за отношението на лекарите

• 1 567
  • 10
  •   1
Отговори
мили майки,
    от няколко дни прекарвам много време във форума, защото ми е по-леко да преодолея мъката си по този начин, обаче ми направи впечатление, че много от вас пишат за безчовечното отношение на лекарите. докато живеех в България, не ми се е налагало да се сблъскам с него, защото разбрах че е по-лесно да си платиш и да ти е мирна главата.
   когато решихме да имаме дете, вече се бяхме установили в чужбина, тук моят статут не е съвсем уреден, но....четете....в момента, в който ми закъсня цикъла, се регистрирах в поликлиниката, започнаха профилактични прегледи, всичко вървеше добре до рожденния ми ден, когато отново имах час за видеозон. видях по лицето на докторката, която ми го правеше, че нещо не е наред, но тя ми каза че  се налага още един след 10 дни. след следващия, ми казаха че трябва да разговарят с мен и да ми обяснят рисковете, които може би съществуват за мен, но тъй като разговора е важен, ще говорят с мен чрез преводач. болницата ми осигури такъв след 30 мин, абсолютно безплатно, апропо, всичко през цялото време беше напълно безплатно, включително лекарствата.
    набързо, след този разговор се оказа че бебенцето ми има проблем с червата, но не се знае колко опасно е за него и 10 дни по-късно бяхме изпратени в болницата в Ливърпул, оттам потвърдиха проблема, като отново ми осигуриха преводач, за да бъдат сигурни че съм наясно и за да мога да им отговарям по-пълно.
    вечерта бях със силни болки и ме приеха в регионалната болница, биха ми инжекции за задържане, следиха ме непрекъснато.
    1 седмица по-късно, при следващият преглед в Ливърпул установиха че бебето ми е починало. пак през преводач ми обясниха че се налага да се предизвика раждане.дадоха ми право на избор дали това да стане там или в болницата, в която бях лежала. избрах нашата болница. и тук следва това, което е темата ми днес.
    настаниха ме в стая, самостоятелна, за да не бъда травмирана в общото отделение. стаята беше апартамент с легло за бащата и баня с тоалетна. закуските, обядите и вечерите и за двамата ни ги носеха в стаята.
    самото раждане премина с помоща на екипа, невероятни жени, които бяха неотлъчно до мен, през цялото време ми казваха да бъда спокойна, защото моята работа била да родя, а тяхната да се грижат за мен.
    дадоха ми право на избор дали да видя детето си, но аз нямах сили за това.
    всяка смяна идваше в стаята ми и се представяха преди началото на дежурството.
    поклон пред екипът, който беше до мен. никой, никога през цялото време не ми поиска една стотинка, никой не ме третираше различно заради това че съм чужденка, и малко по-късно, когато отново се наложи да отида в болницата, реакцияата на екипа беше-важното е да се оправиш, защото ще те чакаме догодина с друго бебе и тогава всичко ще бъде наред.
    знаете ли какво е да ви целуне акушерката и да ви каже-ние сме с теб,не се тревожи.
    сега съм твърдо убедена, че ако господ ми даде пак дете ще го родя тук.
     разказах ви това, за да знаете, че не всички лекари са безчовечни. че има места, на които мъката на жени като нас се уважава.
    прегръщам всички вас, майки на ангелчета!!!

# 1
Мила tajnamama  тази тема за нашите географски ширини е много болна Тук не само акушерката няма да те целуне по челото и ще те успокои а ще ти обяснява ,че е с 30 години трудов стаж и такива глезли като нас дето викали гледа всеки ден.Тук няма да ти извикат преводач а даже ще ти обясняват на толкова сложен език какво се случва , че си задаваш въпроса  толкова ли съм глупава ,че не ги разбирам ,говорят си споглеждат се ,сочат те сякаш си дошла на изложба Стоях в пред родилното на МД София 5 дни и се нагледах на егати и отношението Аз бях зле и може би за това се държаха по мило ,но други майки си ги увикваха.Задавах си въпроса дали това е тактика на бързото раждане  или манталитет Оставям темата да я продължат мами с повече родилен стаж.Естествено ,че и тук има мили хора , но са единици.Пожелавам ти от сърце здрави и красиви бебешоци родени там където си сега .Позрави Диана

# 2
да, за съжаление е така, майка е акушерка, но въпреки това ми казва да родя тук и беше възхитена от акушерките, които ме посещаваха вкъщи.
     ама поне тук се научих и ще го правя и в България, ще изисквам отношение, защото всяка майка го заслужава и най-важният и момент не бива да бъде опорочен. мили майки, напомняйте им защо взимат заплати, в крайна сметка ние им ги плащаме с данъците си, и ако не им харесва винаги могат да се преквалифицират, нали?!

# 3
Добре...ти ще изискваш отношение,но.....дали ще го получиш?Много се съмнявам....По добре си стой там,за да знаеш, че ако ти се наложи,можеш да разчиташ на адекватна помощ......тук в повечето случаи такава липсва....за съжаление.....Може би( казвам може би защото, аз не срещнах такива) има и добри лекари...но къде са ...и когато се наложи ще обикаляш страната да ги търсиш?А когато няма време.....първия некадърник,обърква диагнозата,нахакват  грешните лекарства ...ако оцелееш...ако имаш късмет...Пази,боже сляпо да прогледа....лекари.Никога не са виновни...Те никога не грешат,не.... няма начин...

