На КОЗУНАЦИте моля.......

  • 95 018
  • 751
  •   1
Отговори
# 600
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Имам две въпросчета и силно се надявам Макс Мама да се навърта наоколо Laughing Или поне някой, който е на "ти" с нейната рецепта за козунак. Тъй като предния път като я тествах двата козунака се ометоха за нула време, реших този път да направя доза и половина. Та чудя се дали машинката ще може да измеси и втаса толкова голямо тесто наведнъж newsm78. Аз съм с Мулинекс 5000. И другото въпросче - на една доза козунаци колко подсладител да добавя, защото приятелят ми ги иска по-сладки? Мерси предварително Hug

Аз слагам 1 ч.л. течен подсладител Суитли за доза от 500 гр брашно - става си идеално сладък Peace.
За теглото - теглото на всички продукти /общо брашно+яйца+ мляко+ захар и т.н./ не бива да превишава максимално указаното тегло на хляб - предполагам - 1000 или 1500 гр. Иначе рискуваш да повредиш машината.

Дядо Хаджия, караш ме да преглъщам рано сабахлям  Crazy

И аз съм предвидила за денс или утре козунак, нищо особено, просто ни се яде...ще покажа като стане.

# 601
  • Мнения: 202
Привет на козуначените дами и дядо Хаджи.
И аз вчера правих за втори път козунаци.По рецептата дадена от Кашарел.И понеже машинката ми е по малка за 750гр.,нямам програма само за месене я пускам на основната да меси и втасва,после изключвам,сплитам тестото,втасва и пека на фурната.
Но за това количество тесто ми трябваха две по малки и тесни форми но пак се получи.Може би така е по добре за два по малки козунака отколкото един голям...Този път сложих едно кубче мая.В трите плънки само локум и стафиди и отгоре и с орехи.
Много вкусни и хубави са и другите рецепти...но още не смея да пробвам.
Каквито и да станат определено...за Великден няма да са купени.
Благодарение на вас си хапваме домашни...а те са много,много по вкусни.
 newsm51Продължавам да ви чета и да се уча.




В по широка форма



Последна редакция: сб, 20 мар 2010, 08:12 от megans

# 602
  • София
  • Мнения: 4 180
Здравейте и от мен, включвам се почти в края на темата да покажа и моята корона с шоколад.
Конци не ми с получиха, но на вкус стана превъзходна, малко вида й не доизкусурих, но до Великден ще тренирам пак.


# 603
  • Мнения: 1 283
Момичета, браво на вас!  chef Моля ви споделете по коя рецепта козунака става най-сладък и пухкав??? Колкото захар да слагам, все не става достатъчно сладък като купения... Rolling Eyes Благодаря! Hug

# 604
  • Мнения: 59
Holy, баш майсторите тук твърдят, че пухкав козунак и сладък козунак са две  несъвместими неща. Но някъде max_mama беше писала, че за да стане по-сладък козунакът може да му се добави течен подсладител, на 200г захар се добавя 1 ч.л. от подсладителя.
Успех! Hug

# 605
  • Мнения: 335
а може да направи6 руло, или просто да го спелете6 с парченца локум, от него става сладко и то много, а не се клисе, не му пре4и да си втаса
само че слагай цветен, струва ми се че е по добър, и по не се разтапя

# 606
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Чудесно се справяте с козунаците,браво на вас.И аз се каня тези дни пак да правя.
Дани,моята машинка е за хляб до 1 кг,а твоята до 1,5 кг.Мисля си,че можеш да замесиш малко по-голямо тесто.
За подсладителя четох из темите.Не е моя идея.Веднъж съм правила така,като намалих захарта от 200 на 150 и сложих 1 чл подсладител,но козунакът ми не беше толкова сладък,колкото очаквах.Та,мисля да пробвам 200 гр захар+1 чл подсладител.Но,да ви кажа,понеже в повечето случаи така правя,с локум много добре става,идеално допълва вкуса и достатъчно сладко.Локумът се слага на пърченца при сплитането на тестото.
Успехи пожелавам на всички.  bouquet Hug

# 607
  • Варна
  • Мнения: 945
Ето и моя последен козунак по рецепта на мм, но вместо с червено го направих с бяло вино.
Разкошен стана - благодарско за рецептата   bouquet

# 608
  • Вече в моята си приказка...
  • Мнения: 4 391
Момичета, браво на всички за прекрасните козунаци! Утре и аз ще замеся един /ще ми е за първи път/, много искам да се получи. Изчетох всички указания, рецепти и съвети. Незнам само дали ще се справя с втасването /това поне за мен е най-трудната част от приготвянето на нещо си с мая/, надявам се, че машината ще ми помогне и че ще се справя с "конците", които са най-важни за хубавия козунак... Мисля да прибавя и парченца локум, за по-сладко /незнам как да използвам подсладител, та засега смятам да го пропусна/.

didnik, каква е рецептата на мм, че не вдявам нещо?! Thinking

# 609
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
MiRa_55 , сложи подсладителя при течните съставки в машината.
Конците стават при оформянето с усукване на фитилите и сплитането.

И чакаме да се похвалиш Hug!

# 610
  • Варна
  • Мнения: 945
didnik, каква е рецептата на мм, че не вдявам нещо?! Thinking

Има я на първа страница на темата - ника на мацката е мм  Wink

# 611
  • Вече в моята си приказка...
  • Мнения: 4 391
MiRa_55 , сложи подсладителя при течните съставки в машината.
Конците стават при оформянето с усукване на фитилите и сплитането.

И чакаме да се похвалиш Hug!

Да, да, прочетох и за това, ама все пак ще пропусна подсладителя. Дано да се похваля, а не  Embarassed

didnik, странно, уж изчетох всички рецепти за козунаци! Благодаря!

# 612
  • Варна
  • Мнения: 945
MiRa_55 заповядай

Козунак с червено вино на мм

Брашно 1 кг.
захар 300гр,
мая суха ,
масло 150гр, зехтин 150гр.,
яйца 6 бр.
мляко 200 гр.
сладко вино-50 гр
ванилия - 10 бр/течни/
кора лимон,стафиди

 Яйцата и захарта разтопявам в млякото и прибявам виното.
Другта процедура е същата както сте описали.Втасване,печене и т.,н
 Като се изпече и застине шприцовам течен шоколад или крем на няколко места из козунака.
 Винаги го бия с миксер,въобще не работя с ръце.Става на конци като памук.


Това е рецептата - аз обаче правих половин доза със същото количество бяло вино и цяло кубче прясна мая - доста големичък се получи козунака  Peace

# 613
  • Варна
  • Мнения: 29
Да се отчета с моята репетиция днес ,козуначено руло по рецептата на Танита.Горе долу се получи,но не съм много доволна от резултата.

# 614
  • София
  • Мнения: 8 503
Някой правил ли е козунак само с олио например.
Оставам с убеждението, че от твърдите мазнини козунаците изсъхват бързо.
Аз съм правил един постен козунак само с олио и имам впечтление като че ли по дълго остава мек. Та затова искам да попитам дали някой друг е пробвал и как е при него.

Иначе то аз като го пусна за 1:30 мин. на микрото козунака си става пак мек, ама не е в това работата.

Общи условия

Активация на акаунт