Има ли българи в Омск, Москва или МО?

• 54 725
  • 349
  •   1
Отговори
# 240
Милинка,доколкото си спомням изискваха присъствието и на двамата родители, нашите паспорти и документите на детето: акта за раждане, международния паспорт. В консулството ми направиха копията,които бяха необходими, но ти си направи по-добре копия предварително на документите. Мисля,че искаха и съгласие от таткото (той не летя с нас).В консулството ми дадоха и заявление да попълня,платихме на място таксата и май това беше. Подадохме документи в петък,визата беше готова във вторник. Значи 2 работни дена. 1 месец ще ти стигне със сигурност.   Wink
Аз пък не искам засега детето ми да говори руски. Точно започна да говори на български (знае доста думи,всеки ден учи по някоя нова) и като се приберем в Русия се опасявам,че ще се обърка и ще млъкне.

# 241
  • София
Ти явно директно в консулската служба си правила визата...Аз се чудя, освен през някоя туристическа агенция ще я пускам, вчера влезнах да питам в една, но не правели за България. Ще снимам освен паспортите ни, личните карти за България, чудя се дали да прилагам и копието на българския акт за раждане... Но се притеснявам да не откажат виза по линия на това, че трябва да му се издаде направо български международен, вместо виза.  newsm78
Мъжът ми утре заминава до БГ и ще ми остави пълномощно за извеждане от Русия, ще направи едно и в БГ, за да имам за обратния път навръщане.
А за руския... ще ми се да е двуезичен от малък. Но е ясно, че е труднопостижимо, защото винаги ще има доминантен език. А вкъщи не го учим на руски, и двамата говорим само на български. Иска ми се да е като мъжа ми - от детска възраст да борави и с двата езика. Макар и само временно в Русия, един език си е винаги в плюс.

# 242
  • Добрич
Милинка,пълномощното ти може да е безсрочно и да го ползваш многократно при излизане и влизане,т.е не мисля че като излизаш от БГ и представиш руските документи на детето ти трябва пълномощно,защото извеждаш руски гражданин а не български,но представиш ли бг документи тогава вече ще ти трябва.Ако ти прави пълномощно в БГ искат оригинала на акта за раждане или дупликат,иначе няма да му направят  Simple Smile
Незнам как е за тези,който са с двойно гражданство българско и руско,според мен не би трябвало да има визи,но по принцип щом има български акт за раждане,в посолството могат да му направят пасаван,това е  временен паспорт,с който може да пътува и като се приберете да му направиш друг(така направиха наши познати,който се прибираха за първи път с детето в БГ),но пък ще трябва да идваш до посолството,затова по лесно ще е май с виза.A за най-сигурно им звънни на тия в посолството и ги питай  Wink

Бебешка,според мен няма да спре да говори а ще смеси и двата езика и тогава става веселба,но с времето руския ще вземе превес и затова според мен в къши трябва да се говори само на български.Като бяхме в Португалия имаше някои,който и в къщи говореха с децата си на португалски и децата така забравят родния си език,но всеки сам си решава.

# 243
  • София
Деси, благодаря за информацията за българското пълномощно. Малкият има и български акт за раждане. Ще предупредя мъжа ми да го носи при нотариуса.
Виза няма да трябва, след като има издаден български задграничен паспорт (а това ще е целта на ходенето до БГ). За да влезе в България с руския паспорт, ще трябва виза. Ходенето до Москва за пасаван излишно оскъпява цялата история с около 200 евро за самолетен билет. Ще търся тук агенция, която да посредничи за издаването на българска виза.
Вече веднъж говорих с консулската служба в посолството, но попаднах на неориентирана девойка и не можа да ми помогне особено. Като чу, че съм българка, живееща в Русия с мъж руснак, постоянно пребиваващ в БГ, но работещ в Русия и се омота. Simple Smile Отделно милион пъти звънях на гранична полиция в БГ.

# 244
  • Добрич
Сетих се още нещо,като подавате за бг паспорт също ти трябва дупликат на акта за раждане,също трябва да сте двамата,ако си сама ти трябва пак пълмонощно от таткото   Simple Smile
Не се учудвам за посолството,все ще има някой,който да не е в час  Sad

Я да ви питам,какви са ви наблюденията срямо отношението на руснаците към чужденците  Simple Smile Не знам,защото нашия град е по-малък или просто са си такива, но като чуят че говорим на друг език и ни гледат като извънземни  Rolling Eyes ,миналата седмица в един парк отива моя до едно малко по-голямо момченце и започва да му говори на бг и онова му казало Eй,таджик   Close ,всички чужденци ли се свеждат до таджики,узбеки и др. за тях.

# 245
  • София
За чужденците не знам какво да кажа...Аз самата се адаптирам изключително трудно и изобщо не бих казала, че съм успяла. Мига, в който си отворя устата и акцентът е ясен. Винаги ме питат откъде съм и толкова. При нас има и допълнителна сегментация, която е на плоскостта татари-руснаци. Част от татарите даже руски не говорят като хората (със силен акцент, неправилно) и е съвсем трудно да се разбереш с тях.
Тук не е прието да се събират групички майки, както е при нас. Повечето с колички се разхождаме самостоятелно, разминаваме се. В местния вариант на бг мама постоянно се въртят обяви, че еди коя си и къде си си търси приятелка. В един момент толкова бях изтъпяла от това да се разнасям сама, че пуснах и аз, като изрично написах, че не съм местна и говоря руски с грешки. Питай дали някой от търсещите ми писа - нищо. Simple Smile Явно ме помислиха за някой от този контингент - таджики, узбеки. Тук имат огромен проблем с тях и се приемат за нашенския еквивалент на циганите. Всичката долнопробна и нископлатена работа се върши от тях. Сега за универсиадата юли месец ги бяха изкъшкали нанякъде и даже един таксиджия ни се оплакваше, че ги нямало и нямало вече кой да събира количките пред моловете и трудно се маневрирало.

# 246
Наистина имат проблем с тези техните, черните. Голяма част от тях са  престъпници, други са много работливи, но при всички случаи са меко казано недолюбвани от руснаците. В Русия можеш да си изядеш боя,само защото си с по-тъмна кожа,тъмни очи/коса.  newsm78Ужасно е, но е факт. Добре,че съм сини очи и бяла кожа, не се отличавам особено от руснаците. Те са много резервирани към различните от тях.
Мен лично ме приемат нормално, не  могат да включат веднага,че не съм рускиня. Явно, защото говоря руски почти без акцент.Мъжът ми и познатите ни твърдят,че акцента ми вече съвсем изчезнал,което е трудно за вярване,ама щом казват... ThinkingХората разбират, че съм чужденка едва като си кажа името. Много им е сложно да кажат Деница или Дени, викат ми Деня.  Joy
Милинка, на мен пък ми се стори,че и в Русия се събират майките. По площадките най-често,а с количките се разхождат по 2, не намерих особена разлика с бг. Малко по-дръпнати са хората по принцип,но това е нормално за такъв голям град.
Ние вкъщи говорим на руски. Аз говоря на дъщеря ми на български,но с баща й разговаряме на руски.  Пробвам да му говоря и  на него на български от време на  време, но той не разбира всичко, особено като говоря бързо.Налага се да му повтарям и обяснявам. Бързо ми писва и обръщам на руски. Та затова се и опасявам,че руският ще й стане водещ език твърде скоро.

# 247
  • София
А при нас хората са не просто дръпнати, направо на грубост избиват. Даже самите руснаци, живеещи тук, си казват, че местното население е особено. Нещо като нашенските македонци.  Laughing В магазините се държат малко като от соц времената. Simple Smile Вчера пазаруваме в Детский мир, натоварили сме се (от там купувам изцяло за детето) и се редим на опашка. От съседната каса се провиква касиерката с тон, че още малко и ще ни набие, да отидем при нея. Не сме ли виждали, че имало още една каса, да се наредим там и т.н. Изобщо отношението доста им куца и това е нещото, с което още не мога да свикна. Като се замисля, май климатът, калта и грубостта в отношенията не мога да ги преглътна още, а съм близо 2 години тук. А уж и Казан не е малък град, все пак 1.5 млн. души е.

# 248
  • Добрич
Аз пък винаги съм си мислела,че руснаците са долу горе като нас,не съм предполагала че са толкова студени и затворени,но няма как,ще трябва да се свиква и с това освен със студа,то може и с него по-лесно да се свиква отколкото с отношението на хората Sad .И при нас в парка се събират на групички,но те там са и едни  и същи всеки ден,така че би трябвало да се познават.
Милинка,това с обявите ме разби,не е ли по-лесно да се заговорят с някоя докато са в парка,вместа да пускат обяви.Аз затова и много се радвам,че ходим на детска,защото ако в парка не искаха да си играят с него децата,там искат не искат все някое ще му обърне внимание а и като научи езика ще му е по-лесно да комуникира с тях.
А вярно ли е че на руснаците им връщат ДДС-то за стоки,които купуват от ЕС,и само за тях ли важи,ние можем ли да се възползваме от това  Laughing

# 249
Деси, според  мен руснаците са много сърдечни и приятни хора, ако си им приятел. Резервирани са само към непознатите, има си причина. В големите  градове има огромна престъпност, в Москва ме бяха предупредили  по възможност да не ходя никъде сама, дори през деня. #Crazy  Затова и предполагам са толкова дръпнати и студени на вид,не знаят от кого какво могат да очакват и се пазят.
Но ми се е случвало,например, непознати хора да ми предлагат помощ. В началото на бременността ми прилошаваше от време на време и единия път се случи да съм на улицата. Нямаше къде да седна и клекнах до една ограда,да изчакам да ми мине. За тези 2-3 минути,през които бях там,сигурно едно 20 човека се спряха да ме питат какво ми е. Някои дори настояваха да ми извикат Бърза помощ.
Като манталитет смятам,че руснаците почти не се отличават от българите.Те са също така гостоприемни и чистосърдечни като нас. И там,и тук има както много хубави хора,така и простаци.  Направило ми е впечатление, обаче,че уважават жените си повече. Дори бих казала, че в Русия е матриархат. Също, повечето руснаци, които познавам обичат да подаряват подаръци,с и без повод.  Например свекърва ми, за 3-те години, през които ме познава, ми е подарила един куп златни неща. Отделно от бижутата, много често ми купува козметика,дрехи (които не нося, за жалост и тя,като повечето рускини,има ужасен вкус) Sick. Това е при положение,че с нея не се харесваме особено. Ако се харесвахме, не знам..Simple Smile 
Милинка, има такива продавачки и тук. Рядкост са, случи ми се 1-2 пъти да попадна на грубиянки.  CloseХич не им мълча, имат нужда някой от време на време да ги поставя на място,все пак са обслужващ персонал,ако случайно забравят,им го напомням.

# 250
  • Добрич
 Wear Umbrella Ей,не се наваля,сега трябва и гумени ботуши да купуваме  Sad Детето иска вече сняг да вали,а аз му казвам че като завали и няма да спре и сигурно на края на зимата няма да искаме да го погледнем  Laughing

Момичета,какво дават  за закуска на децата си,гледам в детската всяка сутрин имат някакви каши,оня ден пък омлет,не знам дали изобщо закусва Мартин,вкусни ли са тия каши  Grinning

Ох,за начина на обличане на рускините,че и на руснаците може романи да се напишат,има някои добре облечени,но повечето са зле  Simple SmileОгромна разлика има с европейците,уж имат същите магазини,същите дрехи,но явно вкус им липсва  Rolling EyesНаправи ми впечатление,че в Москва са малко по-добре за разлика от нашия град.

# 251
  • София
При нас от 2 дни не се спря да вали. Мъжът ми замина за БГ и направо се чудя как да преджапам с дребосъка до съседния блок, за да си купя домати. Много мразя такова време, ужасно потискащо е.
За облеклото...При нас са двете крайности - или изключително предизвикателно облечени, или от забрадените (с хиджаб) и дълги дрехи. Като цяло не мога да кажа, че се доближават до моите представи за добър стил, но сигурно и те така мислят за мен.  Laughing
За сняг хич не се натискам, защото тук като падне, се стопява след 6 месеца. Аз открай време се замислям за гумени ботуши, защото ми се съсипват обувките на толкова влага и кал. Когато завали или е кишаво, се чувствам като в "Кал" на Елин Пелин. Simple Smile
Каши... Ако съдя от кашите на малкия, които дояждам, са блудкави. Въпрос на навик, аз никога не съм обичала каши, малеби, мляко с ориз и пр.

# 252
Ех,тоя дъжд!  ooooh! Аз също го ненавиждам, то в Петербург, постоянно вали. Ние сме още във Варна, времето е идеално за разходки, не е много горещо (около 25 градуса) и е слънчево. Не че много се разхождаме де. Дъщеря ми е сега в такъв период, в който не иска да се вози в количката, иска да върви, но се изморява много бързо и се налага да я нося. Ходим само по детските площадки и детските кътове. Момичета,имате ли идея закритите детски кътове в Русия дали са много скъпи? В БГ ми се вижда много евтино (от 2 до 5 лева).
В Петербург съм мяркала стилно облечени жени, предимно млади, с хубави фигури, но са малцинство. Повечето са ужасни, толкова да обичат тея брокати, пайети,ужас.  SickКато гарги се хвърлят на всичко що блести. Свекърва ми постоянно си слага лак за нокти с брокат и е убедена,че е много модерна. Joy Или като си сложат някоя напълно прозрачна блуза, под която им се виждат сутиените и им се тресат сланините, умирам от смях. У нас даже жените с най-древната професия са по-прилично облечени от повечето рускини.
Деси, въпрос на вкус са наистина тия каши. Аз ги обожавам. Ям почти всяка сутрин, слагам си вътре смлени орехи и плодове и ми става много вкусно,пък и е по-полезно от сандвичи например. Единствената им каша,която ми е супер гнусна е манная каша. Една такава лепкава е.. Sick

# 253
хаХА много е интересно да си от другата страна . Аз съм рускиня израснала в Русия  а децата си ги родих в БГ . Много често им готвя каши. Много обичат (и аз също до сега) гречневая каша, рисовая каша и овсянная каша . Манная каша е грис и от това как е сготвен зависи дали е вкусно. Обикновено тя се намразва от градините понеже по мое време я готвиха гъста и с много бучки  Sick.
Българското мляко с ориз  и нашата рисовая каша е почти едно и също. разликата е че в БГ ядат много сладко и  в студен вид, а в Русия ядат топла и не толкова сладка каша))
Всъщност каша е зърнената култура сварена с мляко

# 254
  • София
Люлия, а как се чувстваш в България? Смяташ ли, че има междукултурни различия между българи и руснаци? Simple Smile
Момичета, аз изперквам вече. Втора седмица се срива да вали и не мога да си подам носа. В неделя по изключение беше страхотно времето, малкият вилня из една градинка, гони децата, лази, яде листа и аз се обнадеждих, че ще има циганско лято. Е да, ама не. Вчера и днес пак минахме в дъждовен режим.
Я да питам и тук: приемате ли някакви хранителни добавки, откак сте в Русия? На мен тази влага и липсата на слънце не ми се отразяват много добре - постоянно ме боли гърбът, почнах да страдам и от лошо настроение, а никога не съм била човек на настроенията. От 2 седмици пия вит. Д, започнах усилено да пия и витамини. Донесоха ми и някакво кедрово масло, но не съм много сериозна в приемането му.

Общи условия

Активация на акаунт