Има ли българи в Омск, Москва или МО?

• 54 762
  • 349
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Бебешка, имаш ли спомен, когато се регистрира за РВП-то (прописката имам предвид), дали беше по местожителство или место проживания?

# 196
  • Добрич
Здравейте момичета,
да се похваля че ние вече си имаме готови покани,сега ни правят застраховките и се надявам до средата на април вече да сме в Русия   Wink .Искам да ви попитам вярно ли е че чужди граждани не могат да имат кредитни карти и да купуват от магазините на изплащане.

# 197
  • София
Здравей, Деси!
Не разбирам питането за кредитните карти и магазините? Имаш предвид дали ще ти издадат на място руска кредитна карта ли? Ако това е питането, отговорът е - не. Освен, ако на този, който работи, не му плащат в Русия, има руска сметка и банката не му издаде по тази линия карта. В България е идентична ситуацията.
За разплащания из магазини и заведения с чужда кредитна карта няма проблем. И двамата с мъжа ми сме с български кредитни карти и ги използваме активно.
За разсрочено изплащане на вещи не знам, защото не ми се е налагало. Банковите кредитни продукти са ужасно скъпи, така че за мен няма смисъл да се теглят потребителски и пр. кредити.

# 198
  • Добрич
За кредитните карти имах предвид това че,мъжът ми е искал да си направи кредитна карта и са му казали,че на чужди граждани не можело,иначе си има руска сметка и там си му превеждат заплатата и затова ми стана интересно,защо не искат да му дадът и кредитна карта.Същото се случило и в магазин,като питал дали може да купи телевизор на изплащане и му казали че не можело,само за руски граждани можело  Sad .

# 199
  • София
Презумпцията е, че днес е тук, утре го няма. Все пак той е на трудово правоотношение на база 1-годишна работна виза (предполагам). В БГ също се отнасят със скептицизъм към чужди граждани, а финансовият сектор е доста по-развит от руския. По-лесно ще е да изкара от БГ кредитна карта. Всичките българи, които сме тук, сме с български.

# 200
  • Добрич
Милинка,благодаря за отговора  Wink явно ще трябва да свикваме с много нови неща,които ни се струват странни,но няма как Grinning.Аз искам да попитам и за застраховките,в коя застрахователна компания е добре да се направи и знаете ли долу горе колко струва едногодишна застраховка.

# 201
  • София
За каква здравна застраховка питаш, предполагам, че не за задължителната, която се прави от БГ?

# 202
  • Добрич
Точно за тази,която се прави в БГ питам,то малко е сложна нашата ситуация но ще се опитам да обесня.По принцип фирмата на мъжа ми ще ни направят застраховките,но нали искат да са за 30 000 евро,а в неговата не пише никаква сума и не знаем дали ще стане.Другото,което ме притеснява дали застраховката трябва да е за срока на визата,защото визата ни ще е за 3 год..И затова исках да знам дали мога да си направя едногодишна застраховка в БГ,колкото да имам някаква,а там после от фирмата му да ни направят друга.

# 203
  • София
Хм... не може застраховка без застрахователна сума. Евентуално да се позовават на общите условия, но е малко вероятно. Питайте застрахователя. По принцип застраховката никъде не я гледат, освен в посолството при издаването на визата. После на влизане в страната никой не проверява имате ли, нямате ли застраховка. Нито при регистрацията във ФМС.
Предполагам, че мъжът ти е с виза за т.нар. ценни кадри и заради това е 3-годишна. Ако е такъв случая, проверете дали нямате по тази линия право на здравни услуги в Русия. Иначе да платиш за 1 година застраховка ще ви излезе златна. Аз последно през декември правих 3-месечна и беше към 200 лв. Документите си ги придвижвах през Аеротур на ул. Шипка в София и те работят с Армеец.
Визите за ценни кадри са с по-особен статут и трябва мъжа ти да провери в местното ФМС как стои въпросът, за да не те подведа.

# 204
  • Добрич
Милинка благодаря за отговора   bouquet ,аз ще отида тези дни до консулството във Варна да разпитам какво трябва.

# 205
Здравейте, казвам се Николай, извинявам се че ще ви отклоня от темата, но ми е необходима малко информация. Тази година мисля да кандидатствам в руски университети, въпросът ми е някой запознат ли е как точно става самото кандидатстване, бихте ли ми препоръчали добри университети, и учебната програма в русия позволява ли да се учи и работи едновременно, тъй като ако не работя ще ми е доста трудно финансово.
     Благодаря предварително

# 206
  • В голямото море...Живот
Някой знае ли кои точно стоки подлежат на митнически такси в Русия - внос на стоки от БГ за Русия, не хранителни, но с търговска цел. Опитах се да открия нещо в нета, но уви....  Confused

Предоставиха ми информация    http://www.rusimpex.ru/Content/Custom/Poshlin/tamtarif.php3
Благодаря!

Последна редакция: вт, 26 мар 2013, 11:02 от ДОРОМ

# 207
Милинка, каква е разликата между местожителство и место проживания? Ти искаш да си направиш прописка на един адрес, а да живееш на друг ли?
Извинявай,че те подведох за визата. Нямам спомен просто,  мисля,че ми я направиха веднага, но може и да е било отделно. Аз в петък получих вид на жителство. Поне за него не се прави виза, само регистрация нова (съответно са нужни форма 7 и 9,съгласие от собствениците на апартамента, документите на апартамента, заявление и 200 рубли). По принцип се издава за срок от 5 години, но реално е валидно,докато изтече задграничният паспорт, след това трябва да ходя да ми го подновят. Не е штамп в паспорта, отделен паспорт е, само че син.
Попитах и за гражданство, кога мога да подам документи. Казаха,че ако искам веднага, стига да имам основание да получа гражданство.
Николай, аз постъпих да уча в Москва 2005 година, чрез една фирма тогава. Уредиха ми всички документи, срещу комисионна естествено. Нямаше приемни изпити, държах предварително изпит по руски език,канидатствах с резултата от този изпит и дипломата за средно образование.

# 208
  • София
Не си ме подвела, то всяко ФМС си има собствени правила. Местожителство и местопребиваване имах предвид. Първото е с право на ползване на жилището, но предполагам, че си с такова, защото все пак апартаментът е на мъжа ти/близките му. От това местожителство много се пазят да го дават на непознати, защото после можеш да си регистрираш детето и не млгат да те извадят и със съдебна заповед.
За вид на жителство не се заслям още, че с това рвп ми се скъсаха нервите, за жителството тепърва ще събирам сили. Simple Smile

# 209
Здравейте отново, приет съм в московският университет Ломоносов, но таксите са много високи и ако не работя няма да нога да се справя. Въпросът ми е има ли възможност в Русия, да бъдат съчетани следване и работа, имали програми за работна заетост при студентите?
   Благодаря предварително

Общи условия

Активация на акаунт