Машина за хляб-28 част

  • 54 349
  • 736
  •   1
Отговори
# 435
  • София
  • Мнения: 102
Баба Станислава,аз преди време писах-КУПУВАМ МАДЖУН ОТ БАБИТЕ НА ПАЗАРА/домашен-700 гр.5 лв-утре ще ходя пак да си купя/на пазара в Русе/
Някой беше писал,че и в София има/мисля на женски пазар/
Абе като всяка бодра пенсионерка и аз обикалям Женския пазар в София, ама не съм попадала на такова нещо. Та затуй питам - къде да търся,щото може да има някоя баба или магазинче, което продава туй чудо, ама нали се сещаш, че трудно може да ти попадне пред погледа. Не знам дали маджуна не може да се замени с нещо - мед или нещо друго

# 436
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Баба Станислава,аз преди време писах-КУПУВАМ МАДЖУН ОТ БАБИТЕ НА ПАЗАРА/домашен-700 гр.5 лв-утре ще ходя пак да си купя/на пазара в Русе/
Някой беше писал,че и в София има/мисля на женски пазар/
Абе като всяка бодра пенсионерка и аз обикалям Женския пазар в София, ама не съм попадала на такова нещо. Та затуй питам - къде да търся,щото може да има някоя баба или магазинче, което продава туй чудо, ама нали се сещаш, че трудно може да ти попадне пред погледа. Не знам дали маджуна не може да се замени с нещо - мед или нещо друго

Какво точно искаш да направиш?

# 437
  • София
  • Мнения: 8 495
Благодаря, Лидан! Ще се пробва обезателно. Обаче имам питане - знае ли някой къде в София може да се купи маджун, меласа, петмез и пр. Никога не съм го мяркала в магазините (не значи, че го няма, ама аз не съм виждала).

Във всичките по-голями хипермаркети го има.
Ами колкото и  да е тъпо - да питам къде да го търся. Вчера бях в Кауфланд за Гелфикс - естествено нямаше. Само фикса за туршии. Нямаха даже и есенциите на д-р Йоткер. Та затуй питам - при кои продукти да търся, може би не търся правилно. Аз ходя до Фантастико, Т-маркет и Кауфланд (по транспортни причини)

Значи тия са в буркани и ще ги дириш при консервите, а не при фиксове, бакпуловер, есении и тем ми ти подобни работи.

В някои магазини пък ги слагат при диетичните продукти.

# 438
  • София
  • Мнения: 863
Ех Ердинч, на това му се вика мъжка солидарностл! Laughing Ама аз съм решила да му го върна уикенда с козунаците на Макс Мама! Mr. Green

# 439
  • София
  • Мнения: 8 495
Ех Ердинч, на това му се вика мъжка солидарностл! Laughing Ама аз съм решила да му го върна уикенда с козунаците на Макс Мама! Mr. Green

Ние с Ердинч сме готови да дойдем у вас да те подкрепяме.  Laughing

# 440
  • София
  • Мнения: 863
Те това е приказка, дядо Хаджия! Hug От самата мисъл, че ме подкрепяте ще ми бухнат трижди козунаците. Пък ако взмемат и да станат, ще ви почерпя Laughing

# 441
  • Мнения: 383
Ние с Ердинч сме готови да дойдем у вас да те подкрепяме.  Laughing

 Hug

Цитат
Те това е приказка, дядо Хаджия!  От самата мисъл, че ме подкрепяте ще ми бухнат трижди козунаците. Пък ако взмемат и да станат, ще ви почерпя

 newsm78

азе пък да ва почерпя с един топъл типов, преди малко излезе от "фурната", преобразувах я от тая рецепта

стоплих вода, добавих солта и го пекох на средна кора, следващия път ще го пека на по тъмна кора, понеже в рецептата няма захар или подобни съставки които играят определяща роля за цвета на кората , добавих 1чл черен кимион(челебитка посевна) и 1чл ленено семе

също така за първи път използвах брашното на Олин (тракийско от Едирне) ISO 9001



лека вечер

# 442
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
Ердинч, доста има докато стигна твоите висини - и в прекия и в преносния слисъл Wink.
Аз си получих едно павенце, но на вкус е чудесно. Утре слагам ново, но с 1/4 жива мая. Стискайте палци да се получи.

# 443
  • Мнения: 427
Ами да ви кажа моите виенски кифлички с банан не станаха никак зле.Тестото беше малко по-меко ,но работих върху набрашнен плот,та успях да ги оформя.Е не са с прекрасен вид ,но ще ги изядем,няма да отидат на боклука ,както си мислих Simple Smile

Я дай тук по една снимка да видим какво си сътворила   bouquet
Е за снимка в темичката ни чак не ги бива-ще ги е срам кифличките да се покажат сред тия красоти които творите... Simple Smile

# 444
  • Мнения: 293

азе пък да ва почерпя с един топъл типов, преди малко излезе от "фурната", преобразувах я от тая рецепта

стоплих вода, добавих солта и го пекох на средна кора, следващия път ще го пека на по тъмна кора, понеже в рецептата няма захар или подобни съставки които играят определяща роля за цвета на кората , добавих 1чл черен кимион(челебитка посевна) и 1чл ленено семе

също така за първи път използвах брашното на Олин (тракийско от Едирне) ISO 9001


лека вечер

Ердинч , в хляба на Бордовски няма захар по обясними причини , но не мисля , че е проблем да се добави минимано количество за цвят на кората.А хляба ти изглежда перфектно! Аз още работя по "калпачето"  и всеки ден имам по стъпка напредък.Днес успях да му изпъна най-накрая горната кора, че все неравна ставаше .Сега оставя да видя къде е чалъма за му " килна калпака"  , като на твоя   Grinning

Брашното на Олин дали може  да се намери в Kipa в Одрин ? newsm78 Каква му е цената ? Тук не съм го виждала никъде  Thinking


# 445
  • Мнения: 14


bore – недей само да четеш, ами я кажи днес какво ще месиш?  Laughing

 newsm78 newsm78 То не е за показване  Rolling Eyes Вчера се пробвах по тая рецептичка  http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/Bread/home_bread/recipe_402.php  Crazy  Да, ама   Thinking както си пише поставих шунката и кашкавала на кубчета след звуковият  сигнал за добавки на машината. И какво се случи  ooooh! Шунката изчезна-стана на пастет   #Crazy  Следващият път ще я добавя в по-късен етап или на ръка леко ще премеся тестото. Иначе хлбчето се получи ,но не се открояват добавките.
Направи ми впечатление-понеже кашкавала беше от ония ,дето колкото и да ги запичаш отгоре на фурна не получават онзи приятен златисто-кафяв цвят, а само се разтапят. И съответно хляба стана съвсем леко по-блажничък. Rolling Eyes
Днес имах в излишък три сварени картофа - newsm78 мислих и измислих Naughty-я да направя едно картофено хлебче   Thinking  Намерих тази рецепта  http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.3361.html    и ето резултата

Днес докато пазаря от едно квартално магазинче-видях ,че предлагат брашното на Мелко тип 450.Преди няколко теми тук много го хвалиха -викам я и аз да пробвам,че знае ли човек. Взех си един пакет. Направи ми впечатление какво беше напечатано отзад на пакета.  ''Съдържа глутен"
  Нали ,на практика всички брашна като цяло съдържат глутен.Като тези с по-малкото число (тип 450,тип 500) имат повече ,в сравнение с тези с по-голямото число(тип1150, тип 1750 )имат по-малко.
Може би уточнението е направено за хората ,който имат непоносимост към глутена.
Докато се рових из нета открих   няколко ензимни препарати ,който се използват в българското хлебопроизводство .Между тях може  да намерите да се предлага и сух глутен http://www.analytica-bg.com/docs/bread_adds.pdf



    Контролна      Амилаза        Амилаза+      Амилаза+
      проба        +                      Ксиланаза     Ксиланаза+
                                                                      Липаза


Тук става ясно ,че с помоща на тези ензимни препарати резултатите са впечатляващи  -най-вече на външен вид. Хлебопроизводителите си знаят най-добре   
Замислял ли се е някой ,какви щяха да бъдат нашите резултати ,ако всичките ни суровини  които влагаме за да направим  хлебчето в нашите хлебопекарни у дома са 100 % натурални , 100 % от природата ,без буквичката "Е" отзад на етикета,без хилядите подобрители.
Домашни яйца , домашно кисело мляко ,качествено брашно и т.н. newsm78

# 446
  • Мнения: 383
Брашното на Олин дали може  да се намери в Kipa в Одрин ? newsm78 Каква му е цената ? Тук не съм го виждала никъде  Thinking

 newsm78 не знам, но ако искаш мога да им позвъня и да ги попитам  newsm78

аз брашното специално го поръчах от завода до Анкара (4 х 4кг = 20тл = близо 20лв), направи ми впечатление Е300 в съдържанието  smile3515

следващите две седмици ще съм в командировка из страната и ще си потърся/купя брашна без Е*та

порових се из вебсайта им, не са го публикували брашното и в книжката за началото на март месец  Crossing Arms

# 447
  • София
  • Мнения: 102
Баба Станислава,аз преди време писах-КУПУВАМ МАДЖУН ОТ БАБИТЕ НА ПАЗАРА/домашен-700 гр.5 лв-утре ще ходя пак да си купя/на пазара в Русе/
Някой беше писал,че и в София има/мисля на женски пазар/
Абе като всяка бодра пенсионерка и аз обикалям Женския пазар в София, ама не съм попадала на такова нещо. Та затуй питам - къде да търся,щото може да има някоя баба или магазинче, което продава туй чудо, ама нали се сещаш, че трудно може да ти попадне пред погледа. Не знам дали маджуна не може да се замени с нещо - мед или нещо друго

Какво точно искаш да направиш?

Мах-мама,
ами гледам рецептата по-горе за немския ръжен хляб на Лидан. Там има маджун. Но Дядо Хаджия ми даде идея къде да погледна, а може и в диетичните магазини да питам.

# 448
  • Мнения: 767
Ако има приз за некадърност, съм сигурна, че ще го присъдят на мен! EmbarassedЗа сметка на това съм упорита. hahaha Представям ви снощния си провал-
Доста далеч са от оргиналдъ...
Борето, даваш ли си сметка какво има в шунката, щом се е стопила...Как е на вкус хлябът с картофи?
Ердинч,  smile3501 за красивия хляб!

# 449
  • Мнения: 9 785
Ако има приз за некадърност, съм сигурна, че ще го присъдят на мен! ...

Стига дееее Crazy. Дай ги насам, пък ако ще да не ги харесваш Laughing.
Аз не пиша много напоследък, но няма с какво да се отчета. Правя само хляб, и той нещо взе да се застоява доста Rolling Eyes. Иначе ви чета, и се радвам на успехите ви Hug!
Имам малко жива мая, но стои от седмица в хладилника, и се чудя дали става за нещо newsm78. Ще ми се да ги направя тези гевречета, но трябва да се ядат после ooooh!, пък кантара хич не ми прощава напоследък #2gunfire.

Прегръдки на всички Hug!

Общи условия

Активация на акаунт