ОБЩ ПРОТЕСТ СРЕЩУ ЗЕС И ЗАКОНА ЗА ГМО - 17ти (сряда) от 9.00 ч.

• 46 901
  • 1 037
  •   1
Отговори
# 675
Да, но проф. д.б.н. Иван Минков има научно образование, за разлика от вас!

Престанете да ни бъркате в хляба и да ни съсипвате работните места! Заради такива като вас младите се чудят за какво блъскат и учат 5 години, а после търсят реализация в чужбина.

Спрете всички! Искам да ви кажа, че Минков (не изчетох цялата статия, но ще го направя) Е ПРАВ ЗА ЕДНО - законът не е направен, както трябва! В последния си вид НЕ отговаря на евро директивите и връщането на 30-те км е поредният прах в очите. Целта е да се компрометират НПО и гражданските организации.

Новите текстове са безумни! Този път, ако това не се промени, действително ни чакат санкции. Това е положението.

Звездичко, извинявай, мойто момче. Нямам нищо против науката. Имам против български (а и не само) дебили да я използват без грам понятие какво правят. Дори ти съм сигурна, че няма да искаш ГМО като знаеш, че имаме крещяща липса на контрол, алчни и безскрупулни твари навсякъде по йерархичната стълбица и един напъслно нескопосан закон, който реве за глоби.

# 676
...

Новите текстове са безумни! Този път, ако това не се промени, действително ни чакат санкции. Това е положението.

...

Голям капан са ни скроили. Не мога да повярвам, че съществуват толкова подли ... "същества"!

# 677
   MAMA PETYA- Точно за полевите тестове ми е думата като начало. За да може при съмнения, особенно сега преди сеитбата, да се направят проби.Мисля, че можем да съберем средства за няколко теста? Ясно е,че не ги продават в супера, но ако може някой да се сети откъде най-близо в Европа може да се набавят? Поне споделете мнение какво мислите за тази идея!

# 678
Глупав народ.Някой от вас да разбира от генно инженерство?Някой да знае какво е вектор?Някой знае ли какво е фаг?Някой да знае какво е рекустроционен ензим?Някой знае ли какво е полиплоидия?Не вие знаете да повтаряте като папагали написаното по сайтовете от някой био активисти ,който също не знаят нищо.Само ако се погледнете от страни ще видите колко сте смешни.

# 679
Глупав народ.Някой от вас да разбира от генно инженерство?Някой да знае какво е вектор?Някой знае ли какво е фаг?Някой да знае какво е рекустроционен ензим?Някой знае ли какво е полиплоидия?Не вие знаете да повтаряте като папагали написаното по сайтовете от някой био активисти ,който също не знаят нищо.Само ако се погледнете от страни ще видите колко сте смешни.

Наистина глупав народ!
Мисли си, че като знае няколко понятия, знае всичко.
Някой друг опит за установяване на въздействието на продължителната употреба на ГМО върху живите организми да сте направили???? Или само клъвкаме едни термини от учебниците и размахваме пръст на хората, които не искат отровена земя, безплодни поколения, знайни и незнайни здравословни проблеми.
Смешни псевдоучени!

# 680
НЕ!!! Знам как да създавам ГМО-та ,как да ги иследвам и т.н..А ти знаеш ли или ссамо се заканваш?

Ако и така създаваш както и пишеш , ако и нивата ти на умение в биотехнологиите са като на граматиката ти .... тежко ни и горко от такива " учени " като тебе !

А и това , от което разбираме е не генното инженерство , а катастрофалните му последици , които вие , заслепените от псевдонаучно самолюбие не виждате , но и вас ще удари , защото и вие и децата ви папкате , нали ?

baby , някой от тези беше . Толкова много гледах вече , че не помня точно кой е , но ще ги изгледам пак и ще пусна линк.

Последна редакция: сб, 20 фев 2010, 12:49 от nice

# 681
Нона Караджова скрила европисмо

Губим 250 млн. евро заради екоминистерството

Ето линк: http://www.bnews.bg/article-5972

# 682
Въпрос в дебата за ГМО: Ще съхраним ли себе си?

Дебатът за ГМО се превърна в най-сериозния тест за гражданското общество и за държавата в последните години. Изненадващо, гражданското общество е на път да премине този тест с отлична оценка, а държавата - с добра.

Темата разбуни заспалата обществена енергия. Протестите и дебатите, завладели интернет форумите покрай предстоящите промени в закона, доказват, че започва дълго отлаганото самоорганизиране на гражданското общество в България.

За първи път от много време сме свидетели на граждански протести от европейски тип. Майки с деца, еколози, предприемачи, земеделци, журналисти, граждани са обединени от идеята да запазят страната си от корпоративно заробване и проявяват възхитителна креативност и борбеност. Те искат България да остане свободна зона от ГМО, а българското правителство и отговорните институции да заявят честно политиката си по този въпрос. И са решени да се борят докрай.

Ще позволим ли генномодифицираните организми да завладеят земята ни? Ще повярваме ли на внушението, че ако ги забраним, се отказваме от прогреса? Знаем ли всичко за ефектите от тях? Това са въпросите, които поставиха протестиращите. И най-важният въпрос: на корпоративни интереси ли служат българските политици или на гражданите?

Предстои ни избор: ще допуснем ли “Монсанто” (американската корпорация, която държи пазара на по-голямата част от тези храни в света), и други подобни да ни диктуват какво да сеем и с какво да се храним или ще решаваме сами? Защо глобалните корпоративни хищници избират за жертва страни като България? Отговорът не е труден: защото сме бедни, засрамени, притиснати в ъгъла. Защото имаме славата на корумпирана държава със слаб граждански контрол, податливи на външни влияния. Пробивът изглеждаше неизбежен, битката - предрешена.

И - о, чудо! - могъщите корпоративни и политически интереси най-неочаквано се натъкнаха на решителен отпор. Апатичните и атомизирани българи се превърнаха в гневни и непримирими граждани, решени да осигурят на себе си и децата си човешка храна и човешки условия на живот в България. Мислещи и информирани граждани, които не се поддават на евтина манипулация. Този екологичен протест е забележителен по няколко причини. Най-напред той обедини широки и разнолики групи от обществото.

Спонтанно се оформи интересна коалиция: българските майки, свързани от форума на “БГ Мама”; екологически организации; Българската православна църква в лицето на митрополит Николай; ДПС в лицето на Лютви Местан; СДС в лицето на Надежда Неински; ветераните на гражданското общество в лицето на Евгений Дайнов; радикалните критици на властта в лицето на Стефан Гамизов и пр. Моралният заряд на тази кауза е толкова силен, че неизбежно привлича политически интерес. Но този път гражданите водят, а политиците ги следват. Забележително е и ангажирането на църквата, което придава на конфликта характер на фундаментален ценностен сблъсък между смирението на християнската етика (и всяка друга религиозна етика) и арогантността на генното инженерство. Един срещу друг се изправят природата срещу лабораториите, гражданите срещу корпоративната олигархия, свободата срещу зависимостта, истината срещу лъжата.

Най-забележителното е, че протестиращите организации защитават суверенитета си в качеството на български и европейски граждани. Те се опълчиха решително срещу неуместната намеса на американския посланик в подкрепа на ГМО. Най-сетне американското правителство може да се успокои, че инвестициите, направени от САЩ за развитие на гражанското общество у нас, не са отишли напразно. Всяка развита демокрация би могла да се гордее с енергията, информираността и културата на протест, която демонстираха българските граждани.

Те принудиха държавата да чуе и тяхната гледна точка. Това е важен прецедент. Оттук насетне ще става все по-трудно и политически рисковано да се изключват гражданите от вземането на важни решения. Поради заплахата от ГМО има шанс да се възстанови проваленият диалог между политическата класа и обществото. Това показа и ангажираното поведение на председателя на НС Цецка Цачева по време на обсъжданията на проектозакона в комисията. Дано този добър пример бъде последван и от други политици.

От години ние, българите, живеем с усещането, че страната ни е окупирана и се съсипва от алчни и разрушителни натрапници - изсякоха ни горите, бетонираха ни плажовете, застроиха градинките. Твърде дълго търпяхме това. Най-сетне гражданите заявиха на висок глас елементарните права на свободните хора: няма да позволим някой да отнеме контрола върху последното, което ни остана - плодородната българска земя. Защото този път става дума за фундамента на живота, за генетичния ни код, за националната ни идентичност. Нека погледнем класиката на българската литература и си припомним, че сме потомци на земеделци, които векове са се борили за правото да засяват тази изстрадала земя да жънат, да мелят брашно и да месят хляб за децата си. Това е всичко, което искат майките, протестиращи в студ и дъжд по калните площади на София. Кой смее да им го откаже?

Да прощават глашатаите на корпоративния прогрес и техните суфльори с научни титли, но този дебат не е просто експертен, икономически или научен, както се опитват да ни го представят. В основата си дебатът е екзистенциален и морален: ще бъдем ли себе си, ще притежаваме ли страната си, ще съхраним ли правото да посеем сами, по наш избор и с дадената ни от Създателя свободна воля, семенцата, от които да покълнат стръковете на нашето бъдеще?

Харалан АЛЕКСАНДРОВ

# 683
  • Бургас
Не знам как седи въпроса с модераторите тук, но Звездичко и Еволюция са едни от най-досадните и малоумни спамъри по темата в Дневник (когато пробие) и ако не искате да се получи същото в тази тема и да не може да видите за какво всъщност става дума помежду вас си, а всяко второ мниение да е ненужно - бан.

# 684

Звездичко, извинявай, мойто момче. Нямам нищо против науката. Имам против български (а и не само) дебили да я използват без грам понятие какво правят. Дори ти съм сигурна, че няма да искаш ГМО като знаеш, че имаме крещяща липса на контрол, алчни и безскрупулни твари навсякъде по йерархичната стълбица и един напъслно нескопосан закон, който реве за глоби.

На мен не ми пукат мораториуми, закони, активисти и прочие пък. На мен ми пука това, че като специализираме растителна физиология, растителни биотехнологии или генно инженерство ще се чудим кво да работим. Та ето това ми пука.

Не знам дали имаме скрупули. Не ми пука. Тва, което ми пука, е че никой не е по-голям от хляба. Като съм си избрал да работя това, понеже ми е интересно, ще искам да го работя и няма да попреча на една лумпенизирана тълпа да ми бърка в джоба.

Цитат
Не знам как седи въпроса с модераторите тук, но Звездичко и Еволюция са едни от най-досадните и малоумни спамъри по темата в Дневник (когато пробие) и ако не искате да се получи същото в тази тема и да не може да видите за какво всъщност става дума помежду вас си, а всяко второ мниение да е ненужно - бан.

А кой си ти, че да даваш такива предложения? Да не си давал дарения за БГМама? Да си помагал за хостинга, че да даваш акъл?

# 685
ЕВОЛЮЦИЯ прочел 5 термина, които са АБ–то на генетиката и си мисли, че знае нещо. Деца какво да ги правиш. Изчел съм няколко дестеки хиляди страници на медицински теми и нямам съзнанието, че съм научил и една много малка част от нещата.
А пък относно Zvezdichko - спокойно можеш да отидеш да работиш в някоя страна, в която ще се плаща за развитието на "биотехнологиите". Ако очкаваш да направиш кариера и пари в България занимавайки се с биотехнологии... ами не си познал Simple Smile

# 686
А пък относно Zvezdichko - спокойно можеш да отидеш да работиш в някоя страна, в която ще се плаща за развитието на "биотехнологиите". Ако очкаваш да направиш кариера и пари в България занимавайки се с биотехнологии... ами не си познал Simple Smile

Да, и за това са виновни едни лумпени, които киснат по форумите и ходят пред парламента. Очевидно си нямат друга работа.

Както казва Уинстън Чърчил, най-силният аргумент срещу демокрацията е петминутен разговор със средния избирател. Вие сте типичен пример. А що ми протестирате ся? Мисля, че ГЕРБ достатъчно добре показа какви са ибрикчии и вие като им се надупихте и те а-ха и кленаха.

Но спокойно, след 10 години след тия мораториуми и прочие ще изкупуваме земеделската продукция на Индия и Китай. Щото имаме "гражданско общество".

# 687
Драги Zvezdichko, хапвай си ГМО и след няколко години ще разбереш защо протестираме в момента. Някак си ми писна да обяснявам едно и също нещо на нискоинтелигентни и тесногледи хора.

# 688
Драги Zvezdichko, хапвай си ГМО и след няколко години ще разбереш защо протестираме в момента. Някак си ми писна да обяснявам едно и също нещо на нискоинтелигентни и тесногледи хора.

Нискоинтелигентни? Хаххааа.. .Имаш ли биологично образование? Слушкал ли си в час...

А аз си хапвам ГМО соя, която е в саламите от години Simple Smile Американс също ядат от 20 години Simple Smile

# 689
Говоря на ВИЕ защото аз съм вече съм в блатото...разбирай Америката Simple Smile
Знам от личен опит какво е буквално, повтарям БУКВАЛНО да няма какво да си купиш да ядеш!!!!!!!!!!!
Разбирате ли, НЯМА. Т.е. няма нищо нормално де, дето хем е домат, хем е риба Simple Smile

Toва трябваше да го напишеш с много големи букви.

Общи условия

Активация на акаунт