СГ–ГРУП ООД?-моля някоя мама юрист да се включи.

• 290 069
  • 1 845
  •   1
Отговори
# 1 365
Не знам ние като клиенти и хора, от които очакват пари защо е мега трудно да получим Фактура N от дата на стойност.....
Звучи лесно, а и говорим за вече създадена фактура. Хем ни се затварят големите усти и търчим да си плащаме че лошо.

# 1 366
Преди няколко години бях направила глупостта да взема карти на мое име от Виваком. Естествено, хората спряха да си плащат картите и аз трябваше да платя една сметка от близо 400 лева.
Виваком ми прехвърлиха задължението на СГ Груп. И като започна едно звънене от един техен служител... Такава гад няма на света! Запаметих си номера му с името Гад и започна едно пилене на нерви, но взаимно. Звънеше ми нон стоп, късно вечер дори. Само че аз не се стряскам, не изпадам в паника и това го озлоби. Някак прие нещата лично. Звъни ми, аз вдигам и на неговото: Здравейте, госпожо, аз също отговарях със Здравейте, госпожо. Той още повече пощуря и мисля, че дори за тяхната фирма, прехвърли правомощията си. През цялото време му говорех в женски род, накрая ми писна, обадих се на Виваком и ги направих на салата, заплаших ги със съд, защото психото от СГ ми звънеше късно вечер, дори след полунощ.
Накрая изведнъж спря и аз един ден му позвъних, за да му кажа, че съм решила вече да платя сметката от 400 лева. С много сух и официален тон гномчето ми каза, че не отговаря вече за мен.
Аз си платих във Виваком и всичко приключи.

Преди две години в офиса ми влиза един млад мъж и с мазен глас ми казва, че ако имам проблем с клиенти или партньори, мога да го потърся. И ми подава визитка на СГ Груп. Една жълтеникава на цвят от хубава плътна хартия.
Само дето не го праснах по главата с телбода.

# 1 367
Вече щеше да си ми идол. Дори само с реплика "изчезвай бе педал" чута и от някой друг освен вас двамата.

# 1 368

Давността на такива задължения е 5 години.
Не е ли 3 годишна? Помня, че преди няколко години имаше голяма полемика по въпроса точно когато тези фирмички бяха във вихъра си и хората не знаеха как да се спрявят с тях.

# 1 369
  • Gotham City
Правилно, в мен е грешката.

Peace

# 1 370
  • Бургас

Давността на такива задължения е 5 години.
Не е ли 3 годишна? Помня, че преди няколко години имаше голяма полемика по въпроса точно когато тези фирмички бяха във вихъра си и хората не знаеха как да се спрявят с тях.
Този давностен период от 3 или 5 години,за всички институции ли важи? Банките влизат ли в това число?

# 1 371
Давността е уредена в Закона за задълженията и договорите.
За задължения с периодичен характер е 3 години. тоест такива, които се плащат всеки месец регулярно.

Има и в ДОПК - там е за публичните задължения-данъци, осигуровки, наказателни постановления.

# 1 372
Здравейте,
ще съм ви благодарна за съвети и мнения. Получих от ЧСИ известие за пристъпване към опис на имущество по изпълнителен лист за задължения към Топлофикация от 2011 г. Със сигурност не е плащано нищо през цялото това време, тук важи ли някаква давност или трябва да се споразумения с ЧСИ за започване на връщане на задължението?

# 1 373
Здравейте,
ще съм ви благодарна за съвети и мнения. Получих от ЧСИ известие за пристъпване към опис на имущество по изпълнителен лист за задължения към Топлофикация от 2011 г. Със сигурност не е плащано нищо през цялото това време, тук важи ли някаква давност или трябва да се споразумения с ЧСИ за започване на връщане на задължението?

Давността се прекратява, ако има действие. Т.е. щом е имало дело, вероятно е прекратена и дългът стои. За всеки случай може да пуснете едно възражение до ЧСИ, че не дължите - не знам точно как се броят сроковете, по принцип бяха две седмици след получаване на известие. Най-добре питайте адвокат, а може и в КЗП, за да се прегледат документите по делото. Ако Топлофикация е чакала три години, за да пристъпи към събиране, значи по давност трябва да е отпаднало. Ако не е изтекла давност, може да се разберете с ЧСИ да връщате на части. Докато си плащате, няма да ви продадат нищо.

# 1 374
До колкото знам дълговете към Топлофикация са с давност 3 години. Можете да възразите щом е от 2011, но най-добре го направете с адвокат. ЧСИ-то ще гледа да ви вземе парите.

# 1 375
  • София
Давността не се прекратява, а се прекъсва - ако са предприети действия за принудително изпълнение /чл. 116, т. 2 от ЗЗД/.
За да се стигне до ЧСИ, това означава или воден и спечелен исков процес от Топлофикация след възражение от страна на длъжника срещу заповед по чл. 410 от ГПК, или пропуснат срок за отправяне на такова възражение. И в двата случая е добре да се посъветвате с адвокат. Давността се релевира чрез възражение, не се следи служебно.

# 1 376
Ако е водено дело защо длъжника не е разбрал  Thinking

# 1 377
  • София
Той не казва да не е разбрал. От написаното не става ясно.

# 1 378
Извлечение от счетоводните книги - заповед за изпълнение-заповедно производство по ГПК -съдебен изпълнител...

Но да, тази заповед е следвало да му бъде връчена.... Thinking

Може тогава да не е обърнал внимание и да не е възразил просто...

# 1 379
Да, права си. Предположих, че не е разбрал, защото реагира на призовка от ЧСИ. Аз бих реагирала доста преди да се стигне до нея ако ме уведомят, че се водят действия срещу мен. Но пък има хора ( познавам такива ) които живеят с идеята - нищо не могат да ми направят, и не можем да сме сигурни дали автора е от тях или действително не е уведомен.

Общи условия

Активация на акаунт