На КОЗУНАЦИте моля.......

  • 95 006
  • 751
  •   1
Отговори
# 615
  • Географският център на България-Габрово
  • Мнения: 593
Някой правил ли е козунак само с олио например.
Оставам с убеждението, че от твърдите мазнини козунаците изсъхват бързо.
Аз съм правил един постен козунак само с олио и имам впечтление като че ли по дълго остава мек. Та затова искам да попитам дали някой друг е пробвал и как е при него.

Иначе то аз като го пусна за 1:30 мин. на микрото козунака си става пак мек, ама не е в това работата.

Дядо хаджи аз правя само с олио.И наистина на другият ден си е мек и пухкав както в началото.Докато когато смесвах олио и маргарин или масло ми стоеше някак по сух и по твърд и сбит

# 616
  • София
  • Мнения: 8 503
Някой правил ли е козунак само с олио например.
Оставам с убеждението, че от твърдите мазнини козунаците изсъхват бързо.
...

Дядо хаджи аз правя само с олио.И наистина на другият ден си е мек и пухкав както в началото.Докато когато смесвах олио и маргарин или масло ми стоеше някак по сух и по твърд и сбит

Имам аз някакви съмнения, че твърдата мазнина при изстиване на козунака се втърдява и затова тоя изсъхва по бързо. По панагюрско например тутманика го правят само с олио и е нещо съвсем различно като остане от тоя с твърда мазнина.

# 617
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728

Честита първа пролет Hug.

# 618
  • София
  • Мнения: 1 378
Честита пролет! Прекрасен сезон.....на козунаците.....на шарените яйца.....ягодки,черешки.....е има ли по -хубаво!!!!
     Дядо Хаджия и аз ги правя със зехтин и масло-за аромат.Мазнината за 1кг брашно е 250-300 гр като наблягам на зехтина и  по-малко масло,защото без маслото го няма хубавия аромат на масълце.....
       Didnik, радвам се,че си пробвала рецептата и си доволна!!! Simple Smile Може и с бяло вино разбира се,каквото ти отпуснат... Laughing   Аз сега съм си купила червено и не го отвярям,че отиде......

# 619
  • София
  • Мнения: 8 503
...
Може и с бяло вино разбира се,каквото ти отпуснат... Laughing   Аз сега съм си купила червено и не го отвярям,че отиде......

Чакай да вървя да скрия аз алкохола докато не се е събудила жената.  Laughing

# 620
  • Мнения: 769
Ей, не ме оставиха в къщи с тоя козунак.Предния път с половината направих козунак с крем карамел и все ме подканят.Еми ето го....само дето няма да има за крем карамел,щото ставам сутринта и гледам едно крайче само.Викам с какво да го правя тоя крем карамел,че и за снимка няма  #2gunfire...и представети си той с пълна уста ми вика....нов
Козунак с локум



Не е толкова жълт,но белтъците са повече.

# 621
  • София
  • Мнения: 3 249
Сега ми втасва тестото. До момента изглежа супер...да видим после.
Искам да питам - когато се слага локум - между плетките ли го слагате? Че на мен малко ми куца този момент, а съм решила да пробвам Rolling Eyes

# 622
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Сега ми втасва тестото. До момента изглежа супер...да видим после.
Искам да питам - когато се слага локум - между плетките ли го слагате? Че на мен малко ми куца този момент, а съм решила да пробвам Rolling Eyes

След първото втасване, Доника. Можеш да, сложиш локума където желаеш, във фитилите или между фитилите. Аз винаги го прибавям към тестото след първото втасване и по-скоро премятам тестото, а не да го меся и така локума попада в тестото и после правя желаната форма. Оставям го да втаса втори път и е готов за печене.

# 623
  • Мнения: 769
Доника,аз правя продълговата питка,нареждам локума и завивам.Оформям фитил,на който краищата са изтънени/за да може да се заплете добре козунака/ и после сплитам фитилите.Дано съм обяснила правилно

# 624
  • Мнения: 1 425
Хайде и аз да си пльосна козунака при вас....моят е с мармалад.....Не стана на конци,но пък стана страаааааашно вкусен и пухкав... PeaceМесен е на ръка с мая на прах..... PeaceЗатова ли аджеба не стана на конци Thinking......но няма голямо значение,въпроса е че се изяде.... Embarassed

# 625
  • София :(
  • Мнения: 215
     Привет, майстори и майсторки  Hug
  Ремонтираха ми хлебарката, смених си фурната и с наближаването на Великден запретнах ръкави да тествам какъв ще е резултата с козунаците в новата придобивка. Ами ето го резултата

      http://mimensita.snimka.bg/cooking/v-kuhnyataaaa.221706.17889974 от тук до края на албумчето
  
   дядо хаджия, само с олио няма ли да накъртва много вкуса му? Аз сложих май малко повече олио днес и ми намирисваше не много приятно... Но пък на вкус е ммм   Yum
   А за подсладителя и на мен ми мина през главата мисълта, че купешките нещо не са сякаш само със захар, но ще експериментирам следващия път.

Последна редакция: нд, 21 мар 2010, 16:15 от mimensita

# 626
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Е, не издържах и аз. Преди Великден не правя козунаци, но ето на, днес ми се дояде много и си намерих повод да пробвам козунак на новата си машина. Рецептата е на Пина (ползвах само олио), а настройките на машината - на Ердинч. Резултатът е повече от превъзходен. В старата ми машина не ставаше това чудо. Снимки - от тук нататък (разрязахме и го ометохме още горещ Embarassed):
http://djemma.snimka.bg/cooking/kulinariya-2-chast.269247.17890812

Последна редакция: нд, 21 мар 2010, 16:42 от Джемма

# 627
  • София
  • Мнения: 863

Ей го и моето творение, т.е те са две, но идентични, така че показвам само единия:


Уффф, сега видях, че снимките са наобратно, но ме мързи да ги оправям, пък и така пак се вижда резултата. То конци, то чудо! Много съм доволна от резултата и за пореден път благославям Макс Мама за чудната рецепта. Този път го месих два пъти по 15 минути, преди да го оставя да изкара втасването на програмата. Добавих и една супена лъжица подсладител към захарта по рецепта и стана чудно, чудно сладък! Вече не ме интересува колко е вреден подсладителя, за два-три-пет пъти годишно в козунаците, надали ще навреди толкова като се има предвид какви боклуци поглъщаме ежедневно!

# 628
  • Мнения: 4
Dani_Frango,Джемма , berina  страхотни козунаци сте спретнала на човек да му се дояде  Heart Eyes браво на вас  newsm10

# 629
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Ле-лееееее,браво,бе момичета,страшни сте.   bouquet А козунаците ви са разкошни,браво отново. Peace

Общи условия

Активация на акаунт