Чужбински манджи

  • 71 419
  • 956
  •   1
Отговори
# 555
  • The QC to be!!!
  • Мнения: 5 345
MissNellie aз техният царевичен хляб само с кисело млякой мога да го ям. А кремвирша на пръчка  Sick А ти пилшеко с мед не си ли ги видяла да ядат, и запържен боб с един тон кафява захар  Sick Да не говорим, че 90% от сосовете за барбекю са толкова сладки, че се чудя дали са за барбекю или за поливане на блатове за торта  Sick

# 556
  • Мнения: 5 710
Мис Нели, нали си виждала този босилек който използват в Тай ресторантите? За него говоря.   В тукашния Home Depot напролет продават различни видове подправки. Босилек имат Италиански (този с големите листа, к' се използва в БГ), "spicy" с по-малки листа, и Thai basil (също с по-малки листа).  Аз купувам всички подправки от Home Depot защото нямам време да търся на друго място.





thai използват много и lemon grass

# 557
  • Мнения: 616
Бейби, ти си била по на юг, нали? Там си падат по такива изпълнения май Crazy На север е по-рядко, предимно сладките барбекю сосове  се срещат. За мое нещастие ММ е фен на southern comfort food точно и чат пат трябва да включвам в менюто.

# 558
  • Мнения: 868
Те тези корн догз не са много храна за възрастни или поне не виждам много възрастни да ги ядат. И за деца не са полезни, но децата ги обичат, и ги има на почти всяко детско меню тука. Точно толкова са популярни на детски менюта, колкото мак'н чийз.

Ние точно за това обичаме да ходиме на Тай ресторанти Simple Smile   Всъщност, тука има много Тай ресторанти, но добрите са изключително малко. От целия град съм набелязала само 1-2, които наистина стават.  Моите месоядни се радват на една chicken satay рецепта, при която им носят полу-готови ленти от пилешко месо на пръчка, и донасят миниатюрен грил на масата, така че те сами си грилват месото върху пламък. След това се топи в техния сос с фъстъчено масло. Шоуто е важно в тоя случай, разбира се, и пушека носещ се около масата Simple Smile

Имат и невероятен сос, сладък и малко пикантен едновременно, направен от сливи, за ег ролз. Изобщо, в тази кухня имат много деликатни комбинации на различни вкусове, аромати, и подправки. Аз, например, харесвам полу-суровия джинджър (джинджифил?), който използват в някои рецепти. Остър и пикантен е (не лют), но ако се използва с мярка, е много приятен.

# 559
  • Мнения: 5 710
Тай имат страхотна кухня + това е здравословна.
Като пържат, пържат със сусамено олио, използват кокосово мляко, лемон грас, много джинджер, къри
Ядат едни супи фантастични с огромни парчета джинджер вътре...

За това традиционно  satay има в you tube  инструкции - от едно предаване на 2 ( майка + дъщеря са), аз ги правя така + правя традиционния им жасминов ориз с пиле и босилек, който е върха.
Сосовете купувам или от Тайланд или от китайските магазини тука, които внасят основните. От там купувам и насипни подправки, които са точно такива едни много премерени , усещаш различни аромати“ Установих, че една подправка ( не знам как се казва, но има и  канела вътре) е идеалната подправка за българска мусака  Grinning

# 560
  • Мнения: 481
Ровейки се в сайтове за азиатска кухня,съм срещала твърдението,че satay не е   thai,а Malaysia произход. Peace
Но те там са си нагъчкани един до друг,та спорът може да прилича на балканския вариант за произхода на кебапчето. Wink

Все едно,аз не обичам соса.Тежък ми е.
Тук има много  ...ъъъъ как да ги нарека  newsm78 магазинчета,но имат и по няколко масички,или каравани,които събота се паркират до оживени места и може да си купиш много таиландски,индонезийски,виетнамски....китайски ястия,суши и какво ли не.Много са вкусни,а сушито е винаги свежо,току-що приготвено.Популярна е тази храна,тук,където живея.
И в суперите има отделни секции с типични продукти и подправки,всичко,което се сетя мога да намеря.Но,както казах,не се налага да готвя,когато ми се иска да хапна-купувам готова храна.

+ правя традиционния им жасминов ориз с пиле и босилек, който е върха.

Хайде,дай и тази рецепта,моля   Grinning,след като с предишната за шишчетата ме запали по лимонената трева,сега жасминов ориз....... Grinning

# 561
  • Мнения: 5 710
цък, видеоурок  Simple Smile :
http://www.youtube.com/watch?v=dl4NvSA3hRI

макар на пръв поглед да става въпрос за 'пържен ориз', аз слагам само няколко капки олио и става дори по-добре.

Иначе , жасминов ориз е основният тип ориз, който ядат в Тайланд, той е продълговат, и деликатно ароматизиран. Продава се в суперите, ако се загледаш, ще го намериш. Разбира се, рецептите стават и с всякакъв друг ориз.

satay се продава на всеки ъгъл там, установила съм, че месцето трябва да е тъничко, за сосовете има инструкции.
Мъничко месце на по-късички клечки. http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs181.snc4/37382_405 … 854_2945798_n.jpg ( това най-вдясно е май класическото шишче)
и мажат тия ми ти жени с тези четчици... супер е:) Аз пробвах, но в домашни условия не е същото..

# 562
  • Мнения: 868
Satay е по принцип парченца месо или тофу грилнати на бамбукови пръчици + сос. Има го в много държави. Тука има и Китайски ресторанти, в които сервират пилешко или друг вид и точно така го наричат.

У дома го правим с тофу вместо с месо  + сос направен от фъстъчено масло, соя, зелени лукчета и няколко други детайли. Нареждаме парчета зеленчуци между тофуто.  Винаги се харесва и от гостите.

Има много азиатски ресторанти тука, но както казах, добрите и истински здравословните се броят на пръсти (така както и Италианските или Френските).

Като става дума за Италия, много ще ми е интересно да отида в Сицилия и да видя какво правят там със зеленчуците. Мисля, че е много различно от Рим, например. Скоро правих капоната по сицилианска рецепта и беше много вкусно.

# 563
  • Мнения: 5 710
satay правих по тази рецепта: http://www.youtube.com/watch?v=kKYvLTXrBkQ&feature=related
стана, но сосът много тежък ...освен това в предаването ги режат доста дебело, реално са много по-малки и тънки месцата..
За италианска кухня аз съм много ненадеждна, живея в Романя, тук вярват, че са нещо като черешката на тортата и не си губят времето да готвят рецепти на други региони  Crazy

# 564
  • Мнения: 481
Супер,остава да измисля къде да си турна лаптопа,да ми е удобно до кухненския плот  hahaha
ще се пробвам,дано излезе сполучливо.

А всичко от снимката(втория линк) точно такова,може да си купиш и сурово от магазинчетата,за които писах и да си приготвиш вкъщи,както и сос,приготвен по специална  Wink рецепта.
А шишчета нанизани ,от всякакъв вид месо + подправени по много начини ,могат и от супера да се купят,но предпочитам от малките азиатски търговци.
В Холандия е популярно с това име: saté.

# 565
  • Мнения: 481
Satay е по принцип парченца месо или тофу грилнати на бамбукови пръчици + сос.

Да,с тофу,също е много вкусно.

# 566
  • Мнения: 9 988

 Скоро правих капоната по сицилианска рецепта и беше много вкусно.

това ми е абсолютно любимо, даже май съм поствала тук рецептата....

# 567
  • Мнения: 653

 Скоро правих капоната по сицилианска рецепта и беше много вкусно.

това ми е абсолютно любимо, даже май съм поствала тук рецептата....

аз си я купувам готова  Grinning

Последна редакция: вт, 05 окт 2010, 18:09 от gioia.

# 568
  • Мнения: 868
Ако бях в Италия, може би и аз щях да я купувам готова Simple Smile  Wink    И тука продават готова в няколко магазини и съм пробвала. Слагат много чесън (поправка: дори не чесън, а чесън на прах, който не мога да понасям) и не е сицилианската рецепта. Не слагат маслини, например, и е по-течна от това, което аз харесвам. Разочарова ме и италианската храна тука в ресторантите и съм пробвала в доста американски градове.

П.П. От друга страна, имам роднина, която живее в Италия от много години, и когато я питах как прави сос за спагети, ми каза, "Ами отварям бутилката с доматения сос..."  Не е в Сицилия Simple Smile  

Последна редакция: ср, 06 окт 2010, 00:33 от Pixie

# 569
  • Мнения: 945

 Скоро правих капоната по сицилианска рецепта и беше много вкусно.

това ми е абсолютно любимо, даже май съм поствала тук рецептата....

аз си я купувам готова  Grinning


Aз пък не знам какво е капоната newsm78

Общи условия

Активация на акаунт