На КОЗУНАЦИте моля.......

  • 94 877
  • 751
  •   1
Отговори
# 480
  • Мнения: 124
Ех ,момичета страхотни козунаци сте направели,направо станах #Crazyи тази събота ще запрятъм ръкави и ще се помъча да направя първия си козунак.Мисля да пробвам рецептата на мах мама,тя страхотно е обяснила всичко за такива начинаещи като мен и дано нещо стане,но все пак имам време до Великден.И аз от Коледа имам хлебопекарна в началото слагах продуктите и я пусках,но сега само меся в нея и вадя тестото и си правя различни питки,който ги слагам да втасат в фурната и пека,такаче горе-долу имам опит с това.Искам да попитам с какво мажете формата за кекс за да се извади цял козунака,защото някъде напред една мама се оплака,че не е могла да го извади цял.Стискаите палци в събота ,а в понеделник ще ви покажа резултата
Аз мажа с масло и поръсвам с брашно. Понякога слагам хартия за печене.

# 481
  • Стара Загора
  • Мнения: 53
Благодаря за бързите отговори и аз винаги намазнявам тавичките като пека пити,кексове но си помислих,че за козунаците може да е различно нали ще ги правя за първи път.

# 482
  • Мнения: X

Момичета, онзи ден видях рецепта за козуначени мъфини, звучи лесно и вкусно, смятам да ги пробвам за Великден.
Аз съм ги правила миналата година - много лесни и много ми харесаха.
Верабел,би ли споделила тестото като за кекс ли трябва да бъде или се меси все пак,но се оставя максимално меко.Защото пише,че се премесва след като втасва,пък се сипва с лъжица,та се чудя каква консистенция трябва да е,за да са пухкави мъфините?
Любопитко,добре,че даде линк към този блог,има много интересни рецепти! Hug

# 483
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Още една идея за Великденски гнезда.

# 484
  • Мнения: 166
Краси, Ан ,страхотни козунаци  bouquet
Аз днес като видях отново рецептата на Венета и реших да се поразвихря из кухнята Blush
Ето го резултатът:

Единствено смених сухата мая с жива мая и добавих есенция ром.Плънката на единия козунак е от орехи,масло,кафява захар,канела,индийско орехче и есенция ром.Идеята за плънката я взех от рецепта на съфорумка,на която не помня името Embarassed
Венета,отново благодаря за страхотната рецепта Hug  bouquet

Редактирам се-ореховата плънка е от тук:Орехова плънка на Нат

Последна редакция: чт, 11 мар 2010, 23:28 от nolita

# 485
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Краси, Ан ,страхотни козунаци  bouquet
Аз днес като видях отново рецептата на Венета и реших да се поразвихря из кухнята Blush
Ето го резултатът:

Единствено смених сухата мая с жива мая и добавих есенция ром.Плънката на единия козунак е от орехи,масло,кафява захар,канела,индийско орехче и есенция ром.Идеята за плънката я взех от рецепта на съфорумка,на която не помня името Embarassed
Венета,отново благодаря за страхотната рецепта Hug  bouquet

Нолита, невероятни козунаци си измайсторила. Справила си се перфектно, козунака ти изглежда толкова пухкав, въздушен и сигурна съм, че е неустоимо вкусен. Радвам се много, че рецептата ти е допаднала. То сега като съм в този санаториум пропускам най-хубавото време и мога само да се наслаждавам на невероятните ви кулинарни творения и да преглъщам.

# 486
  • София
  • Мнения: 1 832

Момичета, онзи ден видях рецепта за … 80;ни, звучи лесно и вкусно, смятам да ги пробвам за Великден.
Аз съм ги правила миналата година - много лесни и много ми харесаха.
Верабел,би ли споделила тестото като за кекс ли трябва да бъде или се меси все пак,но се оставя максимално меко.Защото пише,че се премесва след като втасва,пък се сипва с лъжица,та се чудя каква консистенция трябва да е,за да са пухкави мъфините?
Любопитко,добре,че даде линк към този блог,има много интересни рецепти! Hug
PURE ELIXIR, доколкото си спомням  бяха с консистенция на кексово тесто. Под "премесване" може би има в предвид да се разбърка. Мисля, че замесих тестосто с помощта на миксера. Правила съм ги само веднъж и то преди доста време.  Но си спомням, че много ми харесаха определено. Мъжа ми не харесва "сухи" сладкиши, както ги нарича и обикновено, като направя нещо такова си го ям само аз. И затова избягвам да правя често. Същалявам, че не мога да ти отговоря точно.

# 487
  • Мнения: 622
Другата седмица ще правя тези козуначени мъфини и ще споделя впечатления.  Peace

# 488
  • Мнения: 7 433
Другата седмица ще правя тези козуначени мъфини и ще споделя впечатления.  Peace
  По същата рецепта правих едно козуначе.Ето го. Много вкусничко и пухкавко беше! Heart Eyes

# 489
  • Мнения: 83
Здравейте,
искам да попитам / първо да кажа, че за 1ви път правя козунак/. Спазих ето тази рецепта:

Козунак на Тандоори по рецепта на Скарлет О`Хара

Рецептата, която ползвам аз е на Скарлет О"хара.
Предварително казвам, че " инструкциите" са си мои( след голямо проучване стигнах до изводите точно как трябва да се замеси, за да не се развали първият козунак ), не са на Скарлет, така че си поемам пълна отговорност за написаното  Laughing
Рецептата по принцип е за месене на ръка, аз просто бях с огромен корем като правих първите козунаци и за това пробвах в машината.
Рецептата е:
1 кг брашно
1 щипка сол
6 яйца
300 гр захар
250 гр топло мляко
250 гр топено масло ( аз правя равни части масло и олио)
4 ч.л. суха мая
лимонова кора


но за съжаление може би нещо не съм направила както трябва. Сега ще обясня, моля ви помогнете и ми кажете, искам за Великден да си имам домашен козунак. Както писах всичко беше по рецептата изпълнено. Яйцата ми бяха нормален размер, но когато замесих тестото стана доста меко, знам, че така трябва да е, после маслото и олиото попиха много бързо и не можах да меса дълго време, тъй като залепяше по масата. Маята /суха/, въобще не ми бухна в затопленото мляко ипосле направих друго мляко с малко брашно, тогава шупна. Първото втасване продължи много дълго, макар че държах козуначеното тесто на топло /може би 2 часа/. А второто втасване след плетенето на козунака беше около 2 часа пак, но бухна колкото очаквах, срам ме е да покажа снимка Sad .
Моля, простете ако питам елементарни неща. Sad Прочетох внимателно изструкциите за начинаещи, но май се оказва, че съм за подготвителен клас Simple Smile Simple Smile

# 490
  • София
  • Мнения: 255
Запис!

# 491
  • град-държава
  • Мнения: 5 863
Първо казвам здравейте на всички козунак майсторки   bouquet...влизам в тази тема за съвет,тъй като вчера след цял един ден баяне на козунака в 23 часа вечерта ми се ревеше,без ръце и гръб останах...драмата е голяма.-суров отвътре,изгорял отвън,като го разчупих конци бол,а в самата сърцевина неизпечено. Sad
След подробно премисляне и съвещание със свеки, грешката ми е явно във втасването и самото изпичане,всичко друго спазено,Т в стаята 27 градуса,брашното е за козунаци на СофиМел,гледах бързо да се случват нещата и бях търпелива с втасването,явно не съвсем,тестото преди 1-вото втасване беше идеално,еластично,нито меко,нито твърдо,на шупли,не хвана кора и при двете втасвания,при сплитането на плитката също се получи без усилия стегната и добре оформена плитка,със сухи ръце го оформях беше идеално,попремесих за няколко минути,за да оформя топките за фитилите (сега виждам,че е грешка от съветите на Пина  Tired),утре пак запретвам ръкави ще пробвам половин доза...кога да сложа плънката,като не искам да е на рула, а да е в цялото тесто,ако е грешно премесването след първото втасване?
Мога ли да го втасам във фурната хубаво завито на 50 градуса,по какво да позная,че е превтасало,по принцип гледам до удвоен обем? Последно на вентилатор или без,че вече се обърквам? Градусите 170?или 180? или първите 20 мин на 200 и после на 180?Колко пъти да го "избухам" накрая,или да го "бухам" при самото месене?Има ли смисъл от това въобще?
Пека в емайлирана откопчаваща се форма за торта,ако има значение.
Ще съм ви много благодарна,ако ми посочите грешките,а ето и стената на срама  Embarassed

# 492
  • Мнения: 7 433
ahasver,според мен,грешката ти беше в печенето.Втасването няма нищо общо с недоизпечения отвътре козунак.
Може би,фурната ти е била прекалено силна.

    В инструкцията за твоята печка трябвало да има указание за препоръчителната Т за изпичането на козунак.Имаш ли такава?Обикновено тези указания вършат работа. Peace

# 493
  • Разград
  • Мнения: 3 114
ahasver,много сложна ми се видя цялата процедура така,както си я описала.Та,като замесиш тестото,оставяш го да втаса.След като втаса с намаслени ръце върху намаслена повърхност леко премесваш(няколко премесвания само) и оформяш козунака.Оставяш отново да втаса,докато си удвои обема(може във фурната на 50 градуса без вентилатор)под кърпа.После печеш(отнема около 40-50 минути) на 160-170 градуса(аз пека без вентилатор),като по някое време слагаш алуминиево фолио отгоре,за да не изгори коричката.

# 494
  • град-държава
  • Мнения: 5 863
Благодаря за отговорите,   bouquet

Селма,сега си погледнах инструкциите на фурната - 160-170 градуса за козунак на плитка  doh в рецептата ми е дадена Т 200без вентилатор  Tired

За премесването,споменах,че не ми беше необходимо,нито ръцете,нито плота да са намаслени,с тестото се работеше префектно,може и да съм прекалила с маслото  newsm78 ...дано утре се получи,а за плънката какво ще кажете,кога да я замеся в цялото тесто?

Общи условия

Активация на акаунт