Чужбински манджи

• 71 342
  • 956
  •   1
Отговори
# 765
... А въпросът дали жирафът е кашерен?! Не че някой има намерение да яде жираф, но становище трябва да има! Mr. Green

Joy

те имат даже кашерни асансьори, ти се смееш, че са мислили за жирафите  Joy
извинявам се за спама.

# 766
И какво е кашерен асансьор? Със специално отделение за жените ли?

# 767
не, кашерните асансьори спират на всеки етаж, така че не се налага да натискаш копче.
преди време бях чела, че щели да разработват кашерни ел. домакински уреди...може и вече да са ги измислили, не съм се интересувала  Wink

# 768
не, кашерните асансьори спират на всеки етаж, така че не се налага да натискаш копче.
преди време бях чела, че щели да разработват кашерни ел. домакински уреди...може и вече да са ги измислили, не съм се интересувала  Wink

Все си мислех, че аз не съм у ред, но като чета подобни идиотии малко се успокоявам  Laughing

# 769
Имам приятел, който навремето е работил в хотел, притежаван от евреи и с основно такива посетители (той между другото също е евреин, но не ортодоксален). Та, за ортодоксалните  евреи големите празници като Пасха, както и всеки петък вечер до неделя сутрин е забранено да се върши каквато и да било работа вкл. - натискане на копчета в асансьор, плащания от всякакъв сорт (магазини, онлайн, ресторанти), светване на лампи, дори късане на тоалетна хартия от рулото. Та хотела е бил приспособен за такива посетители - ортодоксални евреи, които обаче не искат да се лишават от удобства и си ходят там  уийкендите редовно  вместо да си стоят вкъщи и да не могат нищи да правят- в асансьорите се вози момче което натиска копчетата, лампите са с фотоклетки, всички услуги и хранене са предплатени, а вместо ролки хартия има салфетки.

Забележете, също така не им е позволено да искат от друг човек да свърши работата вместо тях. Та , моя приятел почва работа в хотела и го слагат в асансьора да ги вози. Качват се двама, и момчето учтиво пита "за кой етаж сте?" и единият господин му се развиква и слиза на следващия етаж. Другия господин, като не толкова ортодоксален му обяснява след това : Някой от нас просто обичат да се правят на по-евреи от другите. ПО принцип не е разрешено да искаш от друг да ти свърши работата - следователно не можеш да поискаш от някой да натисне копчето за 5тия етаж вместо теб. - Ми тогава как да знам на кой етаж да спра??? - Трябва подобна информация между другото да се даде в случаен разговор, ненасочен към човека, натискащ копчето....

# 770
а вместо ролки хартия има салфетки.

Добре, де, извинявам се, а да си забършат задника с въпросната салфетка, позволено ли е?  Rolling Eyes

# 771
Аз две години работих в един хотел (в Италия) и хич не обичахме гости от Израел заради разни подобни странности. И най-вече понеже имаха способността да се ядосват люто, ако не можеш или не искаш да им изпълниш някое хрумване. Постоянно мърмореха колко "сме" мръсни Confused, карали са ме да вдигам матраци, за да видят какво има отдолу, да сменям чисти чаршафи пред тях, да гледат, понеже евентуално може да сме им оставили мръсните чаршафи от предните гости сигурно... В ресторанта някои държаха да се хранят в пластмасови чинии и с пластмасови прибори и редовно искаха да влизат в кухнята на ресторанта, за да я видят. Някои пък ядяха само по стаите и, напук на цялото мърморене за колко сме мръсни и педантичните проверките на чаршафите, после оставяха страшна кочина заради това ядене по стаите на техните храни... Изобщо, много странни птици има.
И, за да не ме обвините в тенденциозност, ще кажа, че мисля същото за всички хора, вманиачени в някаква религия изобщо.

# 772
Имах съседи евреи и доста се учудих, че имат два различни сервиза за хранене и ги ползват едновременно.
Единия полсват за ястия с месо, а другия само за зеленчуци, храната не се смесва, защото е мръсна, по техни думи.
Имат и различни прибори за ядене за месо и за зеленчуци. За сервизите ползват различни шкафове, които задължително стоят един СРЕЩУ друг, две чекмеджета за приборите, пак едно срещу друго. Изморително е всичко това. А и имат две мивки, за различните прибори и сервизи. Казвали са ми, че ако някой измие чинията за месо в мивката за зеленчуците и ще се наложи с чук да п счупят, луда работа според мен.

# 773
  • T"A
Имах съседи евреи и доста се учудих, че имат два различни сервиза за хранене и ги ползват едновременно.

Вторият комплект е бил за млечни продукти, не за зеленчуци.

Това са странностите на религиозните хора. И не мен са ми трудни за приемане, ама като не живея с такъв човек, не си го слагам на сърцето.

# 774
Много интересно за кашерния начин на живот:)
Опитвам се да се сетя за подобни порядки у други монотеистични религии, но не успявам засега.

# 775
Лявата ръка при мюсулманите, която е мръсна и не можеш да подаваш и поемаш нищо с нея... ?
Постенето при християните...
Тези по някакъв начин са подобно "странни" порядки може би.

Tinkerbell-che, след този постинг за сервизите си обясних защо искаха да ядат в пластмасови чинии и с пластмасови прибори. Simple Smile

# 776
  • T"A
В интерес на истината, някои неща, описани тук, са преиначени (може би от самите хора, които са решили да спазват дадената традиция) - могат да помолят някой друг да им свърши работата, но ако е друговерец. Много често в чужбина се обръщат с молба някой друг да им извика асансьора. Докато в Израел има тези шабатни асансьори, които бяха споменати, които спират на всеки етаж (заради което придвижването с тях е ужасно бавно). Иначе, да - такива хора не излизат в събота с коли, а обикновено се разхождат в квартала си, използват времето, за да се видят със семействата си, а сутрин и вечер отиват на молитва. В събота не светват и не включват нищо, не пипат пари и не пишат... Това са хора, които от неделя се подготвят за идващата в края на седмицата събота, всичко им е организирано според това кога е събота или празник.
Както ние примерно си планираме почивките много от рано  Peace
А те просто вземат твърде насериозно заповедта да се почете съботата.

И е вярно, че са параноици и като цяло недоверчиви - защото цялата тази система от правила е трудна за спазване и който не се е учил години наред да го прави, надали може да издържи на изискванията, за това и проверяват (най-вече храната).

Барба, това е по-друго, и при индийците го има - храната да не се пипа с ръката, с която се бършат задните части. Поне на мен ми се струва по-различно  Peace При евреите правилата са много по-комплексни, просто твоите "срещи" са били в такъв  контекст, в който повече се е обръщало внимание на чистотата...

# 777
  • The QC to be!!!
Имаме мн. близко семейство еврей, те имат 2 хладилника, техните родители също. Не може животински продукти да седят в същият хладилник където седят и плодове/зеленчуци. Съответно прибори за храна х2, съдове и т.н. На мен чужди обичай винаги са ми били мн. интересни да науча, както и да опитам всякакъв вид храна  Blush

# 778
Барба, това е по-друго, и при индийците го има - храната да не се пипа с ръката, с която се бършат задните части. Поне на мен ми се струва по-различно  Peace При евреите правилата са много по-комплексни, просто твоите "срещи" са били в такъв  контекст, в който повече се е обръщало внимание на чистотата...
Разбира се. Изобщо нямам илюзии, че съм станала свидетел на всичките им правила в цялата им комплексност. Simple Smile

А ръката и постенето дадох като пример за фиксиране в идеята, че нещо е "нечисто", "забранено", "обидно за Господ" и други такива. Защото, до колкото знам, на един мюсулманин и дистанционното не мога да му подам с лявата ръка, нищо че не е храна. Обидно е. Иначе знам за практическото обяснение със задника. Simple Smile)))))

# 779
моят малък син понякога подава за здрасти лявата ръка и винаги го поправят учтиво и с усмивка. Но пък съм виждала мюсюлманки левичарки, да пишат с лявата ръка/може и по.удобно да е като пишат отдясно наляво/.

Общи условия

Активация на акаунт