# 4
  • Бургас
Лично мой съвет е няма смисъл от раждане в България. Щом си родила в Англия и въпреки ужаса , който те е сполетял си с прекрасни спомени от персонала, не разваляй хубавите мигове, които живот и здраве ще ти предстоят. Тук ще се разочароваш, давам ти гаранция.
И другото ...дори да изискваш от тях , те са неспособни да ти дадат това, което искаш. Проблема при нас е, че болшинството просто са некомпетентни и тази тяхна некомпетентност и неувереност в професията им води до арогантност и надменно държание.
Миличка , лично при мен нещата бяха такива, че объркването , при моя случай започна още пренатално и продължи и след раждането на детето.
Пожелавам ти от все сърце радостта и щастието да се върнат при вас!

# 5
  • Талант на 2012,2013 г.
При нас нещата са повече от арогантни... Детето ни беше с адски болки. Рака не прощава. И знаете ли какво е да се опиташ да извикаш лекар през нощта за да облекчи по някакъв начин болките му. А той пристига след повече от половин час - разчорлен и разгащен... и сърдит на целия свят, че някой му е нарушил спокойктвието...Ужас, който и до сега е пред очите ми. Стой си там. Доколкото разбирам поне отношението е повече от човешко.

# 6
Мили мами като се заговорих ме за лекари вчера ни се наложи да ходим със съпруга ми на очен лекар,защото кадърен стоматолог който му пилил предния зъб му напълнил очите с частици от зъба.Мъжа ми си търка цяла вечер очите като си мисли ,че е от миглите,естествено той си раздрал роговицата очите и те  му се подуха.На другия ден отиваме в частна клиника, вече се изприщвам от болници,застава ме пред кабинета а от вътре се чува едно говорена по телефон , едно смеене то ми  омръзна да чакам чукам и влизам и с остър тон и казвам какво става а тя чак тогава се сепна та ни прие.Е питам аз вечно ли трябва да се караме и викаме.Така беше и в неонатологията в МД София не пускаха мъжа ми да види малкия и като се развика единия път на старшата че сина си е негов а те са длъжни,следващите пъти го пускаше без дори той да иска ,верно за 5 минути ,ама си е нещо.Явно тук при нас трябва да си брутален и наъл!

# 7
Мила тъжна мама, много съжалявам за трагедията и болката, която сте преживели. Все пак, достойният начин по който си посрещнала всичко това, е много важен момент, повярвай ми. Аз след 18 години, още не мога да забравя как вътре в болницата ме оставиха да раждам детето си съвсем сама, как никой не дойде при мен, защото било мъртво и съм помятала...а то се роди живичко и така се бореше за живота...дни наред след това. Тези "лекари" и "акушерки" тогава в ОБ Добрич, доктор Атанасова, Николова - която си пиеше кафето докато аз виках за помощ...все пак ми беше първо раждане...а тя така и не дойде, само изпрати санитарка да ми сложи подлога, понеже детенцето ми било мъртво и да го родя там...та тези "хора" ме запознаха с безчовечието и жестокостта на някой от "белите престилки"...Тук където живея в момента, гледам всеки ден различно отношение, виждам уважението и усмивката, които дават много по-големи шансове на човешкия живот като цяло. Защото една прегръдка, една топла дума, определено вършат чудеса! Не бих имала тази болка и тези огромни съмнения и вечни въпроси - ами ако лекарите бяха открили седмица преди това , че малката е жива, може би нямаше да ме тъпчат с тия лекарства и тя сега щеше да е жива...Това е кошмар, който дължа не тези хора, безконечен кошмар...Дано са се изродили и дано най-сетне някой въведе стабилни закони, които да гарантират живота на децата ни в тази родна мащеха България!

# 8
за съжаление...човек трябва да си тръгне от България, за да намери това, което трябва да има в родината си.  най-лошото е, че една чужда държава ми даде за 2 години онова, което моята не успя за 32.
      видях с очите си как върнаха раково болния ми баща вкъщи, защото докторът каза че не можел да оперира всички, е, ние му платихме и той успя да го спаси, благодарна съм му, но това, което видях в болницата беше хора, които чакаха по коридорите-или да им дойде реда за операция, или да им доде реда да си отидат. това не е нормално.
     а иначе-да, мислила съм си го и аз, че ако бях при родните лекари травмата и мъката щяха да са много по-големи. наистина е важно една майка да не се чувства унижена нито при нормално раждане, нито при мъртвородено дете...в крайна сметка, това са нашите деца!!!

# 9
Повечето български лекари нямат отношение към пациентите си ,за съжаление...Особено бургаските светила, не ми се разказва отново  ,нямам нерви вече да си спомням всичко което ме сполетя в МБАЛ Бургас.

# 10
  • Талант на 2012,2013 г.
Не по-различно е и в София. Няма човечност дори към децата, които с нищо не са виновни. Какво остава тогава да очакваме пък за нас...? Не ми се мисли дори... ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт