ОБЩ ПРОТЕСТ СРЕЩУ ЗЕС И ЗАКОНА ЗА ГМО - 17ти (сряда) от 9.00 ч.

• 48 347
  • 1 037
  •   1
Отговори
# 240
Една кръгла маса ще е нещо ново и конструктивно. Дори да е отчетена формално процедурата, те не могат да забранят обсъждането на закона. А можем и да предизвикаме повторното му разглеждане, защото общественияг интерес не е задоволен.

# 241
Напротив, броят я за минала. Иначе нямат право въобще да гласуват закона...

А с какъв мотив удължиха срока за обсъждания и корекции преди гласуването в залата?

...това ще привлече повече обществено и медийно внимание, отколкото протести, които се превръщат в ежедневие...
Нищо подобно. Единственото, което може да привлече внимание, е хората да се ползват от конституционните си права, стига самите те да го искат, разбира се:

Чл. 43. (1) Гражданите имат право да се събират мирно и без оръжие на събрания и манифестации.

Защото, ако управляващите са забравили, чл. Първи на Конституцията вече е друг:

Чл. 1. (3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.

Чл. 1. (2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.

(от Конституцията на Р. Б.)

Това, че хората са се събрали допълнително още два пъти по време на обсъждане на проекта в Комисия, изобщо не пречи на масовото шествие и митинг, напр. на 28, дето го искат същите, а и много повече хора.

Няма лошо и в "масите", веднага след един масов протест.

ПП
ГМО - на 7 км от биопродукти и на 10 км от кошери/17 февруари 2010 / News.dir.bg
http://dnes.dir.bg/2010/02/17/news5894298.html

Последна редакция: чт, 18 фев 2010, 01:13 от Холограма

# 242
И ние сме за провеждането на семинар или кръгла маса. Това е един реален и елегантен начин да накараме народа да осъзнае защо ГМО е отрова, както и да водим равностоен диалог с прокарващите закона.Това предложение трябва да се осъществи, зависи обаче как ще се организира и от кой. Такава изява само ще помогне да се разчуе за пова престъпление. Щом има ''Алея на здравето'', защо да не се проведе форум за ГМО?

# 243
Аз като говорих за лекции, нямах предвид големи тежки зали и сие, а лекции на УЛИЦАТА. Събирате се някъде, на по видно място, и един почва да говори и разяснява. Другите го слушат и задават въпроси. Вервайте ми, има ефект, тълпата за нула време ще се събере Simple Smile

# 244
Напротив, броят я за минала. Иначе нямат право въобще да гласуват закона...

А с какъв мотив удължиха срока за обсъждания и корекции преди гласуването в залата?

...това ще привлече повече обществено и медийно внимание, отколкото протести, които се превръщат в ежедневие...
Нищо подобно. Единственото, което може да привлече внимание, е хората да се ползват от конституционните си права, стига самите те да го искат, разбира се:

Чл. 43. (1) Гражданите имат право да се събират мирно и без оръжие на събрания и манифестации.

Защото, ако управляващите са забравили, чл. Първи на Конституцията вече е друг:

Чл. 1. (3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.

Чл. 1. (2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.

(от Конституцията на Р. Б.)

Това, че хората са се събрали допълнително още два пъти по време на обсъждане на проекта в Комисия, изобщо не пречи на масовото шествие и митинг, напр. на 28, дето го искат същите, а и много повече хора.

ПП
Няма лошо и в "масите", веднага след един масов протест.

Значи сме на едно мнение Simple Smile

Мисля, че трябва да намерим начин повече хора да чуят мотивирани мнения. Опитът ни дотук сочи, че протестите имат един ефект - публичност, но не водят до дълги интервюта на въвлечените в обсъжданията форумци. А именно дълги интервюта и статии дават възможност за аргументирано излагане на мнение. Плакатите са полезни за мобилизация на хора, които знаят за какво става въпрос. Но ежедневните ми разговори и опити да привличам поддръжници сочат, че дори интелигентни хора с обществена позиция не са много наясно. Затова им минават приказки от рода, че пуделът бил ГМО. Главните редактори на най-четените вестници не са наясно за какво става въпрос!

# 245
Цитат
Здравейте! Казвам се Ясен Орлоев. Искам да ви обърна внимание на няколко неща:
1. Приетите досега в комисията "малки победи" не ни вършат работа . Какво им пречи на заинтересуваните да унищожат малко кошери , след което да кажат, че щом ги няма значи могат да си садят ГМО и готово?
Справка- Как си решиха проблема Баневи с река Вая и Иракли?

Абсолютно прав е човекът!

Тия малки победи на пчеларите не трябва да радват никого. Когато някой е заинтересован от големите пари нищо да не го спира по пътя и  какво тук значат няколко си кошера?

