ОБЩ ПРОТЕСТ СРЕЩУ ЗЕС И ЗАКОНА ЗА ГМО - 17ти (сряда) от 9.00 ч.

• 46 949
  • 1 037
  •   1
Отговори
# 585
# 586
Хей! Първо викахме за 30 км буфер, сега не ни стига...

Е то си пише дали е само за 30 км:
http://www.grazhdani.eu/text_peticija_gmo.html

...И дали само за 30 км ходиха майките при Б.Б. и какво той им обеща:

Не, не! Сигурно не се изразих ясно. Другите искания са си едно на ръка - за контрола, етикетирането, общественото участие. Що се отнася до това, дали законът сега съдържа уловки - нали уж наши юристи казват, че поне в частта по чл. 79 и 80 няма фактическа разлика със стария закон. Все пак те повече разбират от нас, а и нали сме от една и съща страна. Макар че докато не видя черно на бяло - или поне на запис - целия проектозакон, на нищо нямам твърда вяра.
Имам предвид опасенията, че 30 km буфер не е достатъчна защита против промишлено засяване на ГМО. Нали такава беше идеята? Ако не са достатъчни, трябвало е по-рано да мислим за друга цифра - примерно 50 km. Нали вече стана ясно, че  няма да ни оставят пълна забрана върху цялата територия.

Последна редакция: пт, 19 фев 2010, 16:53 от mama_petya

# 587
Що бе, Холи? На клипа е документирано че Манева казва, ако трябва и 100 км ще сложим! Нямаме проблем там!  Crazy

# 588
Какво ще стане със фермерите засявали опитни полета с царевица и слънчоглед, от ''хибридите'' на ЛимаГрейн, Пионер и други мошеници? Нали вече стана ясно, че е садено в България, защо не се оповести официално колко декара са унищожени и къде? Най-последно чух за опитни полета от миналата година със семена на ЛимаГрейн. Какво е станало с тази продукция? Горките земеделци, естествено, че ще повярват на лъжите им, защото са отрудени и доверчиви хора. Ами онази снимка от добричко, където бяха снимани полета с табелки ''Пионер''? Идеята ми е, че трябва да се заведат дела, срещу нарушителите, паралелно с интензивното информиране на фермерите. А не да оставяме нещата така. Тези монсантчета, пионерчета и т.н са като змия в пазвата, кой ги знае къде са се пръснали по родината ни и примамват наивните хора. Трябва да ги прогоним, но как?

# 589
http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=484475

Първанов пред Дарик: Налагам вето на ГМО-тата!

Президентът Георги Първанов ще наложи вето върху промените в Закона за генномодифицираните организми (ГМО). В специално интервю за Дарик държавният глава обяви, че въпреки приетите от парламентарната екокомисия отстояния на площите, засети с ГМО, от защитени по НАТУРА 2000 зони, той ще върне за ново обсъждане поправките в закона.

# 590
Е, видя ли Бойо, щом и първанов мисли че новият вариант е като пробит брашнен чувал Simple SmileSimple SmileSimple Smile

# 591
Там е работата, че не се знае той какво мисли - какви са му мотивите да го ветира! Да не скокне зайко от този храст? Mr. Green

# 592
Мдам. Първанов цака, да видим как ще се развие по-нататък играта.  Mr. Green

# 593
Според мен си прави пиар. както и да е, важното е, че засега имаме успех! Simple Smile

# 594
Получих отговор от Сдружение "ЕСТЕСТВЕНО":

"Да, подкрепяме ви и можете да ни добавяте към други подобни отворени писма. Ако искате, изпратете ми банерче на кампанията против ГМО, което да стои отдясно на сайта."

Моля, някой да изпрати банерче (защото не съм наясно с тези неща) на адрес:
info@estestveno.com

# 595
Кога точно го е наложил това вето Първанов, не съм много сигурна, че трябва да се радвам.

# 596
Кога точно го е наложил това вето Първанов, не съм много сигурна, че трябва да се радвам.

Не го е наложил, защото още не е гласуван законът. Не може да наложи вето на нещо, което още не е прието. По всяка вероятност ще наложи ветото веднага, след като мине на второ четене в залата. Тоест - сигурно другата седмица. Това означава, че се доработва и пак се връща в комисии. Ще трябва да внимаваме от самото начало какво ще преработят, нооооо поне вече имаме тренинг и сме вътре в нещата! Simple Smile

# 597
Внимание!
В САЩ са се продавали органични семена, в които се оказало че има около 20 % ГМО. Случаите на подобни "грешки" били толкова многобройни, че е изключено да са случайни. Затова органик-фермерите в САЩ са си направили организация, която има за цел да изследва лабораторно проби от всички семена, които възнамеряват да сеят, за да се предпазят от замърсяване с трансгени.
Има голяма вероятност Монсанто да пробутат гмо-семена сред другите обикновени хибриди. Защото целта им не е само директна печалба, а замърсяване.
Възможно е да продадат смесени с гмо семена на други фирми, които продават семена. И те да не знаят това и да ги продават за органични.
Трябва да се предупредят фермерите за тази опасност.
Трябва да си направим независима лаборатория, защото аз нямам доверие на държавните.

# 598
Според мен, нашата цел оттук нататък е да натиснем здраво за нац. стратегия и действащ контрол. Без тези две неща този закон, както и всеки друг, дори и най-добрия да е, не значи нищо. Смятаме да използваме вчерашната си Декларация, защото Душана Здравкова я е връчила по обед на Борисов, както и е провела няколко разговора с него от наше име. Тези две неща, нац. стратегия и действащ контролен орган подчинен на МС, зависят от Борисов. Предлагам да разпращаме декларацията и доклада до медиите, като предлагам по-долу придружаващ текст за мейла, с оглед на целта ни. (между другото декларацията ни вече е излезнала в някои вестници, много добре цитирана, точно с оглед на дипломатично заплашителния й тон:)). От друга страна това ще е и поддържаш натиск, до гласуването на проектозакона в НС.

Уважаеми медии, изпращаме ви Декларация от Инициативен комитет на родители, във връзка с промените в Закона за генетично модифицираните организми.

В Декларацията си посочваме правилните стъпки, които трябваше да следва правителството ни при предприемане на нормативните промени в ЗГМО, ако действително целта на цялото упражнение е била да изпълняваме европейските изисквания.  Изискванията и препоръките на ЕС са, публичност, прозрачност, гарантирано широко гражданско участие и дебатати при предприемане на нормативни промени от национална значимост, и разработване на национални стратегии, определящи приоритетите и националните мерки на държавата-членка. Едва след това се пристъпва към съответните законодателни инициативи. Нито едно от тези изисквания не беше спазено. Декларацията ни е връчена на премиера Борисов и г-жа Цачева, председател на НС, на 18.02.2010г.. Очакваме от тях да предприемат необходимите спешни инициативи, за разработването на Национална стратегия и мерки, посочвайки ясно приоритетите на България за развиване на екологично чистото биоземеделие, защита на биоразнообразието, определяне като държавен приоритет екологичната продукция и туризъм. Настояваме и за създаването на надведомствена агенция подчинена на Министерски съвет, която да упражнява ефективен контрол, за да се гарантира изпълнението на националните мерки посочени в стратегията, както и спазването на законодателството ни.

Двата документа, Декларацията с адрес за обратна кореспонденция, и Доклада, са на пошенската кутия направена от Горица.

Последна редакция: пт, 19 фев 2010, 18:27 от teo7777

# 599
Как ще се борим за :

- Пълна и окончателна забрана за контролирано освобождаване в околната среда на ГМО .

-Пълна и окончателна забрана за отглеждане на каквито и да е ГМО -култури на територията на България.

-Ясна и категорично заявена на международно ниво позиция - България е територия свободна от ГМО , България е екострана и ще развива и произвежда единствено и само екопродукти. Това да се наложи в Световен мащаб в см. щом се чуе България да се асоциира с " еко" , както Швейцария с неутралитет .

- Жестоки глоби и контролиране на налагането им за всички опитващи се да заобикалят закона както и за подлите моменти описани от екоЛили.

-Внасяните в страната ГМО-фуражи да бъдат обявявани , а не както е сега това да не се изисква .  

-Всички продукти излизащи на пазара и съдържащи / независимо от процента/ ГМ-съставки да бъдат едро и забележимо етикетирани .

- Създаване на независима контролна лаборатория за следене на всичко трансгенно по нашите земи .

Ей , това ми се струва , че е спасението , простичко описано според моите представи , но ми се струва , че битката ще е дълга и тежка и дори не знам дали това ще стане само с един закон . И всъщност как би могло да стане ?

Исках да питам ако " уловя " някоя известна личност да ни подкрепи  какво да я правя  Joy? С кого да се свържа ? И дали ще ползваме подкрепата по митинги , предавания , плакати ? Всъщност да мога да обясня как бихме включили съответния човек или хора в кампанията ?

Еее , teo ме изпревари Peace - точно така е вкратце - национална стратегия и действащ контрол !

Общи условия

Активация на акаунт