Има ли българи в Омск, Москва или МО?

• 54 739
  • 349
  •   1
Отговори
# 225
  • Добрич
Здравейте,
 Милинка благодаря за разяснението за РВП,ние сме точно с такава виза и добре,че няма да има нужда да се занимаваме с такива работи  Simple Smile.
За ваденето на БГ паспорт сигурно ще ти трябва пълномощно от мъжът ти,защото искат при подаването на документите да са и двамата родители.А за излизането от БГ,аз си мисля че ако детето има двойно гражданство и покажеш руските документи като си тръгваш,че няма да има нужда от пълномощно,защото изкарваш руски гражданин,но не съм 100 процента сигурна,според мен най-добре се обади в посолството и ги питай.

# 226
Здравейте, момичета!
Предварително ви благодаря за коментариите и съдействието, което ще ми окажете.   bouquet

Не знам как да процедирам с покупка от Москва.
Става въпрос за резервна част на МПС - Samand LX
Сайта не обслужва БГ.
Възможно ли е някоя от вас да се "нагърби" срещу заплащане да ги закупи и чрез куриер
да ми ги изпрати в БГ?
Това е сайта:  http://shop.samand.ru/

# 227
Здравейте и от мен! Време беше и първият татко да се включи по темата, или по-скоро бъдещ татко.
 Grinning Аз летя за Москва на 11 август. Ще живеем в родния град на моята руска девойка. Ступино, на 100 км на юг от Москва, Московска област. Ще бъда с бизнес виза на първо време, но имам работна оферта да преподавам английски език в една местна езикова школа, ще потърся и други възможности. Никога не съм бил в Русия досега и малко ме плаши бюрокрацията и студа, но какво ли не е готов да направи човек в името на любовта. От 12 години живея извън България, но досега винаги съм бил в западни държави. Така че за мен Русия е едно предизвикателство, което съм готов да посрещна с отворени обятия. Hug Ще се радвам да споделяме информация и впечатления с други българи в Русия. А, кой знае някой ден може да се видим на живо. В близките 1-2 години предполагам, че основният ми интерес ще бъде преборването с руската бюрокрация. А, иначе живо се интересувам от методи за възпитаване на деца и особено как да направим едно дете полиглот от раждането си. Поздрави!!!

# 228
  • София
PAV1, тук пишем само 3 жени по-активно, като и трите не сме в Москва. Пиша го, за да не се чудиш защо никой не ти отговаря. Темата не е от активните, както си забелязала.

Historiador, добре дошъл! Винаги се радваме на нови попълнения, защото и без това сме много малко и разпръснати на тази огромна територия. Надявам се Русия да ти хареса. Simple Smile Моите впечатления са, че това е доста противоречива страна и или ти харесва, или така и не можеш да свикнеш с нея. Студовете далеч не са й най-големия дерт. Аз лично с климата и малкото лято така и не можах да свикна. При нас вече кажи-речи е есен - такива проливни дъждове се изсипват 10-ти ден, че не мога да мръдна от вкъщи, защото не знам къде ще ме завари пороят. Като за начало първият ти сблъсък ще е с УФМС и ти пожелавам здрави нерви, защото ще са ти необходими. Simple Smile Предполагам, че си наясно с визовите ограничения, ако може с нещо да сме полезни, казвай.

Аз утре ще ходя до моето любимо ФМС. На 05.06.2013г. мъжът ми записа час, за да подадем документите за задграничен паспорт на малкия. Най-ранния възможен час беше за 30.07.2013г. Бърза работа нямат миличките. Искрено се надявам утре да приемат документите и да не ни връщат, защото се каним да ходим на море през септември и много се притеснявам с този задграничен паспорт. Ще пиша как е минало, защото обикновено всяко съприкосновение с тази прекрасна миграционна служба, е свързано с пристъпи на лудост от моя страна. Стискайте палци.  Laughing

# 229
Благодаря за топлото виртуално посрещане, милинка! Успех утре със задграничните паспорти! Не съм много наясно още нито с визовите ограничения, нито с УФМС, но скоро трябва да се заредя с будистко търпение предполагам. Ще се включвам и аз вече по-редовно като съм в Русия. Дори и да не ми хареса, ще се наложи да поживея там няколко години поне. Но, гледам да съм оптимист.

# 230
  • Добрич
Привет и от мен Simple Smile

Historiador,добре дошъл и от мен  Wink

Аз да се похваля,че вече почти месец ходим на детска градина  Simple Smile ,в началото имаше малко ревове,но вече свикна и взе да му харесва.
Ох,и аз си мисля,че с времето тук не бих свикнала,зиморничава съм и какво ще правя цяла зима не знам.Не мога да си представя,че лятото май вече е към края си,все си мислех,че поне до края на август ще е малко по-топло  Sad .
Милинка,успех днес и дано по малко да се ядосваш и да успеете да се приберете за моренцето.
Вие в кой град бяхте  Simple Smile
И искам да попитам от чисто любопитство,ако се роди тук дете,но и двамата родители са българи получава ли руско гражданство  Grinning

# 231
  • София
Деси, в твоя район няма чак толкова сурови зими. Е, има студове, но зимата е около -20 до към -25. Трябват ви хубави якета, за предпочитане купувани от Русия или спортни (планински, скиорски). Това, което в БГ продават като зимни, е подходящо за тукашната есен. Другото, за което не вярвах, че ще нося на стари години, са апреските. Ако нямаш, купи си, няма да съжаляваш. За разходки навън е хубаво да имате термо бельо - и ти, и половинката. Моят мъж трудно преглътна бельото под панталоните, но като стана -30, не се замисляше. Simple Smile
Когато дойдох, бях донесла дебели пуловери, жилетки и пр. Всичко върнах в БГ. Зимата из обществените сгради е нечовешки топло, така че дебели долни дрехи са напълно неподходящи. Рускините ходят даже по къси ръкави. Аз обикновено съм с Т-шърти с дълъг ръкав.
Миналата година през втората половина на август беше доста хладно, около 10-тина градуса. Дано тази година ме опровергае, но малко се съмнявам.
Ние сме в Казан. Дете с родители българи и родено в Русия ще е с българско гражданство.

Historiador, бизнес визите имат ограничения за максимален престой от 90 дни на всеки 180 дни. Тоест, за всяко шестмесечие трябва да си максимум 90 дни на територията на РФ. Това е, ако си с многократна. Това се избягва по-лесно с двукратни делови визи. Те се издават обикновено за 3 месеца, след това се прибираш до БГ, подновяват я и се връщаш обратно. Така отпада ограничението за 90-те дни. Също може приятелката ти да те покани с частна виза, която е подобна като ефект на деловата. При нея хубавото е, че има експресна поръчка в консулството и можеш да си съкратиш връщанията в БГ до 4-5 дни. За деловите визи с обикновени покани, а не на бланки на ФМС, се чака 10 дни и няма експресна поръчка. И последно, че ставам досадна: пази миграционната карта, която ще попълниш на влизане в РФ и канещата страна трябва да уведоми ФМС за пристигането ти в рамките на 7 дни. Извинявам се, ако ги знаеш тези неща, казвам ги за всеки случай, защото са важни.

# 232
Добре заварил, desikb. Simple Smile Милинка, благодаря за информацията. Знаех ги повечето неща, но е добре да бъде препотвърдено всичко от опитни българи като теб. Аз ще вляза в Русия с многократна бизнес виза наистина, като идеята е след това от школата да ми изкарат работно разрешително/виза, че ако трябва да кандидатствам за виза и да ходя до България за това на всеки три месеца би било много досадно и за мен и за работодателя ми. Но, силно подозирам, че ме чакат много нерви с руската бюрокрация. Здраве да е. Simple Smile Надявам се, че всичко е наред с паспортите, милинка и ще можете да идете до морето, нали?

