На КОЗУНАЦИте моля.......

  • 94 807
  • 751
  •   1
Отговори
# 75
  • Географският център на България-Габрово
  • Мнения: 593


Няма да крия, че има майстори пък които оформят козунака (ако е малък) и го връщат в машината за второ втасване и го печат на програмата за печене.



Дядо хаджия аз в нашата си темичка за машина за хляб съм показвала моя козунак направен изцяло в машината.С първо и второ втасване,само оформен от мен и пак върнат в машината за изпичане.


А вторият ми козунак само е измесен и втасал в машината,а повторното втасване и печене беше в ел.печка.



Така,че нагодиш ли си рецепта според капацитета на измесване на машинката всичко е възможно,или изцяло в нея да се изпече козунак или пък само измесване и втасване и второ втасване и изпичане в ел.печка.

# 76
  • Мнения: 2 214
За тези с руски происход (понеже се свикнали на маково семе)
За тези които поне веднъж се опитвали плънка с маково семе (защото няма как да не са я харесали)
За любопитните и търсещите нещо по различно.
Козунак с плънка от маково семе

# 77
  • Мнения: 293
Надник....

Ох , още се ослушвам гърмян като заек в люцерна с тез козунаци  newsm78 Избистря ми се идеята в главата , но не смея да опитам ... Ясно , че ще е по технологията на дядо хаджия и после ще пека във фурната , че и знам чалъма , а и повече ми харесва крайния вид на изделието , но  не съм се спряла на рецепта... 33uu Искам да е въздушен и лек , да е много , много сладък , да се точи на дъъъъълги конци и да се топи в устата  Crazy Искам да има и портокалови корички , и лимонови корички , и стафиди накиснати в коняк , и сушени кайсии , и бадеми ....май , май много искам  newsm78

Последна редакция: вт, 23 фев 2010, 17:35 от kapri_z

# 78
  • София
  • Мнения: 6 232
Това е моят козунак!!!  Mr. Green  И аз го искам такъв...и тъй като съм далеч от това майсторство  Sad поне на снимчици ще го видя тук   Crazy

# 79
  • Мнения: 293
Това е моят козунак!!!  Mr. Green  И аз го искам такъв...и тъй като съм далеч от това майсторство  Sad поне на снимчици ще го видя тук   Crazy

Ще го видиш , ако някой ми каже как да го направя  Joy Joy Joy Joy

# 80
  • София
  • Мнения: 8 495
...Искам да е въздушен и лек , да е много , много сладък , да се точи на дъъъъълги конци и да се топи в устата  ...

Значи те тази комбинация като я получите моля да я споделите и с нас.

Може би трябва да сме наясно, че коцни и меко и пухкафо тесто от една страна и сладко тесто от друга страна са си просто две противоречиви и несъвместими неща.

Ако гоните повече конци и съоветно меко и пухкаво тесто трябва да намалите захарта и обратно, ако искате по сладък козунак, ще трябва да се задоволите с по стегнато и плътно тесто и чат пат някое и друго влакно или конец.

# 81
  • Мнения: 209
[Значи те тази комбинация като я получите моля да я споделите и с нас.

Може би трябва да сме наясно, че коцни и меко и пухкафо тесто от една страна и сладко тесто от друга страна са си просто две противоречиви и несъвместими неща.

Ако гоните повече конци и съоветно меко и пухкаво тесто трябва да намалите захарта и обратно, ако искате по сладък козунак, ще трябва да се задоволите с по стегнато и плътно тесто и чат пат някое и друго влакно или конец.

Аз си мисля, че последният път я получих, след като добавих подсладител в тестото. Той не го "утежни" и се получи хем сладък козунак, хем на конци и много мек. Рецептата съм я качила в темата за рецептите, но според мен на която и рецепта да се добави подсладител ще се получи.

# 82
  • Мнения: 124
Позволих си да разгледам снимките в подписа ти. Страхотни неща си направила, та една четворна плетка ли ще ти се опре?  Hug Wink
Благодаря! Аз потренирах с парцалчета и може би ще се справя Rolling Eyes

Относно сладостта на козунака, аз веднъж добавих парченца локум и стана дори прекалено сладък. Но вариантът с подсладител, като че ли, е най-удачен.
Последния път правих с много стафиди, накиснати в ром и орехи. Много беше вкусен.

# 83
  • София
  • Мнения: 1 374
И аз да се намърдам между шамарите....ха ха щото не съм майстор...но да кажа как ми се получават конци и е мек и пухкав козунака. 1.Тестото е по-течно ,2. захарта ми е 300,320 гр.на килограм брашно, 3. слагам червено вино 50гр и 4. бия яко с миксер. Машината за хляб също ползвам за месене,но миксера прави чудесата.Само плитките понякога не са много ясни, но затова пък е влажен и пухкав. Е то сто чудеса няма  Simple Smile Simple Smile

# 84
  • Мнения: 427
Не издържах на изкушението и започнах с репетициите,че ще ми трябват доста Laughing
http://www.album.bg/danip/images/21727938/
http://www.album.bg/danip/images/21727991/
Знам си 3 от грешките-докато се замесваше тестото в машината нямах време да го следя и се оказа ,че е останало малко меко-личи си по разлятите плитки.Другата е ,че не го оставих да втаса достатъчно,но трябваше единия да го пращам по разпределение и нямах време.Третата е,че го препекох докато храних дреба ooooh!
Обаче е много вкусен-по Бързата рецепта на макс-мамма е.Вътре има портокалови корички,стафиди и локум.Хубаво ме подсетихте за сушените кайсии-другата репетиция ще е с тяхно участие Simple Smile

# 85
  • Мнения: 124
danip, чудесен е козунакът!

# 86
  • Мнения: 293
И аз да се намърдам между шамарите....ха ха щото не съм майстор...но да кажа как ми се получават конци и е мек и пухкав козунака. 1.Тестото е по-течно ,2. захарта ми е 300,320 гр.на килограм брашно, 3. слагам червено вино 50гр и 4. бия яко с миксер. Машината за хляб също ползвам за месене,но миксера прави чудесата.Само плитките понякога не са много ясни, но затова пък е влажен и пухкав. Е то сто чудеса няма  Simple Smile Simple Smile

Това защо се прави?

# 87
  • София
  • Мнения: 1 374
За виното защо го слагам,защото такава рецепта съм си сътворила от 50  вино и 200 мляко .Идеята откраднах от итал,козунак само с червено вино и тогава реших да изпробвам с вино и мляко какво ще стане. Пробвала съм и със сладолед разстопен вместо мляко,стана страхотен.Няколко пъти правих и с шампанско -50 и мляко 200 -пак беше уникален.Стават много мекички,дали е от алкохола не знам. Иначе си добавям мляко, за да си е козунак.. Simple Smileвсе пак.. Simple Smile
Скоро ще направя и ще кача снимки Simple Smile
Има рецепта на първа страница на мм.,точно като продукти

Последна редакция: вт, 23 фев 2010, 21:58 от мм

# 88
  • София
  • Мнения: 8 495
Предполагам, че виното се добавя не само за вкусовите качества, които може да добави, но и заради киселата среда която подобрява глутена на брашното, прави нишката му по здрава и така по меките и нежни теста после като се изпечат не спадат под собствената си тежест. Аз например добавям витамин С за тази цел.

# 89

Общи условия

Активация на акаунт