На КОЗУНАЦИте моля.......

• 95 000
  • 751
  •   1
Отговори
# 630
  • ГОре на черешата...
Ето ги и моите - с локум, сплетени по два начина:

# 631
Ей, момичета, невероятни козунаци сте направили, браво! Аз днес щях да правя козуначеното руло с шоколад, обаче бях на погача и денят отиде.  Laughing

# 632
здравейте Simple Smile
искам да ми препоръчате рецепта за козунак, но ще я прави новак Simple Smile
благодаря ви предварително   bouquet

# 633
  • София
Мога да препоръчам само рецептата за бързи козунаци на Макс Мама, защото само нея съм правила, но съм мнооого доволна. Само че аз го правя с две втасвания, не с едно. Peace

# 634
  • В центъра на моретата
Да се запиша и аз. 
Вчера се пробвах с една малка доза за козунак с 500 гр. брашно. Тестото го пуснах в машината за хляб на програмата за тесто (15 мин.), като програмата я пуснах 4 пъти. По време на месенето прибавих малко брашно, тъй като тестото страшно лепнеше. Добавих и малко мазнина. И пак май като консистенция  беше доста разпльокано и не се откроиха плитките.
Изкарах го и го сложих във формата за втасване, наду се доста, но като го изпеках вътре стоеше малко клисаво и нямаше конци, а и не беше сладък. Изобщо пълен провал....Така и не разбрах тези конци как се получават??

# 635
Показвам ви моите козунаци единият е с шоколад ,а др с локум.Това е по рецептата на Max mama станаха превъзходни,тази рецепта е убиец,много съм довлна.Благодарност на мах mama   bouquet  ето и снимков материал:

нямат много конци но поне на вкус са страхотни  Heart Eyes

Последна редакция: пн, 22 мар 2010, 15:56 от Пепито_

# 636
дядо хаджия, аз моите козунаци ги правя само с олио, без друга мазнина и съм много доволна. Досега не се е случвало да престоят няколко дена, за да кажа дали се запазват меки.

# 637
  • Разград
Зайче,тестото трябва да е средно твърдо,затова прибавяш брашно,докато се получи.След мазнината пак можеш да прибавиш,щом се е размекнало много тестото.
Пепито,Мариета,супер са козунаците,браво.  bouquet

# 638
  • София
Момичета, дайте рецептата на Макс Мама. Само за нея слушам от всички, да взема и аз да я пробвам!

# 639
На 1 стр. е......

Момичета, дайте рецептата на Макс Мама. Само за нея слушам от всички, да взема и аз да я пробвам!

# 640
  • София
Мерси Мама Цоцолана, но аз нямам машина за хляб. Дайте някоя сполучлива рецепта за козунак, която се меси на ръка!

# 641
Козунак на Тандоори по рецепта на Скарлет О`Хара

Рецептата, която ползвам аз е на Скарлет О"хара.
Предварително казвам, че " инструкциите" са си мои( след голямо проучване стигнах до изводите точно как трябва да се замеси, за да не се развали първият козунак ), не са на Скарлет, така че си поемам пълна отговорност за написаното  Laughing
Рецептата по принцип е за месене на ръка, аз просто бях с огромен корем като правих първите козунаци и за това пробвах в машината.
Рецептата е:
1 кг брашно
1 щипка сол
6 яйца
300 гр захар
250 гр топло мляко
250 гр топено масло ( аз правя равни части масло и олио)
4 ч.л. суха мая
лимонова кора

Много е важно всички продукти да са на стайна температура( с изключение на млякото, което трябва да е затоплено). Идеята за половин масло-половин олио я прочетох в друг форум от майстор хлебар( вече не си спомням какво беше обяснението му, но определено има разлика в козунака, пробвала съм и двата варианта).
Аз разбивам яйцата със захарта като за кекс. В затопленото мляко размивам маята за хляб и оставям да втаса. Добавям в яйцата солта, втасалата мая с млякото и накрая брашното. Това е за машина за хляб, но по същия начин ще е и ако се прави на ръка. Маслото се добавя за размесване на тестото след брашното! Ако се меси в машина за хляб пускате поне 3 пъти на предпрограма за месене преди да пуснете на пълната за тесто. Колкото повече се меси ( независимо на ръка или в машина) , толкова по-добре става.  Ако месите на ръка- добавете лимонената кора преди брашното, ако месите в машина, заедно с маслото след брашното.
След измесването се оставя да втаса.
Аз лично накисвам стафидите в коняк от предната вечер. Преди да ги сложа ги изваждам на хартия да се попие излишното и леко овалвам в брашно ( или какао).
Има много варианти за плънки, Джемма беше дала козуначен кранч , пробвах и него да направя и се получи много хубаво.
Моя любим е с плънка от какао, захар, стафиди. ( пиша рецептата точно за този на снимката, аз правя много различни варианти)
След втасване разделяме тестото на 3 топки ( ще го плетем на обикновена плитка, но ако правите в правоъгълна тава може на 4-5-6 и т.н.), разточваме всяка от тях на правоъгълна кора, посипваме ( моята рецепта) със сухи захар и какао, както и стафидите. Завиваме на руло и оставяме настрана. Следващата топка по същия начин ( аз понякога правя трите топки с различна плънка, става много интересно при нарязването). Сплитаме на обикновена плитка и слагаме в намазнена кръгла тава ( аз слагам във форма за кекс, защото тук толкова малка тава нямам кръгла. Оставя се да втаса докато козунака удвои размера си. След като втаса се намазва с белтък отгоре, поръсва се със захар, бадеми, стафиди, сусам, каквото предпочитате.
Слага се в леко загрята фурна ( когато бързам дори съм втасвала козунак във фурната, слага се на най-ниската температура), и постепенно се пече до 200 градуса. Отгоре се слага парче фолио защото козунака може много да се надуе и да ви загори( не се завиват краищата на фолиото!! просто се слага хартията да легне в/у козунака).
Първите 20 мин НЕ СЕ ОТВАРЯ ФУРНАТА! Пече се средно 40-45 мин, зависи от големината на тавата и т.н.
От тази доза, която съм дала излизат 1 голям козунак във формата за кекс и 2 малки във форми за козунак.
След като се изпече се изважда веднага от тавата. Покрива се с парче плат и се оставя да изстине. Не се реже преди да е изстинало!!Особено ако е кранч или руло със сладко!

Аз правя тези видове:
- обикновен
-обикновен с канела
-с плънка от какао, захар, стафиди
-руло с 2 вида сладко и смлени орехи
-кранч със сладко от портокалови кори
-с шоколад
-със сушени плодове(сушени кайсии, фурми, портокалови кори, стафиди, смокини)

Традиционен козунак на Джемма

Правила съм ги на ръка и са ми се получавали. На Макс мама също ще се получи на ръка. Спази пропорциите, а брашно, колкото поеме......

# 642

Здравейте и от мен!Това е моя първи козунак.Две седмици ви четох,записвах си най-важното и вчере запретнах ръкави.Горда съм от резултата и домочадието оцени труда ми подобаваща.Точно за това съм снимала единия козунак и то леко начупен от единия край.Хиляди благодарности за съветите.Без вас не бих се справила.Но определено наистина трябва много търпение и здрави ръце.Най-много ме измъчи пресяването на брашното,защото нямам подходящо сито и използвах цедката за чай.Иначе използвах фурната за да ми втаса тестото.Когато стигнах до 90-то налагане ми звънна телефона ooooh!Абе много перипети,но си заслужаваше.
На всички едно голямо  bouquet

# 643
Здравейте дами , записвам се да следя темата - чудесна е. Тъкмо си купихме машина за хляб и смятам да изпробвам рецептите. А козунаците момичета са Ви  превъзходни

# 644
Хайде да споделя в двете теми днешната ми продукция - козунак със стафиди и локум:

Преди - След - Вътре и Пак вътре

Общи условия

Активация на акаунт