На КОЗУНАЦИте моля.......

  • 95 038
  • 751
  •   1
Отговори
# 570
  • Мнения: 11 607
Половин доза по рецептата на Тандоори......

Козунак - Пак

Да поясня....Козунака ми стана супер. С конци, мекичък, пухкав и т.н. Какво установих за себе си - брашното трябва поне малко от малко да е сносно за да стане козунака. Този козунак го правих с брашно на Аро, което дори не го пресях Embarassed, а директно от пакета и в хлебопекарната. Пуснах само един път програма месене. Не смесих мазнина - т.е. масло + олио. Използвах само масло. Само това спазих - мазнината я добавях на порции.

Според мен 2 неща правят козунака успешен - количеството мая и втасването. Увеличавам количеството мая и съм търпелива при първото и второто втасване и нямам проблем. Ако по рецепта трябва да е 1/2 кубче жива мая - аз слагам 1 кубче. Ако трябва 1 кубче - аз слагам 1 1/2 кубче.

Това реших да споделя с вас, не е кой знае какво, току-виж съм била полезна на някой!

# 571
  • Географският център на България-Габрово
  • Мнения: 593
Половин доза по рецептата на Тандоори......

Козунак - Пак

Да поясня....Козунака ми стана супер. С конци, мекичък, пухкав и т.н. Какво установих за себе си - брашното трябва поне малко от малко да е сносно за да стане козунака. Този козунак го правих с брашно на Аро, което дори не го пресях Embarassed, а директно от пакета и в хлебопекарната. Пуснах само един път програма месене. Не смесих мазнина - т.е. масло + олио. Използвах само масло. Само това спазих - мазнината я добавях на порции.

Според мен 2 неща правят козунака успешен - количеството мая и втасването. Увеличавам количеството мая и съм търпелива при първото и второто втасване и нямам проблем. Ако по рецепта трябва да е 1/2 кубче жива мая - аз слагам 1 кубче. Ако трябва 1 кубче - аз слагам 1 1/2 кубче.

Това реших да споделя с вас, не е кой знае какво, току-виж съм била полезна на някой!

Маме сподели тази рецепта на Тандори за козунаци.Изглежда интересна.

# 572
  • София
  • Мнения: 8 502
Маме сподели тази рецепта на Тандори за козунаци.Изглежда интересна.

В първия пост на темата я има рецептата.

# 573
  • София
  • Мнения: 1 832
И аз да кажа. Вчера правих една питка първо разбърках "мокриге" съставки и постепенно добавях пресято брашто по много малко и бърках с вилица до когато можеше. Стана изключително пухкава и мекичка питка. До сега винаги съм правила "кладенче" в брашното и ми се е случвало да стане твърдичко. До скоро нямах обяснение, но вече е явно брашното трябва да се прибавя по малко, както при кексовете.

verabel, на повечето места се препоръчва да се прави кладенче в брашното, но тоя начин и според мен е по-добър, наистина няма опасност да направиш твърдо тесто. Е, освен ако не насипеш много брашно, но като се слага по малко и се бърка, няма опасност. Радвам се, че питката ти е станала хубава!  bouquet
labrex, да, в повечето рецепти се препоръчва да се направи "кладенче" и да се изсипе маята, млякото, яйцата. Може би, ако се направи плитко кладенче и се загребва по малко отстрани от брашното няма да има опасност от твърдо тесто. На мен определено ми допада повече първо "мокрите" съставки и след това брашното.

# 574
  • Мнения: 22 867
На мен определено ми допада повече първо "мокрите" съставки и след това брашното.

verabel, и на мен, откакто съм започнала да меся, така го правя - всичко мокро в купата плюс мая, сол, захар и сипвам брашно. Написах го, защото съм получавала доста критики от познати, че така не се месело, а иначе - купчина брашно, кладенче и т.н. Майка също така меси, но аз не мога. Пробвала съм, но после в брашното ми остават разни твърди топчета, тестото не мога да си събера като хората, абе не ми се отдава тоя начин.  bouquet

# 575
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 582
Момичета, как съхранявате козунаците , за да си останат мекички?Питам, защото може да ми се наложи в четвъртък да ги правя, а да ги хапваме в неделя.

# 576
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
Здравейте майсторици!

Най-сетне и аз да се запиша в темата, че досега не ми беше много до писане...
Гледам подготовката сте я започнали отрано, та и аз повлякох крак и при последнота доза виенски кифлички, реших да пробвам онзи венец с обърнатите рулца. Бях му се наточила отдавна, но или забравям или не остава време.

Та ето снимки:

- още неизпечен

- вече изпечен

- малко по представително.

А това са и бележките ми относно венеца:

Тавичката ми е 27см диаметър. Намазана е само с масло.
Тестото е като за виенските кифлички, а пълнежа е домашен мармалад от сливи. В този вариант рулото не е много сладко. Ако искате по-сладко, използвайте по-сладък мармалад (но да е достатъчно гъст, за да не се разлее) или посипете със захар.
Използвах малко повече от половин доза от тестото, но може и малко повече за този диаметър. Сещам се, че следващия път мога да сложа кръгла купичка по средата, за да стане идеален кръг по средата.
Аз не внимавах много(че пак бързах) и се вижда, че венеца не е равномерен - така че е важно рулото да е с една и съща големина и по средата и в краищата. Също не съм сложила достатъчно мармалад в краищата, така че и там трябва да се внимава. Рязах с остър нож - на рез по 2-3 се налагаше да резна, за да се разреже достатъчно.
Намазах като при кифлите с белтък. Мисля, че стана достатъчно ефектно, па макар и не перфектно.

За сега това от мен! Приятни приготовления на всички!



Момичета, как съхранявате козунаците , за да си останат мекички?Питам, защото може да ми се наложи в четвъртък да ги правя, а да ги хапваме в неделя.

Аелис, аз замразявам всичко тестено. Размразявам или в МВ или оставям няколко часа преди сервиране на стайна температура.

# 577
  • Мнения: 0
Здравейте!
Ето и от мен въпросната корона с шоколад, направена с тестото на Мах-mama с 1 втасване. Само да поясня, че като гледах и двата блога ми се стори че тестото е разрязано на филийки до долу. Така го направих и аз. За съжаление нямам снимки преди печенето, но на последната снимка която е отстрани се вижда. На вкус стана перфектен. Дори при разчупване неможеше да се познае че е срязан до долу. Тавичката ми е на д-р Йоткер с ринг около 25-26см. Отдолу сложих хартия за печене. Не мога да се меря с вас, но напредвам....Simple Smile Следващият път ще пробвам с плънката на Танита за усукана питка с мед и орехи. Много е вкусна.

И още нещо....в рецептата пише 3 яйца от които 1 жълтък за намазване, но аз обърках и вече бях сложила вс. в машинката като се усетих, та тестото е с 3 цели яйца.

# 578
  • Мнения: 7 091
Ей, ще ви изтърва тази година значи! Много отрано сте я подкарали Wink Аз още не съм ги почнала козунаците, ама от няколко дни така ми се хапват ( дори си поднових постинга в блога с обясненията за козунаците), че като нищо другата седмица ще пробваме нови рецепти Wink

Маме, мерси за темичката и за подредбата, върха си!

# 579
  • Мнения: 7 091
Здравейте,
искам да попитам / първо да кажа, че за 1ви път правя козунак/. Спазих ето тази рецепта:

Козунак на Тандоори по рецепта на Скарлет О`Хара

Рецептата, която ползвам аз е на Скарлет О"хара.
Предварително казвам, че " инструкциите" са си мои( след голямо проучване стигнах до изводите точно как трябва да се замеси, за да не се развали първият козунак ), не са на Скарлет, така че си поемам пълна отговорност за написаното  Laughing
Рецептата по принцип е за месене на ръка, аз просто бях с огромен корем като правих първите козунаци и за това пробвах в машината.
Рецептата е:
1 кг брашно
1 щипка сол
6 яйца
300 гр захар
250 гр топло мляко
250 гр топено масло ( аз правя равни части масло и олио)
4 ч.л. суха мая
лимонова кора


но за съжаление може би нещо не съм направила както трябва. Сега ще обясня, моля ви помогнете и ми кажете, искам за Великден да си имам домашен козунак. Както писах всичко беше по рецептата изпълнено. Яйцата ми бяха нормален размер, но когато замесих тестото стана доста меко, знам, че така трябва да е, после маслото и олиото попиха много бързо и не можах да меса дълго време, тъй като залепяше по масата. Маята /суха/, въобще не ми бухна в затопленото мляко ипосле направих друго мляко с малко брашно, тогава шупна. Първото втасване продължи много дълго, макар че държах козуначеното тесто на топло /може би 2 часа/. А второто втасване след плетенето на козунака беше около 2 часа пак, но бухна колкото очаквах, срам ме е да покажа снимка Sad .
Моля, простете ако питам елементарни неща. Sad Прочетох внимателно изструкциите за начинаещи, но май се оказва, че съм за подготвителен клас Simple Smile Simple Smile


Според мен има няколко варианта- първи вариант е, че нещо не е било наред с маята ти ( защо не е втасала първата ти мая с млякото ме притеснява?! Не е нужно да слагаш брашно, за да втаса, макар че не пречи), второто е, че в стаята ти не е било достатъчно топло( оттам и невтасването на маята, и бавното втасване на козунаците. Като се казва, че в стаята трябва да е топло, се има предвид не топло като да ти е леко топло, а топло да си по къс ръкав през зимата. Аз втасвам по 6 козунака наведнъж и в студа ( при нас са минусови температури до края на април месец) и за да втасат бързо миналата година ми беше 35 градуса( аз затоплям пъровначално го към 28-27С, но като почна да пека и от печката идва топлина) и в кухнята.
Не знам заради кое от двете не е станало, но по-скоро си мисля, че е било студено.  Peace

# 580
  • Мнения: 931
Да се включа и аз в темата макар и да сте напреднали.
Да споделя за протокола досега 2 опита за правене на козунак и двата супер несполучливи - първия месих на ръка нищо не стана , втория месих в машината и не ми стигна търпението да го чакам да втаса след оформянето , но сега като чета съветите май съм пуснала грешна програма.
Та имам 2 въпроса , ще се пробвам уикенда да направя козунак по рецепта на Тандоори...... но в обяснението пише да се пусне предварително 2 -3 пъти на пред програма  аз нямам такава но  имам една която само меси , дали става на нея и после да я пусна на др програма за месене и втасване.
И другия въпрос от посочените продукти става 1 козунак във форма за кекс , защото като гледам снимките на Мама Цоцоланка  от половин доза са станали 2 по малки.Иначе на всички козунаците са прекрасни , и дано 3-ия ми опит бъде сполучлив.

# 581
  • Мнения: 7 091
Дядо Хаджия, мога ли да те помоля за рецептата за козунака със соево брашно, без яйца и мляко? Peace

# 582
  • София
  • Мнения: 8 502
Дядо Хаджия, мога ли да те помоля за рецептата за козунака със соево брашно, без яйца и мляко? Peace

Моля заповядайте !

Обаче гони по меко тесто. Имай предвид, че соевото брашно е много влагопоемащо.

# 583
  • Мнения: 31
ЗДРАВЕЙТЕ! Бехте ли изказали впечатления за рецептата на козунака "Империята отвръща на удара"?мисля да се пробвам на тренировка с него,и да спомена ,че не съм от най-големите майсторки.   но желание пък не ми липсва-огромно е .
Благодаря ви предварително!УСПЕХ НА ВСИЧКИ!

# 584
  • София
  • Мнения: 160
Козунак на Тандоори по рецепта на Скарлет О`Хара

Рецептата, която ползвам аз е на Скарлет О"хара.
Предварително казвам, че " инструкциите" са си мои( след голямо проучване стигнах до изводите точно как трябва да се замеси, за да не се развали първият козунак ), не са на Скарлет, така че си поемам пълна отговорност за написаното  Laughing
Рецептата по принцип е за месене на ръка, аз просто бях с огромен корем като правих първите козунаци и за това пробвах в машината.
Рецептата е:
1 кг брашно
1 щипка сол
6 яйца
300 гр захар
250 гр топло мляко
250 гр топено масло ( аз правя равни части масло и олио)
4 ч.л. суха мая
лимонова кора

маслото 250 грама ли е или милилитра?

Общи условия

Активация на акаунт