ОБЩ ПРОТЕСТ СРЕЩУ ЗЕС И ЗАКОНА ЗА ГМО - 17ти (сряда) от 9.00 ч.

• 46 905
  • 1 037
  •   1
Отговори
# 465
Говоря на ВИЕ защото аз съм вече съм в блатото...разбирай Америката Simple Smile
Знам от личен опит какво е буквално, повтарям БУКВАЛНО да няма какво да си купиш да ядеш!!!!!!!!!!!
Разбирате ли, НЯМА. Т.е. няма нищо нормално де, дето хем е домат, хем е риба Simple Smile

# 466
Говоря на ВИЕ защото аз съм вече съм в блатото...разбирай Америката Simple Smile
Знам от личен опит какво е буквално, повтарям БУКВАЛНО да няма какво да си купиш да ядеш!!!!!!!!!!!
Разбирате ли, НЯМА. Т.е. няма нищо нормално де, дето хем е домат, хем е риба Simple Smile

Предположих, но все пак си оставаш българин, нали? И аз съм ги ручала боклуците години наред навън. БИла съм десетки километри, когато до мен е стигнал слух, че еди къде си са получили доставка плодове и зеленчуци от България.  Затова и не искам това да се случва тук, няма по-вкусен зарзават (и не само) от нашия. Просто сме длъжни да го спасим.

# 467
  • Бургас
2. ако обаче министърът издаде разрешение за освобождаване в Натура + 30 км - той поема тази глоба от 300 000 до 1 млн.лв

Ето това е капанът и трябва да отпадне - министърът НЯМА право да разрешава нещо, което е незаконно. Ако това остане, както някой нагоре каза, министърът взема 1 млн., с другият си плаща глобата и всичко е тип топ. Това е АБСУРДНА дефиниция.

Второ - така и не се разбра - ЗАЩО аджеба се прави нов закон, като трябва да се внесат ДРЕБНИ корекции в стария, и то само за лабораторни условия? От толова кандърми, разправии и т.н. нещата тотално се омагосаха.

# 468
Това, че "забранява се" се заменя с "министърът отказва да издаде разрешение" е едно и също.
Грейс, не е вярно. Едно и също е само когато по принцип министърът разрешава тези неща. А когато съгласно чл.71 не се иска разрешение от министъра, то "министърът отказва да издаде разрешение"  е като тоя, дето се крил, но никой не го търсил.

# 469
Цитат
Минзи, напълно - 30-те км не оставят и сантиметър непокрита земя.
не съм съгласна за изобщо,30 км нищо не са,само София е по-голяма така че си направете сметката колко покриват и колко не,те искаха просто много огромни площи,но като няма такива и малкото ще вземат,нашата битка трябва да е за ПЪЛНА ЗАБРАНА= СИГУРНОСТ ЗА ДЕЦАТА НИ нищо друго не ни спасява,даже ще ни трябва много време да се преборим с това което контрабандно е внесено вече и няма контрол който да им дири сметка и да си събере глобите
извинявам се,но пак можете ли да обясните как така ако някоя страна нещо забранява и при нас влиза забраната автоматично???? това значи,че както Франция ,Швейцария са с пълни забрани,така и ние ,така ли? или...

# 470
ако в закона пише"министъра отказва да издаде разрешително" то би следвало да няма такова право,но наистина защо не пише че е забранено,а че министъра отказва,каква целта???? може би трябва да гледаме целия закон и така да видим дали не е вързано с нещо друго..те са го умували,умували,не е току така ....освен ако е взето от някоя държава като гаранция че министъра няма да дава ,но за дава разрешение нали някъде трябва да го пише изрично- министъра расзрешава.....и т.н......даже така поне има кой да плати глобата,а иначе обща отговорност и накрая никой.......и то  ако го хванат обаче Outta Joint

обачеееееееееее,министъра отказва да даде ,ами може някой друг да дава,да не е министъра:-(

# 471
Много е важно да не се иска да доказваме, че е вредно - ТЕ ДА ДОКАЖАТ ЧЕ НЕ Е!!! Това е нормалното според нашите правни принципи!

# 472

Абе доста по-различно бяха нещата, ще излезе стенограмата, ще видите как беше точно, черно на бяло. Боуо закъсня и му се губят някои неща.

Иначе всичко е Ок, поледнато глобално. Голяма победа беше днес, но ни е слабо и много неориентирано гражданското общество. Единици са тези, да не кажа, че почти липсват, дето разбират, че ние сме тези, които трябва да изискваме, а не обратното. Никога не съм виждала такова чудо, каквото днес в тази комисия, а съм присъствала на много заседания. Напълно преднамерено и нарочно не се даваше думата на гражданските организации, все едно не съществувахме. Дори и преди изборите, при старите управляващи не съм наблюдавала подобно нещо.  В началото пуснаха да се изкажат Радо Христов и Диди Баев. Радо каза позицията им, твърдо, но не посочи конкретно какво настоява, а именно оставането на 79 и 80, т.е. отпадането на параграф 55 от проектозакона. Диди се изказа, но не успях да чуя добре. Спорът беше да отпадне или остане пар. 55. Опозицията настояваха да отпадне. От нашата страна, аз и ОП дигахме упорито ръка, че искаме думата, но не ни беше дадена. Това упражение се повтори многократно.  Аз бях категорично против да се пипа 79, в този момент, именно защото нямахме възможност да обмислим добре предложението, не ни дадоха думата, но в крайна сметка, слушайки внимателно и доколкото успях да преценя, и сега вкл., мисля, че е добре така, същото е. Допълнителните разпоредби към закона са със силата на закона, изредени са културите, Боуо каза, че накрая са добавили и памука. Но всичко това, при положение, че остават 30 км. буферна зона е второстепенно, защото няма земя, където да се сее каквото и да било. Новият текст на чл. 80, макар и преформулиран леко, значи същото.  Спорът не беше за формулировката, а за километрите.  Излезнаха с някаква безумна постановка,Манева, да било 2 по отстоянията за биополетата, демек 14 км. Защо, ами защото конкретните километри нямали никакво значение, все тая било, и 10 км. покривали Бг, мнение на "експертите?!". Тази безумна хипотеза беше надълго и широко застъпена и от Цачева в интервютата й после, а и в позицията й. От опозицията предложиха да било 3 пъти по биополетата, демек 3 по 7 = 21. От страна на гражданите, пълно мълчание. Аз се преместих до Албена, за да не ми казват да мълча, защото вече определено започнах да се нервирам. Думата на граждансото общество не беше дадена по тези членове, независимо, че всички бяхме там само и единствено заради тях. Постигнаха единодушие за 21 км., Албена също каза, че било добре, достатъчно били. На мен не ми издържаха нервите вече, скочих и поисках думата от името на всички ни. Михайлова ми каза, че щяли да ни я дадат след това, на което логично попитах, за какво ни е да се изказваме, след свършен факт, гласувано. Ние искаме да се изкажем преди гласуването, иначе няма смисъл от присъствието ни. Заради присъствието на Цачева (само по себе си всичко това е безпрецедентно, казах ви, никога не съм виждала такова чудо), все пак ми дадоха думата, и им поисках обосновка, анализ, мотиви, всичко, за промяната цифрата на километрите. Хем нямат обосновка, хем било все едно, без значение цифрата, хем ей така за идеята, да ги променим?! Албена и тя скочи, след мен, и ме подкрепи, преди да се изкажа с искането си. След това Цачева взе думата, и каза, че то нямало значение, ама за да се успокояло обществото, и след като няма значение, нека го оставим 30 км.. Така гласуваха в крайна сметка 30 км., които са най-важни, дори и памука да не беше записан, като няма къде да го сеят, все тая. За текста за „животните”, нямаше проблем, той е много важен също. Предварително обърнах внимание на Божинов, но спор по него нямаше. Самата Манева си предложи оставането му. На предишното заседание е приет текст, не в наш интерес, къде са били НПО-тата?!, за разрешенията, 10 г. валидност. Писахме, няма такова задължение по директивата, 5 г. си отговаря напълно на изискванията на ЕС.

Нямам яснота за санкциите, последно какво са гласували, по отношение на закононарушение по чл. 80., понеже си тръгнах малко преди края на заседанието. Трябва да се провери точния гласуван текст, иначе са общи приказки. Санкции трябва да се налагат на абсолютно всеки, които е закононарушител, без значение министър, земеделец...., всякакъв. И налагането на санкциите трябва да е гарантирано със закона.

За мен най-важното сега е, законопроектът във вида гласуван днес, да се гласува в парламента, без изненади, и най-важното, максимално бързо да се разработи национална стратегия и да се приеме в НС. Днес това искане е внесено до ББ, до Цачева, имам личното й обещание за това, и до Михайлова. Моята цел оттук нататък е да натискаме ББ за национална стратегия, политически документ приет от НС, естествено, ако в парламента се гласуват преоектозакона в този вид.

Паралелната важна линия е, общините да се обявяват за Зони свободни от ГМО.

Това е.

# 473
Много е важно да не се иска да доказваме, че е вредно - ТЕ ДА ДОКАЖАТ ЧЕ НЕ Е!!! Това е нормалното според нашите правни принципи!
абсолютно така е,който има право да говори там да си води моля записки и да се притискат за такива думички,как така "може да се спре от употреба ако се докаже че е вредно" или нещо такова беше.............компанията която вкарва доказва че е безвредно(а това не могат) после обществен дебат с мнението на харода и народа казва- фалшиви са ви доказателствата,не искаме и така....

# 474
Ами Слънце, аз питах риторично къде ни се губи адвоката, ама Бойо ме сряза. Той трябва да извади косачката и да почне, ама не чувам нищо.
Тео, някой от Сега писа тук, че кметовете не могат да обявяват общините за фрий зони, защото противоречи на ЗГМО. Трябва да обявят ОбСъвети приоритетно развитие на биоземеделие и като станат много, - това се тълкува като нови обстоятелства по закона и тогава ББ и МС обявяват, доколкото разбрах! Азднес говорих с нашия кмет - той каза че това в града ни е записано в програмата и само чакаме решението отгоре!

# 475
не съм съгласна за изобщо,30 км нищо не са,само София е по-голяма така че си направете сметката колко покриват и колко не,те искаха просто много огромни площи,но като няма такива и малкото ще вземат,нашата битка трябва да е за ПЪЛНА ЗАБРАНА= СИГУРНОСТ ЗА ДЕЦАТА НИ нищо друго не ни спасява,даже ще ни трябва много време да се преборим с това което контрабандно е внесено вече и няма контрол който да им дири сметка и да си събере глобите
извинявам се,но пак можете ли да обясните как така ако някоя страна нещо забранява и при нас влиза забраната автоматично???? това значи,че както Франция ,Швейцария са с пълни забрани,така и ние ,така ли? или...

и  аз така мисля и като бях на протестите останах с впечатлението, че всички за това протестираме  ЗА ПЪЛНА ЗАБРАНА! освен това тези 30км буфер или отстояние какво решават и за колко време??? стига с тези "компромиси" , "толерантност" , "кръгли маси", "преговори"  ...
генните изроди или са вредни или не са и съответно или ще са забранени или позволени!
какви са тези средни положения?
ПЪЛНА ЗАБРАНА = СИГУРНОСТ ЗА ДЕЦАТА НИ

# 476
Цитат
Депутатите решиха да защитят и традиционните култури като маслодайна роза, тютюн, лоза, пшеница, овошки и зеленчуци. Те обаче предвиждат да падне абсолютната забрана и защитата да бъде осигурена чрез задействане на предпазна клауза. Това е европейска практика, но за да се задейства клаузата, трябва да се намерят научни доказателства, че отглеждането на генни мутанти може да представлява риск за здравето или околната среда. За решението си България само ще информира ЕК.
http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?sid=2010021900040000101
На практика, няма НИКАКВИ отстъпки от страна урунгелите. НИКАКВИ. Забравете за всякакви забрани, режимът ще е вече само УВЕДОМИТЕЛЕН. #Cussing out

# 477
Ако това е целият текст, то аз не виждам тука никъде да се иска разрешение от министъра или министерството. Прави се само уведомление. Тогава министърът как ще отказва разрешение по чл.71? Никой не му го иска.

Да, де, само дето е вменено задължението на министъра, по закон, да отказва всякакви разрешения в Натура и 30 км. около нея. Задължението е вменено, със закона, по важен е текста със санкциите.

# 478
Освен глобата, трябва да се иска засетите площи да се изчистят и това да е за сметка на нарушителя, освен глобата. Да му се конфискува цялата налична техника, а фирмата да се ликвидера, пак за негова сметка. Приходите в БЮДЖЕТА! Алоооу, Дянков!!

# 479

Тео, някой от Сега писа тук, че кметовете не могат да обявяват общините за фрий зони, защото противоречи на ЗГМО. Трябва да обявят ОбСъвети приоритетно развитие на биоземеделие и като станат много, - това се тълкува като нови обстоятелства по закона и тогава ББ и МС обявяват, доколкото разбрах! Азднес говорих с нашия кмет - той каза че това в града ни е записано в програмата и само чакаме решението отгоре!

На общините нормативните актове не съм им чела, но имаме факт, обявени общини, свободни от ГМО, не виждам много логика да нямат право, зарежи какво ти е казал кмета. Лично според мен имат право, без никакви пробелми. А, ако се приеме и нац. държавна стратегия, екстра, има да писателстват как именно в нейно изпълнение предприемат този акт, в синхрон с държавната политика на най-високо ниво. Отвързват им ръцете отвсякъде.

Общи условия

Активация на акаунт