# 233
Historiador, добре дошъл и от мен.  Hug Най-накрая и един татко да се включи при нас. Simple Smile Лека бременност на твоята руска девойка и едно здраво и прекрасно бебче на финала ви желая!
А, иначе живо се интересувам от методи за възпитаване на деца и особено как да направим едно дете полиглот от раждането си. Поздрави!!!
Аз също живо се интересувам от методи за възпитание. Изчетох доста книжки по темата. Препоръчвам ти горещо книгите на д-р Харви Карп: "Най-щастливото бебе" и "Най-щастливото дете" (за деца от 1 до 4г.); книгата на д-р Томас Гордън: "Трениране на успешни родители", както и тази на Уилям и Марта Сиърс: "Воспитание ребенка от рождения до 10 лет" (последната за съжаление я няма преведена на български, аз си я взех на руски).
Относно това да направиш едно дете полиглот от ражането му, знам, че за децата родени в смесен брак е важно родителите да им говорят на двата езика. Т.е. ти да говориш на детето само на български, а майка му само на руски. Така ще проговори и двата едновременно. Моята дъщеря започна с думите, които са общи и за двата езика : мама,баба,дай. Следващите й думи бяха на български, но предполагам това е така,защото тя е постоянно с мен ( аз не съм й казала нито една руска дума, за в бъдеще тя трябва да знае,че с мен се говори само на български), пък и последните два месеца сме в България. Искаше ми се да включим и английски, пробвах да й разказвам приказки на английски, погледна ме учудено и след първите 1-2 изречения спря да ме отразява  Rolling Eyes Харесва обаче английските детски песнички, пея й някои от тях за приспиване, други слушаме на компа.
Милинка, твоят мъж нали беше руснак? Как се е навил да си облича термо бельо? Да не се е разнежил след годините живот на топличко в България  Simple Smile Просто аз не познавам руснак,който да си облича термо бельо. Те са като белите мечки, никога не им е студено. Моят на - 25 си ходи само с дънки или панталон, не знам как издържа. Поне го научих да носи шапка,шал и ръкавици. Брат му и това не носи, колкото и да е студено.  Shocked
Деси, поздравления за детската градина!  Wink

# 234
  • София
Бебешка, руснак е, да. Макар и израснал и живял в БГ. Simple Smile
Темо-бельото е за случаите, в които се излиза за по-продължително време навън. Имаме две кучета и сега ги разхожда само мъжът ми. Прави го обикновено вечер или нощем, когато температурите съвсем падат. А и все пак руската зима не е като българската, с която сме свикнали. Simple Smile
Малкият се учи да ходи и постоянно съм след него, за да не се пребие. И усещам как все по-рядко ми остава време за компютъра, интернет и форума. Simple Smile

# 235
  • Добрич
Здравейте  Simple Smile

Милинка,какво стана с твойте любимци,ще стане ли паспорта на детето  Grinning

Historiador,какви са първите впечатления на руска земя  Flutter

Аз с няколко въпроса,че тъй като гледам май скоро ще започваме да стягаме зимния гардероб  Sad
За детето ще взема от тези комплекти зимни якета с гащеризони,гледах едни от -10 до -30 градуса(само дето като ги гледам колко са тънички и все не ми се вярва,че ще топлят при -30,но мъжа казва,че  топлели  Laughing).A с какви ботуши ги обуват, с такива ли http://www.lamoda.ru/shoes/chidren_unisex/napapijri-sapogi-na154aciq931/ ,Милинка твойте апрески нещо подобно ли са ?
Погледнах и термо бельото,за което говорите,но може ли да се излезе с такова и отгоре с дънки само,защото аз се чудя дали да не си взема и аз един такъв гащеризон като за децата  Laughing .И последно какви ботуши е по добре да си взема,валенки или апрески.Май много въпроси станаха,но като ми е за първи път,а и като ходя по магазините да знам какво да търся  Laughing

Бебешка,според мен по-добре да изчакаш с английския,първо да научи както трябва българския и руския,пък после и другите  Simple SmileАз имам чувството,че ще си побъркаме детето с толкова езици,започна един,не можа да го научи,все още не говори чисто български,вече започна да се отпуска и да казва думички и на руски.Иначе ние купихме от тези детските компютри за да му помогме за руския,и понеже има и английски език,та се научи да брои и на английски  Laughing

# 236
Здравей, Деси! Hug
Подобни обувки ще купя и аз на моята дъщеря (ето тези: http://www.compare-price.ru/snoubutsi-el-tempo-008225 ). За себе си  също мисля да взема сноубутс. Миналата зима бях с кожени чизми, на  -15 - 20 градуса обаче ми измръзваха краката. Иначе нагоре ходех с едно палто с патешки пух, наричат го пуховик. Доста топли, доволна съм от него. Предтоящата зима мисля да си ползвам ски екипа като излизам с детето на разходка,доста по - удобно е. Термо бельо не съм ползвала, слагам си  под дънките/панталона клин или дебел чорапогащник. При вас няма големи студове по принцип,винаги е малко по-топло отколкото в Петербург,така че не се притеснявай.   Wink

# 237
  • София
Деси, моите ботуши са подобен на този модел на същата фирма. За големи студове вършат работа, изпробвани са. Имам и дебели кожени чизми с вълна отвътре. Сега на малкия ще трябва да мисля зимни одежди, защото ще е и на собствен ход. Виж в Детский мир, там има доста зимни облекла, може също да погледнеш на Крокид, за тях също съм чела хубави отзиви.
Аз лично не излизам само по дънки зимата, те стават на кокал. Имам клинове и с тях, дънки и дълго яке е ок. Задължително си вземи по-дълго яке, да стига около коленете. Моето е нещо подобно на описаното от Бебешка, но със синтетичен пух (имам алергия към естествения).
Паспортът вече би трябвало да е готов, но не си вдигат телефона и няма кой да каже. Утре половинката ще ходи на място да проверява. Дано да е станал готов, че после трябва да видя как ще стане номера и с българската виза.
При нас есента дойде, вчера разхождах дребосъка на 14 градуса. Така да не ми се иска да идва зимата, ама няма как.
На мен много ми се иска малкият да научи руски, но вкъщи говорим само на български и единственият "руски" източник са телевизията и жената, която идва да му прави масажи.

# 238
  • Добрич
Момичета,благодаря ви за информацията   bouquet
погледнах ги тези Крокид,но не знам защо нямат магазин в Москва,иначе харесах там 2-3 комплекта.Днес гледах в нашия детски магазин са изкарали вече и ботуши и като гледам май ще са или Кuoma или Demar,четох добри отзиви за тях
Иначе аз си купих миналата година такова яке с патешки пух от БГ,дълго до колената и дано да мина с него зимата,само ботуши ще взема май  Simple Smile

Милинка,радвам се че е станал паспорта,а за руският не се притеснявай,ще го научи.Като тръгне на детска градина ще видиш колко бързо ще привключи на руски,и след време руския ще му е по лесен от българския,защото той се говори само в къщи,а навсякъде другаде на руски.

За съжаление и при нас май дойде есента  Sad

# 239
  • София
Вече малкият е с паспорт. Записахме за подаване на документи около 5.06, насрочиха час за подаването на 30.07 и на 28.08 го взехме. Има-няма 3 месеца отне цялото занятие. Simple Smile
Бебешка, имаш ли спомен какви документи се искаха за българската виза на дъщеря ти и колко време горе-долу отне? Предполагам, че при нас ще има забавяне, защото няма представителство на българско консулство, но поне да се ориентирам дали един месец ще ми свърши работа.

Общи условия

Активация на акаунт