Ето на какви случки се натъкнах, за да загубя съвсем надеждата, че малката правда може да се яви като спирачка за нечия голяма "правда":

Цитат
Рекетират земеделци да харизват нивите си

Жалба до Ломската районна прокуратура и сигнал до полицията подаде земеделският производител Валя Колева от Монтана.

1700 дка с рапица и пшеница нейна собственост били ожънати нелегално от мощна фирма, която има британско участие. В Северозапада те действали чрез дъщерна фирма. (Имената на компаниите се пазят в редакцията - бел. ред.) Преди ден охранители навлезли в нивите и ги ожънали. Масивите са в селата Дъбова махала, Княжева махала и Киселево в община Брусарци. Сезирала властите, земеделката получила люти закани и живее под стрес.

"Това за мен е голяма загуба и гавра. Още преди жътвата от фирмата ми предложиха съвместна работа, а след това прибраха всичко. Въобще не стигнахме до договор. Притискат ме да ми броят по 10 лева на декар, за да освободя землището, след това вдигнаха тройно само и само да придобият земята", разказва жената. Тя обработва 6000 дка. Ако подари нивите си, грози я фалит.

"Те вървят с пари напред, а аз с една истина, имам 340 арендодатели, няма да мога да им се издължа", казва жената. Щях да имам добив по 400-500 кг от декар. Сега ще сезирам Европейската комисия, а също и техните партньори от Великобритания, предполагам, че те не знаят с какви методи си служат в България, реди Колева.

В хода на жътвата още двама стопани - Георги Първанов от Мадан и бай Стефан, който има земи в Киселево, изревали от същата фирма за рекет.

Притиснатите земеделци завели наказателно дело срещу фирмата за самоуправство. Те си късат ризите заради големите загуби.

КАМЕЛИЯ АЛЕКСАНДРОВА

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=185099

Подобни неща ни очакват всеки ден, вероятно, мине ли престъпния закон, за който едва ли някой се съмнява, че не е продиктуван от грижа към "европейската" ни солидарност.

Последна редакция: чт, 18 фев 2010, 01:34 от hyppolita

# 246
Аз като говорих за лекции, нямах предвид големи тежки зали и сие, а лекции на УЛИЦАТА. Събирате се някъде, на по видно място, и един почва да говори и разяснява. Другите го слушат и задават въпроси. Вервайте ми, има ефект, тълпата за нула време ще се събере Simple Smile

Точно така си го представям и аз! Не да се тъпчат хората по зали и кина. Навън! Трибуна, микрофони и шумотевица! Хора, раздаващи брошури- има вече колкото си чешита искате и да се привличат нови и нови раздаващи информационни материали. И това да продължи с дни ако трябва, докато не напълним и чуждестранните медии! Хората от провинцията наводняват градове и паланки с листовки и обясняват навред. Казах ви, че трябва да станем МЕДИЯ!

А за утре- ако го гласуват против целия български народ, дайте да мислим драстични варианти за наказание.

# 247
И кой каза, че протестите са били само 5? 5 имаше само за един ден! Ами другите? Пребройте ги хубаво и утре пак им го напомнете. Peace

# 248
Всякакви "кръгли маси", "квадратни столове" и пр. ще се обезсмислят при приемане на проекта, а с тях той не може да бъде спрян, най-малкото, щото не могат да бъдат организирани преди това.
Сега единственото, което е нужно, е да бъде прекратено обсъждането от страна на обществените организации, ако управляващите не се вслушат в категоричния отказ на хората да им предоставят живота и здравето си в полза на нечий бизнес. Ако това стане - следващата стъпка трябва да е масов протест-шествие, напр. на 28 февруари, защото за по-рано няма организация да е масов. След това - стъпки за оспорване на проекта по юридически път, респ. - на закона, ако бъде междувременно приет.

Този път напълно съм съгласен с теб. И следващия пост и следващия ...  Peace

Не бива да се забравя, че закона е средство да се изолират проблемите на  определена група хора от проблемите на всички останали. Закона се прави за група от хора и им дава предимство пред останалите. Следователно, ако ние искаме да имаме предимство и  поставим другите извън то би следвало да се стремим към закон "НЕ НА ГМО в БЪЛГАРИЯ". Всичко останало не ни върши работа, защото Ние сме ОТВЪН. Това е !

Ако утре на заседанието пипнат членове 79 и 80 или измислят друга щуротия с цел пускане на ГМО в околната среда - почваме организация на обществен форум, кръгла маса или каквото име е подходящо за целта. Тове ще е същияг гози форум, форумът на "сега", само че със законогворческа сила и легитимност.  

Кръгла маса се прави, когато не е ясно кой държи власта и там на масата се избира този, а тук е ясно кой държи власта!

На Нас ни трябва НАТИСК, повсеместен и твърд. Според мен вече е късно за аргументи, то кой от управляващите ги слуша, за това ни остава само натсик !

Последна редакция: чт, 18 фев 2010, 02:00 от Гражданин

# 249
Цитат
Писах на Маги Малеева , но никакъв коментар.Макар , че според мен сама трябва да даде пример

Интересно наистина защо Маги Малеева не отговаря. ooooh!

Ние в къщи почти се изхранваме от нейния магазин "Биомаг на площад Журналист.

Доста парици сме оставили там и й вярваме.

Не се ли чувства застрашена?

# 250
За кръгла маса е късно, макар да е хубава идея.

Тя би могла да се организира няколко месеца преди новото правителство да ни сурвака с намерението си за нов закон за ГМО; ако то наистина желаеше да се организира действително едно широко публично обсъждане с участието на учени, общественици, юристи, психолози, философи, представители на църквата,   лобисти за и  против, земеделци, политици,  граждани, журналисти - хиляди, маса, народ..изобщо всичко това, под което се разбира истинско и пълно запознаване за обществеността с материята ГМО, по отношение на която тя е напълно девствена откъм знания.

Без на хората да им е било предложено нищо от това, което на другите европейски граждани е отдавна известно - ясно е, че всеки пишман оратор може да ги манипулира както си иска.

Не му е времето на този закон изобщо сега.

Но те именно затова толкова бързат с него, защото  - "Който трупа знания, трупа тъга" - Бибилията -  Еклисиаст.

Последна редакция: чт, 18 фев 2010, 02:18 от hyppolita

# 251
Предложение, ако работата загрубее утре, т.е. днес:

ДА ЗАЯВИМ ЧЕ  СЕ ОТТЕГЛЯМЕ И НЯМА ДА УЧАСТВАМЕ В НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО. АКО СЕ МАХНЕ НАПЪЛНО ЗАКОННОТО 30КМ. БУФЕР НА НАТУРА, ПРОТЕСТИРАЩИТЕ СЕ ОТТЕГЛЯТ И В ИСТОРИЯТА ЗАВИНАГИ ЩЕ ПИШЕ:

ГЕРБ, ЦЕЦКА ЦАЧЕВА, Бойко Борисов, МАНЕВА, ТАНЕВА, КАРАДЖОВА, АЛЕКСИЕВ, ЯЗОВ И  15 -ТЕ КОРУМПИРАНИ ЛИЦА ЗАРАЗИХА БЪЛГАРСКАТА ПРИРОДА, ОПРОПАСТИХА ЗДРАВЕТО НИ, ПОГУБИХА ИКОНОМИКАТА НИ, УБИХА МАСЛОДАЙНАТА РОЗА, УБИХА ПОЧВАТА, УБИХА С ВЕКОВЕ СЕЛЕКТИРАНИ СОРТОВЕ ПШЕНИЦА!!!!! НАРОДЪТ НЯМА ДА ИМ ПРОСТИ!

Горния текст да лепим по спирките и автобусите, по такситата и болниците, навсякъде,  УДАРНО! И ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ В БТА ИЛИ ДРУГАДЕ!

# 252
Предложение, ако работата загрубее утре, т.е. днес:

ДА ЗАЯВИМ ЧЕ  СЕ ОТТЕГЛЯМЕ И НЯМА ДА УЧАСТВАМЕ В НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО. АКО СЕ МАХНЕ НАПЪЛНО ЗАКОННОТО 30КМ. БУФЕР НА НАТУРА, ПРОТЕСТИРАЩИТЕ СЕ ОТТЕГЛЯТ ...

Това ще бъде много удобно за поддръжниците на ГМО. Те ще си гласуват, каквото им е изгодно, вие ще се махнете, за да не им досаждате повече, пък после нека кучетата да си лаят - керванът нали е отпрашил напред...

# 253
Точно така, напускането е израз на сопане и няма да се трогнат. Те не се трогнаха от нищо, камо ли от демонстративно оттегляне. Ясно е, че всички сме гневни, но с тръшкане няма да променим плана им.

# 254
Точно мислех да пиша, че това с масите, лекциите и пр. ще бъде абсолютно неефективно и видях, че Аристотел е писал за разясненията на открито.  Ако има кой да се хване с това би било  много добре. Веднага си представих дори градинката пред Народния театър.  Simple Smile 
Започнат ли да се организират мероприятия, които очевидно струват няакви пари - губим доверието на хората.   Другото, което си мисля, очеизвадно е намерението на управниците, не е нужно да се хабим повече да им обясняваме кое как и защо. Направено и показано е хиляди пъти вече.   Да организираме едно последно шествие на 28-ми и край на диалога. Следват Конституционен съд и Страсбург.

Последна редакция: чт, 18 фев 2010, 09:12 от минзухар

Общи условия

Активация на акаунт