Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 10-та тема

• 101 341
  • 740
  •   1
Отговори
# 345
  • Разград
Айде от козуначената тема и тук да се намърдам! Laughing Ще правя питката на Макс Мама, но имам малко въпроси - тя е писала, че не знае колко брашно отива, но може ли някой да ми даде все пак ориентир - 500-600 гр или... Също това олио, което е посочено в рецептата в тестото ли се сипва или е предназначено за намазване на корите след това? Ако е за тестото, то с какво мажете корите - с олио или масло е по-добре? Мерси предварително!

Отива около 700 гр,но това ориентировачно.
Мазнината е за тестото,за намазване отделно.Ако ще е масло или маргарин,не го разтопявай,ами само да се размекне и мажеш.Така много добре се оформят отделните пластове.

# 346
  • София
Отива около 700 гр,но това ориентировачно.
Мазнината е за тестото,за намазване отделно.Ако ще е масло или маргарин,не го разтопявай,ами само да се размекне и мажеш.Така много добре се оформят отделните пластове.
[/quote]
  bouquet Малко по-късно се захващам, че сега пека едни целувки, защото ми останаха белтъци от едно тирамису Mr. Green Ей, това готвенето е като омагьосан кръг! Или както казва Мечо Пух - колкото повече, толкова повече! Laughing

# 347
  • София
yagodka ,благодаря ти  bouquet
Значи преди време ,май твоята питка съм гледала Laughingмного е  хубава.
Искам да те попитам по-късно ли се слагат фигурките на питката(10-20 мин преди да се изпече),или едновременно с цялата питка се слагат да се пекат?

# 348
  • София
Здравейте,
моля ви за малко помощ.Ще правя питка за кръщенето на малкият.Та спомням си ,че преди време имаше тема за украси на питки с цветя и пр.,но не мога да я намеря.Това е едната ми молба,ако някой си спомня тази тема.
А втората е,въпросните украси(смятам да направя формички на детска стъпка),според вас дали ще си паснат на ето такава питка?
http://media.snimka.bg/5221/016696406.jpg

Ако предвиждате да правите църковно кръщане, моля съобразете се на коя дата ще го направите и да не би да съвпада с великденските пости. Желателно е ако тази погача ще се носи в църквата и ще се раздава там или пък ще се освещава, тя да е постна.

По принип украси се правят върху гладка повърхност но пък на вас не ви пречи да експериментирате и да направите и върху модела, който сте дали на снимката. Може би като втаса окончателно чак тогава да се намаже с яйце и отгоре да се поставят украсите направени от по-твърдо тесто. За да залепнат добре намажете и елементите за украса от долния им край, който ще е към погачата.

# 349
  • София
Със сигурност няма да е по време на великденските пости Grinning,но благодаря.
Именно повърхостта ме притеснява,а не ми се иска да е нещо обикновено.Освен да направя формички с розички и листенца,защото не съм убедена,че стъпчиците ми ще се получат.

Цитат
Може би като втаса окончателно чак тогава да се намаже с яйце и отгоре да се поставят украсите направени от по-твърдо тесто. За да залепнат добре намажете и елементите за украса от долния им край, който ще е към погачата.
.........и аз това си мислех.И друго ме притеснява,да не изгорят формичките,т.е. 10-15 мин ,май преди да извадя готовата питка.
Благодаря,дядо хаджия Peace

# 350
yagodka ,благодаря ти  bouquet
Значи преди време ,май твоята питка съм гледала Laughingмного е  хубава.
Искам да те попитам по-късно ли се слагат фигурките на питката(10-20 мин преди да се изпече),или едновременно с цялата питка се слагат да се пекат?

След като втаса ококончателна вече оформената питка, отгоре се намазва с жълтък(аз мажа с жълтък, малко прясно мляко и малко олио). Отгоре се нареждат фигурките, които са направени от брашно и вода. Те не се мажат, само се притискат леко, за да се залепят за питката. И питката се слага в предварително загрятата фурна заедно  Laughing с фигурките. Успех! После да покажеш как е станала. Wink  bouquet

Намерих темата: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=374913.0, но не успях да намеря питката, която ме вдъхнови за моята. Жалко, а беше толкова красива!

За стъпчиците - аз разточих тестото от брашно и вода. Изрязах мааалки стапълца, а пръстчетата направих от малки топченца тесто. Ще се справиш -  много е лесно. Имаш доста време да се упражняваш, докато втасва питката.  Peace

# 351

това е питка с типово брашно и вътре с овесени трици и овесени ядки
по рецепта на питка  на  макс мама с кисело мляко с едно втасване, само че я правих с различно брашно
учудващо пак се понадигна и стана мн вкусна, е иначе препълва тавата, но по тази рецепта  по се надига спрямо обикновено замесено тесто

# 352
на нас ни предстои кръщене през април, аз мисля да направя Короната на готвачката, ще използвам това че има дупка в средата да поставя там купичка с мед, а по топчетата могат да се поставят декорации Wink
http://i019.radikal.ru/0803/4f/ff5d190d7b13t.jpg
то след печенето не е дупка вече, но мисля че е достатъчно да хлътне донякъде една малка купичка Simple Smile

Последна редакция: нд, 07 мар 2010, 16:26 от nin4e

# 353
  • София
на нас ни предстои кръщене през април, аз мисля да направя Короната на готвачката, ще използвам това че има дупка в средата да поставя там купичка с мед, а по топчетата могат да се поставят декорации Wink
то след печенето не е дупка вече, но мисля че е достатъчно да хлътне донякъде една малка купичка Simple Smile

И този вариант обмислям,а иначе по-голяма дупка може да стане,ако сложиш купичка от крем карамел(тези алуминиевите)

# 354
Здравейте! Прекрасни неща сте сътворили, както винаги! Hug
Минавам да покажа какво правих днес:
от останалите тесто и плънка се получи това:

Извинете ме за различните по големина снимки.  Embarassed
labrex, за пореден път благодаря за хубавите идеи!   newsm51  
azals , питката ти е много хубава! Heart Eyes   bouquet

Последна редакция: пн, 08 мар 2010, 06:34 от emi03

# 355
  • Torino,IT
Момичета, страхотни неща показвате Hug

Днес замесих тутманик по рецепта на Касиер   bouquet

Преди малко го пъхнах да се пече, после ще покажа и крайния резултат.
Ето го втасал

Изпечен

Разчупен

Много вкусен и пухкав, препоръчвам горещо Peace
Касиер   bouquet  bouquet  bouquet

Последна редакция: нд, 07 мар 2010, 20:19 от Lindita

# 356

И този вариант обмислям,а иначе по-голяма дупка може да стане,ако сложиш купичка от крем карамел(тези алуминиевите)

На короната слагаха чинийка с мед и стоеше доста стабилно. Вероятно и купичка ще стане, зависи каква. И идеята на Madam Stasita е добра, ще е сигурно, че ще има вдлъбнатина.

azals, със сигурност е била вкусна питката с тоя състав! Heart Eyes  bouquet

emi03, при тебе поредните красоти, чудни са крокодилчетата и другото пирогче с пълнежа.  chef  bouquet

Lindita , пък ти с тоя тутманик........както ставам от масата, така ми се присяга ръчицата към последната ти снимка. Heart Eyes  bouquet

# 357
  • София
Малко късно,  но все пак да покажа какво сътворих по рецептата на Макс Мама!

Макс Мама тази питка е разкошна!!! Сложих и малко сиренце и стана ммм... Единственото лошо е, че с нея много се преяжда и сега едва дишам! Моята малко вид няма, че я пекох в една глупава форма за торта, ама за сметка на това е пухкава и въздушна! Още веднъж благодаря за рецептата за козунаците и за питката  bouquet

# 358
  • Torino,IT
Лабрекс, ако знаеш на мен пък колко пъти ми се е приисквало да докопам някоя твоя снимка, ама не във виртуалността, е реално  Mr. Green
Твоите гевречета са ми на дневен ред,ще ги направя веднага щом се снабдя със сусам Peace  bouquet

Дани франго, чудна питка, браво  bouquet, наистина тестото на Макс мама няма грешка Peace

# 359
Доника,права си не е същата.Аз не дочаках отговорите и я направих на кифлички,но няма нищо общо с предишната даже вкуса не е същия,вида също.Затова явно ще правя или с тестото на макс мама,или на пепика.Просто оформянето на болярската пита не е удобна за много гости.
страхотен тутманик,ммммм.Хей момичета имайте милост към хората на диета.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт