На КОЗУНАЦИте моля.......

• 94 869
  • 751
  •   1
Отговори
# 195
  • София
...
    Ще дадеш ли рецептата за всеки случай(може и на лични,да не спамим козуначената тема)?Че,ако случайно се заблудиш ,вървейки на изток,поне да знам,какво съм изгубила. ...

Тия дето постим се подвизаваме в една тема Великденски пости 2010 та там ще докладвам ако стане, че за пръв път ще я правя тая рецепта.

# 196
Аз пак почнах да меся, но ме гложди един въпрос. Разбити за намазване яйце колко дни може да стои в хладилник и да се ползва въобще newsm78
  Като му прибавиш малко олио,да не изсъхва,ще изтрае няколко дена без проблем. Peace

# 197
...
    Ще дадеш ли рецептата за всеки случай(може и на лични,да не спамим козуначената тема)?Че,ако случайно се заблудиш ,вървейки на изток,поне да знам,какво съм изгубила. ...

Тия дето постим се подвизаваме в една тема Великденски пости 2010 та там ще докладвам ако стане, че за пръв път ще я правя тая рецепта.
  Аха,чудесно!Ще я видя тази тема. Simple Smile

# 198
  • София
Аз пак почнах да меся, но ме гложди един въпрос. Разбити за намазване яйце колко дни може да стои в хладилник и да се ползва въобще newsm78
  Като му прибавиш малко олио,да не изсъхва,ще изтрае няколко дена без проблем. Peace
Аз нали съм бърза Пена и го изхвърлих, но тепърва козунаци ще се правят Simple Smile

# 199
Ух, едни кифльоци, едни козуначета, неуморни сте бе девойки!  Heart Eyes Laughing
Ето нещо и от мен- козунак по рецепта на Пина, със стафиди и локум. Малко го препекох и нещо много се разпука та плетката не се вижда, ама мъж и дете не се оплакаха.  Mr. Green
Някой ще ме светне ли как си слагате имената върху снимките?  newsm78

# 200
Ай, ай, ай Любиптко, ти нали беше на диета май, ако ти трябва помощник в яденето, насреща съм. Тъкмо на връщане да си взема и 16 килограмовото дяте. За  Козунака е неустоим направо, с тая хрупкава препечена коричка и локумче.....
Козунаците, които винаги са ми ставали перфектни са по рецептите на Пина, Бътерфлай, Тандури и Джема. Винаги на сто процента. Тази година смятам да пробвам изкусителния козунак на Еси с карамелова глазура.
Правих козуначни кифлички, но не съм сигурна от къде съм я преписала. Станаха пухкави.

# 201
  • София
Не знам как се слага заглавие под снимката,но то няма нужда- прекрасен,чудесен и така хубаво препечен.....!!! Аз ги обичам препечени,а и недопечени пак ги обичам!!!! Simple Smile Simple Smile

# 202
Пепика, аз съм на диета, ама утре съм на въглехидрати и ще намажа от козунака  Wink. Пък съм намислила утре да замеся козунака на Котка с шоколад и кафе, да видим дали ще се получи. А твоите кифлички как хубаво си ги завъртяла, аз никога не успявам да докарат такъв хубав търговски вид.  Peace
Мм   bouquet

# 203
  • Разград
Браво,момичета.Навсякъде ухае на козунак.  bouquet

# 204
  • София
аз миналата година го правих шоколадовия на Котка. Аз не обичам кифли с шоколад и не бях очарована, но като вкус и консистенция е абсолютно същия като италианските в картонените кутии.

# 205
  • София

Ето ги и моите. Прегоряха в изключената фурна, но асистентът (малкия) реши да ги тества там още и я затворих  Close
Любопитко, можеш да се надписваш снимките с Пикаса - програмка за анимки на Гугъл  Wink

# 206
Петя, малко ме разколеба, ама съм се навила да го правя този козунак и няма да се откажа.
Доника, защо държиш гладно детето, та посяга да отваря фурната, а?  Laughing Супер са ти козунаците, нищо, че са поппрепечени.  Peace

# 207
  • София
Петя, малко ме разколеба, ама съм се навила да го правя този козунак и няма да се откажа.

аз само уточнявам, какъв е вкусът. Аз италианските не ги харесвам, защото са ми сухи, не са като нашите си козунаци. Свекърва ми, обаче всеки Великден си купува и на нея много и хареса. Аз бях сложила и бял шоколад отгоре, ето :

и разрез:

# 208
Ммммм, супер изглежда ПетяHug

# 209
  • София /Абсурдистан
Unknown lady страхотно изглежда твоя козунак, може ли и рецептата. /може и да я има някъде публикувана, но аз не я видях/.

Козунака се нарича "Империята отвръща на удара" Simple Smile и оригиналната рецепта е на Lebeduna, аз обаче я модифицирах като за мен и забърках козунака в хлебопекарната.

Рецептата:
125 мл. прясно мляко
3 цели яйца и 1 белтък / 1 жълтък за намазване/
300 гр. захар+ пакетче ванилена  захар на Йоткер
30 мл. разтопена свинска мас+ 30 разтопено масло /може и само масло/, в тях слагам 1 пакетче ванилия
30 мл. олио
2 ванилии
1с.л. настъргана лимонова кора + сока на половин лимон
1с.л. настъргана кора от портокал
30 мл. ром или ликьор, коняк, уиски, по избор каквото има /за накисване на стафидите/ + 1/2 кафена чашка от същото
1 лимонова есенция
Орехи – ядки
Желирани бонбони „лимонови резанки” /или локум/
Малко повече от 1/2 кубче мая (жива) или 1 пакетче суха мая на Йоткер + още 1 непълна ч.л.суха мая
650 гр. брашно + брашно за поръсване  /общо отива към 900 гр. брашно/.

В купичка се слага маята с малко мляко, захар и брашно с консистенция на палачинково тесто и се оставя на топло да шупне .
1.Накисват се стафидите в 30гр. алкохол
2.Аромати: Смесват се 2 лъжици настъргани портокалова и лимонова  кори, сок от 1/2 лимон и 1/2 кафена чашка алкохол  и се оставят да престоят поне 30 мин.
3.  В блендера  се слагат  яйцата, захарта, ванилията и лимоновата есенция и се разбиват. Добавя се прясното мляко, разбива се отново, добавят се ароматите и стафидите
4.  Смес 1,2 и 3 се изсипват в контейнера на машината.
5.  Прибавя се  мазнината - маста и маслото (разтопени, но не врели), олиото и алкохола.
6. Изсипва се брашното
7. Най-отгоре се изсипва и шупналата мая.
8. Задава се на  машината програма  за спагети, която е 15 мин. само месене -  на моята машина – Мулинекс  5000 е програма 11, а след като приключи – включва се отново програма месене и втасване -програма 13. /При първото месене леко маже под бъркалките и се насипва постепенно брашно докато спре да маже и се оформи гладка топка/. След като свърши програмата се оставя  да втасва още малко - още 20-30 мин.
9. С намаслени ръце се изважда тестото от машината и се разделя  на 3 топки, от които се оформят три фитила, усукват се спираловидно и се сплитат на плитка. Слага се в съдът за печене.
10. Оплетения козунак  се слага във фурната на 50 градуса докато втаса отново, обикновено не повече от 30-40 мин.
11. Втасалият козунак се намазва с жълтъка, разбит с няколко капки вода  и се поръсва със захар.  Набождат се ореховите ядки и също така, отгоре се набождат и нарязаните лимонови резанки.
12. Пече са на 150 градуса във фурната около 45 мин и се пробва за готовност с пръчица. След като се изключи фурната, козунака се оставя вътре да престои още малко.
В  хлебопекарната този козунак не се побира , доста е голям и  затова се пече във фурната.

Последна редакция: сб, 27 фев 2010, 22:35 от Unknown_lady

Общи условия

Активация на акаунт