Има ли българи в Омск, Москва или МО?

• 54 743
  • 349
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Студентската виза има ограничения относно правото на работа.

Цитат
Вопрос: Можно ли иностранному обучающемуся учиться и работать в России.

Ответ: Подпункты 6 и 7 пункта 4 статьи 13 Федерального закона от 25 июля 2002 г. N 115-ФЗ "О правовом положении иностранных граждан в Российской Федерации" предусматривают возможность работать без оформления разрешения на право осуществления трудовой деятельности иностранным гражданам:

-обучающимся в Российской Федерации в образовательных учреждениях профессионального образования и выполняющим работы (оказывающим услуги) в течение каникул;

-обучающимся в Российской Федерации в образовательных учреждениях профессионального образования и работающим в свободное от учебы время в качестве учебно-вспомогательного персонала в тех образовательных учреждениях, в которых они обучаются.

Източник: тук

# 211
Физически едва ли ще ти бъде възможно да работиш. Лекциите в Русия са по цял ден - моите бяха от 9 до 18ч.(с кратка обедна почивка) всеки ден,без неделя. Освен това Милинка много правилно е подчертала,че студентската виза има ограничения. Би могъл например да преподаваш български в университета,една моя позната правеше така, но заплащането беше нищожно и тя разчиташе основно на парите,които и изпращаха от бг.

# 212
Здравейте!
 Нахлувам неканена  при  вас с една голяма молба.  Нуждая се от превод на един сценарий, който изтеглих за изпращането на 12 клас.  Всяка година учениците от 11 клас  са натоварени с тази задача. Съучениците ми измислиха, нещо но е много скучно. Този сценарий е по- разчупен, и не е правен в училище.
Госпожата по- руски е болна, замества я една дето каза ,че ще помогне, но я чакам с превода вече втора седмица - а време не остана.
 Ако някой иска да помогне ще му пратя сценария. Той не е дълъг  около 2 листа е.
Благодаря предварително

# 213
Здравейте, бих могла да помогна. Моля,пратете ми текста на лични.

# 214
Пратих го
Още веднъж благодаря

# 215
  • Добрич
Здравейте момичета,
аз минавам само да кажа,че и ние вече сме на руска територия  Simple Smile

# 216
  • София
Добре дошла, в Москва ли сте? Simple Smile
Много жалко, че и без друго сме малко, а сме толкова разпръснати, все в различни градове.
Аз па да се ожаля от миграционните, имам чувството, че са подбирани с конкурс, но не знам за какво. Миналия петък ходих до ФМС да попълнят визовата анкета, за да си извадя виза на постоянно пребиваващ. Попълниха, платих си, платих си и госпошлината. Действието се извършва на 1вия етаж на сградата на ФМС, а бях изпратена там, когато си вземах паспорта с РВП-то.
Тази сряда отивам да си подам документите и се започва с това, че бланката на визовата анкета е стара. И не можело да я приемат. Ей Богу, подивях! Действието се извършва на 2рия етаж на ФМС. И съответно се скарах, защото ми писна от тях. Те ме изпращат на място, където да се запълнело, както го искат, плащам си за това, мъжа ми си пуска отпуска, за да гледа детето, след което се оказва, че било старо и не можело да го приемат! А са го попълнили преди 5 дни, не миналата година. Другото - защо снимката ми била изрязана, те не искали така.
Само че и аз съм гледала вече Уралските пелмени и ходя с набор от снимки - цветни с очила, цветни без очила, цветни 3.5х4.5, цветни 3х4, черно бели 3.5х4.5 и черно-бели 3х4. И веднага вадя пачката от снимки и питам какви ги предпочитат? Искали 4 черно-бели, ама да не били изрязани. А някъде да го пише това? Да не говорим, че вече ходя и с ножичка и лепило, защото не знам дали ги предпочитат изрязани, залепени или отлепени.
Вадя и давам бележката за госпошлината. Какво било това? И аз отговарям - госпошлина. Кой ви каза да плащате, то е безплатно. Е как ще е безплатно, като отвън на таблото пише, че се иска такса от 1000 рубли за многократна виза, извадка от Налоговия кодекс. Ааааа, не, безплатно било, била  съм чела друго табло... Това, че е окачено в същия коридор, пред вратата, друго ще да е било...

# 217
  • Добрич
В Ногинск сме ние,на около 35 км от Москва,но много ще се радвам ако има някой от Москва и желае да се запознаем.
Милинка,да сме смее ли човек,да плачи ли не знам,то и ние сигурно тепърва ще се сблъскваме с глупостите им.

