На КОЗУНАЦИте моля.......

  • 94 910
  • 751
  •   1
Отговори
# 240
  • Мнения: 622
Нолита, нещата, които си показала са превъзходни! Много са изкушаващи.  Hug Рулото с шоколад и орехи ли е? Ако да, то и аз съм го правила, ама не особено успешно.

# 241
  • Мнения: 1 731
Момичета и аз се престраших и по случай Баба Марта направих козунак.Първия ми козунак.От два месеца само чета ,всичко изчетох за тези козунаци....ама какво стана и аз не разбрах.
Значи,всичко спазих от рецептата,оформих хубава топка и стигнах до измесването с мазнина-50 мл.кр.масло и 50мл.олио.Намазах си ръцете и плота ,сложих тестото и то започна да лепне.Ама аз не се отказвам -аз меся-то лепне,като развалена дъвка.Защо така стана?Накрая буквално го остъргах от плота и го доизмесих с брашно.Защо залепна,знаете ли?

# 242
  • София
  • Мнения: 8 499
Момичета и аз се престраших и по случай Баба Марта направих козунак.Първия ми козунак.От два месеца само чета ,всичко изчетох за тези козунаци....ама какво стана и аз не разбрах.
Значи,всичко спазих от рецептата,оформих хубава топка и стигнах до измесването с мазнина-50 мл.кр.масло и 50мл.олио.Намазах си ръцете и плота ,сложих тестото и то започна да лепне.Ама аз не се отказвам -аз меся-то лепне,като развалена дъвка.Защо така стана?Накрая буквално го остъргах от плота и го доизмесих с брашно.Защо залепна,знаете ли?

Ако сте се стремяли да спазвате точно рецептата до грам напълно е възможно това да се получи. Когато се правят тестени изделия се гледа определена твърдота на тестото, а не точното спазване на рецептата. В случая вашето тесто вероятно е било меко. Може и да е точна рецептата, ама не забравяйте, че брашното е хигроскопично вещество, което поема влага при съхранението му и именно затова винаги се държи различно - един път рецептата става (например брашното е било по-сухо) друг път пък не става защото брашното е било по влажно и от там тестото става по меко.

# 243
  • Мнения: 166
Благодаря Ви за комплиментите Hug
Всичките са правени по различни рецепти.Кифличките са по тази рецепта на баба ми:
30гр. жива мая
6 яйца
2 жълтъка за намазване
300мл. прясно мляко
300гр.мас или олио
350гр.захар
1,200кг.брашно
200гр. сушени кайсии
2 ванилии
1 лимон
Маята се разтваря в малко топло прясно мляко и се оставя да втаса.Кайсиите се нарязват,заливат се с останалото прясно мляко и се оставят на страна за 20-30 мин..Яйцата се разбиват и към тях се прибавят захарта,маста,втасалата мая,накиснатите кайсии,заедно с прясното мляко,ванилиите и настърганата кора на лимона.Смесват се добре и към тях постепенно се прибавя брашното до получаване на меко тесто.Тестото се омесва добре,оставя се да почине за 5мин. и се премесва отнова.Това се повтаря 2-3 пъти,след което тестото се оставя да втаса за около 1½ - 2 часа.Отново се премесва добре и се оставя да почине за 30 мин.,след което се разделя на 4 топки и от всяка топка се разточва кръгла кора с дебелина 1см. и се реже на тричгълници.Те се навиват във формата на кифлички,мажат се с жълтък и се поръсват със захар.Нареждат се намаслена тава на разтояние една от друга и се пекат в предварително загрята умерена фурна.
Козунакът от третата снимка е по тази: http://vicktory.wordpress.com/category/%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82% … 0%b0%d1%86%d0%b8/ Най-сполучлив ми се получи той.Може би заради алкохолът(аз използвах не ром,а прасковен ликьор).
А този с шоколадът е по-тази рецепта на Venetta : http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=433715.msg12667877#msg12667877 Шоколадът го добавих,няма го в оригиналната рецепта.

# 244
  • Мнения: 293
Ето и резултата от моята репетиция



Рецептата е на Pina , технологията на дядо хаджия.Благодаря от сърце и на двамата ! newsm51 Козунака е мек като памук, невероятно вкусен и ароматен.Добавих стафиди , накиснати в ром , настъргана лимонова кора и захаросани портокалови корички. Получи се много послушно тесто , което сплетох без никави проблеми.Единствено следващия път ще го пека в 2 форми , че тази ми дойде малка и му се поразвали фасона , като се изпече.

# 245
  • Мнения: 59
Както винаги, страхотни неща сте спретнали!  bouquet
Вчера и аз репетирах, но беше късно и не можах да пусна резултата от козуначената тренировка. Правих ги по рецептата на Тандоори. Стана превъзходен - сладък, бухнал, на конци и много, много пухкав.
първият:                                                                  вторият:

парченца:

Вътре сложих локум овалян в какао, отгоре поръсих със смес от захар, прахче ванилия и натрошени лишници.

# 246
  • Мнения: 622
Капризче, добра репетиция се е получила!  Peace
Еми и твоята тренировка си я бива, иде ми да заръфам екрана.  Mr. Green

# 247
  • Мнения: 843
Лек провал и с моя козунак. Правих Чешкия козунак на Наталина.
Някакви идеи защо ми стана глетав. Малко като недопечен седи вътре, иначе кората си е ок newsm78
Вкусен е, но ще се радвам на всякакви коментари, относно причината за това да бъде тестян вътре. Дали пък нр трябваше да го пека още малко newsm78

# 248
  • Мнения: 124
amarinova, на колко градуса го пече? Може би е трябвало на по-саба фурна Rolling Eyes

# 249
  • Мнения: 59
Лю, благодаря!  bouquet
amarinova, аз не съм голям специалист, но мога да кажа кога на мен са ми били тестяни козунаците: когато сложа мазнината директно в брашното(трябва накрая), когато не се е разтопила добре захарта в млякото и когато не са втасали добре. Що се отнася до печенето, Пина е дала перфектният съвет за печене на козунак - първо на 100 С да бухне и после на 160 С да се допече(за печене с вентилатор). Става идеално.

# 250
  • София
  • Мнения: 10 858
Първият ми опит с козунаците е УСПЕШЕН!!!
Чак не мога да повярвам, че съм направила козунаци  bowuu
Крехки, супер вкусни, целите на конци, божествени ми станаха.
Правих по рецептата на Пина  Hug
Препоръчвам я, много е лесна, за всички като мен, които се страхуват от първия път.

# 251
  • Мнения: 843
amarinova, на колко градуса го пече? Може би е трябвало на по-саба фурна Rolling Eyes
На 180 пекох Crazy

amarinova, аз не съм голям специалист, но мога да кажа кога на мен са ми били тестяни козунаците: когато сложа мазнината директно в брашното(трябва накрая), когато не се е разтопила добре захарта в млякото и когато не са втасали добре. Що се отнася до печенето, Пина е дала перфектният съвет за печене на козунак - първо на 100 С да бухне и после на 160 С да се допече(за печене с вентилатор). Става идеално.
Ами аз изобщо не топих захарта в млякото Peace Сложих я в брашното, но сега ще пробвам да я разтворя в млякото и да пека на по-слаба фурна Peace

Тестото ми беше леко като маслено тесто. Дали такова трябва да е козуначеното тесто. Понеже правих половин доза и може леко да съм изменила състава, затова сега ще видя с цяла как ще ми се получи.

Вивиан, ти в машината за хляб ли го пече или във фурната?

# 252
  • София
  • Мнения: 10 858
Във фурната пекох да.
Иначе в машината замесих тестото и го оставих да втаса. След това го извадих, оплетох, прехвърлих в тави и още веднъж го оставих да втаса във фурната, на 50 гр.

Само да кажа, че нищо не съм правила предварително, не съм разтваряла захар, нито съм активирала маята. Всичко бухнах в машината. Козунака стана по-хубав от купения.  Peace

# 253
  • София
  • Мнения: 3 249
Аз днес се засилих да меся, но ей го на - малкият още не е заспал, а след малко трябва да прибирам от градина и големия...

# 254
  • Мнения: 59
amarinova, аз следвах стриктно инструкциите на max_mama: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.msg10648624#msg10648624, макар че ползвах друга рецепта с по-различни пропорции.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт