Чужбински манджи

• 71 320
  • 956
  •   1
Отговори
# 795

Май и младите жени ходят с перуки и май беше свързано с това косата на жената да е покрита, т.е. перуките са нещо като кърпите за глава. Преди 5-10 години имаше статия в НЙТ, че духовните им водачи не одобрявали перуките внасяни от Индия, защото били от естествени коси, които пък са расли на глави дето не знам какво си ...
Друго наскоро четох, че за спазват правилата за съботите и за нещата, които са позволени само у дома на този ден - имат практика да се опъват жици/кабели около къщите (за късмет в САЩ стълбове колкото искаш) и така правилата за дома се простират върху цялата площ оградена. Примера, който се даваше беше за ползването на детска количка и удобството да идеш с децата в храма. Справка Eruv
Сигурно ви приличам на клюкарка, но любопитството ми е като на дете... Без лоши чувства.

# 796
Блонди, мисля си, че много трудно би "оцеляла" в една малко по-различна култура (от типично европейската)

Така е, но понеже си го знам и признавам, затова не бих се наела на такова приключение. Повечето от нещата в различните култури ги приемам и намирам за унижение - било то забраждането на жените или обрязването на малки момченца.

# 797
  • T"A
Ами, те не са повечето от нещата, а две специфични... В хранителните им навици не виждам нищо унизително... Но карай, твоя си работа  Peace

# 798
Две се сетих на прима виста. За хранителните - да, не са унизителни, но как да кажа... глупави - кашер пиле или агне е, защото кръвта му изтекла на Изток например. Наистина е глупаво, но пък култури, разбирания... Приемам ги, уважвам ги, но ги намирам за глупави. Може би не разбирам или не съм дорасла, не знам. Не е лесно да се приеме толкова драстична разлика в нещо уж обикновено.  Simple Smile

# 799
  • T"A
Ами, аз си мисля, че във всяка култура могат да се намерят такива странности. Аз поне мога.
Некашерното месо (било то свинско, било то съдържащо кръв и жилки) за хората, които спазват кашер, е мръсно, тях буквално ги е гнус, както повечето европейци биха се погнусили да ядат хлебарки.
Японците имат един месен деликатес, за който масажират животното и му дават да пие бира - и това звучи странновато, обаче не познвам човек да го е опитал и да не е казал, че е страшно вкусно.

Мен примерно ме отвращава идеята да се яде месо по принцип. Но да осъждам всички месоядни - някак ми се вижда пресилено да им налагам своите си норми на поведение, на добро и зло и т.н.
И още много аналогии мога да направя, но за храната и тези са достатъчни  Peace
Все пак е хубаво, че има различни култури и хора, които проявяват интерес именно към различието им. Осигуряват работа на антрополози и културолози  Mr. Green

# 800
Аз имам една леля еврейка, много е възрастна вече, но си спомням, че ни канеше на вечери преди много години и все сервираше нещо желирано. Пиле, зеленчуци. Това типично ли е в еврейската кухня?

# 801
...тях буквално ги е гнус, както повечето европейци биха се погнусили да ядат хлебарки.

Но да осъждам всички месоядни - някак ми се вижда пресилено да им налагам своите си норми на поведение, на добро и зло и т.н.

Като каза гнус, майка ми имаше един колега, който идваше понякога в къщи на кафе и изпитваше някаква истиснка гнус и непоносимост към ябълки. Само като видеше срещу него купата с ябълки вътре и започваше да се тресе и да настръхва  hahaha

Да, да осъждаме не е редно, съгласна съм  Hug

Аз категорично забраних да се купува, внася и консумира у нас патешки/гъши дорб (а много го обичам), след един постинг (не помня на кого). Мога да откажа и месото без проблем, но ми е по-лесно да си затварям очите и да се правя, че проблемът не съществува  Rolling Eyes

# 802
Аз имам една леля еврейка, много е възрастна вече, но си спомням, че ни канеше на вечери преди много години и все сервираше нещо желирано. Пиле, зеленчуци. Това типично ли е в еврейската кухня?

Мисля, че не. Майка ми има доста приятелки евреи, ходили сме у тях, у родителите им, никога не са ни поднасяли желирани неща  Thinking

Има вкъщи и една книга за еврейски ястия. Няма нищо желирано  Simple Smile

# 803
може да е било някакъв си неин кулинарен уклон, но аз еврейската кухня все си я представям желирана  Grinning

# 804
аз еврейската кухня все си я представям желирана  Grinning

Laughing Hug

Много са им вкусни ястията. Наблягат на зеленчуците (това според книгата ни, де). Правила съм от тях морковени кюфтета страхотни са (а аз не харесвам готвени моркови  :

# 805
Блонди,изглеждат много апетитни ,нали не са пържени ? Simple Smile сподели рецептата Praynig

# 806
  • The QC to be!!!
Блонди, такива подобни кюфтета има и в индийската кухня, разбра се с много подправки и са супер на вкус   chef

# 807
Блонди,изглеждат много апетитни ,нали не са пържени ? Simple Smile сподели рецептата Praynig

Пържени са  Rolling Eyes Всичко вкусно все е пържено  Crazy

Линкът с рецептата е там  Peace

Бейби, аз съм върл любител на индийското орехче, кърито и тандурито. Мисля, че се припокриваме с индийската  Grinning

# 808
  • The QC to be!!!
Мисля, че се припокриваме с индийската  Grinning
Има Българо-Индийски компании които пройзвеждат консерви в Бг. и изнасят за Индийският пазар както в Индия, така и за такъв извън Индия.  ooooh! Чак не повярвах когато за 1ъв път открих техни продукти. Малка отметка обаче, това е инфо от преди около 1+ години. Като живеех в щатите пазарувах редовно лютеници/лютики и др. подобни пройзведени в Бг. но изнесени от Индийска фирма и с някоя си от техните н-та азбуки написано на етикетите, но и на Англ.  Wink Доста се доближаваме до тяхната кухня, но по скоро до тази от Серверна Индия. От Южната сме малко по далеч като подправки и вкус, поне аз така мисля  Thinking А пърленките ни са еднакви  Laughing

# 809
  • T"A

Има няколко традиционни рецепти с желирани продукти, като едни рибени кюфтета...  (костите на рибата нали съдържат желатин и се получава като естествен процес). Ашкеназката кухня, т.е. на европейските евреи (изключвам Балканския п-в), има подобни уклони.

Морковените кюфтенца наистина изглеждат много апетитни    eat  Картофени се ядат много, сега за един от празниците особено...

Тестените продукти са по-известни - гевреци, разни банички, соленки, понички... Мен често ме питат и за едни марципанови бонбони, явно са популярни... Иначе има влияние от цялата диаспора и е доста разнообразна кухнята, с влияния от целия свят.

Общи условия

Активация на акаунт