# 218
  • София
Деси, хубаво е, че се местите, когато започва пролетта. След слънчева Португалия, тук зимата нямаше да ви понесе лесно. Макар и тази зима да беше изключително мека, поне при нас. Близостта до Москва също е голямо преимущество.
Пиши как върви адаптацията, надявам се да мине лесно и бързо. Simple Smile 

# 219
Здравейте! Да се запиша и аз в темата...
От година живея в Москва. През февруари с големи напъни успях да подам за РВП, отговор естествено все още няма. Чета през какви перипетии преминавате, аз самата съм в началото на този път и да ви кажа ме е обзел тих ужас.
От сърце благодаря на авторката за темата, изключително полезна, не само в обмен на информация, на мен лично ми дава увереност и усещане, че не съм сама в същото това начинание.
За първи път участвам във форум и се надявам да ме приемете в "компанията"
Успех на всички!
 smile3525

# 220
Agnes Saprygina, добре дошла при нас!   bouquet 
Деси, как си? Hug Как ти се струва Русия? Аз да се похваля: от 10 дни съм си вкъщи, във Варна и ще останем тук, с детето чак до октомври. От една страна съм много щастлива, но от друга всеки път като си дойда изпитвам културен шок (в началото, после се свиква). След спретнатите и чисти тревни площи и градинки с цветя в Петербург, обраслите с треволяци и пълни с боклуци градинки във Варна определено създават неприятно усещане. Sick Освен това забелязах, че във Варна няма нито една нормална площадка за най-малките дечица. Пиша това, защото може би сте забелязали, че имам склоността да плюя Русия (отдавам го на носталгията), но осъзнавам,че често не съм права. Определено има доста неща, които са по-уредени, отколкото в България( за жалост).

# 221
  • Добрич
Здравейте,

Agnes Saprygina добре дошла и от мен  Simple Smile

Бебешка,добре сме,свикнахме вече,но то като цяло и няма кой знае с какво да свикваме,защото тук за мен си е почти като в БГ,единствения проблем за мен е езика,защото не съм го учила  Sad ,но пък виж детето няма никакъв проблем,ходи си при децата,играе си и хич не му пука на човека,но ми прави впечатление,че русначетата като чуят че е чужденец и по дръпнато се държат  Grinning .
Бебешка, ти къде ще сравняваш Петербуг с Варна,през последните години толкова е западнала,че нямам думи,а между другото и в Ногинск е доста мръсно,честно ви казвам,че аз толкова прахоляк не съм виждала дори в България.Иначе сега се уговаряме с една детска градина да го вземат,че ако не ходи казах на мъжа ми че зимата се прибирам в БГ,защото толкова време затворени няма да издържим,така че стискайте палци да стане  Peace .
Да попитам аз какво е РВП,че още не съм наясно с нищо  Laughing .
Ами това е от нас засега,и пак да кажа че ако има някой от Москва и има желание за запознансва да каже,ние почти всяка събота или неделя сме там  Simple Smile

# 222
  • София
РВП=разрешение за временно пребиваване. Обикновено се издава за 3 години и към него се издава многократна виза, с която можеш да влизаш и излизаш без стандартните усложнения. Ако си придружител на висококвалифициран специалист, тоест визата ти е към визата на такъв, не ти трябва.

# 223
  • София
Бебешка, имам питане:
Как точно оформихте първото ти излизане с Яна?
Досега на дребния съм изкарала БГ акт за раждане и ЕГН и имаме записан час за подаване на документи за задграничен паспорт.
Това, което ме интересува, е как стои въпросът с пълномощните, ако си излизала сама с нея, без съпруга ти?
От Русия ще излезе с руския паспорт и с пълномощно от мъжа ми. След това за излизане от БГ ще извадя български паспорт, но пълномощното от съпруга кога е - с новите данни на задграничния паспорт или предварително издадено само с ЕГН?
За българския задграничен: Има ли експресна процедура за издаване на задграничен паспорт на дете? Предполагам, че ще трябва и още едно пълномощно от мъжа ми, за да подам документи за издаване на международен паспорт?
Надявам се да успя да разбереш нещо от питанията ми, че малко неясно ги зададох.

# 224
Здравей, Милинка.  Wink
За съжаление не мога да отговоря на повечето от въпросите ти. При нас беше малко по-различно. Аз излязох сама с Яна от Русия, като беше на 2 месеца. Имаше руски паспорт, бг виза и пълномощно от бащата. На връщане обаче бяхме тримата. Това, че е нужно пълномощно от бащата за излизане от България от теб го чувам. Мислех, че не е необходимо, все пак бащата е чужденец. На нас след 3 месеца ни предстои да се върнем двете в Русия и явно трябва да проуча въпроса с пълномощното.
Български задграничен паспорт направихме за 2 дена, това е бърза процедура, има експресна за 24 часа,но тя е доста по-скъпа и не знам дали може за дете. На теб ти трябва именно за 24 часа ли да стане? Бяхме пак тримата тогава, искаха нашите със съпруга ми паспорти. Ако ще правиш задграничен паспорт сама с детето, предполагам,че ще ти е необходимо пълномощно от бащата.

Общи условия

Активация на акаунт