На КОЗУНАЦИте моля.......

  • 95 061
  • 751
  •   1
Отговори
# 555
  • Мнения: 4
Лабрекс,Нелинка страхотни козунаци сте направили Heart Eyes  браво  newsm10

# 556
  • София
  • Мнения: 8 504
...
Не разбрах нещо ? Принципът на машините за хляб не е ли друг? Солта и захарта не се слагат във водата , а при брашното , сухата мая също - т.е. разделят сухите от мокрите съставки newsm78 Винаги съм си мислела, че ако захарта и солта се разтворят предварително във водата , а маята се активира , то би следвало процеса на втасване на тестото да се улесни и ускори.Този начин ползвам при бързата програма и резултатът е на лице - винаги сполучлив.

Междувпрочем днес се загледах в състава на един широко използван  … 90;ел.Оказа се , че съдържа въглехидрати - фруктоза.В такъв случай се чудя дали изобщо има смисъл да се ползва при козунаците поне в този смисъл в който го слагате?  Thinking

Теоретичните постановки ги развиваме в другата тема. Ще стане на сто места разсъждаваме за едно и също нещо и после ще му изгубим дирята, кое къде сме писали. Ама все пак да ти отговоря тук.

Имах в предвид, че в машината за хляб разреждаш (омесваш) твърдите съставки в течната среда, а не както е общоприето да изсипеш брашното в една тава, па да му направиш кладенче, па да сипваш вътре течностите и после да месиш.

За захарта, конците, мазнината и т.н. мисля, че много подробно го разисквахме в другата тема, тук няма нужда пак да повтаряме отново всичко. Въпроса не е май до въглехидратите, а до отнемане на възможност течността да достигне до маята. Ако мислиш, че е и течния подсладител ще действа по същия начин пиши ми на ЛС да вземем и това да го измътим да не утежняваме темата тук, още повече, че мисля че имам идея как да се справим точно с това.

# 557
  • Мнения: 22 867
Лабрекс, аз пък съм се влюбила в рецептите за бърз козунак на Макс мама и този на Пина и точно тях ще правя за Великден. А ако ми се получат добре козуначените мъфини- и тях ще ги спретна. Въобще, за Великден колко козунаци съм намислила, не знам дали ще ми смогне машинката на темпото.  Joy hahaha

Много хубави рецепти има тук, човек не успява всички да пробва. А моите мини-козуначета са от тестото на рулото, но печени във форма за мъфини. Ти хубаво си имаш помощник, аз на двете ръце се надявам Grinning, ама не се оплаквам, защото аз съм се запънала и не ща машинка.

# 558
  • Мнения: 622
Лабрекс, знаеш ли какъв рахат е с машинка? Само леко побутваш тестото с бъркалка и контролираш процеса. Не си цапаш ръцете, не се мориш...
Не, че те навивам де.  Whistling

# 559
  • Мнения: 4
Тъй като аз нямам машина за хляб,искам да попитам mах-mаmа дали мога да направя по неината рецепта за козунак на ръце,ще съм и много благодарна   bouquet

# 560
  • Мнения: 622
Пепито, отговарям ти вместо Макс мама- всяка рецепта, за козунак може да се меси както на ръка, така и в машината.  Hug

# 561
  • Мнения: 4
Пепито, отговарям ти вместо Макс мама- всяка рецепта, за козунак може да се меси както на ръка, така и в машината.  Hug
blagodarq mnogo  Grinning

# 562
  • София
  • Мнения: 1 832
И аз да кажа. Вчера правих една питка първо разбърках "мокриге" съставки и постепенно добавях пресято брашто по много малко и бърках с вилица до когато можеше. Стана изключително пухкава и мекичка питка. До сега винаги съм правила "кладенче" в брашното и ми се е случвало да стане твърдичко. До скоро нямах обяснение, но вече е явно брашното трябва да се прибавя по малко, както при кексовете.

# 563
  • Мнения: 22 867
И аз да кажа. Вчера правих една питка първо разбърках "мокриге" съставки и постепенно добавях пресято брашто по много малко и бърках с вилица до когато можеше. Стана изключително пухкава и мекичка питка. До сега винаги съм правила "кладенче" в брашното и ми се е случвало да стане твърдичко. До скоро нямах обяснение, но вече е явно брашното трябва да се прибавя по малко, както при кексовете.

verabel, на повечето места се препоръчва да се прави кладенче в брашното, но тоя начин и според мен е по-добър, наистина няма опасност да направиш твърдо тесто. Е, освен ако не насипеш много брашно, но като се слага по малко и се бърка, няма опасност. Радвам се, че питката ти е станала хубава!  bouquet

# 564
  • Мнения: 52
Ето мойте първи  велиденски курабиики. Станаха много добре  Hug

По рецептата на Steffanie   bouquet   bouquet   bouquet
Ето и рецептата:

1,5 кг брашно
300 г захар
6 яйца
1 ч.ч. свинска мас
4 с.л. кисело мляко
0,5 ч.ч. олио
2 пак. амонячна сода
1 ч.л. сода за хляб
0,5 ч.л. лимонена киселина
кората на 1 лимон и сока
3 ванилии
мармалад, смлени орехи

Брашното се пресява и се прави кладенче. Там се изсипват предварително разбитите яйца + захарта и разтопената мас + олиото. Отделно в купичка слагаме киселото мляко и сипваме амонячната сода, като бъркаме и изчакваме да спре шупването. Прибавяме содата за хляб и накрая - лимонената киселина. След като сместа се успокои, я сипваме при яйчено-маслената смес. Прибавяме настърганата кора /само жълтата част/ и сока от лимона, ванилиите и омесваме меко тесто. Оставя се да почива 1-2 часа. Тестото се разточва на кора, дебела 3 мм и се изрязват кръгли къдрави формички. Нареждаме ги в намазнена тава и ги печем в силна фурна за 5-6 минути. Пекат се много бързо, затова внимавайте! Още топли се слепват две по две с мармалада и страничните ръбове, където мармаладът се показва, се търкулват през смлените орехи. Така около сладките се полепва орехов венец.

# 565
  • Мнения: 769
Ей,не се спряхте да месите и  все по-хубави козунаци показвате  Hug Няма да казвам поименно кой прави козунак,че и  мини на всичко отгоре  #2gunfireЕми неможах да устоя  ooooh!
Направих и аз,та да ми е мирна главата до Великден  :xarm
Бухна,изпече се като по учебник.Утре ще го видя какъв е вътре .
Е не съм го видяла още,но ето снимка...

Козунак

Последна редакция: вт, 23 мар 2010, 11:59 от nordina

# 566
  • Мнения: 22 867
Направих и аз,та да ми е мирна главата до Великден  :xarm
Бухна,изпече се като по учебник.Утре ще го видя какъв е вътре .

Нордина, като го гледам, и вътре ще е като по учебник!  bouquet То и аз затова го направих, дано мирясам до Великден. Grinning

# 567
  • Мнения: 1 101
Ей,не се спряхте да месите и  все по-хубави козунаци показвате  Hug Няма да казвам поименно кой прави козунак,че и  мини на всичко отгоре  #2gunfireЕми неможах да устоя  ooooh!
Направих и аз,та да ми е мирна главата до Великден  :xarm
Бухна,изпече се като по учебник.Утре ще го видя какъв е вътре .
Е не съм го видяла още,но ето снимка...



4удесен е ...а ако кажеш и по коя рецепта го прави  Thinking в момента съм в процес на избиране на рецепта Rolling Eyes

# 568
  • Мнения: 769
lozeva,не съм го правила по определена рецепта.Просто спазих продуктите, които трябва да има в един козунак.

Рецептата

Последна редакция: вт, 23 мар 2010, 12:00 от nordina

# 569
  • Мнения: 1 101
  bouquetблагодаря ..
То и аз уж все търся и избирам рецепти но накрая си правя моя си  Peace
Оби4м да импровизирам Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт