На КОЗУНАЦИте моля.......

  • 94 845
  • 751
  •   1
Отговори
# 165
  • София
  • Мнения: 18 685
         За Русия....Факт,че в съветските времена тя е работила основно за периферията.
Не само. Специалитет на соц икономиката беше да се държи нещо в голям дефицит, сякаш недоимъкът помагаше хората да бъдат държани в някакво застрашено положение. Необяснимо, но факт. Майка ми ходи до Румъния да купи полилей за хола и го плати с три стека цигари Confused

# 166
  • София
  • Мнения: 3 249
Отчет след вчерашното козунакоправене. От 3 козунака - един сполучлив, един - става, ама има какво да се желае и един за боклука. Този, дето стана идеален го бях дала на свеки да го втасва и пече в нейната фурна, че аз трябваше да излизам. Втасвал е близо 3 часа върху акумулираща печка. Както ме бъзика - нейния по-добре го била омесила и му баела да втаса...Малкия ми е болен, цяла нощ не съм спала и в малкото минути, в които дремех познайте какво правех на сън - козунаци естествено hahaha

# 167
  • Разград
  • Мнения: 3 114
  Колко пъти се премесва един класически козунак? newsm78

С машинката действам-има едно основно месене от 30 минути,като след първите 5 минути има 5-минутна почивка.После следва втасване,10 секунди премесване,пак втасване,пак 10 секунди премесване,след което оформям тестото и отново го оставям да втаса и накрая печене.

# 168
  • Мнения: 2 214
  Колко пъти се премесва един класически козунак? newsm78
Аз правя така:
Първо всичко слагам освен мазнината и включвам програма  само месене, като ми стане хубава топка и свърши програмата включвам месене и втасване и до като меси добавям по 1с.л мазнина и така до като не приеме тестото всичката мазнина.

# 169
  • София
  • Мнения: 8 497
  Колко пъти се премесва един класически козунак? newsm78
Аз правя така:
Първо всичко слагам освен мазнината и включвам програма  само месене, като ми стане хубава топка и свърши програмата включвам месене и втасване и до като меси добавям по 1с.л мазнина и така до като не приеме тестото всичката мазнина.

Същата технология спазвам и аз. Просто съм забелязал, че навремето майка ми и бабите ми като месеха козунаци се разделяха. Едната замесваше тестото без мазнини и го прехвърляше на другите две, които намазваха хубаво ръцете си с мазнина и почваха докато мазнинате не се поеме, после пак топеха и така. Имаха си по една порцеланова паница и така знаеха колко мазнина трябваше да отиде в козунаците.(

И понеже аз няма къде да си топя ръцете затова правя като Стихийното ураганче (ъъъъъ... пардон бедствие да кажа)  Laughing

Не знам дали това представлява интерес за вас, но навремето нашите правеха едно заквасено тесто два или три часа преди да почнат да месят, ама то това е друга работа.

# 170
  • София
  • Мнения: 18 685
Преди като месех на ръка и аз така правех с мазнината. Поначало тесто за питка меся с набрашнени ръце и на набрашнена повърхност, а за козунаци - с намаслени ръце и на намаслена повърхност Peace
Сега с машината - всичко накуп слагам. Ако не съм сигурна в количеството на нещо/ обикновено точно мазнината, или брашното/, го слагам наполовина и после добавям на око. Като спре машината да меси, пускам програмата отначало и чак тогава оставям да втасва. Вече втасалото тесто премесвам съвсем леко, да не му "излезне душата" Laughing и както е още топло, го наплитам и слагам във формичка. Там вече си втасва окончателно и след това пека.

Купих си лимонена киселина, подсладител и алкохол. Подковах се, демек Mr. Green Утре ще има проби Party

# 171
  • Мнения: 124
Аз само веднъж съм правила козунак в машината, но сложих всичко заедно и го пуснах на програмата за тесто с втасване - половин час меси, един час втасва (или нещо подобно Rolling Eyes) После го премесих пак и го сплетох и го сложих за 25 минути на 50 градуса във фурната и после превключих на 180. Стана страхотен!
Но със сигурност има значение грамажа. Моето тесто беше от 500 гр брашно и после го разделих на две - за един козунак и другото за кифлички.

# 172
  • София
  • Мнения: 2 649
Аз само веднъж съм правила козунак в машината, но сложих всичко заедно и го пуснах на програмата за тесто с втасване - половин час меси, един час втасва (или нещо подобно Rolling Eyes) После го премесих пак и го сплетох и го сложих за 25 минути на 50 градуса във фурната и после превключих на 180. Стана страхотен!
Но със сигурност има значение грамажа. Моето тесто беше от 500 гр брашно и после го разделих на две - за един козунак и другото за кифлички.
ами то си зависи и от машинката, до какъв обем може да меси и втасва вътре. Аз обаче съм решила да правя наведнъж най-много с килограм брашно, за да мога после да има как и да пека във фурната. Иначе мисля повече от две кила да не правя. А тези дни съм си замислила една репетиция.  Simple Smile

# 173
  • София
  • Мнения: 1 230
Ами и аз ще се пробвам другата седмица,ама ще изчакам да няма никой в къщи,че да не ми се смеят после  Mr. Green  Вие пишете идеи тук,аз си събирам и да видя накрая какво ще сътворя  Peace

# 174
  • Мнения: 7 433
  Благодаря ви за отговорите.  bouquet
  Изглежда,че е хубаво да втасва и да се премесва на около 2-3 пъти. Rolling Eyes
 

# 175
  • Мнения: 11 607
Чудни станаха кифличките по рецептата на Макс-мама. Аз поувеличих малко продуктите....

Макс, благодаря за рецептата!

Кифлички - Кифлички

# 176
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Маме,и ти си страхотна,и кифличките ти.  bouquet  Hug

# 177
  • Мнения: 5 221
Чудни станаха кифличките по рецептата на Макс-мама. Аз поувеличих малко продуктите....

Нямаш милост, Маме!  Laughing

# 178
  • Мнения: 2 275
страхотни кифлички  bouquet
как така при вас не излиза сладкото newsm78
не мога да ги направя като вие ги правите,такива красиви Cry

# 179
  • Разград
  • Мнения: 3 114
страхотни кифлички  bouquet
как така при вас не излиза сладкото newsm78
не мога да ги направя като вие ги правите,такива красиви Cry

И при мен излезе част от сладкото,но при втасването.После при печенето нямаше такъв момент,а очаквах,че ми беше по-течно сладкото.

Общи условия

Активация на акаунт