Монсанто, ако информацията е достоверна,  ВЕДНАГА ДА СЕ РАЗТРЪБИ и да се хвърли в лицето на всички "загрижени" за народа политици: и на Цачева, и на Комисията, и после - в Парламентарна зала. Това имах предвид под конструктивно мислене, ориентирано към факти.

# 269
Пишет в резюме какво стана вчера!Защото нямам време да прочета всичко назад...Моля!!!
И какви действия обмисляте от тук нататък...Да видя с какво мога да се включа...Благодаря!!!

Общи условия

Активация на акаунт